INDIANA PACERS

Još prije par godina vidjeli smo u njima potencijalne prvake, ekipu predodređenu da naslijedi Pistonse na vrhu Istoka. Rick Carlisle na klupi, četiri asa na terenu (Tinsley, Jackson, Artest, O’Neal) i hrpa vrhunskih epizodista. I kao šlag na kraju veliki Larry Bird kao dirigent cijelog orkestra.
Naravno, klimavi temelji brzo su se srušili – Artestova mentalna bolest još jednom je izišla na svjetlo dana, Jackson je svoju agresivnost osim na terenu počeo ispoljavati i u slobodno vrijeme, Tinselyev talent počeo je propadati prije nego je dosegao vrh što zbog karaktera što zbog ozljeda, a čak je i apsolutni good guy Jermaine O’Neal propustio dokazati svoju vrijednost i borbenost više vremena provodeći na raznim lječenjima nego na terenu.

Rebuilding nikada nije lak a ogroman uteg na ovoj ekipi je taj što još nisu krenuli u totalnu destrukciju. Nadajući se da mogu ostati konkurentni uzeli su dva užasna ugovora i iako su Troy Murphy i Mike Dunleavy ok tipovi koji neće izazvati tučnjavu u obližnjem bircu, nisu ni vrijedni toga da svojim primanjima kroje budućnost kluba. Također, uporno odbijanje tradea O’Neala za par pickova i prostor na salary capu dodatno klub gura unazad.

Birdov plan da se promjenom filozofije igre iz obrambene u napadačku stvari pokrenu propao je prije nego je započeo te bi za dobro kluba pod hitno morali priznati sebi da je jedino rjšenje potpuni remont. Tako bi bar mogli ponuditi nekakvu nadu, što sa ovako skrpanim i netalentiranim rosterom nikako ne mogu.

Stvarno je žalosno da klub koji je nekada kao bekove imao jednog Reggiea Millera ili Marka Jacksona danas ovisi o skupini koja na vanjskim pozicijama ne bi udovoljila ni potrebama Eurolige.
Jedini bek koji ima ono nešto je Marquise Daniels, s tim da je i on iskoristiviji kao malo krilo zbog nedostatka šuta te zbog all-round igre. Da bi bio koristan Daniels mora imati loptu u rukama, a nekako sumnjam da će mu je Jim O’Brien previše dati.
O’Brien je dobar trener stare škole koji će ekipu zadržati na pravoj frekvenciji, ali nedostatak talenta je toliki da će pobjede usprkos svemu biti rijetkost.
Da bi uopće bili u utakmici ovi Pacersi moraju maksimalno koristiti talent Danielsa, šut sa vrha reketa Troya Murphya te trebaju zdravog O’Neala pod košem. Izostane li i jedan od ovih faktora, oni su kanta za napucavanje.

Bacimo pogled malo po pozicijama. Na vanjskima je Jaamal Tinsley još uvijek broj jedan, a kako nema boljeg šutera to su jadni Pacersi osuđeni na gomilu njegovih cigli kada ne bude drugog izlaza, drugim riječima mogu slobodno graditi pozicije za skok u napadu. Ako bude zdrav Tinsley će se pobrinuti za organizaciju igre, ako ništa drugo tu mu se treba odati priznanje kao odličnom u prenošenju lopte i promijeni ritma. Ali klimava glava sklona kocki u obrani i riskantnim dodavanjima, i posebice loš šut, čine ga limitiranim igračem koji to više uzima što se više traži od njega.

Najgore od svega je što u slučaju njegovog izostanka Pacersi nemaju doslovno nikoga kao zamjenu – Travis Diener je u ono malo prilika što je dobio u Orlandu pokazao da može pogoditi tricu i da zna kontrolirati loptu, ali fizički je toliko slabašan, nizak i spor da svakom minutom na terenu predstavlja crnu rupu u obrani.
Šuteri su kako smo već istaknuli nepostojeća kategorija u ovoj ekipi, osim ako nečemo u obzir uzeti jednog streaky tricaša kao što je Kareem Rush, koji je nakon jedne solidne sezone u Lakersima bio doslovno protjeran iz Bobcatsa kojima se njegova jednodimenzionalnost i interes samo za tricu nikako nisu sviđali.

Dakle, očito je da Marquise Daniels u ovoj podjeli snaga mora igrati bar 40 minuta po večeri i to u važnoj ulozi. Njegovi driblinzi, ulazi i povratne lopte učinit će Pacerse nezaustavljivima na par minuta svake večeri. S druge strane, ako vam je Marquise glavni pokretač igre, onda se stvarno treba zapitati s kakvim pravom se nadaš playoffu? Talenat kod njega nije upitan, ali do sada je ipak pokazao samo to da je sposoban okrenuti ritam igre sa klupe, što bi u idelanim uvjetima jedino i trebao raditi.

Na moju veliku žalost, ovakav roster jednostavno izaziva postavu igre u kojoj bi glavno šutersko oružje trebao biti Dunleavy mlađi. Koji nije uopće loš košarkaš i koji je nesumnjivo sjajan suigrač, ali u ulozi sa klupe ili maksimalno kao popuna petorke.
Kao nositelj, a što će ovdje morati biti, osuđen je na katastrofalan postotak šuta i puno zvižduka iz publike. Kao da je on jadan kriv što su krivo procijenili njegove mogućnosti.

Šteta što se eto minutaža na krilu tako otkida jednom Dannyu Grangeru koji se u dvije sezone nametnuo kao koristan igrač. S obzirom da Granger u ovoj momčadi predstavlja najboljeg tricaša, a da Jim O’Brien voli tricaše, ne treba sumnjati da će minuta ipak biti dovoljno, ali to onda ipak znači da će sporać poput Dunleavya dobiti koju minutu i na dvojci što opet dovodi do ogromnih problema u obrani.

Bar pod košem Pacersi nemaju dvojbi. Troy Murphy četvorka je oko koje će se dosta toga vrtiti, osobito s obzirom na njegovu sklonost izvlačenja iz reketa na tricu. Taj segment njegove igre mogao bi biti ključan u koncepciji O’Brienova napada, a ekipi će itekako trebati i njegovi skokovi u obrani.
O’Neal je i dalje (kada je zdrav) jedan od najboljih obrambenih igrača u ligi, a nešto više prostora u reketu moglo bi i njemu omogućiti malo lakši život prilikom spuštanja lopte u post. Treći visoki je Jeff Foster, uvijek vrijedno i borbeno bijelo drvo koje više ne skuplja onako dobro skokove u napadu ali i dalje zna dobro mlatiti.
Ike Diogu je prilikom transfera iz Warriorsa dočekan kao velika nada pa nam ostaje da vidimo da li su Birdovi planovi s njim nešto realniji od dosadašnjih raspršenih u zraku.
Po lani prikazanom Diogu i dalje ostaje dobar realizator ali i u ostalim elementima poprilično nestalan igrač.

Očito je da po pitanju unutarnje linije Indiana jeste konkurentna momčad. Stoga cijela ova moja teza o njima kao zadnjima na Istoka polazi od toga da će ih ubiti nedostatak širine na vanjskim pozicijama te nedostatak napadačkog talenta uopće. Obrana im pak ne bi trebala biti problem, bar ne na onoj voljnoj razini jer svi ovi momci su uglavnom na mjestu. Problem je što za NBA ligu Indiana jednostavno ima prespore igrače i vidan nedostatak atletskih mogućnosti što će najviše osjetiti baš u obrani.

A ni stanje po pitanju kemije i karme nije bolje. Nezadovoljstvo Tinsleya i O’Neala moglo bi biti ključno za odnose u svlačionici, a ostaje vidjeti kako će O’Brienov sistem i podjela minuta leći nekim igračima.
Iako više nema ni Artesta ni Jacksona karma i dalje nije sklona Indiani što pokazuje nedavni slučaj suđenja mladom Birdovom projektu Shawneu Williamsu (atletsko krilo budućnosti, smatra Larry) zbog posjedovanja oružja. Pokazalo se da momak nema veze sa tim i da je žrtva klasičnog spleta okolnosti znanog i kao “visiti sa pogrešnom ekipom”, ali već samo povlačenje po novinama sigurno je dodatno uzdrmalo klub koji se taman počeo nadati kako su ovakve situacije iza njega.

Isčitavajući sve znakove, uzimajuću u obzir sve prije navedeno i naravno vodeći računa o krhkosti kljulnih igrača nekoga velikoga razloga za optimizam jednostavno nema.
Čak ni u idealnim okolnostima u kojima bi svi ostali zdravi i u kojima bi O’Brien izvukao iz ekipe maksimum, razina talenta toliko je limitirana da bi jedini način da ova momčad pobjeđuje bio taj da drže protivnika debelo ispod 90 koševa. A kako smo već rekli, bez odgovarajućih fizikalija vanjskih igrača, to je nemoguća misija.

PRVIH 5: Tinsley, Dunleavy, Granger, Murphy, O’Neal

5 ZA KRAJ: Tinsley, Daniels, Granger, Murphy, O’Neal

SCORE: 26 – 56

SOUNDTRACK:

The Bottle Rockets 24 hours a day (samo zbog pjesme Indianapolis koja vjerno ocrtava stanje duha mnogih u ovom klubu)

“Can’t go west, can’t go east
I’m stuck in Indianapolis with a fuel pump that’s deceased
Ten days on the road now I’m four hours from my home town
Is this hell or Indianapolis with no way to get around

Called my girl to tell her of the trouble that I’d had
First time I called her in ten days, guess that made her mad
Far as she’s concerned I belong in this Hoosier state
Stuck in Indianapolis with no way to set things straight”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *