CHARLOTTE BOBCATS

U prvoj skici ovog pregleda Charlotte sam stavio u playoff. Zašto? Zato jer po fizikalijama djeluju moćno sa ova dva monstruma na bočnim pozicijama. Jason Richardson i kapetan Gerald Wallace mogu skočiti više, trčati brže i izgurati svakog swingmana u NBA.
Kad pomisliš da imaju i solidnog playa u Raymondu Feltonu koji samo treba prenijeti loptu i dati je nekome od njih lijevo ili desno od sebe, čini se da vidiš i osnovu njihove igre.

Ali kad makneš snagu i atletiku na stranu vidiš jedan veliki minus ove trojke – nijedan od njih nije u stanju spojiti dva vanjska šuta za redom. J Rich će imati poneku večer kada će biti nezaustavljiv, ali i on će uglavnom ispaljivati cigle sa svih pozicija i što je najgore sa slobodnih bacanja.
Praktički sva šuterska odgovornost pada na klupu. Matt Caroll je pravi snajper i nema sumnje da će nastaviti sa lanjskim sjajnim igrama. Dok on pogađa tricu sa preko 40% šuta, mjesta u igri nema za Adama Morrisona koji ionako nije taj rang. Ova sezona je pak zadnja prilika da krene pravim putem – da postane šuteski specijalist umjesto da se trudi biti all-round strijelac. Nastavi li sa forsiranjem ulaza i šuta iz kontakta, s obzirom da je sporiji, slabiji i motorički potpuno podređen svakom ozbiljnijem obrambenom igraču, njegovoj karijeri ne piše se dobro.

Tragedija i to doslovna pogodila je Bobcatse ozljedom Seana Maya. Izgubili su na vjerovatno cijelu sezonu čovjeka koji je trebao biti jedini član petorke sa sposobnošću da uredno zabija vanjski šut. Njeovo širenje reketa idealno bi se poklapalo sa stilom igre Richardsona i Wallacea koji su najbolji upravo u ulazu i kretanjima kroz reket.
Gubitak Maya osjetit će se i te kako i u skoku s obzirom da je i drugi visoki starter Emeka Okafor sklon ozljedama i da nakon njih dvojice rotacija i nije baš nešto duboka.

Michael Jordan ipak je napravio dobar potez dodavši jednog dokazanog igrača kao što je Richardson te je bitno da se nastavi trend koji Bobcatsi njeguju od prvog dana postojanja a to je korak naprijed svaku sezonu.
S obzirom da su gubitkom Maya i očekivanja vjerovatno manja, to će biti i manji pritisak na trenera Sama Vincenta da se odmah dokaže. Ipak, vrijedi istaknuti da je od svih rookie trenera baš Vincent dočekan sa najviše negodovanja i upitnika. Možda Jordan zna nešto što ostatak lige ne zna.

Anyway, evo se čime će sve Vincent raspolagati u svom debiju.
Uz Feltona više ne jedinici neće biti dobri stari Brevin Knight. To znači da će Felton po prvi puta morati svu pozornost posvetiti razigravanju ekipe a ne vlastitim šuterskim pokušajima. S obzirom da su mu jače strane ulaz, brzina s loptom i tranzicija a lošije šut, poziciona igra i kreativnost, logično bi bilo da Bobcatsi od početka igraju brzo.
U run and gun izvrsno bi se uklopili i atletski dometi spomenutog super-dua na vanjskim pozicijama.

Ovu trojicu trkača će sa klupe mijenjati Jeff McInnis i Matt Carroll. Dok za bijeloga brata Carrolla nema brige (njegova minutaža je zagarantirana s obzirom na to što donosi ekipi), McInnisov učinak vjerovatno će graničiti sa pozitivnom nulom. Za razliku od Knighta koji bi svaku večer namjestio 4-5 zicera suigračima, McInnis će biti obavezan samo što bolje kontrolirati loptu te tu i tamo pogoditi koji otvoreni šut. S obzirom da se radi o veteranu koji nikada nije pokazivao zrelost već je uglavnom ostajao vjeran nekim svojim mušicama, čini se da će svaka minuta bez Feltona na terenu biti poprilično bolna za ovu momčad.

Morrison do značajnijih minuta dakle može samo ili ako bitno poboljša sve segmente igre ili se razvije u rasnog vanjskog strijelca, a ne treba zaboraviti da u pozadini čeka i jedan provjereni veteran imenom Derek Anderson.
Na krilu će svoju priliku dobiti i Jared Dudley, radnik-udarnik koji je na sveučilištu uglavnom igrao pod košem. Nažalost, u NBA ga čeka karijera ala Ryan Gomes, znači morat će popraviti šut i dokazati da je dovoljno brz za čuvati trojke kako bi se izborio za svoju rolu. U ovoj situaciji bez Maya igrom slučaja bit će mu lakše doći do prilike pod košem s obzirom da donekle može kopirati Mayev stil igre, ali nedostatak centimetara mogao bi ga koštati u obrani.

S obzirom na nedostatak pravih visokih igrača, a višak borbenih i jakih malih krila, možda bi Vincent mogao forsirati i igru sa nižom petorkom u kojoj bi se onda na četvorci rotirali i Gee Wallace, Dudley i Walter Herrmann. Argentinac je ionako programiran kao back-up Mayu na krilnom centru s obzirom da može zabiti iz vana i održati reket raširenim. Problem je taj što je Herrmann iako žilav kao svaki pravi Argentinac ipak u glavi igrač perimetra i ne osjeća se ugodno pod obručima ni na jednoj strani terena.
Kako je ovo ipak NBA a Vincent tek trener početnik koji je došao iz Dallasa gdje je upijao od Malog Generala, prije ćemo vidjeti dva debla pod košem nego rastrčanu nisku petorku.

Dakle Okafor bi umjesto na petici minutažu mogao odrađivati kao krilni centar (što mu zbog dalje igre od obruča nikako ne odgovara) a kao petice bi se rotirali Ryan Hollins i slovenska breza Primož Brezec. Brezecu bi bolje pristajalo prezime Hrastec s obzirom na ulogu na terenu, ili čak Pamukec s obzirom da hrast ipak ima nekakvu čvrstinu. Osim donekle meke ruke i mase on je potpuno nekoristan, što u prvi plan gura lanjskog rookiea Hollinsa kojega Bobcatsi vide kao svog Tysona Chandlera, dakle vitkog centra koji se izvrsno kreće, postavlja blokove, igra obranu i kontrolire skok te nije u stanju pogoditi neometan sa 15 centimetara od table.
Empirijski gledano jedino po čemu je Hollins dosada pokazao da može biti takav profil igrača je fizičkom pojavom.
Pa ispada da bi koju minutu i ove sezone mogao dobiti stari i istrošeni Othella Harrington koji broji dane do mirovine.

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, ispada da je gubitak Maya prevelik da bi se borili za playoff. Potraga za idealnom načinom igre također nije završena, previše su oslonjeni na vanjsku liniju koja ima talenta i širine ali ne i stabilnosti, dok su pod košem presirovi.
Po meni, mogu biti zadovoljni ako se Felton pokaže pravim rješenjem za budućnost, te ako Richardson i Wallace nastave sa sve boljim igrama jer obojici je tek 26, odnosno 25 godina. Temelji se polažu a prvi je stvaranje kemije. Čisti Darwin.

PRVIH 5: Felton, Richardson, Wallace, Okafor, Hollins

5 ZA KRAJ: Felton, Richardson, Wallace, Herrmann, Okafor

SCORE: 39 – 43

SOUNDTRACK:

Rage Against The MachineBattle of Los Angeles (Morrison je plakao kada su se razišli Morello i De La Rocha, plakao je kada je izgubio na NCAA turniru, a sve mi se čini da plakanje nije gotovo)

ParliamentTear the roof off 1974-1980 (dok Bobcatsi to ne promjene najveći dar svijetu iz North Caroline i dalje ostaje otac funka George Clinton a nevedena kompilacija to dokazuje bolje od ičega)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *