LOS ANGELES CLIPPERS

Clippersi su u sličnoj siutacijij kao i Kingsi, došlo je vrijeme za promjene i svaka sezona krpanja dodatno ih baca unazad. Nije lako priznati poraz, ali vrijeme ovog rostera je prošlo. Ostaje zapisano da su igrali jedno polufinale Zapada, onu sjajnu i zabavnu seriju protiv Phoenixa i to je to.
Ove sezone opet bi muku mučili za plasman u playoff, a eto ozljeda Eltona Branda riješila ih je i tih problema – sada mogu mirno odigrati 82 tekme i čekati odmor.
Jedini razlog zašto ih stavljam ispred Kingsa je što u momčadi imaju tri igrača koja će se boriti ili za nove ugovore – poput Rubena Pattersona i Quintona Rossa, ili za trade – poput Coreya Maggettea. Kad im dodaš dobrog starog Brevina Knighta eto ti ekipe sa jezgrom željnom dokazivanja, koja uz motiv ima i potrebnu veteransku čvrstoću i zna svoj posao.

Nažalost, ova stvarno potentna ekipa svoju šansu je prokockala onog dana kada je Mike Dunleavy dobio produženje ugovora i uz trenersk i ovlasti glavnog menađera. Iako su za preporod kluba od gubitnika do pretendenta na naslov bili najzaslužniji Brand i Sam Cassell svojim sjajnim igrama, vlasnik Donald Sterling je očito pomislio kako dio zasluga pripada i Dunleavyu. Naravno, Dunleavy je za vrijeme preporoda momčadi ratovao sa Maggettom i eksperimentirao sa Chrisom Kamanom i Shaunom Livingstoneom potpuno ih zakočivši u daljnjem razvoju, da bi stavio točku na katastrofalnim vođenjem momčadi protiv ranjivog Phoenixa koji nikako nije mogao zaustaviti Branda.
Čovjek je jednostavno loša karma, i valjda će ova sezona čišćenja označiti i njegov kraj.

Cassell vjerovatno već sada lobira za nekakav trade u momčad koja se bori za prvaka, kako bi iskoristio još ovo malo vremena što mu je ostalo ako mu je ostalo. Kako je Livingstone otpao zbog ozljede koljena, ispada da sav teret razigravanja pada na dobrog starog Brevina Knighta i solidnog Dana Dickaua za kojega je šteta što se smuca po NBA umjesto da dođe u Europu i preuzme pravu ekipu u kojoj bi igrao cijelo vrijeme. Tip zna košarku, dođe nešto kao Steve Blake samo što je manje žilav i borben, zbog čega je čsto najslabija karika u obrani.

U Knightu će Clippersi imati pravog playa koji će se pobrinuti da svi budu razigrani, ali i čovjeka koji se neće ustručavati od svađe sa Dunleavyem ako stvari ne budu kako treba.

Kako su i Maggette i Patterson slabi kada treba nešto prešutiti, za očekivati je potrese u svlačionici.

Pozicija drugog beka je takođr upitna, s obzirom da je Cutino Mobley iz sezone u sezonu sve nemoćniji. Ako Mobley ne bude zabijao dovoljno da ostane u petorci, možemo očekivati da na dvojku uskoči Ross kao obrambeni specijalist koji zna pogoditi otvoreni šut, ili čak da Maggette zaigra kao visoki bek.
Njemu je ionako svejedno, igrao lijevo ili desno on će uvijek zabiti svoju kvotu i iznuditi gomile slobodnih u rangu najvećih superstarova. Maggetteov problem je nekonstantni šut i sklonost soliranju zbog čega mu uloga igrača sa klupe naviše i odgovara.

Na malome krilu se konkurencija ionako pojačala dolaskom 24 godine starog rookiea Ala Thorntona koji je poznat i kao crna rupa. Daj mu loptu i zaboravi na nju. Ali ekipi koja je ostala bez najboljeg strijelca dobro će doći ljudi koji mogu zabijati, stoga je za očekivati da Thornton dobije popriličnu minutažu.
Kad bi na klupi bio netko sa dvije čiste a ne Dunn, tada bi mogli očekivati i igru sa nižom postavom u kojoj bi Thornton igrao kao četvorka.
Nažalost, Dunn će vjerovatno kao krilnog centra startati Tima Thomasa, čovjeka koji je jednodimenzionalni tricaš i koji jednostavno nemože raditi pod košem. Pogotovo ne može raditi u momčadi sa ovakvom atmosferom, jer kao što se dosada pokazalo Thomas igra najbolje kada je sve oko njega ružićasto. Takav je kakav je, ali mu nitko ne može osporiti da je briljantan tricaš.

Patterson je na brzinu potpisan nakon ozljede Branda kako bi se nekako zakrpale rupe, iako ima visinu beka on je bez sumnje najžešći kontakt igrač u ovoj ekipi pa je za očekivati da ga vidimo i pod košem kao lažnu četvorku. Njegova energija na pravi način usmjerena dobro dođe, s tim da je olakotna okolonost što ga ponovo čeka borba za idući ugovor pa ni problema ne bi smjelo biti. Za agresivnost i skokove uz Rubena bit će zadužen i veteran Aaron Williams, a u panici Dunlevy je potpisao i Josha Powella, tipa koji je od Dallasa preko Golden Statea ovih godina dokazao da nije za NBA. Premekan i slabašan, on je tipična četvorka za Zadar ili Cibonu.

Naravno da svi ovi igrači zajedno teško mogu pokriti učinak Branda, i zato je puno bitnije da Chris Kaman kao jedina prava petica odigra kao pretprošle godine. A to znači aktivno u skoku i obrani, sa što manje pimplanja u napadu. Lani je zadovoljan novim ugovorom igrao praktički bez vatre, forsirajući pivotiranje i šut što su stvari koje u brzini NBA košarke jednostavno ne prolaze. Kako nema talent Brada Millera, za njega je ključno da više radi a manje glumi kako ne bi postao jedan od onih visokih bijelih šonja preko kojih svi zakucavaju. Ova sezona je prilika da dokaže da je ipak nešto više od toga.

I tako su se Clippersi brže nego što je itko očekivao vratili na stare staze poraza. Ova momčad se neće osramotiti jer je sastavljena od ozbiljnih igrača, ali nedostatak talenta i identiteta ne može se tek tako zaobići. S obzirom na probleme sa kemijom i trenera koji je izgubljen u psihološkim igricama kao i u događajima na terenu, sve iznad katastrofe je dobar rezultat. A ako itko misli da pretjerujem višegodišnjim pljucanjem po Dunleavyu, samo da kažem sljedeće – Bucksi su zamalo bili prvaci Istoka nakon što je on otišao, Portland sa možda najmoćnijom ekipom nakon Bullsa zadnjih 15 godina nikada nije došao do finala i još se oporavlja od njegovih poteza. Čovjek ima samo takav kredit zbog onog jednoga finala u kojem je vodio Lakerse sa još uvijek aktivnim Magicom, ali kao što kaže naš narod “i ćorava kokoš nabode zrno”.

PRVIH 5: Cassell, Mobley, Maggette, Thomas, Kaman

5 ZA KRAJ: Knight, Ross, Thornton, Patterson, Williams

SCORE: 28 – 54

SOUNDTRACK:

WarGrooves and messages (za opuštanje nakon života sa Dunleavyem)

SpiritTwelve dreams of dr. Sardonicus (za starog hipija Dunna kultni hipiji sa zapadne obale, s tim da je u njegovoj verziji snove zamijenilo 12 noćnih mora)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *