MEMPHIS GRIZZLIES

Onda, je su li Medvjedi stvarno bolji nego lani kada su dobrim djelom i vlastitiom voljom bili kanta za napucavanje? Naravno da jesu, ponajviše zato što su ovaj put angažirali pravog trenera i što im je cilj igrati košarku, za razliku od lani kada su kao trenera instalirali prvog čovjeka kojega su sreli na hodniku i kada im je jedini cilj bio osvojiti prvi pick na draftu. Znamo kako je to završilo, ali bar više nema Mr. Lega u blizini.

Dakle najveće pojačanje ove sezone bez dvojbe je trener – Marc Iavaroni. Čovjek je dobrim djelom zaslužan za razvoj Phoenix Sunsa kakve danas poznajemo, on je bio taj koji je u D’Antonievu filozofiju napada za 7 sekundi unosio dozu ozbiljnosti. Stoga očekivati da će ovaj Memphis trčati i nije baš osnovano – Iavaroni će prije svega tražiti čvrstoću. Ali opet, daleko će to biti od obrane ala Riley jer će Iavaroni primjeniti i puno toga što je valjalo u Sunsima.
Sljedeće pitanje je naravno ima li Memphis igrače za brzu košarku?

E u tu jednadžbu se nikako ne uklapaju dva pojačanja ovoga ljeta. Ako se oboje uopće pokažu pojačanjima. Juan Carlos Navarro nije pouzdan kao šuter, a šut je gotovo jedini način na koji će dolaziti do koševa. Nema sumnje da će biti večeri kada će mu sve upadati, ali će biti puno više onih u kojima će nestati ili će se valjati po podu nakon svakoga malo grubljeg kontakta. Tako je Memphis postao dom dvojici Španjolaca koji su i glavni razlog zašto najtalentiranija reprezentacija Europe nije postala prvak – obojica imaju tendenciju da igraju slabije što je ulog veći. Drugim riječima, oni su mentalno kao stvoreni za regularnu sezonu ali potpuno nepripremljeni za playoff. Ja iskreno vjerujem da se ni jedan ni drugi neće još predugo zadržati u NBA jer američka pragmatična hladnoća nikako ne odgovara mediteranskom mentalitetu koji jednako uživa u tugi poslije poraza kao i pobjedi.

Drugi promašaj je Darko Miličić, iako je jasno zašto je Iavaroni amenovao ovaj trade. Darko je pokretan centar, izvrstan bloker i ima meku ruku, ima sve ono što ekipi koja igra tranzicijski dobro dođe. U Memphisu očito misle da došlo vrijeme da potpuno sazrije kao ososba i da se konačno posveti u potpunosti košarci jer kada bi igrao za klub kao što ponekad igra za reprezentaciju i još kada bi tako igrao stalno, Darko bi bio pun pogodak. Iako je Iavaroni stručnjak za rad sa visokim igračima, i iako je jednoga Amarea Stoudemirea uspio dovesti u red, sa Darkom mu neće biti lako jer kao što je i sezona u Orlandu pokazala – Darka zasad boli briga za košarku.

Graditi ekipu sa ovakva dva igrača u rotaciji i nije baš neki plan osuđen na uspjeh, ali zato ima dovoljno materijala sa strane.

Uz dolazak Iavaronia najbolje što se dogodilo Grizlijima ovoga ljeta je draft. Iako nisu uhvatili Odena ili Duranta, u Mikeu Conleyu dobili su najboljeg playa generacije. NBA starter budućnosti koji je dovoljno brz i stvara višak igrača bez problema tako da je za očekivati doprinos već u prvoj sezoni. Dobra stvar je što nema pritiska jer tu je i iskusni Damon Stoudemire koji će izvrsno doći za smiriti igru. Iako su godine učinile svoje i osudile nekada Moćnog Miša na vanjski šut, kao organizator igre on svoj posao i dalje radi vrhunski. Samo problem je što je potpuno bezopasan za koš jer pucati trice nikada nije bila njegova igra.

Ali zato zabijati u serijama jeste specijalnost nominalno trećeg playa ekipe, možemo slobodno reći još jednoga rookiea Kylea Lowrya. Lani je odigrao samo 10 tekmi prije nego se ozljedio i igrom slučaja sam imao tu sreću da pogledam dvije od tih deset. Momak je na turbo-injekšn pogon, obožava zabijati ali itekako je s(a)vjestan kao asistent. Pred njim su samo dva moguća scenarija – ili će postati prvi play, ili će biti šesti igrač koji preuzima kontrolu utakmice u svoje ruke. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Iavaroni imati hrabrosti dati minute njemu i Conleyu zajedno na vanjskim pozicijama jer nema teorije da bi dva ovakva brzanca itko mogao zaustaviti.
Mislim, jedan TJ Ford sa drvenom rukom u stanju je imati karijeru sa svojom slash and kick igrom, tako da uopće nema sumnje da će obojica Grizlija imati sjajne karijere i da su već u ovom trenutku dva najbolja beka koje Memphis ima. Obrambeno dva igrača od 185 cm ne obećavaju, ali napadački su u stanju to pokriti jer su obojica i izvrsni šuteri. U biti, kako mi se učinilo baš je trica iz kuta, iz spot up pozicije, možda i najjače Lowryevo oružje a to sve govori o kakvom se potencijalu radi. Hakler koji ne mora biti u ritmu driblinga da zabije šut – apsolutna rijetkost.

Bijeli brat i još uvijek najbolji čisti šuter u svemiru Mike Miller trebao bi biti startni visoki bek, iako je njegova prirodna pozicija ipak ona maloga krila s obzirom da je Mike jedan od rijetke braće koji jednako dobro skače, ulazi pod obruče i podnosi kontakt kao što šutira. Šteta što se cijelu karijeru potuca po rubnim momčadima, ali još ima vremena da ga vidimo i u ozbiljnoj ekipi.
Njegovo pomicanje na malo krilo otvorilo bi mjesta za sparivanje dva od tri Moćna Miša Memphisa na vanjskim pozicijama, te bi ostalo i više minuta za Navarra koji će uz babysitting Gasola biti i back-up dvojka.

Moram spomenuti i čovjeka koji je iskoristio lanjsku anarhiju u momčadi u kojoj je Chucky Atkins većinu vremena igrao 1 na 5, Tarencea Kinseya. Prvo, zato jer se zove Tarence a ne Terence što je uber cool, i drugo jer je idealan da nadoknadi Dahntaya Jonesa koji je otišao u Boston i kojega smatram najnekorisnijim NBA igračem ikada, odnosno prototipom toga kako se košarka ne bi smjela igrati. Znači možemo očekivati puno zujanja bez puno koristi, puno šuteva koji neće upadati i puno ulaza koji će rezultirati izgubljenim loptama. Sve u svemu, kako god okrenuli takav tip igrača uvijek će ostaviti dojam ali rezultat će uglavnom govoriti da je šteta puno veća od koristi.

Glavni razlog zašto će Mike Miller teško biti premješten na malo krilo puno radno vrijeme je naravno Rudy Gay. Lanjski rookie je usprkos svemu pokazao da je strašan potencijal a osobito su imponirale njegove blokerske i skakačke sposobnosti. Nema problema ni sa šutom, u kontri i ulazu briljira i očito je da je pred nama budući all-star. Problem je nestalnost, što možemo pripisati mladosti, i igranje 1 na 5 što možemo pripisati lanjskoj situaciji u Memphisu. U novoj sezoni jedino što može spriječiti Gaya da se potpuno potvrdi je vlastita glava koja je pod znakom pitanja još od sveučilišnih dana. Očito da nije materijal za lidera, ali ako mu Iavaroni nađe pravu ulogu imaju riješeno pitanje krila za idućih 10 godina.

Iz do sada nabrojenog čovjek bi rekao da Memphis ima ekipu koja se može bez problema boriti za playoff. Stanje i jeste otprilike takvo – dajmo im još jednu godinu nek se upoznaju i eto ih već dogodine nazad u playoffu, i to puno opasnijih nego u doba Fratellove perike. Zaboravite na ekipu koja ispada u prvom krugu, ovaj Memphis bit će opasan. I tome će najmanje biti zaslužan Pau Gasol koji je trenutno prvi igrač pod koševima.

Ako su vanjski igrači intrigantni, pod košem situacija nije ništa manje zanimljiva.
Darko bi, ako se stvari idealno poslože, mogao biti korisniji igrač od Gasola zbog veće pokretljivosti, a ne treba zaboraviti da je tu i ultimativni visoki igrač kada je tranzicija u pitanju Stro Swift. Jeff Van Gundy ga je potjerao iz Houstona samo zato jer nema talenta, lopte mu bježe iz ruku, ne kuži kada treba izaći na blok i nema apsolutno nikakvu psot igru. Ali tko je rekao da zato ne može igrati košarku? U ekipi koja trči gore-dolje bez kontroliranih napada, koja igra dva na dva ili maksimalno tri na tri, i kojoj u obrani više od ičega trebaju blokade jer omogućuju brzu tranziciju sirovina kao Swift dođe kao naručen. Skače, trči i zakuca poneki zicer. Nema sumnje da će pod Iavaroniem igrati kao u najboljim danima.

S obzirom da kombincija Swift-Darko pokriva jednu poziciju pod košem, očito je da će Gasol imati prosotra koliko hoće da puca izvan reketa što mu je i najdraža pozicija. Jedini problem je što bi njegove teške noge mogle zaostajati u bržoj igri te mu tako smanjiti učinkovitost. Ali s druge strane, kada igra stane on je još uvijek najbolje riješenje za spustiti loptu pod koš jer nema sumnje da u pivot poziciji može nadmudriti svakoga.

A za trku tu je Hakim Warrick, koji je praktički iskoristiv jedino u kontri i napadačkom djelu igre. Baci mu loptu u reket i slobodno se možeš vratiti u obranu jer je nazada nečeš dobiti, a ogromne su šanse da Warrick jednostavno preskoči obrambenog igrača i zakuca preko njega. Proturječan igrač koji eto iako ima federe u nogama nikako da ozbiljnije kontrilira reket, što zbog slabašne konstitucije što zbog toga što odmah trči u kontru umjesto da skače za loptom.
S obzirom na njegove minuse, zdravi Brian Cardinal sa svojom mekom rukom bio bi dobro došlo osvježenje, samo što se eto Cardinal u run and gun uklapa otprilike kao i HDZ u pojam socijalne države.
Ali borbeni nepokretni bijelac koji sa tijelom krilnog centra samo puca trice uvijek će imati prolaz kod ovoga blogera.

Sve u svemu, Memphis mi je lagano postao jedan od interesantnijih klubova u ovo vrijeme predsezone, tako da sam ga uključio u ovu buduću promjenu snaga na Zapadu dodavši ih Portlandu i Seattle/Oklahoma Cityu kao ekipu sa svjetlom budućnosti.
Njihove tekme skidam među prvima, pa makar morao trpiti Navarrovu ljigavu facu na više od deset minuta.

PRVIH 5: Stoudmeire, Miller, Gay, Gasol, Swift

5 ZA KRAJ: Conley, Lowry, Miller, Gasol, Darko

SCORE: 32 – 50

SOUNDTRACK:

Otis ReddingOtis! (iako nije lako izabrati par stvari iz grada u kojemu je glazba nastala, mislim da se pojmovi Stax i Sun nameću sami po sebi. A gdje ćeš išta bolje od Otisa u ogromnim količinama koje nudi ovaj box-set, s posebnim osvrtom na disk broj 4 koji nudi legendarni zapis koncerta sa Monterey Pop festivala, večer kada je Otis u prašini ostavio i jednog Hendrixa, Janis i Grateful Dead, što bi moglo poslužiti kao analogija u košarci za tipa koji se pojavi od nikuda i razbije puno veća imena. He pulled an Otis at Monterey! Pada mi još milijun usporedbi kada je ovaj čovjek u pitanju. Evo neka je Kyle Lowry Otis, onda bi njegova pouzdana pratnja trebala biti ekvivalent Booker T and the MG’s. Nek je Gay Booker T. Jones, Miller nek je pouzdani basist Donald Duck Dunn, Gasol je veliki Steve Crooper, a ritam drži Mike Conley kao Al Jackson)

Elvis PresleyThe complete Sun sessions (što ovome treba dodati?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *