KOBE DOIN’ PENSION

Kolike su šanse da na kraju ne gledamo dvoboj između Kobea i Brona? Može li si Stern dozvoliti da ostane bez takvoga finala? Evo, jučer je krenula najnovija Nikeova kampanja, opet sa njima dvojicom. 459 ih već ide, jer košarka su Kobe i Bron. Mi ostali smo svjedoci. I lagano je toga, bar meni, puna kapa. Stoga, ma koliko vam sam prizvuk rečenice ”Orlando i Denver igraju Veliko Finale” bio odbojan, možda je on nešto najbolje što nam se može dogoditi.

Ono što se dalo vidjeti u ove tri odlične tekme, je da su ova dvojica toliko iznad momčadi da su i sami suigrači postali svjedoci poput nas ispred televizora. Momci jednostavno stanu sa igrom i gledaju kakvo čudo će izvesti najveći od najvećih. Igra postoji zbog njih. Srećom, ako nas individualne kvalitete i znaju zaslijepiti, stvarnost je tu da nas podsjeti kako je košarka najljepši sport zbog toga što je momčad najvažnija.

Dok igra samo jedan čovjek, nije ni čudo da i Denver i Magic ostavljaju bolji dojam. S tim da ipak treba ukazati na jednu bitnu razliku u ove dvije serije. Dok Cavse i Magic čeka borba na život i smrt u kojoj će odlučivati jedna lopta, jutros sam se u direktnom prijenosu uvjerio u ono što sam dva dana prije vidio u snimci – Denver u ovom trenutku jednostavno igra bolju košarku od Lakersa i ima sve u svojim rukama.

Carmelo je briljantan, igra onako kako znamo da može i konačno to radi iz večeri u večer. Nepodnošljiva lakoća zabijanja. Mali je jednostavno najraznovrsniji strijelac danas, kod Wadea i Brona previše je prisutna sila, Kobe je previše sklon oscijlacijama i u ovim godinama sve je jednodimenzionalniji, a Carmelo zabija kao od šale na sve moguće načina. Licem košu iz driblinga, nakon povratne, iz ulaza, leđima košu, nakon finti, skok-šutom unazad. Sve mekši šut od mekšega, milina ga je gledati. Pravi old-school košarkaš, netko je baš sjajno primjetio da igra sve više kao Paul Pierce. Takva će mu valjda biti i karijera, uvijek nekako u sjeni Wadea i Jamesa, ali uvijek u borbi za naslov.

Uglavnom, Anthony je svojim napadačkim učinkom potpuno anulirao Bryantov, što nije mala stvar jer Bryant je stvarno sjajan. Samo, opet je vidljivo kao i protiv Rocketsa da Lakersi mogu dobiti samo uz njegovu savršenu partiju. Nije da igraju loše, kao i do sada doma igraju solidno. Ariza je odličan, Gasol ne dozvoljava Martinu da ga izbaci iz takta, jedino je Fisher i dalje van forme. Klupa konačno nešto daje, iako treba pričekati gostovanje da vidimo koliko se ozbiljno može računati na trenutnu formu Waltona, Vujačića i combo Bynum/Odom.

Phil više nema vremena za filozofiju, stvar je jednostavna. Treba igrati sa 5 najboljih igrača. Ne možeš osvojiti naslov ako ti dva čovjeka iz petorke nisu u stanju zabiti otvoreni šut. I dok Ariza uvijek nađe neki način za pomoći, Fisher je gotov. S druge strane, pojavio se taj mali s Michigan Statea, revolveraš Shannon Brown. Ima volju i živo tijelo za igrati obranu, već cijeli playoff dokazuje da može zabiti otvoreni šut. Gurni ga u petorku, drži ga u igri u završnici jer drugačije jednostavno ne možeš dovoljno raširiti obranu Denvera da ti dozvole da igraš svoju igru.

A Nuggetsi se stvarno bore. Prvu su izgubili nesretno, nakon što su odigrali odličnu partiju, i onda su umjesto da psihički padnu opet izašli samouvjereni na parket i odigrali još bolje. Dok Anthony drži napadački priključak sa Kobeom, Martin i Nene odrađuju svoje pod košem. Klupa je izvrsna, pustimo to što Smith ne zabija, što Birdman ne leti reketom, uvijek nađu neki način za napraviti nešto dobro. Smith jurca uokolo i razigrava, noćas se pak od nikuda pojavi Kleiza i izrešeta Lakerse.

Naravno, svega ovoga ne bi bilo bez Chaunceya. Čovjek igra svoju igru, lopta ide uvijek slobdonom čovjeku, a kada treba koš tu je on da izbori slobodna ili potegne iz vana. Pogledajmo malo detaljnije ovu momčad i shvatit ćemo kako oni po ničemu nisu inferiorni Lakesima. Billups ih je već razbio kao član Pistonsa, iživljavao se baš na Kobeu i Jacksonu u ovom istom Staples centru, i to u Velikom Finalu. Martin je bio u dva NBA finala i čvršći je od kamena, i njemu je nešto sasvim drugo biti zdrav i opet igrati važne utakmice nego biti ozljeđen i u klubovima bez ambicije. I George Karl, što god mislili o njemu kao stručnjaku, nitko mu ne može osporiti da zna izvući maksimum iz onoga što ima. Sjetimo se Sonicsa koji su igrali Veliko Finale, sjetimo se Bucksa koji su za dlaku ispali iz istoga nakon što su Brownovi Sixersi na silu izborili susret sa Lakersima.

Momčad kao momčad možda nema pedigre, ali pojedinci pariraju Lakersima. I kao što rekoh, ne treba ti gledati previše minuta da shvatiš kako su u boljoj formi, kako su gladniji i kako bolje štimaju na svim razinama. Sada kada imaju prednost domaćeg terena, jedini način da ispadnu je ako Carmelo dvoboje protiv Kobea izgubi za nekih 20 koševa. U onu priču o mogućem raspadu nekada disfunkcionalne momčadi bez glave i repa više ne vjerujem, ako do sada nisu pukli ni neće. Ako do sada igraju pametno i borbeno, igrat će tako i još ovo utakmica što im je ostalo. Nuggetsi su ekipa sa misijom koja glasi – NBA finale. Naravno, moraju ovo riješiti u 6 jer ako Lakersi povrate prednost domaćeg terena i dočepaju se sedme, sve je moguće. Ali ono što je najvažnije je da nas očito čeka serija u kojoj će svaka tekma ići na nož i u kojoj je ekipa koja treba skužiti što da radi ona za koju smo svi mislili da je formirana i pripravna za bitku, dok su oni u koje nitko nije vjerovao odjednom postali zreli profesionalci. Where amazing happens.

Što se tiče Cavsa, iako je očito da im je Magic naveći suparnik i najteži mogući konkurent, oni ne izgledaju uopće loše. Ali ovo je za njih finale, prođu li Orlando put ka naslovu je otvoren. Naravno, sada se nameće pitanje koje je malo tko prije utorka postavio, mogu li uopće proći Orlando?

Jer činjenicu su svima dobro znane – od tri susreta u regularnom dijelu sezone, Magic je dva dobio, izgubivši tek u Clevelandu i to u zadnjim sekundama. Za što su se osvetili pobjedom u prvoj utakmici serije. Sad, po tome se da iščitati kako je Magic i prije početka bio favorit, samo što se prognoze ipak baziraju na važnijim stvarima. Poput trenutne forme. Kako se Magic mučio protiv Sixersa i bio izgubljen dobar dio serije protiv Celticsa, logično je bilo smatrati Cavse favoritima.

Iako je Cleveland prošetao kroz prva dva kruga, njihove igre nisu imponirale. Odnosno, jedan problem je bio naročito vidljiv – Mo Williams daleko je od šuterskog vrhunca. I to se moglo maskirati protiv Atlante i Detroita, ali ne možete ići u bitku sa Orlandom ako vam drugi čovjek od 20 lopti zabije 5.

Cavse može brinuti i početak drugoga poluvremena, ta treća četvrtina u kojoj su u biti i izgubili tekmu. Naime, iako ovaj Cleveland igra solidnu napadačku košarku, sa dobro definiranim rolama, tu i tamo im se dogodi da zaplove u prošlost i postanu momčad u kojoj 4 igrača stoje dok James igra 1 na 5. To doduše i jeste jedna od opcija ove momčadi, ali za par napada a ne na 12 minuta.

Nevjerojatno je kako su nakon što su u prvom dijelu odigrali odlično, u nastavku Cavsi pali. Osim te grozote u napadu, gdje je James doslovno morao namjestiti zicer suigraču da bi se ovaj odlučio na šut, u obrani su potpuno nestali. I to je ključ. Naime, Cavsi su se probudili na vrijeme, na kraju su proigrali i preuzeli kontrolu nad utakmicom, LeBron je briljirao (hej, čovjek je gađao 20-30 i radio što god je htio), West je zabio bitan šut, Mo također, Veliki Z izvukao je Howarda iz reketa. Napad je, nakon tog perioda štekanja, opet bio pravi.

Ali obrana, ona nije postojala. Ne želim umanjiti herojstva Rasharda Lewisa koji je kroz kompletan playoff odigrao toliko bitnih, herojskih poteza da je praktički isplatio pola suludog mu ugovora, ali kada je trebalo Magicu je upalo sve. Sad, znamo da je to poanta njihove igre, dok ih sluša šut mogu dobiti svakoga u svakome trenutku. Ali ozbiljna momčad si ne smije dozvoliti da ih se rešeta iz vana i da im još pod košem Howard kao od šale utrpa 30 koševa. A i nekako su prelako igrači Magica probijali prvu liniju obrane Cavsa.

Dakle, Cleveland mora zaigrati koncetrirano i žestoko u obrani od početka do kraja. Mora se odlučiti da brani jednu opciju – ili će ostati na šuterima ili će udvajati Howarda. Jer ma koliko Z bio koristan u napadu jer širi reket, toliko je beskoristan u obrani pored Supermana.

Cavsi uglavnom više nisu nikakvi favoriti. Magic nastavlja tamo gdje je stao u zadnje dvije tekme sa Bostonom, svi su razigrani, svi dišu zajedno i imaju cilj. Cavsi su praktički tek sada osjetili što je prava drama playoffa, tek se trebaju nabrijati i pronaći formu. Jer LeBron je dokazao da je nezaustavljiv, da može zabiti koliko hoće i da može sve (njegova banana na Howardu za sada je moj osobni vrhunac ove dvije serije). Ali bez momčadske obrane i bez pomoći u napadu, sam ne može odgovoriti na cjelokupnu rotaciju Orlanda koja u ovom trenutku funkcionira bez greške.

Mo, potreban si kao nikada. Ovo je tvoja šansa da pokažeš da možeš biti druga opcija. Inače, već na ljeto trebat će poduzeti ozbiljne promjene kako bi Kralj dobio momčad koja mu garantira priliku za naslov. Eto što ti je život, u jednome trenutku svi misle da si Pippen LeBronovom Jordanu, a u drugome nisi ni BJ Armstrong.

14 thoughts on “KOBE DOIN’ PENSION

  1. kako bi Gee sinoć oko 4.30 ili je to bilo 5 poslao poruku – “vratili se stari Nuggetsi. i love this game”…
    praktično je nevjerojatno kako je Denver odigrao loše, a opet su bili blizu. još da znaju izvesti aut gdje bi im bio kraj 🙂

  2. “NBA je jedini razlog za dočekat zoru nama penzićima” – tako je Gee odgovorio na moju poruku noćas u 5.09 kako se ne sjećam kada sam tri puta zaredom dočekao zoru. ja bih dodao da je uz NBA kriv iOBN jer fenomenalni komentari Edina i Adisa jednostavno ostavljaju budnima. s druge strane, tekme su fenomenalne, ali da sinoć Orlando nije dobio ja bih popizdio. sve misli su usmjerene protiv finala LeBrons-Kobes

  3. kakav hate na bron-kobe finale!! Iskreno, nakon sto sam vidio 3ipol tekme polufinala mislim da je svejedno tko se nadje u finalu, jer ce ta serija ici na 6 ili 7 tekmi. Good times.

    Kobe – razumijem ga sve vise kad pizdi na momcad. prosle godine je njegov supporting cast jos mogao naci nekakvu izliku za no show u bitnim trenucima, koja je isprika ove godine? Kobe je prvi igrac koji je dao intervju u pognutom polozaju (nakon G3), tip je umorniji od PP-a i RayRaya zajedno. Kako ce on sam nositi LA kroz seriju nemam pojma. Da sam Phil Odomu i Gasolu bih samo vrtio taj intervju ovih dana i govorio im da zelim da se toliko iscrpe na tekmi, jer samo tako imaju sanse. Ariza je uz KB24 jedini up to the occassion.
    Melo – znao sam da je suter, ali nisam imao pojma koliko je jak. Kaze J.A.Adande da je jaci od Brona. Sad kad je donekle poslozio glavu postao je top5 player. Uz PP-a i Roya, Melo je treci my man. Sultan.
    Cavsi – jel im se to obija o glavu kad su bahato slavili rasturanje bostona?
    Ako orlando uđe u finale svi moramo progutati govno od stan van gundyja, a on moze srat.

    go denver

  4. Kobe je Kobe, Gasol je Gasol, Ariza je Ariza. Sve ostalo je ajme. Ali jedna dobra vijest za Lakerse je da se Jackson u trećoj digao sa stolice, znači da je i on konačno oživio. Denver je ukupno gledano gladniji, širi, jači, i definitivno je favorit. Ali ne ako im se opet zalomi tekma u kojoj svi popizde i odigraju van pameti. S tim da treba naglasit sljedeće kako bi se istaklo koliko je Denver trenutno u većoj formi – Melo nije ubacija ni koš u drugom, Billups i Smith su na trenutak zamijenili tijela, Martin i Nene nisu napravili ništa. I opet su minutu do kraja bili u igri, da se OPET nije dogodila greška u izvođenju lopte. IQ Nuggetsa varira od MIT studenta do retarda i to im je puno veći problem. A Kobeu svaka čast, trudi se čovjek ali njegov problem je ipak puno manji nego Bronov. Ovaj jadnik doslovno nema suigrača koji nešto valja.
    Di su svi nestali? Ne pušim spiku da im matchup ne valja, pa nije samo zbog toga da je Magic bolji u svakom pogledu. Ma jednostavno osim na trojki, Magic ima prednost talenta na svim drugim pozicijama. Ono što napravi Mo anuliraju Alston, Johnson i Hedo. Ono šta napravi Delonte anulira Lee. Lebrona ne može nitko anulirati, ali Hedo, Rashard i Pietrus rade maskimum koji itko može napraviti. A ”Divajt” kolje Andya i Z-a, koji je nažalost umro. Wally se sam povukao, kaže da je ozljeđen jer se ne želi sramotiti, Big Ben je sramota, Smith nebitan, odakle su izvukli jebenog Pavlovića, eto koliko su očajni. I šta je sa malim Gibsonom, jel moguća da najdraži Bronov suigrač nije u stanju zabit tricu i dobit koju minutu? Pod košem im hitno treba remont, više nisu ni do koljena Magicu i Bostonu, a dovede li Chicago još nekoga neće bit ni njima. Vanjska linija se još da prožvakat, ali treba im jedan pravi stoper, jedan Raja Bell.
    Uglavnom, Magic i Denver su sazrili. Lakersi i dalje nemaju dovoljno muda, Cavsi nemaju dovoljno talenta usprkos najmoćnijem košarkašu na svijetu. Dobra vijest – Odom je slobodan, Wally je slobodan, a i Big Ben bi se dao škartati, ipak je zadnja godina ugovora u pitanju. Ovo ljeto će Cavsima ipak bit puno važnije od ovoga sad pokušaja na silu.
    Iako me od svih ovih preostalih ekipa ni jedna posebno ne privlači, zbog Mela i Birdmana i ja se moram priklonit onome Go Denver.
    plus, zamisli da uz Wadea sad i Carmelo osvoji naslov. Mislim da bi Bron dogodine totoalno popizdija.

  5. Protect Your Nest! Forza Birdman! Ne uđe li Denver u finale, stvarno ga neću gledat.

  6. redoslijed tko ima najvise za izgubiti ove sezone
    1. Kobe – zadnji vlak za larry o’brien trophy, ako slucajno ne ode u neki klub po naslov, recimo u knickse sa bronom ili wadeom i boshom.
    2. le bron – sve do magica je izzgledalo kao bajka i krunidba kralja, a sada postaje uff necu ni reci. fakat ako melo osvoji naslov ha ha, onda bron pada u bosh kategoriju!

    3. denver i magic nemaju sta za izgubiti, njih nitko nije vidio u finalu pa ni oni sami cini se.

    super je kako su cavsi cijeloj ligi pa i nama prodali spiku najboljeg kolektiva i mocnog stroja na oba kraja terena. stroj koji se pri prvom nezahvalnom matchupu raspao.
    Nisam gledao seriju ali ovako sa papira zasto bron ne cuva rasharda, a hedoa dadnu nekom nizem, npr westu da ga terorizira? doduse tu ostaje problem lee-ja i pietrusa … ne znam, ne bih bio mike brownu u kozi. da li ce on biti poput doug collinsa, dobit ce pedalu (vrijeme je sad kad je coach of the year) i naslijedit ce ga netko tk oce ih dovesti do finala.
    ma kako ovo zavrsi knicksi se vise ne cine tako daleko za lbja.

  7. kobe doin work je najbolja ljetna komedija, pogotovo ako ispadnu od nuggetsa. cisti mrak. frajer je licemjer, ali voli basket, radnik je i igra mu je krasna. zato ga treba cijeniti, osobno mi je problem odvojiti personu od igraca na terenu. ustavri to je nemoguce, zato nek kobe snima filmove posto voli reflektore, a melo i roy po naslove

  8. Kobe doin’ work je očajan, jedini basketaški film koji valjda neće završit u kolekciji mi. Sat i pol ničega, jedine baze su kad vidiš koliko su Sale, Walton i Gasol glupi (al opraštam im jer ih Kobe zbunjuje ljubaznošću), koliko je Phil digao ruke od košarke (zen-majstor malo sutra, prije zijev-majstor), a i tih 30 kamera koje je Spike koristio stvarno izgledaju dobro. Ali tko može istrpit svo ono prenemaganje Bryanta kao komentatora. Spike me razočarao dopustivši mu da toliko trlja. Najbolje od svega, fanovi Knicksa su digli graju protiv Spike-a da mu se zabrani pristup u Madison, da šta kao ima nakon što je film snimljen visit sa Kobeom. Spike se izvlači da mora visit jer da tako promovira proizvod. A ja mislin da Spike ima plan – isprat Kobeu mozak i najebat ga da otkaže zadnju godinu ugovora kako bi već ovo lito potpisa za Knickse. Spike got game!

  9. eh, da pozdravim novog člana obitelji ispodobruca, ludi kamper je eto ostavio komentar prije svih ali nisam otvarao admin stranice danima pa tako nisam vidio. pozdrav i hvala na komentaru, jedino ne kužim ovo za Cvitkovića, to je kao malo ruganja?
    što se tiče bitnoga, dakle u vezi praćenja tekmi. Pa ima nekoliko opcija, prva i najbolja je preko maxTv, odnosno OBN-a koji prenosi gotovo sve tekme, a u najgorem slučaju ima bar dvije tjedno. Birdie zna više pa nek doda.
    Imaš opciju preko streamova i linova koji se nalaze na myp2p stranicama, jedino je kvaliteta slike jadna, ali kad si fan trpiš svašta.
    I onda opcija koja je za super-fanatike, platit na NBA.com za ILP (international league pass) i gledat svaku tekmu direktno ili sutra u snimci u nekoliko termina. Slika je dobra, može se nadoplatiti i za HD, stream je solidan i stvarno rijetko puca (imam adsl flat sa najmanjom brzinom). Cijene su fer, dakla ovim putem topla preporuka svima da za iduću sezonu ne misle puno i kupe si to.

  10. ma ILP je nešto najbolje za pratiti NBA kada, naravno, to ne prenose na OBN-u. što se Bosanaca tiče, na http://www.obn.ba oni stave obavijesti što će prenositi slijedeće. tijekom sezone su zasrali stvar jer im uprava tv-kuće nije dozvolila da prenose one nedjeljne utakmice u super terminu (cca 21.00) pa su ih davali u snimkama oko ponoć ili jedan ujutro što je bilo bezveze. onda su u playoffu prenosili pun kurac utakmica, a kako je na OBN-u jedan od komentatora Najbolji Komentator Na Ovim Prostorima Ikada (ova velika slova riječi je najmanje poštovanja što mu mogu dati) Edin Avdić onda je užitak gledanja OBN-a nenadjebiv.

  11. ja pokušavam sustići ova konf. finala, ali stalno sam u zaostatku po jednu tekmu iz svake serije, sinoć npr. gledao g3 orlanda i cavsa, večeras ću g4 denvera i lakersa.
    tko se za plejofa ženiše, košarke se ne nagledaše!

    ako kobe i lebron ne ugledaju finala ja ću biti presretan, pit ćemo i pušit danima, pjevat ratničke pjesme, palit i pljačkat sela, a basketat ćemo do smrti. vjerujem orlandu, ali denveru još uvijek ne, iako veseli pobjeda s mizernim carmelovim učinkom. igra se totalno fizički i tučaroški, neka, neka, he he…

    inače svaka vaam čast na ovim bdijenjima. fakat niste normalni.

  12. Neka, noćas je tekma u idealnom terminu u 3 – znači završi oko 6, tuširanje pa doručak pa na posao. Jer kad je u 2, onda je zajeb, jer se uvik vratim leć negdi oko 5, pa zaspem oko 6, pa me sat sjebe u 7. Neka, pobjede Nuggetsa i Magica vrijede malo kunjanja na poslu.

  13. Istina, zajeb su ove u dva, ali ja sam skužio recept. Legnem spavat u deset nakon duple doze basketa i ledenog tuša, dovoljno je posli par stranice knjige i odam nastupi koma. Onda mob zazvoni nakon skoro 4 sata sna, plus još jedan sat posli (ili više ako radim popodne). Malo ujutro zbrčkan do druge kave. Pati malo socijalni život ali moji najdraži su se već navikli, a kad se buden ženija definitivno će u predbračnom ugovoru pisat samo jedno – da se ne smi žugat kada se usrid noći diže gledat tekmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *