2

CLEVELAND CAVALIERS (63-19)

PRVIH 5: Williams, Parker, James, Varejao, O’Neal
5 ZA KRAJ: Williams, West, James, Varejao, Ilgauskas

Prošle godine u ovo doba bio sam uvjeren kako će Cavsi postati novi NBA prvaci. Samo godinu dana kasnije, i više im ne dajem gotovo nikakve šanse. James i društvo tek su treća ekipa Istoka, te peta ukupno u NBA. Tako bar kažu moji predsezonski power rankingsi. Što je dovelo do ovakvog preokreta?

Pa kao prvo, ostale momčadi su se pojačale. Ili su već bile bolje, poput Lakersa i Orlanda. San Antonio i Boston su pokrili slabosti, i iako ih još nismo ovako poboljšane vidjeli u akciji protiv Cavsa, za pretpostaviti je da su otišle korak naprijed.

Sad, i Cavsi su doveli novih lica, trudili su se, ali njihova kupovina nije ih učinila boljima. Evo, Shaq je stigao umjesto Bena Wallacea i to bi već trebalo biti poboljšanje. Ali njima Wallace ionako nije bio bitan, niti je smetao niti koristio, a sada imaju čovjeka koji zahtijeva pažnju i održavanje. Shaq nije došao sijediti na klupi i pomoći, Shaq smatra da je on karika koja nedostaje.

On je taj koji će Jamesu donijeti naslov, kao što je to već napravio Wadeu ili Kobeu. Samo, u ta vremena je još bio pokretan, i uostalom u ligi nije ni izbliza bilo ovako žestoke konkurencije spremne iskoristiti i najmanju ti slabost. A Cleveland sa Shaqom će imati gomilu slabosti.

Shaq više ne može igrati obranu, a u napadu ovisi o pravoj lopti u pravoj poziciji, nije to više onaj Shaq koji razgrće sve sa puta do obruča. I dalje ima masu i snagu, ali čim ga izvučeš na dva metra od koša nemoćan je poput Bilić Boysa na Wembleyu.

Shaq je lani imao dobre brojke jer se momčad podredila njegovim potrebama, posebno za vrijeme Portera. Kriva odluka, jer ti isti Sunsi nisu ušli u playoff. Mike Brown neće napad prilagođavati za njega, dakle i brojke će pasti (zlobnici bi rekli da što to Mike James ima prilagođavati kada Cleveland i nema akcija u napadu, sve se vrti oko Jamesa). James će mu namjestiti dovoljno zicera, ali ono na što želim ukazati je da kada Shaqu makneš brojke, nemaš ništa. Velika nula. Obrana, pomaganje u napadu, kretanje bez lopte, sve one stvari koje se ne vide u statistici, i koje su najvažnije za sporedne igrače, nisu njegova specijalnost.

Uostalom, u kontekstu Cavsa Shaq i nije bio potreban jer njihovi problemi nisu bili pod košem. Cavsi su imali sjajnu sezonu, a od Orlando su ispali jer su ovi imali manje mana od njih. Magic je bio zasluženo bolji, Cleveland nije imao odgovor na Lewisa, bekovi im nisu mogli zabiti ništa, i još je kao šlag na kraju Kralj James totalno podbacio u obrani.

Dakle njima su prije svega potrebna pojačanja na vanjskim pozicijama. Dvojka koja može igrati stopera na bokovima, te jedan vanjski strijelac sposoban sam sebi kreirati šut, da malo rastereti Jamesa u napadu. Na odmet ne bi bila ni pokretna četvorka sposobna čuvati obje krilne pozicije. A ni da ovi igrači koje imaju ne nestanu šuterski kada je najpotrebnije.

Sad, oni su pokušali riješiti neka od tih pitanje, ali nisu baš uspijeli. Kao četvorka stigao je Leon Powe, nažalost sa dva problema. Prvi je ozljeda zbog koje ga neće biti do all-star vikenda, a drugi taj što ne donosi ništa što već nisu imali. Slično kao i Shaq, on je samo još jedno tijelo u već dobroj rotaciji visokih, nikako igrač koji može izaći iz reketa i zaustaviti Rasharda Lewisa.

Kao stoper i dodatni šuter stigao je Anthony Parker. Nažalost po njih, nekoliko sezona prekasno. Čovjek je zagazio u 34-u godinu i više nije ni sjena igraču kakav je bio. Može pogoditi otvoreni šut, ali obrana je u totalnom padu. Stigao je i Jamario Moon, ali ni on nije netko tko može sebi kreirati šut, dapače, i Moon ovisi o pravoj lopti. Dobro, barem je solidan dodatak obrani, dovoljno je iskusan i pokretan da možda može čuvati i protivničke bekove. Ali to je već nategnuto, njegova je ipak pozicija maloga krila, a tu je ipak James. Stoga i Moon može imati važniju ulogu tek u slučaju da Brown odluči češće igrati sa niskom postavom, u kojoj bi James igrao četvorku.

Uglavnom, reći da su Cavsi bolji nego lani nije utemeljena izjava. Nema razloga očekivati da će napad biti išta bolji i raznovrsniji, te će i dalje sve nade polagati u obranu i timsku igru. Shaq bi mogao naškoditi u oba segmenta, ali prije će jednostavno postati nevažan. I na kraju se sve svodi na to da jednostavno više ne vjerujem kako ih obrana može odvesti dalje od polufinala konferencije.

A i nije to neka fantastična obrana. Billo je trenutaka prošle sezone kada me svojom borbenošću, upornošću i sjajnom statistikom James uvjerio da je odličan obrambeni igrač. I onda dođe playoff, i vidiš da čovjek dobro izgleda u onim highlightsima, blokade, zakucavanja nakon ukradene lopte, bacanje za loptom. Ali gledaš ga protiv Magica i ne vjeruješ kako pliva u preuzimanjima, kako kasni nazad svome igraču nakon udvajanja. Sad, možda mu je oslabila koncentracija zbog toga svega što radi u napadu, a možda jednostavno nije svemoguć.

Mike Brown je posložio pokretnu, agresivnu ekipu koja pritiska cijelo vrijeme, i koja živi od polukontri. Napad u stilu ”daj loptu Jamesu pa što napravi” može funkcionirati protiv slabijih ekipa, i dok izvana zabijaju West i Williams. Čak je i onaj legendarni pick ‘n’ pop sa Ilgauskasom sve manje dio njihove igre, jer i Big Z lagano posustaje pod teretom godina.

Jako važno je i saznati odgovor na pitanje kako je Delonte West? Priznao je da ima psihičke probleme i da je na antidepresivima, pa je uhvaćen sa arsenalom oružja, i sada je po svježim vjestima prijavljen policiji zbog maltretiranja supruge. Nešto mi govori da ovaj tip neće baš biti u stanju igrati košarku na potrebnoj razini. A lani se nametnuo kao praktički drugi igrač, i jedini uz Jamesa koji može sam sebi kreirati šut.

Maurice Williams i Daniel Gibson zabijat će svoje trice u nebitnim utakmicama. West, jedini bek sa mudima, vjerovatno je van fokusa. Parker nije toliko dobar. I sada vi meni recite da je ovo vanjska linija na razini rotacija preostalih 5 ekipa koje će se boriti za naslov?

Unutarnja linija je bolja, James, Moon, Ilgauskas, Shaq, lanjski rookie Hickson, te legenda Varejao solidna su rotacija. Centri su malo prestari, ali su barem pravi centri. Varejao bi bio idealan u lanjskoj ulozi, kao zadnji čovjek obrane na petici, ali praktički je jedini pokretni visoki i morat će trčati uokolo za četvorkama. Ma on će uvijek odraditi svoje kao smetalo u obrani. Samo, ako maknemo Jamesa, vidite li i ovdje igrača za kojega bi stavili ruku u vatru? Tko su igrači broj dva i broj tri? Nema ih. Tu je samo broj 1.

Bojim se da ne mogu ponoviti lanjsku kemiju, strah od sljedećeg ljeta koje može donijeti potpuni raspad sistema mora ostaviti traga i donijeti pritisak. James je na izlaznim vratima, ili bi barem trebao biti. Sve ove godine vjerovao sam kako će ostati, ipak je ovo njegov grad. Ali možeš biti i NBA legenda u nekom novom klubu. Jer Cavsi imaju previše mana, previše toga treba popraviti, a vrijeme prolazi. Tko zna, možda Brown i nije kriv što se svih ovih godina nije složila prepoznatljiva napadačka igra. Možda sa ovim rosterom i ne može bolje. Ako ništa drugo, barem smo se još jednom uvjerili da jedan igrač ne može sam. Lanac je čvrst koliko i najslabija karika. Košarka ne laže.

DENVER NUGGETS (58-24)

PRVIH 5: Billups, Afflalo, Anthony, Martin, Nene
5 ZA KRAJ: Billups, Smith, Anthony, Nene, Andersen

Lani najugodnije iznenađenje lige nastavlja u sličnom stilu. I prošle godine smo se bojali za ozljedama sklone visoke, bojali smo se da Billups polagano blijedi, ali ispalo je savršeno, poklopilo se sve što se moglo. Obično nakon takvog razvoja situacije, stvari odu nagore, ali ako nećemo pretpostavljati, ako ćemo gledati na papir i igre koje su lani prikazali, Nuggetsi se opet moraju shvatiti ozbiljno.

Imaju odličan balans vanjske i unutrašnje igre, dobru obranu i još bolji napad, širinu, te, kao zadnje ali ne i najmanje važno, Carmela Anthonya, najraznovrsnijeg strijelca lige i najboljeg strijelca u završnicama (njegova herojstva u zadnjim sekundama donesu im godišnje barem 5-6 pobjeda viška).

Kužim da je lako pogledati ovaj roster i vidjeti masu potencijalnih problema. Evo, nabrojimo neke – Karl je dokazani trener gubitnik, Billups je sve stariji, Carmelo još nije dokazao da može biti velik cijelu seriju, Smith je problematičan karakter, Birdman sklon uzimanju ilegalnih supstanci, Martin se može raspasti svakoga trena, Nene još nije spojio dvije dobre sezone bez problema sa ozljedama.

Ono, glava boli kada vidiš o kakvoj se ekipi radi. Pravo čudo je da funkcioniraju. Ali funkcioniraju, i to je ono bitno. Sigurno je da ove sezone sve neće biti savršeno. Uostalom, već na početku bit će bez Smitha prvih 7 utakmica, suspendiran je od strane lige zbog nekakvih prekršaja, mislim da je u pitanju vožnja pod utjecajem alkohola, tko će ih sve popamtiti. Netko će se ozljediti. Netko će se sam izbaciti. Ali ostat će im dovoljno oružja, jer ova ekipa ima ono potrebno, ima glad.

Ja ih iskreno nisam ozbiljno shvaćao sve dok ih nisam vidio u polufinalu protiv Lakersa. Tada sam prvi puta shvatio da ovaj stil igre u kojem su sami sebi najveći neprijatelji u njihovoj izvedbi ima smisla. Nekim čudom sva ova hrpa čudnih košarkaša koji bi u nekoj drugoj ekipi bili problem, ili bi se suočavali sa problemima, ovdje diše kao jedan.

Što će nam bolji primjer od Billupsa. Čovjek je u Detroitu plivao u obrani, postajao je sve manje bitan u napadu, rekli bi potrošen igrač. I onda dođe u ovaj Karlov sistem bez sistema, koji je samo trebao lidera na parketu, i jednostavno se pomladi. OK, nije mu se odjednom vratila eksplozivnost, ali njegova loša obrana više nije bila toliko važna obzirom da su pod košem čekali Martin i Birdman. To što više nije imao noge za ulaze također se manje isticalo obzirom da je počeo ispaljivati nerezonske trice kao i svi ostali.

Savršena simbioza i kemija koju ima ovaj roster gotovo je apstraktna. Uz Billupsa, koji donosi red i disciplinu, a ujedno sudjeluje i u kaosu, glavni motor na vanjskim pozicijama je Smith, šuter-ubojica i Ben Gordon ove ekipe. U bilo kojoj drugoj ekipi Smitha bi vjerovatno prezirao, ali u Denveru sam ga čak i zavolio. Njegovi ulazi, trice preko ruke, uopće energija koju donosi sa klupe su zarazni.

Carmelo je stroj za koševe, pod košem imaju strijelca u Neneu, razbijača u Martinu i blokera u Birdmanu. Svi su puni energije, lete parketom (dobro, osim Martina koji je medicinsko čudo obzirom na operacije oba koljena), svi su željni uspjeha, nečega što ih je do sada u karijeri uglavnom zaobilazilo.

Karl je sjajno iskoristio taj povratnički motiv, sami protiv svih spiku. Dvanaest žigosanih, otpisani. Problematični tipovi, ozljeđeni tipovi, podcijenjeni tipovi. Pitanje je samo može li i ove sezone igrati na istu kartu, obzirom da je iza njih uspjeh. Ja očito mislim da može, jer svi su ih opet podcijenili. Svi govore kako je prošla sezona bila slučaj. Ostali su se pojačali, Denver nije doveo nikoga. Slijedi pad. Možeš mislit’. Birdman je tek raširio krila.

Ne znam, možda previše romantiziram, ali ova ekipa je jednostavno preuzbudljiva i predobra. Nemaju mozga, to se više puta dokazalo, međutim kada ih krene onda samo možeš stati i gledati. I nije istina da se ništa nije promijenilo, na par stvari će trebati obratiti pažnju.

Back-up Billupsu i dalje će biti pouzdani veteran Carter, ali sada je tu i rookie Ty Lawson, koji bi mogao postati prvi sitni play klimava šuta nakon Damona Stoudemirea kojega čeka solidna NBA karijera. Njegova brzina daje novu dimenziju vanjskoj liniji. Smith je prva dvojka, ali će ga Karl i dalje uvoditi sa klupe radi podizanja adrenalina. Uloga startera rezervirana je za Afflala, solidnog i čvrstog beka koji će zabiti svoje trice i igrati obranu.

Čovjek nije talent, nema niti onu atraktivnost kakvu je povremeno lani znao pokazati Dahntay Jones, ali donosi stabilnost i biti će važniji nego je to lani bio prethodnik. Jer Jones je lani igrao tu ulogu stopera, ali ju je doslovno igrao – i njemu je u krvi bilo potezanje nerezonskih šuteva i atraktivni ulazi u reket. Tako da se njegova obrana svodila na guranje, udaranje i izazivanje. Mislim, kao da Nuggetsi nemaju dovoljno glasnih tipova. Afflalo je baš ono što im treba, igrač strogo definirane uloge koji donosi nešto novo – igrača koji igra u skladu sa ograničenjima, ne iznad njih.

Umjesto Kleize, koji je tu i tamo mogao ponuditi seriju koševa i ništa više, kao zamjena Carmelu priliku će dobiti Balkman. Nije opasan u napadu, ali radi se o još jednom tipu koji ima energije na bacanje i koji će svojom pokretljivošću, upornošću i trkom odigrati svaku minutu kao da mu je zadnja. Ni Joey Graham, stigao iz Toronta, nije za baciti, radi se o fizikalcu koji nema ruku ni talent, ali zna kako snagom doći do poena.

Sjajna trojka pod obručima nije dobila bitnih pojačanja, Malik Allen još uvijek može zabiti sa poludistance ali teško da će itko kraj ovoliko oružja vrtiti pick igru radi njega. Ako ne skačeš, ne igraš obranu, u ovoj unutarnjoj liniji nisi potreban.

A ta obrana je posebna priča, i možda i glavni razlog zašto je Denver od nikuda postao opasan. Carmelo i Smith odjednom su počeli čuvati svoga čovjeka, Birdman, Nene i Martin blokiraju svakoga tko uđe pod koš, plus je dobri stari Kenyon još uvijek u stanju ukrasti loptu i dobro faulirati.

Uglavnom, koliko god se trudio ne vidim kako Denver može imati išta slabiji napad od lanjskoga, a niti vidim razloga, kako sam naveo, zašto bi imali slabiji pristup obrani. Njihov jedini problem mogu biti ozljede, ali istu sudbinu dijele i ostale momčadi. Spursi su ih pretekli talentom, ali Nuggetsi će i dalje čuvati gnijezdo u obrani, te bombardirati u napadu. Dovoljno za još jedan visok let.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *