COUNTDOWN TO ARMAGEDDON – GAME ONE

Jedan ludi NFL vikend je iza nas, pred nama je već drugi, pa da vidimo kako stoje stvari. Iako sam u playoff prognozi prednost dao, kako se pokazalo, pogrešnim ekipa iz Nacionalne konferencije, ništa se bitnije nije promijenilo u pogledu na daljnji tijek doigravanja. Sve što smo vidjeli samo je donekle potvrdilo postojeća mišljenja, a ona govore da su Dallas i Arizona i dalje najveća prijetnja za četiri nositelja koja su pauzirala ovaj wild-card weekend. Uglavnom, do prve utakmice u subotu dijeli nas četiri dana, stoga ćemo odbrojavati s postom dnevno. Prvi se bavi ujedno i prvim susretom, onim između Arizone i New Orelansa, koji kreće negdje oko 22.30 s izravnim prijenosom na ESPN America.

CARDINALS @ SAINTS

Prvo par riječi o ludoj utakmici u predgrađu Phoenixa. Kao i Sunsi u košarci, Cardinalsi su prava run’n’gun banda koja uvijek može zabiti dovoljno. Furiozni početak i ogromna prednost koju su stekli protiv Packersa smrdila je na još jednu kamilicu, kakvu smo gledali par sati prije, u susretu Ravensa i Patriotsa. I onda su Packersi pokazali da napadački nisu ništa lošiji, stigavši do izjednačenja u utakmici s najviše poena u povijesti NFL playoffa.

Dapače, imali su i šansu za pobjedu, posebice fenomenalnim pasom QB-a Rodgersa preko cijelog terena na samom početku produžetka, ali ih je na kraju prolaza koštalo isto ono što ih je pratilo cijelu sezonu – nemogućnost napadačke linije da zaštiti Rodgersa. Obrana Arizone se nekako probila do njega, zaskočila čovjeka, uzela loptu i zabila touchdown, što je ultimativna ironija večeri, da utakmicu u kojoj praktički obrane nije bilo odluči jedna obrambena akcija.

Sad, ono što je bitno znati za dalje je mogu li Cardinalsi zaigrati bolje u obrani i iznenaditi Saintse? Obzirom da im fali nekoliko igrača i da ih je dosta načetih, teško. I da, iako ih je Rodgers ubio u drugom poluvremenu, činjenica je kako je u prvom djelu obrana Arizone odigrala energično, i kako su čak i u ostatku utakmice imali povremene bljeskove. Što je sasvim dovoljno kada vam je napad predvođen sjajnim Warnerom ovako plodan.

Uostalom, ni situacija u New Orelansu nije ništa bolja što se tiče ozljeda i forme, jer takva je jednostavno realnost NFL-a. Polomljeni igrači su neizbježni. Stoga u tom dijelu igre ne bi dao prednost nikome. Istina, New Orleans je odmoran, svjež, ali Arizona je u ritmu i nema što izgubiti. Po meni, to je dovoljno da se sva prednost domaćeg terena i tjedan dana više odmora anulira. A ni obrana Saintsa nije toliko bolja da bi napravila značajnu razliku. Cardinalsima više od povremenih bljeskova neće ni trebati da u tom dijelu igre uspostave ravnotežu.

Stoga, odlučivat će prije svega napad. Cardinalsi su Packerse razbili gomilanjem igrača na krila i pas igrom, koju je u takvoj formaciji nemoguće braniti osim zonom. Na terenu jednostavno nema dovoljno igrača da pokriješ dupla krila Arizone, a da u isto vrijeme radiš pritisak na QB-a i čuvaš leđa od eventualnih upada kroz sredinu. Što je na kraju Warner najviše i koristio, upravo kroz sredinu osvajajući teren i dodavajući krilima koja bi trčala prema centru, lakoćom kroz cijelu utakmicu dolazeći do lakih situacija za touchdown. Praktički, Fitzgerald i još jedan WR s druge strane (zamjene za ozljeđenog Boldina, koji izgleda neće nastupiti ni u Big Easyu) igrali su uloge tight enda, igrača koji je zadužen za pasove kroz sredinu (da napomenem, TE je i jedini čovjek u napadačkoj liniji koji brani QB-a na crti i ujedno smije primiti dodavanje prema naprijed).

Nema sumnje kako će Istu stvar pokušati ponoviti i protiv Saintsa. I tu će definitivno biti problema za New Orleans, jer iako imaju fleksibilniju obranu od Packersa, nema šanse da im Cardinalsi na ovaj ili onaj način ne zabiju barem touchdown po četvrtini. Što nas dovodi do najvažnijeg pitanja za Saintse. Može li Drew Brees, po mnogima MVP sezone, odigrati bolju utakmicu od Warnera i omogučiti svojoj ekipi da zabije više od protivnika?

U tome je cijela poanta, naime nisu slučajno Saintsi dominirali regularnom sezonom. Brees to može, jer iza sebe stvarno ima fantastičnu sezonu, i među svom gomilom sjajnih QB-a, njegove brojke posebno se ističu. Naime, on je definitivno najznačajniji igrač svoje ekipe, te bez njega New Orleans nije ista momčad. Ovoliku ovisnost o jednom igraču pokazuje još samo Indianapolis, zbog čega ni jedne ni druge ne treba smatrati većim favoritima od Chargersa ili Cowboysa, koji imaju puno raznovrsniju igru, i koji se mogu osloniti i na obranu, i na igru kroz zrak dodavanjem ili po zemlji probijanjem u napadu.

Evo, stavite bilo kojeg drugog QB-a u ligi na Breesovo mjesto i teško da ćete dobiti istu momčad s istim rezultatom. Od svih susreta Saintsa koje sam gledao, ni jednog jedinog mu suigrača nisam zapamtio kao specijalnog pojedinca koji sam samcat može utjecati na rezultat. Čak i Manning u Coltsima, iako je u sličnoj situaciji, ima nešto bolju podršku ili barem veći izbor oružja. Brees mora igrati bez greške da bi se Saintsi uopće kotrljali. Evo, iz obrane možemo izdvojiti Sharpera kao pouzdanog osigurača, Vilmu kao pouzdanog linebackera i lidera, ali navesti ih kao ljude odluke – teško. U napadu, na krilima imamo solidnog Colstona, kroz sredinu se probija čvrsti Thomas, ali nisu to igrači koji bi, recimo, sutra svojim prelazom u neku drugu momčad bili značajna pojačanja.

Brees je alfa i omega momčadi, s njim sve počinje i završava. Kako Arizona ne može braniti pas igru, što je dokazala i protiv Packersa, sve se svodi na nadigravanje dva QB-a. Dakle, čeka nas još jedan revolveraški obračun, baš kao što je to bio ovaj između Warnera i Rodgersa. Hoće li Warner u 39-oj godini i nakon nedavnog potresa mozga moći odigrati još jednu utakmicu karijere, karijere koja već uključuje par nastupa na Superbowlu i titulu MVP-a istoga, još iz dana u St. Louis Ramsima? Ili će presuditi odmorni i koncentrirani Brees? Po prvi puta ima šansu upisati se među velikane, sitni i neugledni igrač koji kraj svih tih mrcina, pa čak i drugih QB, djeluje kao patuljak. Čovjek je u najboljim godinama, rane tridesete, konačno mu se sve posložilo, igra u klubu gdje se sve vrti oko njega, i nekako bi ta veličina trenutka mogla biti presudna da Brees odigra savršeno. Ili se izgubi u svoj toj strci.

Kurt je sjajan tip, njega i Fitzgeralda simpatiziram još od lanjskog Superbowla, i Arizona mi je draga momčad. Ali Brees i Saintsi trebali bi biti gladniji i spremniji, i u ovom sjajnom otvaranju vikenda, to bi moglo odlučiti. I to opet u zadnjim sekundama utakmice, što je još jedan plus za Saintse, jer ako su nešto dokazali ove sezone, to je da na leđima Breesa uvijek mogu pronaći rješenja i odigrati pravi potez kada stvari zaguste i kada je to najpotrebnije. Nisu momčad koja razbija i gazi protivnika, previše su ranjivi, ali imaju srce.

A opet, jebiga, New Orleans nema igrače klase Fitzgeralda. U biti, još od kraja regularne sezone većina najvažnijih igrača Saintsa je načeta. Arizoni je pak krcata napadačkim talentom, nije im čak nedostajao ni drugi najbolji WR, Boldin, jer su fenomenalne utakmice odigrali Breaston i Doucet, drugi par krila. To nešto govorio i o kvaliteti Warnera i Arizonine igre u napadu, ali i njih samih. Čak je i dojučerašnji prvi RB Hightower, za kojega bi pola ekipa u ligi ubilo, ustupio mjesto prvog trkača sjajnom rookieu Wellsu.

New Orelans nema ni blizu takvu dubinu. Warner može parirati Bressu. Obrana Cardinalsa može, barem na momente, parirati učinkom obrani Saintsa. A opet, ja ću se držati prošlotjedne prognoze po kojoj Saintsi prolaze dalje. Već sam im upisao pobjedu od 38-35, računajući na još jedan spektakl pogodaka i svježinu Saintsa.

Doduše, da nisam prošli tjedan već naveo Saintse kao finaliste konferencije, vjerovatno bi se prebacio na Cardinalse. Ono, Warner će odigrati još jednu sjajnu utakmicu da odgodi mirovinu, WR-ovi Arizone će briljirati u napadu, bla bla bla. Činjenica je da ovdje stvarno nema logike po kojoj možeš reći – da, ova ekipa je favorit. Mislim, ako su po nekoj logici Cardinalsi u boljoj formi, što im to vrijedi kada su imali niti 6 dana odmora (igrali zadnju utakmicu kolo prije, sada igraju prvu). Uglavnom, ostajem pri Saintsima, ali rušim rezultat. Neće biti golijada, ali će biti drama.

SAINTS 31, CARDINALS 28

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *