COUNTDOWN TO ARMAGEDDON – GAME TWO

Druga utakmica u našem odbrojavanju i kasnija subotnja tekma je ona između Baltimorea i Indianapolisa. Start je, po našem, u ranim satima nedjelje, negdje iza dva, u biti nakon završetka dvoboja o kojem smo jučer pisali. A gdje drugo nego na ESPN America.

RAVENS @ COLTS

Payton Manning imat će nešto lakši zadatak od Breesa. Dok je u susretu Saintsa i Cardinalsa sve otvoreno, ovdje je Indianapolis ipak favorit. Ravensi su fanatičnom obranom razbili Patriotse, ali budimo realni, Patriosti su izgubili prvenstveno iz razloga što je Tom Brady odigrao katastrofalnu utakmicu. Dodaj tome sve ozljede koje su ih zadesile u zadnje vrijeme, i nije toliko čudno što su pali bez ispaljenog metka, makar doma i makar kao nositelji. Kada ti glavni igrač, čovjek oko čijega se raspoloženja puno toga vrti, odmah na startu pokoni nekoliko lopti protivniku i doslovno bude najzaslužniji što gubiš, naravno da te napusti volja za borbu i vjera u pobjedu. A bez prave motivacije, ovako fizički sport jednostavno ne možeš igrati. Pogotovo ne protiv protivnika nabrijanog kao što je to bio Baltimore.

A Baltimore stvarno nije loša momčad. Samo, smatrati ih sada jednako dobrima kao što su Coltsi, bilo bi suludo. Ravensi doduše definitivno imaju, od onoga što sam ja vidio, bar tri pobjede manje nego što bi trebali (nesretni porazi od Coltsa, Vikingsa i Steelersa, s tim da su prve dvije izgubili na račun spretnosti protivnika, a zadnju na račun katastrofalnih sudaca koji su im poništili barem jedan od nekoliko touchdowna bez pravih razloga), ali za svaki poraz si uvijek barem dijelom kriv. Ravensi jednostavno ne znaju stvari privesti kraju na način kako to rade iskusne momčadi poput Coltsa.

Oružja će im i ovaj put biti ista kao i protiv Patriotsa. Ray Rice doslovno će nositi momčad noseći loptu. Njegovo trčanje i probijanje, u kombinaciji s agresivnom i čvrstom obranom, glavno je oružje Ravensa, i ono je bilo dovoljno za srediti Patriotse. Protiv Coltsa trebat će im i nešto razigraniji Joe Flacco, koji, iako ni nije bio potreban u prvom kolu, ovaj vikend mora pokazati što zna i preuzeti dio odgovornosti.

U tom slučaju, ako Baltimore bude funkcionirao u potpunosti, Coltsi će imati razloga za brigu. Ali ipak ne više od protivnika. Jer Manning i društvo nisu slučajni prva momčad regularnog dijela sezone. U svim segmentima igre su dobri, a u pas igri i odlični, naravno zahvaljajući šerifu Peytonu. Čovjek je doslovno trener na terenu. Čak je i Stari, koji tu i tamo pogleda snimku footballa, jer ne može podnijeti stalne prekide i reklame izravnih prijenosa, odmah u njemu prepoznao alfa-mužjaka i već može bez problema, čak i bez da digne pogled na ekran s novina, samo po sluhu prepoznati kada igraju Coltsi – po Manningovim krikovima, uzdasima i glasnom prozivanju napadačkih akcija.

Nad njegovim suigračima visi ono klasično pitanje, da li bi bili ovako dobro i s nekim drugim QB-om, ali opet ne toliko drastično kao kad su u pitanju Saintsi. Osim toga, Coltsi imaju i nešto veći broj napadačkih opcija, te im je jedina slabost koja se da iskoristiti manjak obrambenih igrača. S tim da su puno ranjiviji po krilima, a kako je to upravo faza igre u kojoj Baltimore nema previše rješenja, izgledi da tuda Ravensi opasnije zaprijete su minimalni.

Ukratko, glavne Manningove mete bit će hvatači, kako oni krilni, tako i centralni. Reggie Wayne dobar je WR, a Garcon i Collie su sretnici koji nabijaju kilometražu na račun toga što je Manning sposoban baciti im loptu svaki put kada su slobodni i u idealnoj situaciji. Također, Manning ne propušta osvajati prostor ni kraćim pasovima za svog tight enda, Dallasa Clarka, koji je po broju osvojenih yarda debelo iznad svih ostalih na toj poziciji. Čisto radi promjene ritma, tu i je pouzdani RB Joseph Addai, tenk koji osim probijanjem posluži i kao hvatač – nema šanse da, ako kojim slučajem ostane sam nakon početka akcije, bez obzira gdje se nalazio, ne dobije loptu.

Sve u svemu, Manning je taj koji će biti ključ. Iako nije ni najatraktivniji, ni najprecizniji, ni najsnažniji, ni najbrži QB u ligi, samo svojim čitanjem igre, mirnoćom i sposobnošću donošenja pravih odluka u najkraćem mogućem roku, rješenje je za bravu Ravensa. Nadam se u pravoj borbi, koja će barem biti rezultatski neizvjesna do kraja, kada već neće obilovati gomilom pogodaka. Možete biti sigurni da će, bez obzira ušli u završnicu s prednošću ili u minusu, kada bude najpotrebnije, Coltsi odraditi posao. Ja im dajem prednost od dva udarca iz polja, s tim da će ovaj put umjesto spasa u zadnji čas u vidu manijačkog osvajanja terena i touchdowna, Manning vjerovatno kontrolirati razvoj cijele situacije kroz drugo poluvrijeme i zaključiti susret mirno i bez nervoze. A ako mislite da sam ga malo previše ishvalio, čekajte tek da na red dođe Phillip Rivers.

COLTS 20, RAVENS 13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *