The Sun Of All Suns

U sjeni pitanja o tome da li su se Lakersi konačno dovoljno motivirali da zaigraju kako znaju te “Laktalisa” najveće zvijezde današnjice protiče najbolja serija drugog kruga playoffa, ona između Sunsa i Spursa.
U prognozi ovogodišnjeg raspleta playoffa Zapad se činio otvorenim poput March Madnessa te sam izabrao Sunse kao finaliste Zapada, a kad su već tamo neka onda i osvoje trofej. Da li tu ima ikakvog racionalnog utemeljenja? Ako pojedini Ameri mogu danas dokazivati da je Pearl Harbour ustvari bio pobjeda američke mornarice (jer čarliji nisu potopili nosače aviona) može se valjda dokazati i da jedna momčad koja nije ni blizu kotirala za prvaka može biti nba pepeljuga. Pa krenimo.

razlog prvi – konkurencija
Svi imaju slabosti, naravno, ali ih mnogi ispoljavaju upravo sada u vrijeme playoffa. Lakersi su talentirani i kilavi te očito boluju od Rileyeve “disease of more”. Magic ne ulijeva povjerenje iako gazi protivnike koji im nisu dorasli. Kada ikona-đikona pati, pate ne samo Cavsi, nego cijeli Cleveland. Nešto kao simbioza Hrvatska – Todorić.

Celticse smo nedavno već obradili i dvije dobre partije me još ne mogu uvjeriti da su spremni za išta više nego li namučiti Cavse iako je ova serija sada u rukama Cs-a. Ostali? Koji ostali? Jazz je prošao isključivo zahvaljujući raspadu Denvera i briljantnosti Derona koja ih ipak ne može provesti pored LaLa. Atlanta je nedostojna drugog kruga. Spursi nemaju dovoljno oružja za Sunse. Sunsi u ovom okruženju djeluju najurvnoteženije i najuvjerljivije.

razlog drugi – timski duh
Tko god je pratio twittove Jareda Dudleya zna o čemu govorim. Ovo je momčad u pravom smislu te riječi, od prvog do zadnjeg. Kada se zezaju zezaju se, ali kada treba potegnuti tu su. Steve Nash i njegov karakter su definirali cijeli tim, čak i svojeglavog Amarea. Gentry je čovjek iz sjene koji za razliku od Portera zna što radi.

razlog treći – obrana
Ric Bucher je uz Simmonsa i coach Thorpea najbolji analitičar na ESPN-u, milina za poslušati. Upravo je on nedavno zasluženo nahvalio Granta Hilla i njegovu transformaciju iz potencijalno novog MJ-a sa početka karijere, preko razočaravajućih ozljeda pa do današnje verzije veterana koji se apsolutno podredio ekipi, redovito čuva najopasnije protivničke igrače i cijeloj momčadi daje obrambenu čvrstoću. Prilično nevjerovatno za čovjeka koji je započeo karijeru sa 20-8-6 brojkama. Amundsen i Dudley su druga dvojica koji ozbiljno dižu nivo igre u obrani rezervnog sastava, a kad se vrati Robin Lopez možemo govoriti o pravom bedemu ispred i ispod obruča. Ovi Sunsi su najčvršća verzija od kada je Steve došao u grad.

razlog četvrti – rotacija
Mike D’Antoni je u najbolja vremena igrao sa maksimalno sedam igrača u rotaciji, što je često dovodilo do pada ritma i gubitka velikih prednosti. Sunsi danas imaju sjajnu klupu koja omogućava da se prednost ne topi tek tako, a sposobni su je i povećati. Dragić je ozbiljan kandidat za petorku igrača koji su najviše napredovali. Prošlogodišnju izgubljenost zamijenila je hrabra i pametna igra koja omogućava da se Nash odmori i uđe 5-6 minuta prije kraja utakmice, što je privilegija kakvu nije nikada imao. Dragićeva konstantnost je dovela do toga da često kaotični Barbosa ne mora organizirati igru, već se može posvetiti igranju na dvojci gdje je puno korisniji. Channing Frye se vratio u život, širi reket tricama i toliko je pun samopuzdanja da je u prvoj tekmi zalijepio bananu Duncanu. Jared Dudleya smo već opjevali kao ljubimca ovog sajta, kako zbog karaktera oko tako i na terenu. Borac, pravi garbage man za obranu i statično opaljenu tricu je sastojak kojeg svaki prvak mora imati. Amundsen je živa energija, te je skupa sa Jaron Collinsom drvo spremno učiniti sve za ekipu. Jaron Collins je inače pogodio već 3 šuta van 10 stopa u playoffu, što je 300% više nego li cijele sezone!

razlog peti – Jason Richardson
Nasha znamo, Amarea također (protiv Spursa je čak počeo skakati), a J-Rich je ključni član velike trojke. Kada zabija više od 20p, Sunsi uglavnom dobivaju. Tip je kompletan napadač, ulaz, trica, poludistanca ili post su sve prirodna mjesta odakle može zabiti. Problem je što ako odmah na početku utakmice lopte ne ulaze, teško se vraća u šutersku formu. Tu ne škodi što ima Nasha za playa.

Sunsi imaju trenera koji je od ofenzivnog diva stvorio i solidnu obrambenu ekipu bez žrtvovanja napada. Imaju veliku trojku koja je okosnica tako postavljene igre, dva centra koji se mogu mlatiti i čuvati leđa Amareu, veterana Hilla koji igra vrhunsku obranu i ima respekt kod sudaca, korisne smetlare Amundsena i Dudleya, visokog tricaša sa klupe Fryea, solidnog rezervnog playa Dragića i instant offense Barbosu.
Ovo liči na kriterij koji smo imali kad smo birali idealnu momčad desetljeća.
Koji je ključ za dalje? Zdrav Nash i Amare da mogu vrtiti svoju igru, povratak Lopeza da može pomoći protiv Lakersa (pod uvjetom da prođu Spurse) i konstantan Jason Richardson. Svi ostali sastojci su spremni.
Let’s go Suns.

2 thoughts on “The Sun Of All Suns

  1. And Amen to that!

    Samo, nismo jednom od Spursa izgubili 4-1, tako da sam ja još uvijek sumnjičav. Noćas je ključ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *