THE ZORAN VAKULA AWARDS 2010.

Kako su Finalisti poznati, te kako ih nitko u svojim prognozama nije predvidio, više se nema što čekati oko dodjele nagrade za najboljeg playoff prognozera. Prije osvrta na sasvim solidne prognozerske rezultate, par rečenica o noćašnjoj game 6 u Phoenixu, poznatoj i pod imenom Balkan Wars.

Da je tekma bila fantastična ne treba ni pričati – otvaranje u neviđenom ritmu, koji bi, da ga je bilo moguće održati, doveo do rezultata od 180-180. Pa onda pojavljivanje nečega znanog kao obrana u drugom poluvremenu, što je rezultiralo odvajanjem Lakersa. I onda zadnji pokušaj Sunsa da izbore sedmu, na krilima Nasha i Dragića, ali bez podrške ikoga drugoga.

Tekma je bila za pamćenje po još nekim detaljima. Meni je tako gotovo otpala čeljust nakon jedne obrambene reakcije Amarea, prilikom koje se u postu suprostavio Gasolu i još mu odnio loptu. Zaustavite tisak!!! Još luđi moment – nježni zagrljaji i riječi smirenja od strane Artesta upućeni Vujačiću, čiji dvoboj s Dragićem je bio jedan od rijetkih muških trenutaka ove hippie serije. Nema do bratske ljubavi.

Kobe je u završnici odradio posao i još jednom pokazao da je na razini o kojoj ostali mogu sanjati, ove godine igra bolje nego u zadnja dva playoff nastupa, te će biti itekako zanimljivo vidjeti može li ga Boston usporiti kao što su to napravili prije dvije sezone (da ne govorim da jedva čekam vidjeti završnice u kojima jedan na drugoga idu dva naj closera u cijeloj košarci – Kobe i Pierce). Artest se osim kao psiholog i dijete cvijeća dokazao i kao šuter, zabivši sve što treba, a o obrani i skokovima u napadu da ne govorim. Sve sumnje u njega tip je razbio na najbolji mogući način – igrom. Odigrao je ključnu rolu protiv Thundera obranom na Durantu, odigrao je ključnu rolu protiv Jazza šuterskom serijom u trećoj, i sada je isto napravio protiv Sunsa razbivši im zonu. Ron je igračina.

Kod Sunsa se sve vrtilo oko standardno sjajnog Nasha i Dragića koji igra iznad svih očekivanja. Iako sam ga stavio u petorku All-Dork Teama, nisam pojma imao da može igrati na ovoj razini. Ostavio je dojam igrača koji može sve i koji je pouzdan back-up Nashu, konačno netko tko može odmoriti Stevea, ali nisam očekiva tipa koji je mutacija Ginobilia i Nasha, i tako napad za napadom. Steve Nash nakon igračke karijere mora u trenere. Mora.

Ostali igrači Phoenixa totalno su podbacili, a Lakersi su čak i bez Gasola i sa skromnim učinkom Bynuma (čije zdravstveno stanje ih itekako treba zabrinjavati pred Finale) djelovali moćnije i zrelije. Drugim riječima, u stanju su bili tu i tamo nešto i obraniti. Sunsi su pokazali borbenost, ali za razliku od prethodne utakmice u kojoj su tom borbenošću došli i do nekih lopti u obrani, ovaj put nisu mogli braniti ništa.

Osim povremenih individualnih bljeskova (tipa ta spomenuta Amareova reakcija ili poneki Hillov potez na Artestu i Kobeu), kao momčad Sunsi su u stanju bez problema primiti onih 180 s početka. Bez da trepnu. E, to stvarno ne može svatko. Mislim, nije mi namjera rugati se sjajnoj ekipi koja stvarno igra lijepu košarku i koja ima deset odličnih igrača koji znaju svoje role, ali ni u jednom trenutku nisu ostavili dojam momčadi koja kontrolira svoju sudbinu. A nisu zato što ne mogu zatvoriti reket ni pod razno. I zato je ovo bila lijepa priča, skoro pa bajka, a sada je vrijeme za velike momke i nešto ozbiljniju literaturu. Vrijeme je za klasiku, vrijeme je za Celtics vs Lakers.

I tako smo stigli do ovogodišnjeg pobjednika Zokija, uz neizbježni osvrt na sve sudionike. Borba za vrh je bila gusta, ali na kraju se Emir pokazao najboljim – iako su 8 bodova u prvom krugu dobili skoro svi iz Dubrovnika, dakle i Emir, i Pero, i Mrly (Jelčić je fulao tipujući na Dallas), a valjda bi i Šuica da je igrala, na kraju je ostao samo čovjek koji se rimuje s riječi ”svemir”.

EMIR 10/15

Iako ime govori da se radi o potencijalnom fundamentalistu, konačnu pobjedu mu je donijelo baš to što je manji fundamentalist od izvjesnih navijača Jazza. Inače, nitko od njih nije vidio Sunse kao pobjednike protiv Spursa, isto kao što nitko nije dao glas Bostonu protiv Cavsa.

Plus, malo je falilo da čovjek koji se ne rimuje sa riječi ”tapir” ostane bez ovogodišnjeg Zokija, zato što je paralelno vodio nekakvu svoju nepotrebno kompliciranu listu, iako je nakon dvije sezone svima dobro poznato kako se boduje ovo natjecanje i tko ga vodi. Srećom po njega, niti imam srca inatiti se, a niti obraza nakon vlastitih katastrofalnih prognoza. Čestitke.

PERO & MRLY 9/15

Skinuli sve u prvom krugu, onda pali davši prednost Jazzu protiv Lakersa. Obzirom da su svi troje igrali na Magic protiv Hawksa, to je presudilo.

JELČIĆ 9/15

Osvajač fantasy lige odigrao je bez pritiska, i usprkos tome što je u Finalu imao Hawkse te u prvom krugu onaj kiks s Dallasom, skupio je 9 bodova. Kako? Pogodio finale konferencije između Sunsa i Lakersa, te u polufinalu dao prednost Lakersima nad Jazzom.

JOE 9/15

I naš bijelosvjetski član se dokazao, u biti možda je bio i najbliži oltaru. Naime, pogodio je sudionike finala Zapada, ali se zeznuo davši prednost Sunsima. Da je odigrao na Lakersa, sada bi bio prvak, jer bih mu vjerovatno dao prednost pred Emirom zbog vjere u Sunse. I zato što ima manje slobodnog vremena.

ŠTAMPA 8/15

Život u Zagrebu donio svoj danak, pogodio je jednog manje od donje granice potrebne za biti stručnjak u Gradu. Zeznula ga vjera u Dallas i Denver, ali je nekim čudom složio točan ishod finala Zapada, pobjedu Lakersa nad Sunsima.

GEE & SICKRE 7/15

Srednja žalost, blog prepuštamo sposobnijima. Mene koštalo vjerovanje u Dallas i Denver, Krehu u Denver i OKC. Plus, moguće da mu je glasači listić nevažeći – u prvom krugu tipuje na Spurse protiv Dallasa, da bi u polufinalu umjesto Spursa kao protivnike Sunsima neveo – Mavse. Gdje se krije lapsus?

GOGO 6/15

Obzirom na rezultat Sunsa sumnjam da ga ovaj fenjer previše dira, još jedan koji je vjerovao Denveru, ali i jedini koji nije vjerovao Sunsima (bacanje uroka možda?) i Celticsima u prvom krugu.

4 thoughts on “THE ZORAN VAKULA AWARDS 2010.

  1. nije da se bunim što sam dobio još jedan trofej, ali nisam siguran po kojem sam ga kriteriju ja dobio. ako je moguće ponoviti sistem bodovanja pa da znam – inače, po mojem (ne toliko kompliciranom sistemu) pobjednik je Jelčić s 18 bodova, a slijedi Štampa (16) pa Gogo (15), Joe (14), moja malenkost (14), Žac (12), Pero (12), Mrly (11) i na kraju komesar (10)

  2. Kao što rekoh gore, tvoj sistem nije potreban jer ovaj funkcionira već godinama. Ako ga ne kužiš, manje duvaj zelje

  3. nije fer da se birdijeva ljubav prema biljkama uvijek koristi kao konačni argument, možda bez stimulansa nebi bio drugi na fantasyu i osvojio Vakulu. Svaka čast Emire! Znamo šta je komesar prije plejofa napisao za onog koji osvoji Zokija!

    druga stvar, noć na nedelju odgledao Kobea žednog krvi, ugasio komp i ispalo da je to bio zadnji izdah vjernog prijatelja. Koliko smo streamova zajedno prošli, podcastova preslušali itd itd izgleda da je kištra odlučila da nakon što dva slovenca donesu preokret u finalu zapada i onda Kobson nemože promašit, da nakon toga nema mnogo toga vrijednog da se čeka.

  4. Moja sućut. Znam da nije lako. Nego, nadam se da moje isticanje Emirove ljubavi prema klorofilu nije umanjilo vrijednost osvajanja Zokija, svaka čast još jednom. Ali, jebiga, kad je dobar argument, pogotovo konačni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *