THUNDER

“I’m not nearly the player that I want to be, I’ve got so much more work to do.”
– Kevin Durant

SCORE: 56-26
PRVIH 5: Westbrook, Sefolosha, Durant, Green, Krstić
5 ZA KRAJ: Westbrook, Harden, Durant, Green, Ibaka
MVP: Kevin Durant
LVP: nema ga, čak i Krstić ima svoju korisnu rolu (koja ne uključuje bacanje stolica)

Od mlade momčadi koju nitko ne shvaća ozbiljno do prvog (i jedinog) izazivača Lakersima na Zapadu u manje od jedne sezone – to će biti podnaslov budućeg dokumentarca koji će se baviti rađanjem velesile u središnjoj Americi. Kevin Durant po svim izborima prvi je kandidat za MVP-a, a po svim draftovima neprikosnoveni je prvi pick. Pitanje je dana kada će ESPN napraviti posebnu podstranicu koja će izvještavati o svakom njegovom odlasku na WC.

Međutim, u ovo doba hype-a, najljepše od svega je što su Thunder tako old school. Nitko ne snima reality show, nitko ne daje bombastične izjave. Nitko ne podcjenjuje prave fanove toliko da misli da je išta što radi van terena imalo bitno. Čak i na terenu, koliko god potencijala imali za biti showmani, uvijek će prije svega odraditi posao. Thunder su utočište normalnosti u sezoni (eri?) u kojoj od debilnih naslova nećeš moći živjeti.

Ova momčad je već sada, u ovom sastavu, spremna za osvajanje konačnog trofeja. Lanjsko iskustvo borbe s Lakersima u prvom krugu to je jasno pokazalo. Ovaj put će se isti protivnici (ako sve bude išlo po planu) sresti u finalu konferencije, gdje će imati prilike dodatno razvijati rivalstvo. Lakersi su još uvijek dovoljno moćni i gladni da izdrže napada mlađih i potentnijih, ali svako manje odstupanje od maksimuma Durant i društvo znat će iskoristiti.

Momčad Thundera ogledni je primjer kako treba složiti roster. Nema ni jednog jedinog segmenta igre u kojem nisu barem vrlo dobri. Možda Russell Westbrook nije klasični play, ali kombinacijom slash ‘n’ kick igre, obrane i napadačkog skoka (!!!) nezamjenjivi je dio ekipe. Možda Jeff Green nije tipična treća opcija niti prava četvorka, ali, svojim all-round učinkom i sposobnošću da u isto vrijeme brani 5 pozicija i razvlači reket šutom iz vana, čini Thunder time što jeste.

Nitko nije savršen, osim možda Kevina Duranta, ali svatko na neki način uspijeva anulirati potencijalne minuse i biti koristan. Trener Scott Brooks brine se da obrana i pristup budu pravi, usprkos nedostatku dominantnog igrača pod košem skok je osiguran sa svih strana. Time su već ispunjeni oni osnovni uvjeti za biti ozbiljna momčad. Kemija među igračima je sjajna, zajedno su odrasli i imaju jasno posložen sustav vrijednosti kojega su pridržavaju svi, od prvog nositelja do zadnjeg sjeditelja. To je još jedan ogroman plus.

Svi specijalci su na mjestu. Imaš stopere, šutere, running backove, playmakere. I da, nije na odmet što imaš i najboljeg košarkaša na svijetu. O nepodnošljivoj lakoći igranja košarke koju prezentira Durant sve je već rečeno, ja mogu samo dodati da se, dok god mali igra, isplati iskesiti lovu za league pass samo kako bi ga mogao gledati iz dana u dan.

Znači, Westbrook je startni play, njegova energija i sve bolja realizacija zaslužuju ulogu drugog igrača. Eric Maynor dokazao je nakon dolaska iz Jazza da je stvoren za biti back-up u ozbiljnoj momčadi – mali je pravi general. Prava krađa Thundera i ogroman propust Jazza.

Kombinacija Thabo SefoloshaJames Harden na dvojci je izvrsna, jedan je u stanju uštopati svakog protivnika, drugi je u stanju napraviti kaos serijom koševa. Durant je malo krilo iz snova – na stranu njegova šuterska veličina, ali on može sve što i bekovi (razigrati, prenijeti loptu, pretrčati čuvara, odigrati presing), a i puno onog što mogu centri (odigrati leđima, skočiti, blokirati). Kada s vremenom nauči još bolje koristiti tu fluidnost, nema tog match-upa kojega neće biti sposoban okrenuti u svoju korist (Lakersi su ih dobrim dijelom lani kontrolirali jer su ga pretvorili prvenstveno u šutera iz vani).

Green pod košem često izgleda kao najslabija karika, ali Thunder si može priuštiti slabog skakača na četvorci obzirom da imaju dominantne skakače na vanjskim pozicijama. Njegova uloge je ionako postala čista stvar specijalizacije, što u pitanje dovodi njegov status trećeg igrača. Green je važan zbog obrane, ali u napadu od njegovog košarkaškog instinkta sve važniji postaje šut za tri koji dodatno otvara reket Durantu i Westbrooku.

Za skok, blokade i uopće čvrstu obranu pod košem zadužen je fenomenalni Serge Ibaka, koji je pokazao i poprilično meku ruku, što bi trebalo dovesti do toga da ove sezone upravo on postane prvo ime pod obručima i ta potrebna treća napadačka osovina. Nenad Krstić je još uvijek solidna pick ‘n’ pop opcija, ali uspije li Ibaka postati standardan s poludistance, Krstić se pretvara u višak jer Ibaka je apsolutno nadmoćniji u svakom drugom pogledu.

Uostalom, draftiranjem Colea Aldricha doveli su u momčad i pravu peticu, šljakera pod koševima koji skuplja skokove i dovoljno je jak da zatvori reket. Razvije li se u pravom smjeru, Aldrich je još jedan potencijalni nezamjenjivi dijelić budućnosti, čime bacač stolica postaje nepotreban. Dodaj još dobrog starog Nicka Collisona, borca pod obručima solidne ruke i eto ti rotacije bez mane. Naravno, ne bi bilo loše imati pod košem jednog Bynuma na petici ili lokalnog junaka Blakea Griffina na četvorki, ali postojeća rotacija garantira puno više dobrih nego loših stvari, a to je jedino važno.

Na kraju krajeva, kada je protivnik toliko zaokupljen zaustavljanjem Duranta, suigračima preostaje samo izaći na parket s vjerom u sebe i u to da mogu zabiti otvoreni šut iz omiljene pozicije. Kada dođeš do tog stadija, više nije stvar u talentu već samo u glavi. A ova godina pokazat će nam ima li na rosteru Thundera trulih jabuka koje nisu u stanju nadrasti dječje bolesti. Prvi sumnjivci za sada su Green (upitno može li nositi toliki šuterski teret), Harden (može li podnijeti pritisak važnih trenutaka) te Sefolosha (može li zabiti makar od table ako bude imao čisti šut u završnici).

Bez obzira na odličnu konkurenciju na Zapadu, svaki rezultat osim finala konferencije za ovu momčad po meni je razočaranje. Ne vidim kako se to može dogoditi osim u slučaju nekakve gadne epidemije ozljeda kakva zna poharati glavne konkurente poput Jazza, Rocketsa ili Blazersa. A tu možda u igru ulazi i karma. OK, u Oklahomi su redom mladi momci čija tijela se još nisu izmorila napornim NBA sezonama (iako bi teoretski nastupanje na SP-u moglo minimalno otežati život Durantu i Westbrooku, smatram da su premladi da bi ih radno ljeto ozbiljnije usporilo), ali harmonija koja vlada u cijeloj franšizi i nedostatak negativnih misli možda stvarno funkcionira kao totem koji tjera nesretni splet okolnosti da ostavi traga na ovoj ekipi.

Pardon – Ekipi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *