WIZARDS

”I lied to coach and told him my knee was sore so he could start Nick. Obviously, no one’s taken it well.”
– Gilbert Arenas

SCORE: 28-54
PRVIH 5: Wall, Arenas, Thornton, Blatche, McGee
5 ZA KRAJ: Wall, Hinrich, Thornton, Blatche, McGee
MVP: Wall
LVP: Arenas

Posljednji u nizu incidenata Gilberta Arenasa na sjajan je način pokazao koji će biti najveći problem Wizardsa ove sezone. Naime, iako Arenas otvoreno kaže da je lagao treneru, u tome uopće nema ništa sporno. Svi lažemo, a kada su u pitanju ovako sitne stvari, onda to ni nije prava laž. Ok, nije bilo potrebe za tim, Flip Saunders bi ga vjerovatno odmorio i da ga je zamolio, ali nije u tome poanta.

Poanta je u tome da je Washington momčad u rebuildingu koja je upravo na draftu izabrala Johna Walla, franchise playera na čijim leđima će idućih deset godina prolaziti kroz lijepa i ružna razdoblja, igrača za kojega bi polovina GM-ova u ligi prodala vlastitu djecu. Kada kreneš u potpuni rebuilding, onda moraš raskrstiti s prošlošću, pogotovo ovako kompleksnom.

Gilbert Arenas nema apsolutno nikakav pozitivan utjecaj na ovu momčad. Nikakav. Gledano čisto košarkaški, Arenas je zastarjeli davitelj lopte koji oko sebe treba imati 9 fantastičnih i njemu podređenih sporednih igrača da bi mogao donijeti rezultat. Nakon svih ovih ozljeda, upitno je pak može li vratiti i pola prijašnje eksplozivnosti.

Međutim, u isto vrijeme Arenas jednostavno nema instinkte ni kvalitete da bi bio sporedan igrač. Ne igra obranu, nije šuter, nije playmaker osim u onom najsirovijem slash & kick smislu, nema čak ni neku osnovnu košarkašku naobrazbu koja bi ga učinila nevidljivim na terenu. Ono, da radi i šuti. Ne, Arenas je showman koji je većinu treninga posvećivao šutiranju trica s 9 metara, dok mu one tradicionalne nikada nisu bile interesantne.

Gledano van parketa, Arenasova eksponiranost samo će otežati razvoj jedne ionako problematično posložene momčadi. Kao i u ovom slučaju s izmišljenom ozljedom, svaka i najgluplja priča skretat će pažnju s bitnih stvari samo zato što je Arenas već obilježen, čime mladim igračima koji tek trebaju naučiti prave vrijednosti život neće postati lakši.

Da su Wizardsi stabilna franšiza, priznali bi grešku i riješili bi se Arenasa već na dan drafta. Ovako, u strahu od gubitka tolikog novca (dužni su mu još 80 milja onog suludog ugovora) koji mu na neki način moraju isplatiti, Wizardsi se kockaju s budućnošću. Hej, zašto Arenas ne bi bio drugi bek, nek’ igra uz Walla. Rookie će biti glavni, razvijat će se, a Gilbert će biti učitelj i šuter, zadovoljan sporednom ulogom. (Barem dok ne nađemo nekoga dovoljno blesavog da nam uzme Gilbertov ugovor iz ruku, to je ionako bila glavna misao vodilja, što nas dovodi do sljedećeg zaključka – nije Arenas jedini koji laže u Glavnom Gradu).

Kakvo katastrofalno razmišljanje. Umjesto novog starta s novim vlasnikom, tek još jedan pokušaj životarenja. Niti je Arenas u stanju ikome biti učitelj, niti on uopće može funkcionirati bez lopte. Wall kraj sebe treba Kirka Hinricha, koji će mu olakšati život čuvajući najopasnijeg beka i preuzimajući dio odgovornosti na sebe. Čak je i Nick Young, sa svojim revolveraškim pristupom, bolje rješenje od Arenasa – trenutno je potentniji strijelac, a o življem i zdravijem tijelu da i ne pričam, iako je i on crna rupa što se kruženja lopte tiče.

Što nas dovodi do drugog ogromnog problema ove momčadi – ona je puna crnih rupa. Jadni Mike Miller lani je trčao uokolo i dodavao sam sebi, ne bi li momčad barem na trenutke djelovala kao košarkaška ekipa, a ne tek jedan ispodprosječni NBA action show.

Young kao bek, zatim Al Thornton kao malo krilo i Andray Blatche kao četvorka, svi redom poznaju samo jedan stil igre – 1 na 1. Ok, znaju i onaj drugi, 1 na 5. Jedna momčad može živjeti s jednim takvim igračem, ali ako imate trojicu koja će zaustaviti svaki ritam kako bi odvagala svoju opciju, tada vam se ne piše dobro.

Znači, imamo playa poput Walla koji će dominirati (i to s razlogom) s loptom, okruženog igračima koji iza sebe nemaju ni dana obrazovanja glede igranja prave timske košarke. Flip Saunders je dokazani paničar koji nije u stanju nametnuti svoju viziju igre (posjeduje li Flip nešto takvo uopće?), tako da je upitno očekivati da Wizardsi tijekom sezone previše napreduju.

Čak ako se i riješe Arenasa, makar i ovako kasno, opet ostaju pretanki na vanjskim pozicijama sa samo Wallom, Hinrichom i Youngom. Na malom krilu je uz davitelja Thorntona otpisani Josh Howard, jedan od rijetkih koji posjeduje all-round kvalitete i koji zna što je momčadska igra, ali kod njega je nakon svega što je prošao upitno i mentalno i fizičko stanje. Doduše, Adam Morrison je u još goroj situaciji, ali on nikada i nije bio negdje da bi ga sada žalili što je nigdje. Lijepo od Wizardsa što su mu omogućili da se i dalje mota po NBA kao gledatelj.

Blatche ima potencijala biti sjajan strijelac, ali ono što je važnije za ekipu je da iskoristi atletske predispozicije za skok i obranu, a ne samo trpanje koša. Dovođenje Yi Jianliana tu neće pomoći, jer kineski veteran je mekan koliko je to moguće.

JaVale McGee je solidan šljaker, ali njegovi limiti ne tiču se samo igre, već i fizikalija koje su ispodprosječne za jednog startnog centra te je upitno može li se on nametnuti makar i kao nekakva kopija Brandona Haywooda. Ma, čak i ako uspije, bez ikakve pomoći sam ne može zatvoriti reket. Kevin Seraphin je još daleko od toga da bude all-round monstrum koji će mu pomoći pod košem, a Hilton Armstrong ionako nema što ponuditi osim mišića i šest osobnih.

Znači, ova momčad neće igrati obranu, u napadu tek treba osmisliti plan, a puna je igrača koji poznaju samo haklerski pristup košarci. Problematičnih karaktera na sve strane, a za njihov razvoj bit će zadužen tip koji se nekontrolirano znoji na prvi znak problema. Wall će imati sjajne brojke, ali kada pogledate ispod njih naći ćete i gomilu izgubljenih lopti, krivih odluka i pogrešaka. Što je sve dio normalnog razvoja. Međutim, taj razvoj bi imao još više smisla kada bi Johnny bio okružen i ponekim veteranom koji zna što radi, a ne tek momcima koji uglavnom pojma nemaju kako je to biti dio nečega većega od njihove vlastite statistike.

Jedna dobra vijest za kraj – kraj Saundersa će se ove sezone kao asistent okušati Sam Cassell. Prvi vanzemaljac koji ima šansu postati NBA trener, to je nešto na što svakako treba obratiti pozornost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *