ZACH THE VAMPIRE SLAYER

Početak utakmice činio se kao naručen za Spurse – em su poveli 2-0, em je zbog dvije brze osobne Conley već nakon dvije minute otišao na klupu. Što znači da ulazi Vasquez. Što je ekvivalent tome da iz svog Range Rovera izvadite V8 mrcinu od motora s 500 KS i stavite onoga iz Fiat Punta koji ima običaj ne upaliti kada je temperatura oko nule. Takva je barem moja reakcija zbog kroničnog nepovjerenja u rookiea klimava šuta sklonog carinjenju lopte i krivim odlukama.

Morat ću revidirati file o Greivisu jer mali se opet ponio kao veteran. Par finih pasova visokim igračima, ubačen skok-šut, realiziran ulaz, sjajna distribucija lopte – ne samo da je odigrao bez greške, već i korisno, opet se nametnuvši kao trajno rješenje u ulozi back-up playa. Njegove reakcije u ovako važnim trenutcima su dokaz da duži ostanak na faksu može donijeti samo dobre stvari, jer uloga lidera koju je godinama igrao na Marylandu i sve one guste završnice koje je prošao (a za koje je stvarno imao osjećaj) očito su ga pripremile i za NBA playoff.

Uglavnom, Spursi niti uspijevu nametnuti igru niti spriječiti Memphis da im trpa iz reketa. Nakon prvih 8 minuta Grizliji imaju 20, a Timmy i društvo bijednih 6. Dvorana u ekstazi – nakon treće utakmice u kojoj su očito bili i sami zbunjeni očekivanjim od ove momčadi, navijači su jednostavno sjajni, od prve sekunde četvrte pa do sada svi su na nogama, urlaju i uživaju.

S ovakvom širinom, nadmoćnim skokom i pristupom, Memphis je jednostavno očitao lekciju Spursima u prvih 12 minuta, dokazavši još jednom da njihova sudbina ovisi prije svega o njima, a ne nekakvim ludim tricama protivnika.

U drugoj obje momčadi djeluju dekoncentrirano, Memphis održava dominaciju, ali Spursi u nekoliko navrata napadaju i dolaze do -3 na poluvremenu. Obzirom na činjenicu da nisu pokazali ništa posebno i da su većinu susreta bili podređeni, takav rezultat stvarno potvrđuje onu tezu o njima kao vampirima. Jednostavno ne znaju umrijeti.

Uglavnom, Memphis i dalje vuče, San Antonio je uvijek za petama. Svi Grizliji raspoloženi, ali svaki njihov pokušaj odvajanja spriječava nekakav potez raspoloženog Parkera. I tako se ovaj povuci-potegni praćen sjajnim potezima s obje strane rasteže sve do 5 minuta prije kraja, kada noćas ne pretjerano inspirirani Manu zabija koš za prvo vodstvo nakon početnih 2-0.

Međutim, umjesto ikakvog znaka panike ili sumnje u svoje sposobnosti, Memphis nakon time-outa izlazi odlučniji nego ikad da stvar konačno privede kraju. Uslijedila je serija od 8 koševa koja je zaledila seriju. Zach u tom periodu uzima stvar u svoje ruke (ukupno 16 koševa u četvrtini, lakoćom dostupnom samo odabranima), Spursi ostaju bez rješenja, siju lopte na sve strane i to je to.

Poput veterana tisuću bitaka ova sjajna košarkaška banda iz Memphisa jednostavno ubaci u višu brzinu kada je god potrebno, igrajući sa samopouzdanjem kakvo jednostavno ne bi smjelo biti dostupno jednoj momčadi koja je jedva ušla u playoff, predvođena igračem koji jednostavno ne bi smio biti ovako pametan i koristan nakon svih onih godina u kojima je bio lud.

Što se San Antonia tiče, odlukom da zaigraju sličnim stilom kao oni stari Mavsi i Sunsi koje su redovno gazili samo su još jednom potvrdili da ne možeš pobjeđivati u playoffu bez čvrste obrane, kontroliranog skoka i post igre. Živi od šuta, umri s njim. Sada znaju kako je bilo Sunsima kada su gubili od agresivne obrane i kada nisu imali odgovor na Duncana koji im je trpao u reketu na način na koji je to u ovoj seriji radio Z-Bo.

Memphis je tu da ostane, to je jasno. Dok god Battier i Mayo mogu zabit poneku tricu da onemoguće udvajanja pod košem, nastavit će živjeti ovu svoju južnjačku bajku.

5 thoughts on “ZACH THE VAMPIRE SLAYER

  1. ajoj, da ne spomenes tonya allena… bilo ga je u svakom kutu terena…

    bravo grizliji, vac se nakon 79-80 njusija stari scenarij kakvog mi navijaci sunsa znamo namirisat… ali hollins i zach su rekli NE!!! okc ima odgovor pod kosem pa ce trebat i vanjski malo vise proradit, a ovdi nisu mogli jer se previse guralo doli (s pravom)… a imaju dva specijalca batiera i allena za koliko-toliko ustopat duranta… mogla bi to bit opet sjajna serija…

  2. jos bi samo reka da spursi nisu nista osvojili otkad nemaju bowena i horrya… you know what I mean…

  3. Nadam se da će mi Tony oprostit što nije spomenut jer je naručena izrada legendarne majice http://tinyurl.com/69a3s9r

    Protiv OKC-a će trebat zabit više od jedne trice i manje gubit lopte nego noćas, ali po meni su apsolutni favoriti. Sirova snaga vs smart team basketball – uvijek biram ovo drugo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *