‘ALLAS THUN’ER

Jutros sam odgledao ovu utakmicu u stanju totalne apatije. Znam da OKC nije baš najinteligentnija momčad, ali da će Dallas preko noći postati jednako blesav nisam očekivao. Neinspiriran za ikakve velike misle, zamolio sam Sickre da pomogne u osvrtu na ovu čudnu utakmicu.

Gee: Stari, meni je ovo ličilo na sve osim na finale konferencije. Kao da gledam nekakvo napucavanje Warriorsa i Clippersa u desetom mjesecu, puno talenta, malo mozga, i, što me najviše iritira, premalo srca. Dallas se očito ne može riješiti svojih mentalnih bolesti, svako malo će prespavati utakmicu, ali nisam očekivao da će im se to dogoditi na domaćem parketu. Bilo mi je žao Caseya, jadni pomoćnik zadužen za obranu je više pretrčao uz aut liniju nego obrana Dallasa uopće u utakmici. Mislim, ne možeš ući u ovakav susret ovako mekano, dekoncentrirano, jednostavno dozvoliti protivniku da se razmaše. I to protivniku koji pliva u talentu.

Sickre: To je po meni ključni moment. Još se jednom potvrdilo da OKC ima takvu napadačku moć i razinu talenta da ih nikada ne možeš prekrižiti. Mislim, razbili su Dallas s drugom postavom i to u trenutcima kada je Dirk konačno odlučio krenuti u akciju. Mene je strah i pomisliti na što bi ova momčad ličila da ima rasnog playmakera, iskusnog trenera i da igraju više na IQ umjesto na fizikalije. Istina, ova momčad se još razvija, tek su u trećoj sezoni, ali koraci koje rade su definitivno u pravom smjeru. Praktički, došli su pred Finale usprkos svim dječjim bolestima i nesavršenostima, što je u jednu ruku nevjerojatno u ligi u kojoj iskustvo igra ogromnu ulogu, a u drugu ruku jasno pokazuje koliko su moćni u samim temeljima.

Gee: Stoji, međutim ja se ne mogu oteti dojma da je Dallas ušao u susret pshički nespreman. Zvuči glupo tako nešto reći za ovakvu veteransku momčad, ali ja nisam vidio potrebnu razinu energije kod nikoga. Čak sam i razočaran time što su veterani poput Kidda, Dirka, pa i Peje, u stanju ovako pasivno odigrati u trenutcima karijere. Da, karijere, jer eventualnim naslovom ova momčad bi se iskupila za sve one poraze Netsa, Mavsa i Kingsa godinama ranije. Najluđe od svega, Carlisle je odmah nakon prve utakmice upozoravao da s onakvim pristupom u obrani prikazanim u prvoj ne mogu dalje, ali momčad kao da ga nije ozbiljno shvatila. Svi kao da su čekali samo da Dirk i Barea još jednom polude i riješe susret. E, pa ne možeš se uvijek oslanjati na isti štap, iako je ovaj dvojac opet zamalo napravio posao. Čovječe, u onim trenutcima kada se Barea zabija u reket dok se Dirk izvlači vani, podsjećaju me na onaj prvi Dirkov Dallas s Nashom kao playom. Zvuči ludo, ali tako na trenutke izgleda.

Sickre: Da, ali i oni su se razigrali tek pred kraj kada je već bilo kasno, OKC je uhvatio ritam u napadu oslonjen na nekoliko izvrsnih poteza Brooksa. To što je sjeo na klupu Westbrooka zadnju četvrtinu zasigurno će ovih dana izazvati brojne polemika, ipak se radi o svojevrsnom odjebu do jučer neprikosnovenom nositelju igre, ali mene je pozitivno iznenadio igrom s niskom postavom (Durant na četvorci uz tri beka – Westbrook, Haden, Maynor), pa i čestim guranjem u pick igru Hardena i Maynora koji su se sinoć oboje pokazali puno boljim donositeljima odluka od Russella.

Gee: To s Westbrookom definitivno donosi jednu potrebnu dozu tenzije ovoj seriji, makar do nje došlo unutar momčadi umjesto između dva protivnika. Westbrook po meni i nije bio toliko užasan šuterski, ali gušio je igru, čim bi lopta završila u rukama Duranta, Hardena i Maynora cijela momčad je djelovala puno pokretnije i življe.

Sickre: Također, OKC je ovaj put puno bolje branila Dirka, bilo je tu udvajanja, posebice kada bi primio loptu po sredini na vrhu reketa. Dallas je pak Duranta pokušao zaustaviti na sličan način kao što se nekada pokušavalo Dirka, slanjem nižeg igrača da ga ometa čak i prije primitka lopte, ali očito je da ovu dvojicu ne možeš zaustaviti ma kakve god sheme izmišljao. S tim da Durant definitivno mora raditi na igri leđima košu i dodati barem onaj Dirkov skok-šut iz okreta.

Gee: Mislim, Dallas nije uopće igrao obranu, a šetalo se i Thunderu kroz reket, ali u završnici su ipak podigli nivo obrane kada je trebalo stisnuti. Collison je opet bio odličan, kao da se bez Westbrooka, koji ga nekoliko puta nije proigrao u dobrim situacijama, i njemu dalo igrati punom snagom. Dojam je da su igrači Thundera puno više trčali, netko bi barem iskakao na šut, dok je Dallas bio pasivan koliko je to moguće. Opet kažem, ne mogu vjerovati da netko može u ovakvoj situaciji igrati tako opušteno i sigurno u sebe kao što je igrao Dallas, kao da su osvojili barem 3 naslova.

Sicke: Na stranu sve, barem konačno imamo seriju. Kako će reagirati Dallas, kako će reagirati Westbrook, kako će reagirati Brooks drugi put nastavi li ovaj zanemarivati suigrače. Hoće li se netko pridružiti Dirku i Barei u napadu ili će samo čekati da im se servira. Može li Dallas zaigrati obranu i malo zasmetati sve boljoj klupi Thundera. Pitanja je puno, a od odgovora na njih ništa manje važno nije ni saznanje kako dvoboj Dirka i Duranta ima sve predispozicije da se pretvori u epski revolveraški obračun. Dirk protiv svog legitimnog nasljednika, šutera koji je toliko dobar u tome što radi da mu neka druga specijalna vještina nije ni potrebna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *