NFL POWER RANKINGS, 1ST QUARTER

Pisati osvrte svaki tjedan nema smisla, football je igra u kojoj odlučuje slučajnost, splet (ne)sretnih okolnosti. Ali, nakon mjesec dana već su vidljivi neki trendovi i zaključci koji se donose baziraju se na puno čvrščim činjenicama i dojmovima. Ovim ritmom sezonu bi popratio s četiri posta, što je recimo čak i za ubuduće, za vrijeme kada NBA opet bude dio naših života, formula koja se da pratiti.

Osvrt ćemo odraditi preko power rankingsa, tako je najlakše. Ipak, prije odbrojavanja, osvrnuo bi se na jedan trend koji postaje sve očitiji iz susreta u susret. Odavno smo konstatirali kako su pas igra i ometanje pas igre najvažniji dijelovi ovog sporta, a kao treći ključni čimbenik footballa sve više se nameće korištenje fizički dominantnih hvatača u rutama kroz sredinu (svojevrsni post-up, kao igra leđima u košarci) i posebice u gol zoni. Obzirom na stalne promjene pravila u korist napada, jadni obrambeni igrači, posebice ovi na krilima i u zadnjoj liniji, praktički su postali promatrači koji svoj posao mogu odraditi jedino u slučaju idealnog postavljanja.

Međutim, čak i tada ostaju nemoćni pored određenih individua koje uz spretnost, brzinu i žilavost potrebnu za poziciju receivera, donose još i dominantne fizikalije. Ukratko, fizički dominantan receiver danas je uz QB-a i pass rushera najvažniji član momčadi, dok su trkači svedeni na sporednu radnu snagu uz linijske igrače i centralne braniče. Opet, bolje je biti i to nego potpuno nebitan kao što su to danas članovi zadnje četvorke koji doslovno služe za popunu ekipe (najveća vrijednost CB-a je sljedeća – ako je razvikan, napad izbjegava igrati na njegovu stranu, pa ostaje dojam da ovaj radi odličan posao, dok safety svoju vrijednost iskazuje uglavnom u igri kroz sredinu i pomaganje linebackerima).

Uglavnom, bilo da se radi o tight endu ili klasičnom krilu, ti fizički dominantni igrači danas su ključni u igri kratkih pasova, u onim rutama kroz sredinu (ili kratki slant ili nešto duža post ruta, svejedno, uvijek se pod kutem od 45% ulazi s boka u centar) i posebice u gol zoni prilikom postizanja touchdowna. Vidimo to iz tjedna u tjedan. Calvin Megatron Johnson, Vincent Jackson i Dez Bryant najočitiji su primjerci idealnih fizikalija, visoki i snažni tako da imaju prednost pred svakim čuvarom, dovoljno skočni da nadskoče čak i udvajanja i dovoljno brzi da si stvore malu prednost odvajanjem od čuvara. Dođeš na 20 yardi i s takvim igračem u momčadi zabiti TD je praktički rutinski posao. Mislim, to je suludo neprocjenjiv detalj, kao u košarci imati igrača koji će zabiti tricu iz kuta ama baš svaki put kada dobije loptu.

Klasični brzanci uvijek će imati svoju ulogu, ali oni će ovisiti o akciji i vlastitim nogama, dok ovim mrcinama jednostavno u svakoj situaciji možete baciti loptu i osigurati si novu akciju. Još lakše je zabiti touchdown ili osvojiti teren ako imate tight enda koji si može priuštiti luksuz fokusirati se isključivo na pas igru. Za razliku od ovih nešto običnijih receivera, TE-ovi su još veći i snažniji, preveliki za običnog linebackera. Do jučer je ligom na toj poziciji dominirao div poput Antonia Gatesa, bio je poseban jer je bio jedini, ali danas gotovo svaka prava momčad ima tu kombinaciju brzine, visine i sirove snage. Patriotsi imaju čak dvojicu, Hernandeza i Gronkowskog, Rodgers ima Finleya, Brees je dobio Grahama.

Stoga ću, kako bi ovaj pregled učinio što zanimljivijim, uz klasično odbrojavanje od Superbowl favorita prema ekipama koje će birati prve na draftu, uz svaku momčad navesti i niz ocjena. Dobit će ih za pas igru i za obranu pas igre na razini cijele ekipe, odnosno za tri individualne pozicije (QB, pass rusher kojega smo rekli zvati PR, veliki receiver koji zabija touchdowne kojega ćemo od sada bez obzira na poziciju zvati jednostavno big receiver, odnosno BR). Njih ćemo zbrojiti kako bi dobili prosječnu ocjenu talenta, a moramo uključiti i ocjenu svega ostaloga (trka, obrane trke, igra linija, playmakeri u pozadini obrane) kako ne bi netko pomislio da su ti segementi igre totalno nebitni.

Također, uz svaku momčad navest ću prognozu prije sezone i novu donesenu na temelju onoga viđenog tijekom prvih mjesec dana. Pregled ide u 3 dijela, danas su na tapetu momčadi od 1 do 10, točnije momčadi koje će izboriti playoff. Sutra su na redu ekipe koje nisu puno lošije od većine ovih tzv. playoff predstavnika, a prekosutra apsolutne katastrofe od ekipa koje se mogu nadati uspješnom draftu.

1. AARON RODGERS PACKERS

Mislim da više uopće nema dvojbe tko je najbolji QB u ligi. Rodgers ima sve što imaju Brady i Brees, ali oni nemaju njegove noge. S tim da treba istaknuti da ih ove sezone Rodgers uopće ne koristi koliko smo navikli. Čovjek djeluje smireno, onaj nekadašnji razigrani playmaker koji je previše držao loptu i težio atrakciji sada je zamijenjen veteranom koji u svakom trenutku gleda što je najbolje za momčad. Rodgers više ne griješi, igra pod ručnom, ali u isto vrijeme u stanju je pogoditi komarca u lijevo jaje bacanjem preko pola terena.

Osvaja deset po deset yardi, a onda odigra klasični play action, fintira predaju lopte beku, bježi desetak koraka unazad pa iz okreta baca bombu receiveru koji je u tih nekoliko sekundi već odšprintao niz teren. Djeluje jednostavno, ali to mogu tri čovjeka na planeti. S tim da, za razliku od Bradya i Breesa, Rodgers u tome uspije svaki put. Savršena ruka, savršena koordinacija, a nakon osvajanja naslova i savršen um.

Već dvije godine govorim da svaki fan sporta treba gledati Aarona Rodgersa u akciji jer to je trenutno vrhunac footballa. Međutim, sada se više ne radi o preporuci, već o pravilu – morate gledati Packerse. Kvragu, ja ih želim gledati svaki tjedan čak i u susretima u kojima su apsolutni favoriti i u kojima nema nikakve neizvjesnosti jer imaš šansu gledati školu igranja na najvažnijoj poziciji i usput nikada ne znaš kada ćeš vidjeti nešto zbog čega ćeš pasti na dupe.

Osim Rodgersa, glavni razlog zašto su Packersi prvi favoriti za osvajanje naslova je činjenica da za razliku od glavne konkurencije (Patsi, Saintsi) imaju obranu koja nije potpuno podbacila na startu sezone, odnosno obranu u kojoj ima dovoljno playmakera sposobnih individualnim akcijama doprinjeti krajnjem rezultatu. Istina, činjenica da Claya Matthewsa doslovno utrajaju (jel dobar izraz?) lišila ih je moćne pass rush igre, ali kad-tad pronaći će način da iskoriste višak prostora koji nastaje zbog toga što su svi protivnički linijski igrači fokusirani na Claya.

PASS GAME – 10

O Rodgersu je već sve rečeno, a receivera imaju na bacanje, za sve uloge. Tu je žilavi Driver ako vam treba kratki pas kroz sredinu, rookie Cobb i mladi Nelson ako vam treba duga lopta po krilu te vječni Jennings kao prva opcija za svaku priliku. I, naravno, div kao Finley kada treba zabiti gol ili doći do 5-6 sigurnih yardi.

PASS RUSH – 6

Matthews je nevidljiv do sada, pokriva ga odličan učinak ostalih u obrani, ali moraju pronaći načina da nekako dođu do protivničkog QB-a. Ako Matthews već ne može razbiti blokove, treba uposliti nekoga drugoga jer ovako su na streljani dobar dio utakmica i mogu zahvaliti Rodgersu i dobroj ravnoteži na ostalim pozicijama što uspijevaju sakriti činjenicu da za sada u ovom bitnom dijelu igre nisu pokazali skoro ništa.

TALENT – 9

QB 10, PR 7 (veća ocjena Matthewsu od ukupnog pass rusha samo zato što svojim prisustvom omogućuje ostalima lakši posao), BR 10 (Finley je prototip), sve skupa je 27 / 3 = 9

OSTALO – 9

Dok se Clifton ovako drži na lijevom tackleu nema straha za O-liniju, Raji drži sredinu D-linije, a Woodson i ostali u pozadini svaku utakmicu imaju po jednu-dvije presječene lopte ili neki potez koji mijenja ritam susreta.

UKUPNO: 34 / 4 = 8.5

PROGNOZA STARA: 11-5

PROGNOZA NOVA: 14-2

Jedino što imam za reći u svoju obranu je da sam smatrao kako ovaj regularni dio nije bitan i da će novi/stari prvaci ono najbolje čuvati za kraj. Ipak, toliko su dobri da ne mogu izgubiti utakmicu protiv slabijeg protivnika čak ni kada igraju rezervirano. Dominaciji u playoffu tako dodajem i ovu u regularnoj sezoni. Raspored je lagan, a ekipe od kojih sam očekivao da ih mogu izazvati poput Chargersa, Giantsa ili Falconsa igraju lošije od očekivanog. Detroit u gostima djeluje kao jedina ozbiljnija nagazna mina.

2. BALTIMORE RAVENS

Dajem im prednost pred momčadima poput Patsa i Saintsa iz razloga što se čine kao jedina ekipa koja je u ovoj nešto kraćoj predsezoni uspijela pripremiti obranu. Ravensi dominiraju u tom dijelu igre na takvoj razini da uspijevaju kompenzirati činjenicu da je Flacco za klasu ispod Bradya i Breesa (a i to za klasu je blago rečeno).

U ligi koja se kurči izjednačenošću, realno danas imamo nekih 5 ekipa sposobnih osvojiti naslov. Možda 6 ako vjerujete da Steelersi mogu izaći iz ove rupe u koju su upali. Ravensi su uključeni u tu borbu jer igraju obranu na razini iznad svih i to je ukratko to.

PASS GAME – 6

Flacco je solidan, samo da takav ostane. U prvoj tekmi protiv Steelersa djelovao kao svemirac, poslije se vratio u svoje uobičajeno stanje (na jedan dobar potez jedan loš). Receivera ima, ali fali rasni BR, sve se svodi na poneku klasičnu dugu loptu i screenove za Ray Ricea (glavni trkač im je ujedno i najbolji hvatač). Igra na Boldina kroz sredinu djeluje solidno, ali premalo ga koriste.

PASS RUSH – 10

E, u ovom trenutno nemaju premca. Ngata se probija kroz srce O-linija kada poželi, čovjek je najbolji linijski obrambeni igrač u ligi bez konkurencije, a još je i Suggs u konkurenciji za najboljeg klasičnog PR-a ove sezone (4 sacksa do sada, ali pritisak koji radi na QB-a i liniju je strašan). Linijama je teško blokirati jednog rasnog PR-a kakav je Suggs, a možete misliti u kakvim su problemima kada nalete na čudo od igrača kakav je Ngata, prema kojemu doslovno morate izmišljati nove tipove obrane jer još jedan takav ne postoji.

TALENT – 7

QB 7, PR 9 (Suggs je odličan, ali dati mu 10 nije pošteno obzirom na to da Ngata odrađuje ogroman dio posla u ovom segmentu iz sporedne role), BR 5 (Boldin je najbliži toj ulozi, ali ne i u gol zoni, dok TE Dickson očito nema ruke jer ga uopće ne koriste), ukupno 21 / 3 = 7

OSTALO – 10

O-linija dobra, trka pouzdana, D-linija izvrsna, zadnja linija solidna koliko može biti u ovakvom sportu u kojem praktički nema prilike za ravnopravnu borbu. Ipak, desetka ide prvenstveno zbog sredine obrane kojom još jednom caruje dobri stari Ray Lewis. Ako ste stekli dojam da sjajno brane pas igru, probajte trčati kroz njih. Točno to.

UKUPNO: 33 / 4 = 8.3

PROGNOZA STARA: 10-6

PROGNOZA NOVA: 13-3

Potpuno krivo doživio sam slabije izdanje njihove obrane lani, nisu ostarili ili nestali kako sam pomislio, već su samo uzeli godinu dana pauze. Dakle, ovo su Ravensi koje smo čekali lani, samo godinu kasnije. Očito još mogu dominirati s jedne strane lopte, ali pitanje je mogu li s druge dobiti dovoljno poena da opstanu. Za sada se čini da mogu i da ćemo opet gledati Superbowl između ofenzivnih majstora Packersa i ekipe koja je do kraja došla prvenstveno obranom (lani Steelersi, ovaj put rivali Ravensi).

3. NEW ORLEANS SAINTS

Brees briljira, zabijaju kada i koliko se sjete, ali nemaju nikakvu obranu pas igre. Ma koliko se trudili blitzati, ništa ne pomaže, na rosteru nema ni jednog posebnog igrača sposobnog zaprijetiti. Prednost pred Patsima im dajem samo zato što djeluju solidnije u ostalim segmentima igre, posebice u obrani trke.

PASS GAME – 10

Za njih vrijedi sve što smo rekli za Packerse. Čudesni QB, sjajni i raznoliki receiveri, gomila sjajnih rješenja. U ligi gdje samo Ravensi igraju obranu, ovakav revolveraški pristup je dovoljan.

PASS RUSH – 5

Blitzaju do besvjesti, pojačavaju rush s igračima zadnje linije, ali sve uzalud. Da nije bilo one nesretne O-linije Bearsa protiv koje bi do QB-a došli valjda i igrači Dinama i Hajduka (zamislite braću Sharbini i Badelja kako jurišaju na Jaya Cutlera) gdje su nabili statistiku, bili bi tamo gdje su Patsi i Packersi, na dnu. S tim da Packersi imaju Matthewsa koji će kad-tad probuditi. Saintsi nemaju nikoga.

TALENT – 7.5

QB 9.5 (sorry, ali ako je Rodgers desetka, onda ostali moraju dobiti barem pola boda manje), PR 3 (kao momčad imaju blitz, ali koga istaknuti kao pojedinca?), BR 10 (Jimmy Graham, još jedan prototip), ukupno 22.5 / 3 = 7.5

OSTALO – 9

O-linija pouzdana, D-linija baš i ne, ali linebackeri čiste sve kroz sredinu. Zadnja linija obrane solidna obzirom na sve opisano, trka raznovrsna, a dovođenje Sprolesa pokazalo se punim pogotkom.

UKUPNO: 31.5 / 4 = 7.9

PROGNOZA STARA: 12-4

PROGNOZA NOVA: 12-4

Saintsi su točno ono što se očekivalo. Brees je opet onaj stari, solidni su u svemu osim u branjenju pasa, a najveći plus u odnosu na razočaravajuću lanjsku godinu je stabilna trka.

4. NEW ENGLAND PATRIOTS

Znali smo da obrana neće biti jači dio momčadi, ali ovo je smiješno. Da stvar bude gore, još im se ozljedio obrambeni QB, centralni linebacker Mayo bez kojega će biti nekoliko tjedana. Cinik bi rekao da to i nije neki problem obzirom da je Mayo praktički bio nevidljiv, kroz njihovu obranu je trčao tko je htio, ali onda vidiš statistiku po kojoj je čovjek imao 6 tackleova po susretu, što samo znači da će očajna obrana biti još gora. Srećom po njih, raspored je lagan da lakši ne može biti i nema sumnje da će Brady i kompanija zabijati preko 30 i do pobjeda dolaziti svojim patentiranim run and gunom.

PASS GAME – 10

Brady je robot koji ne promašuje svoje mete. Tu i tamo prodat će neku ludu akciju koja će nas podsjetiti da su on i Belichik majstori koji football imaju u malom prstu, ali većinu vremena će osvajati teren i zabijati touchdowne na najdosadnije moguće načine. Kroz sredinu preko dva fenomenalna TE-a ili preko suludog brzanca Wesa Welkera, najdražeg sina bijele rase.

PASS RUSH – 1

Hej, Saintsi se barem trude. Da nije simpatičnog Vincea Wilforka koji ove sezone stiže raditi kaos na sve strane pa tako tu i tamo čak zasmeta i QB-u, ovo bi bila uvjerljivo najgora obrana dobre momčadi koju sam ikada vidio. Lako što nemaju pass rush, bez Mayoa nema linebackera vrijednog spomena, a zadnja linija je jednostavno užasna.

TALENT – 7.2

QB 9.5 (razloge za pola boda manje smo već rekli), PR 1 (Ninkovich pobogu), BR 10 (hm, obzirom da imaju dva vrhunska TE-a možda bih im ovdje trebao dati bod više?)

OSTALO – 6

O-linija dobra usprkos problemima s ozljedama, rookie Solder pun je pogodak. Wilfork sjajan, ali ni njegove playmakerske sposobnosti ne mogu nadoknaditi činjenicu da im čak ni obrana trke ne postoji. Uf, kad dodamo očajnu zadnju liniju, jedva dolazimo do neke osrednje ocjene, usprkos tome što u napadu sve štima.

UKUPNO: 24.2 / 4 = 6

STARA PROGNOZA: 12-4

NOVA PROGNOZA: 12-4

Usprkos tome što od obrane ne dobivaju ni onaj minimum koji smo očekivali, raspored je prelagan da bi išta mijenjali. Dok Brady i Belichick kroje ovaj napad, za njih nema zime.

5. DETROIT LIONS

Korak naprijed je bio očekivan, ali ne i to da će preskakati razrede. Međutim, njihov uspjeh simptomatičan je za stanje u NFL-u. Premalo je u ovoj ligi prostora za grešku, još manje je prostora za uspjeh. Imaš jednu utakmicu u playoffu i ako se posklizneš – gotovo si. Samo vrhunski individualni talent je ono što te može izvući, a godine gubitništva u Detroitu donijele su gomile visokih pickova koji su se ove sezone počeli isplačivati.

PASS GAME – 9

Stafford još oscilira, ali ima ruku i muda, a to su za ovu poziciju dvije najvažnije stvari. Još važnije je imati rasne mete, a izvjesni Megatron je jedna od najboljih u ligi – čovjek je s po 2 TD u prvih 4 utakmice postavio novi rekord NFL-a. Da stvar bude luđa, ne samo da je Megatron rasni BR iako je u načelu krilo, već imaju još jednu opciju u sjajnom TE-u Brandonu Pettigrewu. BR-a nikad previše.

PASS RUSH – 7

Veteran Vanden Bosch više nije top PR, brzo ostane bez zraka, ali momčadski su u stanju raditi pritisak preko centralnog dvojca na liniji (mali Suh je mini-Ngata). Vrlo, vrlo solidno.

TALENT – 8

QB 8 (Stafford je prava stvar, uspije li održati ovu razinu do kraja godine zaslužuje još pola boda više), PR 6 (Vanden Bosch je u ovim poznim godinama još uvijek solidan), BR 10 (Megatron je idealno rješenje za gol zonu, a Pettigrew najbolja druga opcija u ligi, kada dođu u red zone možete zaboraviti da ćete ih prisiliti na field kick), ukupno 24 / 3 = 8.

OSTALO – 6

Jahvid Best je osrednji trkač, a ni linija ne izgleda toliko dobra u tom dijelu igre. Međutim, ukupno gledajući napad štima, a obrana je solidna u svakom pogledu. Doduše, obzirom na niz dobrih igrača u sredini obrane trke bi mogla biti bolja, a bokovi kao bokovi – jedan susret su super, već sljedeći ne valjaju ništa.

UKUPNO: 30 / 4 = 7.5

PROGNOZA STARA: 8-8

PROGNOZA NOVA: 10-6

Pretalentirani su da idu korak po korak, zaslužuju mjesto u playoffu. Raspored nije lagan, bit će zanimljivo pratiti Stafforda, ali ako on izbjegne upadanje u crnu rupu, uz asove poput Suha i Megatrona, Lionsi mogu napraviti rusvaj čak i u doigravanju. Wild card im neće izmaknuti, a to znači da samo jedna ekipa iz NFC Easta i NFC Southa ide dalje. Saintsi su sigurni, dakle ništa od Falconsa ove godine, a Giantsi i Skinsi ne čine se ništa lošiji od Boysa i posebice razvikanih Eaglesa koji su već u ogromnoj rupi. Tu će biti klanja za dobiti jedinog predstavnika.

6. HOUSTON TEXANS

Ne vjerujem sam sebi, ali koliko god puta pokušao gurnuti nekoga drugoga na ovu poziciju stvari mi se čine još apstraktnijima. Mislim, ispada da u NFL-u ove sezone imamo 5 poštenih momčadi, a da je sve ovo drugo opasno limitirano. Texansi su jedna prosječna ekipa, prije za polovični učinak nego za nekakvo gaženje, ali spletom okolnosti (koji uključuje ozljedu izvjesnog Manninga) evo ih na samom vrhu.

PASS GAME – 7

Schaub je limitiran QB, prava tetkica, ali služi svrsi. Andre Johnson je godinama smatran najboljim receiverom u ligi, ali glavni razlog za takva razmišljanja bila je njegova standardnost. Zadnje dvije godine Johnson više nije toliko standardan zato što ima sve više problema s ozljedama. Upitno je koliko će ga ova zadnja zarađena prošlu nedjelju koštati utakmica. Uglavnom, Texansi imaju dovoljno ljudi, ali nitko među njima nija poseban igrač, napravit će dovoljno, ali bez spektakla.

PASS RUSH – 7

Promjena obrane iz 4-3 u 3-4 pod nesretnim Wadeom Davisom (uništio Dallas kao glavni trener, a sada bi trebao jednu od lani najgorih obrana pretvoriti u respekta vrijednu) za sada donosi rezultate. Mario Williams potvrdio se kao dobar PR, tako da više ne moraju čekati Briana Cushinga (koji se dobro snalazi u centralnoj ulozi u obrani). Pritisak dolazi sa svih strana, a zadnja linija je nakon povijesno loše godine sada prosječna i pouzdana koliko može biti.

TALENT – 6.7

QB 6.5 (nemam za to dokaza, ali Schaub jednostavno ne ulijeva povjerenje, ne mogu mu dati istu ocjenu kao jednom dokazanom lideru poput Flaccoa), PR 7.5 (Mario Williams očito ima nos za ovaj posao bez obzira na poziciju), BR 6 (Johnson je premekan za ovu revolucionarnu rolu, a sličan je i TE Daniels, premalo je tu mišića da bi ih uzeli za ultimativne prijetnje).

OSTALO – 7

Standardno stabilna O-linija opet briljira u trci, tko god imao loptu u rukama može računati da će ga čekati idealni prolazi. Foster, ako je stvarno spreman, djeluje kao da može nastaviti tamo gdje je stao lani, a obrana je sasvim solidna u svakom pogledu.

UKUPNO: 27.7 / 4 = 6.9

PROGNOZA STARA: 10-6

PROGNOZA NOVA: 11-5

Prošetat će se kroz diviziju, Coltsi bez Manninga nisu ni sjena ona momčadi koja je godinama gazila divizijske protivnike. Doduše, Titansi djeluju čvršće nego sam se nadao, ali teško da mogu zaustaviti balans koji su Texansi postigli ove sezone. Konačno – playoff.

7. SAN DIEGO CHARGERS

Ne vjerujem im ni malo, Phil Rivers je u ovih 4 utakmice pokazao točno zašto je ova momčad gubitnička i zašto će takvom ostati. Zato što usprkos svom talentu svaki puta kada dođu u situaciju da nešto moraju realizirati zajebu stvar. Rivers je novi Favre, savršena ruka i mozak sklon gubitku kisika u ključnim momentima.

PASS GAME – 9

Da, samo 9 usprkos tome što imaju supertalentiranog QB-a i receivera iz laboratorija u Vincentu Jacksonu. Jednostavno, previše je puta Rivers bacio pick kada je trebao baciti TD, previše je puta Jackson zanemaren kada je trebao biti glavna meta. Mislim, ima u svim ovim odlukama i nešto trenerove krivnje, Norm Turner godinama je već meta ruganja zbog svoje nesposobnosti da odvede momčad do kraja. Ali, brate, ako si vrhunski talent, onda se ne možeš izvlačiti na trenera.

PASS RUSH – 3

Rasnog pojedinca koji može riješiti utakmicu nema. S ovim rusherima mogu protiv ovako smiješnog rasporeda kojega su imali do sada, ali sjetite se samo što im je napravio Brady.

TALENT – 6.7

QB 9 (e moj Rivers, još dvije osrednje utakmice i nekoliko posijanih lopti i uzimam ti pola boda), PR 1 (gdje je Shaun Phillips?), BR 10 (Jackson je sjajan, a tu je i Gates, proto-BR koji ove godine nikako da krene zbog stalnih problema s ozljedama).

OSTALO – 7

Sve solidno, trka, igra na liniji, ukupna obrana. Ipak, manjak playmakera još jednom sav teret baca na Riversa. A znamo kako to završava.

UKUPNO: 25.7 / 4 = 6.4

PROGNOZA STARA: 12-4

PROGNOZA NOVA: 9-7

Raspored vam nikada nije težak kada ste dio jedne loše divizije, ali Raidersi nisu uopće toliko slabiji, Denver može biti itekako zeznut, a na putu ih još čekaju Jetsi, Lionsi, Ravensi, Packersi i Bearsi. Pa ti dođi do 12 pobjeda s ljudima kojima je najveći talent izgubiti nemoguće.

8. NEW YORK JETS

Nevjerojatno koliko jedan čovjek znači, ali od ozljede centra Nicka Mangolda Jetsi nisu ista momčad. Ludo, ali istinito – Mangold je MVP ove ekipe. Znamo da se u Jetsima sve u napadu vrti oko izvanserijske O-linije, a dok je Mangold out, ona je tek prosječna. To znači da ni trka ne može doći do izražaja, a niti da Sanchez ima toliko prilika i vremena odraditi posao. Kako ih ovu nedjelju čekaju Patsi koje itekako mogu iznerediti svojim blitzevima Mangold im je neophodan jer bez njega očito ne mogu zabiti dovoljno.

PASS GAME – 5

I ovo malo što imaju, imaju samo zato što Sanchez ima taj luksuz igrati iza neprelaznog bloka. Čim je taj blok popustio, vidjeli smo koliko su limitirani.

PASS RUSH – 9

Ako je Mangoldova ozljeda srušila sjajnu O-liniju, drugi zaštitni znak momčadi ne popušta. Nema tu ekstra PR-a, ali momčadski nitko ne uspijeva blitzati uspješnije od Jetsa (Bart Scott opet djeluje naj-aktivnije, ali ni Calvin Pace i David Harris nisu ništa manja opasnost po QB-ove).

TALENT – 5

QB 5 (Sanchez nema ruku ni viziju, ali odrađuje posao), PR 6 (uzmimo Scotta kao individualca koji bi i u nešto klasičnijoj PR ulozi bio uspješan uz naglasak da je ovo momčadski posao i da u tome leži uspjeh Jetsa), BR 4 (TE Keller nije ništa posebno, a Plaxico Burres je možda bio nekakav light Megatron prije Megatrona, ali u međuvremenu je proveo više vremena u zatvoru nego na terenu pa radije preskočimo daljnje komentare), ukupno 15 / 3 = 5

OSTALO 5

Trka, kao ni ništa drugo u napadu, ne postoji dok O-linija ne nosi sve pred sobom. Kako je linija trenutno u problemima, teško je dati prolaznu ocjenu. Obrana je također toliko fokusirana na blitzeve da u sredini ostaju rupe koje nije lako pokriti. Sve u svemu još jednom se pokazuje kako je ovo momčad bez previše talenta koju iznad vode drže sjajne ideje trenera Ryana.

UKUPNO: 24 / 4 = 6

PROGNOZA STARA: 11-5

PROGNOZA NOVA: 9-7

Kad se stvari stabiliziraju nema razloga da Ryanova formula još jednom ne upali. Problem je samo u tome što su Jetsi toliko ovisni o one dvije stvari koje rade dobro da praktički ništa drugo više ne rade niti solidno. I onda vam još jedna od njih zakaže… Ipak, usprkos svemu imaju šanse još jednom dočepati se wild carda i playoffa, ponajviše zahvaljujući Steelersima koji djeluju neprepoznatljivo, kao 8-8 ekipa. U biti, veća prijetnja mogli bi im biti Titansi i Raidersi koji će se također vrtiti tu negdje oko 8-8.

9. NEW YORK GIANTS

Veteranska momčad koja teško da može ići prema gore ili prema dolje, na čelu joj piše 8-8. Međutim, obzirom na slabašnu konkurenciju i puno više defektnih nego stabilnih momčadi, Giantsi imaju šansu napraviti dobar posao ova godine.

PASS GAME – 6

Eli Manning maksimalno koristi lagani raspored na početku, ali bez obzira na to svi oni koji su mislili da će ponoviti lanjsku lošu sezonu nisu bili u pravu. Eli je solidan QB koji će napraviti solidan posao dok god ne sije lopte uokolo pokušavajući biti Peyton. Istina, nikada nije imao tanju receiversku ekipu, ali sve skupa je dovoljno da drži stvari iznad vode.

PASS RUSH – 8

Još jedan razlog zašto su mnogi otpisali Giantse su ozljede koje su ih napale još u predsezoni, međutim nisu Giantsi slučajno franšiza koja je prije 20 godina praktički izmislila ovu poziciju. Draftirali su legendarnog Lawrencea Taylora, oca današnjih PR-a, i po prvi puta u povijesti jedan vanjski linebacker dobio je samo jedan jedini zadatak na terenu – doći do protivničkog QB-a.

Uglavnom, ozljedio im se prvi PR Umenyiora, drugi Tuck stalno ima problema s nekim ozljedama. I što Giantsi rade? Bacaju u vatru treću opciju Jasona Pierre-Paula i ovaj počinje sijati teror.

TALENT – 5.3

QB 7 (ne zaboravite da Eli ima naslov, dakle itekako zna svoj posao), PR 8 (dok je Pierre-Paul glavni, a punim povratkom Tucka u formu ili čak Umenyiore ovo raste na 9), BR 1 (nigdje ni barem solidnog TE-a), ukupno 16 / 3 = 5.3

OSTALO – 5

O-linija je slabija nego inače, što rezultira i slabijim rezultatima trke usprkos tome što imaju dva rasna RB-a, u ostatku linija nedostaju playmakeri.

UKUPNO: 24.3 / 4 = 6

PROGNOZA STARA: 10-6

PROGNOZA NOVA: 9-7

Imaju pristojan raspored i dok god mogu izbjeći nove ozljede mogu se nadati playoffu. Ključni susreti će naravno biti s divizijskim rivalima Skinsima, Boysima i Eaglesima. Tu je stvarno sve moguće, sve 4 ekipe su jednako sposobne dobiti i izgubiti jedne od drugih. Na njihove međusobne dvoboje definitivno se ne treba kladiti.

10. SAN FRANCISCO 49ERS

Ne spadaju u top 10 po nijednom kriteriju, ali ovaj put sam odlučio odvojiti playoff momčadi od ostalih. Uostalom, nije da će krajnji rezultat 49ersa biti puno lošiji od nekih ekipa koje neće ući u playoff, samo će biti ostvaren protiv slabije konkurencije.

Uglavnom, ove sezone potvrđuje se da jedna solidna obrana može biti dovoljna u očajnoj diviziji poput NFC Westa. Lani su startali nikako, kočio ih je katastrofalni trener, a ove sezone imaju čak i sreće. Da nije bilo onog raspada sistema u susretu protiv Dallasa, danas bi možda imali i score 4-0.

PASS GAME – 3

Ne postoji. Alex Smith je zanatlija koji bi trebao igrati ulogu umjetnika, ali sve što on može je paziti da što manje griješi. Za sada mu to uspijeva. Receivera nema, TE Vernon Davis još jednom je glavna meta, s tim da ove sezone obrane itekako dobro paze na njega. Međutim, problem je što je Davis svojevrsni BR te iznenađuje što do sada ima samo jedan jedini TD.

PASS RUSH – 5

Justin Smith je zvijer na liniji koja stigne pokriti sve, a treba priznati da ima i solidnu pomoć od suigrača. Nažalost, zadnja linija je toliko kriminalna da anulira konstantan pritisak koji ovi naprijed uspijevaju raditi.

TALENT – 5.6

QB 5 (dok god ne griješi Smith je solidan zapovjednik, nema ruku, ali raznovrstan je u rješenjima), PR 6 (drugi Smith nije klasični PR, ali radi dobar posao), BR 6 (Davis je rasni TE, ali toliko je usamljen da su obrane u stanju posvetiti se samo njemu i tako anulirati dobar dio učinka), ukupno 17 / 3 = 5.6

OSTALO – 7

Obrana sredine terena i trke je vanserijska za što je najzaslužniji pravi MVP ove momčadi, centralni LB Patrick Willis. Taj segment igre je za čistu desetku. Igra na liniji na obje strane solidna, trka odrađuje svoje, sve u svemu jedna tvrda momčad koja je dobila novi sustav vrijednosti dolaskom novog trenera i koristi tu svoju čvrstinu da se održi u utakmicama u kojima po svoj logici footballa nema što tražiti.

UKUPNO: 20.6 / 4 = 5.2

PROGNOZA STARA: 7-9

PROGNOZA NOVA: 8-8

Tri dobra igrača na pozicijama koje u današnjem footballu nisu od životne važnosti bit će dovoljna za ulazak u playoff. Dobra vijest je što najgora divizija u NFL-u izgleda ovaj put neće dati predstavnika s više poraza nego pobjeda.

3 thoughts on “NFL POWER RANKINGS, 1ST QUARTER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *