VINNIE THE POOP

Nuggets @ Clippers

Nekoliko lijepih pobjeda u nizu nisu bili razlog za proglašavati Clipperse šampionskim materijalom, kao što ni noćašnje gaženje od Nuggetsa nije znak da su potencijalna vreća za udaranje u playoffu. Stvar je puno jednostavnija – Clippersi su vozilo Chrisa Paula i dok je on za komandama uvijek imaju šanse. CP3 je majstor, a njegova kvaliteta u završnicama (nikada ne gubi loptu, legitimni je triple threat) digla je ovu momčad na višu razinu. Kao što bi bilo koju drugu u ligi.

Paul je u Hornetsima imao bolju obrambenu formaciju iza sebe, ali ovdje na raspolaganju ima znatno veći broj napadačkih opcija, tako da možemo reći da se radi o podjednakim rosterima. Ako se sjetimo da je u idealnim danima one generacije s Chandlerom, Westom i Stojakovićem jednom zamalo prošao u finale Zapada u konkurenciji puno jačih momčadi (Lakersi, Mavsi, Spursi i Sunsi, svi u naponu snage), logično je postaviti drugi krug playoffa kao nekakav minimalni cilj.

Sad, obzirom na sve okolnosti koje ovu sezonu čine otkačenom i drugačijom od drugih, povećane su šanse i za ranijim ispadanjem, ali i za odlaskom do Finala. E, tu sad dolazimo do onoga bitnoga, a to je da će na tom putu, jednog od ovih dana, Paulu morati dati ruku i ostali.

Recimo, Jordan će morati početi igrati pozicionu obranu umjesto da samo gleda kako će bananirati nekoga s leđa (smiješno je bilo pratiti koliko je puta izgubio Mozgova iz vida, ekipe s legitimnom post opcijom protiv Clippersa su kao na pikniku, tako nekako se noćas osjećao i Mozgov iako je on daleko od ičega legitimnog), Blake će morati zabiti poneko slobodno i naučiti razlikovati dobar šut s poludistance (u ritmu nakon pick & popa) od lošeg (nakon driblinga preko ruke), Billups i Butler će se morati suzdržati od želje za potezanjem i ponekad poslati loptu do otvorenog suigrača.

Najvažniju pomoć ipak će morati dobiti od ljudi koji su u poziciji donositi odluke van parketa (za one na parketu CP3 se već nekako pobrine). A to znači da će Neil Olshey morati povući taj potez ili dva kako bi stabilizirao rotaciju koja je trenutno krcata vanjskim igračima, a praktički bez ijednog unutarnjeg. Poznato nam je da pod košem nemaju nikoga na klupi, ali što se događa ako se slučajno ozljedi Butler, zar minute na malom krilu dobiva svećenik beskorisnosti Ryan Gomes?

Također, ne bi bilo loše da Vinnie, kao ipak nominalno trener i duhovni lider ove ekipe (znam, znam, zato i naglašavam ono “nominalno”), konačno dovede u red ovo malo postojeće rotacije i odluči se za nekakav identitet koji bi bio malo konretniji od trenutnog “jašimo Chrisa Paula”. Ovo “Lob City” nije identitet, to je najobičnija marketinška parola idealna za prodati Clipperse masama koje gledaju jednu NBA tekmu tjedno, bliža Nikevom sloganu “Just do it” nego realnosti koju gledamo na parketu.

A ona trenutno izgleda ovako. Ne bi li nekako sanirao manjak igrača, Vinnie dosta rano iz igre vadi Billupsa, Butlera i Jordana, kako bi ih priključio Williamsu u drugoj petorci. Što je skroz ok teoretski, ali u praksi to izgleda tako da, momčad koja s Paulom za komandama izgleda sjajno i efikasno (miks otvorenih šuteva, zakucavanja i kontri koji diže adrenalin), bez njega odjednom postaje ono najgore od NBA košarke, niz šuteva preko ruke nakon bespotrebnih driblinga.

Sad, Mo Williams je u takvoj formi da sam-samcat može iznijeti takve periode na svojim leđima, ali što će se dogoditi kada Mo sleti na zemlju? Billups i Butler moraju više sudjelovati u organizaciji igre, a ne se zadovoljiti ispaljivanjem cigli preko ruke i tu bi Vinnie trebao naći načina da stvari dovede u red. Ono pak gdje ni trener ne može ništa je rotacija pod košem.

Blake i Jordan su odlična napadačka kombinacija ispod obruča, a suradnja s Paulom od Blakea iz dana u dan radi sve boljeg igrača – zaboravite na zakucavanja i pratite razvoj maloga u kretanju bez lopte, cutovima i traženju pozicija za šut s poludistance. Međutim, čim razdvojiš Griffina i Jordana, reket Clippersa postaje šetalište. Del Negro to radi ranije nego bi trebao kako bi uvijek imao barem jednog na parketu i to je razumljivo, stoga je ključ ovogodišnjih ambicija, bez pretjerivanja, potpisivanje tog trećeg visokog.

Tu leže razlozi za optimizam, jer svi ovi minusi nisu uopće problematični ako Del Negro i Olshey povuku prave poteze. Igrom slučaja na tržištu se nalazi koristan NBA igrač poput Kenyona Martina i Clippersi moraju poduzeti apsolutno sve da ga dovedu u Los Angeles jer čak ni eventualni trade mamac u liku i djelu mladog Bledsoea im ne može donijeti pojačanje takvog ranga.

Dok se ti detalji ne srede, Clippersi nisu izazivači, već samo još jedan dokaz veličanstvenosti Chrisa Paula, najboljeg playa novog milenija uz Stevea Nasha.

Što se Denvera tiče, oni nemaju problema s klupom, ali ni s tim što nemaju franšiznog igrača u Paulovom rangu. Njihova najveća snaga je momčad i moram priznati da sam fulao kad sam prognozirao da će ova klupa biti slabija od lanjske. Jednostavno, Andre Miller i Al Harrington igraju van pameti, a nešto mi govori da će i Rudy Fernandez, kada mu Karl dovoljno opere mozak i vrati mu nekadašnje samopouzdanje, opet zaigrati na razini zbog koje smo ga nekada smatrali light-Ginobiliem.

Način na koji igraju i kojim maksimiziraju sve svoje dobre strane, a usput skrivaju sve slabosti, završna je doktorska dizertacija Georgea Karla koji nakon ovakvog posla s ponosom može nositi titulu doktora košarke. Dame i gospodo, dr.bball. George Karl.

3 thoughts on “VINNIE THE POOP

  1. apsolutno se slažem sa dodatkom martina al sa ovakvim CP3 kakav je zadnjih dana i čudnoj ligi ne bi se iznenadio finalu

    inače za bledsoa, od kad su doveli billupsa kontam zašto ne mjenjaju bledsoa za nekog visokog obrambenog, bledsoe trenutno nema očito mjesta u rotaciji a ne vidim smisla držat ga na klupi sledeće dve godine,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *