RUNNING WITH THE PACK G24

Nastavak lutrijske serije između Wolvesa i Rocketsa ni u ovom trećem izdanju nije donio previše uzbuđenja. Utakmica je opet počela bez obrana, a Wolvesi su iskoristili period totalne nezainteresiranosti protivnika da stvore prednost od desetak koševa koju su praktički održali do samog kraja. Glavni razlog zašto je Minnesota došla do druge pobjede u trećem ovosezonskom susretu je činjenica da ima dva najbolja igrača na parketu u Loveu i Rubiu. Zatim, Houston nije uspio iskoristiti kvalitetniji protok lopte u napadu (opet su imali dobrih 24 asista naspram samo 10 izgubljenih lopti) jer je Kevin Martin odigrao jednu od najgorih utakmica karijere (na njega ćemo se još vratiti), a, bez napadačke učinkovitosti, Rocketsi praktički nemaju čime parirati u skoku moćnijim Wolvesima.

U nastavku su konačno viđene obrane, ali usprkos probuđenoj želji kod igrača Houstona, učinak Minnesote nije pao dovoljno da Rocketsi preokrenu utakmicu. Nakon ovog kratkog sažetka, najbolje je koncentrirati se na zanimljivosti. Evo, otkriti najgoreg obrambenog igrača u prvom dijelu stvarno bi bio posao za Poirota i Holmesa zajedno. Lowry je imao pune ruke posla s Rubiom, kasnije je Rubio imao pune ruke posla s njim, ali preostali match-upovi bili su obrambeno neučinkoviti koliko je to moguće.

Kako je Rindour preopasan šuter da se povjeri Martinu, McHale ga je prepustio mladom Parsonsu koji u trenerovim očima očito izgleda kao nekakva karika koje nedostaje. Momak zna igrati košarku, ali daleko je od toga da u ovom trenutku može nositi svu odgovornost koju na njega stavljaju i u obrani i u napadu. Uglavnom, Ridnour je bio na pikniku, zabijao otvoreni šut za otvorenim šutem, ali s druge strane Parsons mu nije ostajao dužan. Naime, Adelman je Martina povjerio dužem i bržem igraču od Lukea, Wesu Johnsonu, pa je Parsons trpao preko za dvije glave nižeg Ridnoura.

Naravno, treba spomenuti i već legendarni dvoboj Scole i Lovea koji je ovaj put dobio i dodatni začin u činjenici da je Love prilikom jednog doskoka malo prošetao po Scolinoj glavi. Ali, sumnjam da se Argentinac ljutio na Lovea, čovjeka koji mu uvijek omogući da izgleda sjajno. Još mi nije jasno kako protivnički treneri nisu shvatili da Lovea moraju izvući ispod koša upravo ovakvim tipom igrača, jer Kevin je prespor za pratiti visoke šutere s poludistance izvan reketa. Doduše, sve što je Scola zabio, Love je nadoknadio na drugoj strani, što snagom i guranjem ispod reketa, što šetanjem kroz obranu Rocketsa i hvatanjem pravovremenih pasova svojih bekova, prije svih Baree.

Uz Pekovića, koji je još jednom bio čovjek od povjerenja u skoku, upravo je Barea odradio važnu combo rolu strijelca i razigravača te je Minnesota tijekom njegove šihte u drugoj četvrtini stekla tu, pokazat će se, ključnu prednost. Nego, da se vratim na Martina. Čovjek je promašivao šuteve koje inače stavlja zatvorenih očiju i, što je najčudnije, nije pucao ni jedno slobodno iako se radi o jednom od vodećih igrača u ligi kada je boravak na liniji slobodnih u pitanju. Točnije, radilo se, jer za razliku od prijašnjih sezona, kada je na liniji slobodnih boravio između 8 i 10 puta (u nekim sezona u Sacramentu znao je pucati i preko 10 slobodnjaka po tekmi), ove godine izvlači jedva 4.

Obzirom da nije primjetno kako je izgubio korak ili nešto slično, očito se, kao i u pitanju obrane, radi o kombinaciji McHalevih promjena u igri te uloženog truda. Mislim, nije slučajno da se u ovoj ekipi Martin ne trudi izboriti slobodna kada se malo tko uopće trudi igrati obranu ili bacati za ničijim loptama. Rocketsi kao da su na svim razinama svjesni da su samo skupina plaćenika bez budućnosti, a bez ikakvog cilja teško je naći motiva za natjecanje protiv momčadi poput Wolvesa koja je gladna košarke i pobjeđivanja. Tako da, iako su obje ekipe u sličnoj situaciji u toj ničijoj zemlji (preslabe da uđu u playoff, predobre da budu u lutriji), ključna razlika između njih je ta što su Wolvesi na putu prema gore, dok su Rakete – u slobodnom padu.

Još jedna sličnost između ova dva kluba je roster krcat mladim igračima koji trebaju minute. Doduše, malo tko među tom hrpom igrača na rookie ugovorima je specijalni talent i u tome je najveći problem. U trendu gomilanja potencijala jedna Oklahoma je barem uspijela dobiti gotovog igrača zadatka poput Perkinsa za Jeffa Greena. Minnesota i Houston za sve svoje pickove nisu dobili ništa, a kako stvari stoje i neće. Pouka? Jedan visoki draft pick više vrijedi od deset osrednjih.

Konkretno, Wolvesi trenutno imaju 15 igrača na rosteru (14 ako oduzmemo ozljeđenog rookiea Malcolma Leea koji još nije odigrao ni jednu NBA minutu), od čega se njih desetak bori za minute. Ako su Love, Rubio, Ridnour, Peković i Barea nedodirljivi, jasno je kakvu Adelman ima muku složiti rotaciju od ostatka jednako prosječnih pojedinaca koji bez minuta nikada neće imati šanse isplivati. Brad Miller uvijek može biti od koristi, ali ujedno uzima tih vrijednih 10-ak minuta mladima poput Williamsa i Randolpha. Ridnour igra rolu startera, čime bez minuta ostaju šuteri Ellington i Webster. Ukratko – netko mora otići kako bi se otvorio prostor za ostale. Najveći problem je što su i Rocketsi i Wolvesi propustili u zadnje dvije godine pošteno evaluirati svoje igrače, odnosno što McHale i Adelman sada počinju proces iz početka.

Jedan simpatičan detalj za kraj – nakon što je sjeo Rubia i Lovea na klupu i tako praktički ostao bez čovjeka preko kojega može vrtiti napad, Adelman je u igru ubacio Brada Millera koji je s vrha reketa razigravao i usmjeravao suigrače, još jednom ukazavši na to koliko kretanja bez lopte nedostaje u igri Wolvesa. Vrhunac ove epizode bio je kada je Beasley odbio izvesti protrčavanje koje mu je sugerirao Miller, nakon čega mu ovaj nije dao loptu da odigra 1 na 1 nego je pronašao Webstera na backdoor cutu. Brad više nije materijal za startera, ali to što je u stanju na nekoliko minuta preuzeti kontrolu nad igrom ogromna je pomoć Rubiu i Loveu, a na kraju krajeva i priznanje njegovom talentu i veteranskoj kvaliteti. Nije ni čudo da je Adelman inzistirao da ga Kahn dovede u Minnesotu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *