PRINT YOUR BRACKETS 2012. – WEST

ROUND OF 64

Spartansi, Missouri i Marquette kao tri najbolje momčadi ne bi trebali imati nikakvih problema u prvom krugu. Protivnici prva dva nositelja su miljama daleko od potrebne kvalitete za iznenađenje i praktički jedino Marquette ima dostojnog protivnika u Brigham Youngu. Samo, BYU nije ni trebao biti u turniru i ne želim ni pomišljati na scenarij u kojem će moći zabiti dovoljno da izbace Golden Eaglese. Svoj Božić su imali u pretkolu protiv Ione.

E, ali zato zanimljivo postaje već kod četvrtog i petog nositelja.

Louisville Ricka Pitina upravo je osvojio Big East, a to me samo dodatno učvrščuje u uvjerenju da su spremni za prvi pravi upset jer Louisville je sve samo ne konstantna momčad. Njihov presing i općenito dobra obrana ne mogu sakriti šuterske manjkavosti i čestu bezidejnost napada previše baziranog na slasherskom učinku Peytona Sive. S druge strane Davidson živi od šutiranja trica i kao takav je stvoren za potencijalno iznenađenje. Njihova mekana obrana je svakako problem, ali Louisville je nema čime napasti.

Još jedan potencijalni upset je sudar Long Beach Statea i New Mexica. Potonji su solidna momčad naizgled bez mane, ali nešto ipak upada u oči – manjak rasnog talenta koji njihov napad prečesto svodi na isforsirani skok-šut. Long Beach ima dosta minusa, ali jedan od njih nije nedostatak rasnog talenta obzirom da imaju Caspera Warea, vrhunskog strijelca koji može zabiti dovoljno za održati napad podmazanim. Jasno, njegov stil igre može i koštati glave vlastitu momčad, a za takav rasplet događanja trebala bi se pobrinuti solidna obrana New Mexica.

Kako god, obje ove utakmice spadaju u must see TV, a Louisville i Davidson su na programu već večeras oko 19.

Da se radi o možda najzanimljivijem dijelu bracketa govore i preostali susreti. Efikasna Florida, koja s Bradleyem Bealom u sve većoj napadačkoj ulozi postaje još efikasnija, ima dovoljno oružja da preživi čvrstu i dosadnu obranu West Virginie. Murray State predvođen Isaiahom Canaanom, još jednim eksplozivnim combo bekom sposobnim za one man show, nakon sjajne sezone valjda u sebi ima dovoljno za još jednu dobru partiju i eliminaciju simpatičnog Colorado Statea.

Najneizvjesniji dvoboj bit će onaj između Memphisa i St. Louisa. Prvi su uredno osvojili svoju slabašnu konferenciju, skupivši u prvom dijelu sezone nekoliko kvalitetnih pobjeda i nabivši fenomenalne brojke koje ih u ovom susretu favoriziraju. Samo, njihov run and gun često ih zna staviti van kontrole, a biti van kontrole protiv momčadi poput St. Louisa koja živi od obrane i usporenog tempa nikako nije recept za uspjeh. Memphis nije momčad visokog IQ-a (molim da se izbjegnu šale na račun Roseovih testova) i to bi ih i ove sezone trebalo koštati boljeg rezultata.

ROUND OF 32

Ovdje iznenađenja prestaju. St. Louis je stilom igre idealna žrtva Spartansima koji su davno prije njih doktorirali na kombinaciji čvrste obrane i kontroliranih napada. Davidson ipak nije toliko dobar da nakon Louisvillea izbaci još jednog favorita, iako se New Mexico u ulozi petog nositelja čini zrelim za poraz. Slično je i s Murray Stateom – protiv Marquetteovog zida na vanjskim pozicijama ni najbolja moguća partija Canaana neće biti dovoljna. Jasno, ubace li Eaglesi dovoljno, što je s momčadi iz Big Easta uvijek upitno.

Stoga bi najzanimljiviji dvoboj trebao biti onaj između Floride i Missouria. Dvije momčadi bazirane prije svega na kvalitetnim šuterskim učincima, s jednako kilavim obranama. Ako Beal odigra vrhunsku partiju i ako ih Boynton i Walker ne unište lošom selekcijom šuta, imaju šanse. Samo, po svemu što je Missouri pokazao ove sezone, možemo ustvrditi kako kod njih učinkovitost nije upitna. Napad predvođen sjajnim swingmanskim dvojcem Denmon-English definitivno je najzrelija 4 vani – 1 unutra kombinacija trenutno u NCAA i zbog te konstantnosti i manjeg broja upitnika dajem im prednost protiv Gatorsa.

SWEET SIXTEEN

Izzo bi se trebao pobrinuti da New Mexico konačno padne (opet odličan match up, ždrijeb kao da je slagan pazeći da favoriti ne nalete na stilski nezgodnog protivnika), a balans Marquettea trebao bi se pobrinuti za kolaps Missouria. Golden Eaglesi su u stanju pratiti svaki tempo, braniti se i zabijati, ali ono što bi najviše trebalo brinuti Missouri je činjenica da mogu na njihova dva glavna strijelca staviti dva odlična stopera – Dariusa Johnson-Odoma i Vander Bluea. Dodaj još skakački učinak Jaea Crowdera u reketu i dolaziš do računice kako sjajna sezona Tigersa dolazi do kraja. Naravno, zabije li Marquette dovoljno. Jer, koliko god sva tri spomenuta igrača bila žilave potencijalne NBA opcije, ipak se radi o role playerima po mentalitetu. Uglavnom, dvoboji Denmona i Englisha protiv Bluea i Johnson-Odoma bit će prave poslastice. Ako do njih dođe.

ELITE EIGHT

Dvoboj Marquette – Michigan State donijet će krvave obrane, a brzina Golden Eaglesa mogla bi biti izuzetno otežavajuća okolnost za Spartanse, posebice ako se vanjska linija pobrine za dovoljan broj lakih poena u kontri. Ipak, u sudaru zeznutih obrana prednost dajem nešto organiziranijem napadu, a taj je naravno ovaj građen oko Izzova flexa i Greenovih pravovremenih pasova.

FINAL FOUR

Nije fora odlučili se za još jednog prvog nositelja, ali pošto se u ovim postovima ipak pokušavam baviti prvenstveno analizom, a tek potom igrama na sreću, što mi drugo preostaje?

Michigan State Toma Izzoa na početku sezone jedva da je bio smatran turnirskom momčadi. I to se činilo potpuno razumljivim obzirom na smjenu generacija i slabašan talent koji imaju na raspolaganju. Međutim, kako je sezona odmicala, već poslovična sjajna Izzova obrana nadograđena je fenomenalnom dubinom i podjelom uloga u kojoj svatko zna svoju rolu do najsitnijeg detalja, a kao ključ svega postavljen je veteran Draymond Green oko kojega se sve vrti u napadu (prvi strijelac i razigravač).

Ukratko, Izzov sistem još jednom se dokazao funkcionalnim, a kada stvar štima kao ove godine, obično im se smiješi nastup na Final Fouru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *