RUNNING WITH THE PACK G51

Plan Grizzliesa u sinoćnjoj utakmici protiv Wolvesa bio je poprilično jasan – odlukom da odmaraju Marca Gasola kojega već neko vrijeme muči gležanj (navodno će biti out minimalno do ponedjeljka kada idu u goste Thunderu) i zadržavanjem Zacha Randolpha u ulozi playmakera druge postave – sve karte su bačene na obranu.

Od starta je to značilo osloniti se na tradicionalni pritisak kojega Conley i Allen vrše na protivničke bekove i, ovom prilikom, izuzetnu pažnju posvetiti čuvanju Kevina Lovea koji je udvajan praktički svaki put kad bi dobio loptu, a čak i utrajan u situacijama kada bi krenuo s njom u reket. Speights i Cunningham su odradili izuzetan posao i u pokrivanju obrambenog skoka gdje su prvenstveno blokirali Lovea, a tek zatim gledali na vlastiti skok.

Praktički, ovakvim planom igre Lionel Hollins je izazvao bočne igrače Wolvesa da budu prevaga, ali Ellington, Webster i Johnson, usprkos solidnim all-round rolama, jednostavno nisu strijelci koji mogu nositi napadački teret. Iako su u jednom trenutku treće četvrtine Wolvesi upali u izuzetnu šutersku seriju koja ih je na kratko dovela i u vodstvu, ovako posložena momčad jednostavno ne može preuzeti kontrolu utakmice vanjskim šutem. Njihov forte je igra u reketu, a tu je ih je sinoć Memphis nadigrao i nadskakao i praktički samo čekao da Wolvesi sami sebe upucaju u nogu forsiranjem trica.

Dio razloga zašto se ovakva taktika isplatila ne leži samo u dobrim reakcijama igrača i stručnog stožera Memphisa ili manjku talenta na vanjskim pozicijama Minnesote, već dijelom i u Kevinu Loveu, koji je užasno napredovao kao strijelac, ali pritom kao da je izgubio dio one vizije i nesebičnosti koju je iskazivao u ranijim sezonama. Iako je glupo za čovjeka koji ubaci 28 koševa i uhvati 11 skokova reći da je podbacio, činjenice govore kako je u reketu ubacio samo 4 od 11 pokušaja, nepotrebno forsirajući u situacijama kada je bilo očito da nema nikakvu prednost.

Ove godine Kevin igra 5 minuta više nego lani (12 minuta više nego prije dvije sezone), a prosjek asista mu je pao ispod 2 po utakmici s 2.5 koliko ih je ostvarivao tijekom dvije spomenute sezone. Poprilična razlika koja se dijelom može pripisati i sve većem teretu kojega je preuzeo u napadu, ali, pomalo i neshvatljiva obzirom da se radi o igraču koji dokazano zna vrtiti akcije s visokog posta i ima odličan pregled igre.

Još je čudnije što je postao crna rupa pod Adelmanom, inače poznatim po korištenju visokih playmakera, od Brada Millera, Vlade Divca i Chrisa Webbera u Sacramentu, do Brada Millera i Yao Minga u Houstonu. Za očekivati je da će dogodine, uz poboljšani roster, godinu ispitivanja snaga i poštene pripreme, Adelman ipak početi više koristiti Lovea kao pokretača napada, a ne isključivo finišera. Iako, ruku na srce, nakon ozljede Rubia moglo se slobodno ubaciti barem više hand off akcija kad se flex cut već potpuno izgubio (iako ga je bilo čak i pod Rambisom, a, ako se dobro sjećam, i na samom početku sezone dok sve nije postalo pick ‘n’ roll nametanjem Rubia i Ridnoura).

Što se Grizzliesa tiče, uz sjajnu obrambenu egzekuciju, njihov napad se kotrljao zahvaljujući momčadskom učinku. Elegantna igra Conleya na obje strane parkete (također je dobar dio utakmice igrao na načetom gležnju, a njega će znatno teže biti odmoriti prije playoff obzirom na manjak back-up playa), povremeni individualni šuterski bljeskovi Gaya i pouzdan učinak Randolpha koji je, slično kao i protiv Lakersa, napravio bitnu razliku protiv druge postave Wolvesa, napravili su dobar dio posla, ali možda ključni detalj su bile iznadprosječne realizatorske večeri Cunninghama i Speightsa.

Nedostatak centra i općenito nemoćna igra Lovea i Williamsa u obrani omogučili su Hollinsu igru s Speightsom i Cunninghamom, bez straha od egzekucije na drugoj strani jer Adelman na raspolaganju nije imao ni jednog jedinog visokog koji bi mogao kazniti manjak mase i visine protivnika. Svaka čast neupitnoj borbenosti Kevina i rookiea Williamsa, ali dva igrača zadatka poput navednih ne bi smjela samo tako odraditi svoj posao u reketu, a posebice ne ubaciti onoliko u napadu i tako skoro anulirati sve dobro što je unutarnja linija Wolvesa napravila.

4 thoughts on “RUNNING WITH THE PACK G51

  1. Šteta za Wolvese iako nisam imao pretjeranih očekivanja da će dobiti s obzirom da nema Pekovića i da je Memphis izuzetno jaka obrambena momčad…Stvarno mi se svidio rookie Malcom Lee može igrati dobro u obrani i vidi se da dobiva na sigurnosti i u napadu…sve čestitke Memphisu i nadam se da će sve biti u redu sa gležnjom od Coneleya,čovjek je izuzetan play…

  2. Treba uzeti u obzir da nijedan igrac spoljne linije Wolvesa nije konstantan suter tako da veliki broj povratnih lopti koje Love posalje ne budu iskoriscene. Da su Wes i Ricky bolji suteri i da Luke nema one crne serije prosek Love-ovih asistencija bi bio znatno bolji. Doduse ni prosle godine nije imao neke bajne sutere oko sebe…

  3. Ja mislim da je to što nema Rubia i Pekovića u igri pa je sve palo na leđa Lovea…ja nemam zamjerke na to što ne asistira jer suigrači mu ne uljevaju povjerenje…jednostavno se malo promijenila igra kako nema Rubia,ali samo neka on nastavi u ovom tonusu…
    Gee malo si ga prozvao kada ono Love utrpa 40 koševa i ima 19 skokova,hehe 😀

  4. Ma kakvi asisti, izgleda da Love ide po scoring i rebounding titulu, ne zaostaje puno ni za jednom, ako nastavi s ovakvim 30-15 partijama do kraja sezone mislim da su njegove obe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *