MEMPHIS PROFESSORS

Clippers @ Memphis

Obzirom da su Grizliji u zadnjih tjedan dana u gostima dobili Oklahomu u partiji šaha i zgazili Miami u partiji domina, lakoća kojom su kontrolirali utakmicu protiv Clippersa ne iznenađuje. Za njih je ionako najveći preostali ispit regularnog dijela sezone utakmica protiv Spursa za dva dana – San Antonio ih je, napaljen zbog lanjskog poraza u playoffu, dobio sva tri puta ove godine, pa je za očekivati da će Hollins poduzeti sve da ne dođe do metle.

Opet, obzirom da je s druge strane Popovich, sklon mentalnim igricama, ne bi nas trebalo čuditi ako za tu utakmicu odluči odmarati Duncana i Parkera, kako bi izbjegao da se u momčad opet uvuče frustracija zbog eventualnog poraza (a i pitanje je koliko značaja uopće imaju ove utakmice iz regularnog dijela u kojima uglavnom nije bilo ni Ginobilia ni Randolpha).

Dok čekamo četvrtak, možemo reći nekoliko rečenica i o noćašnjoj najavi prvog kruga playoffa. Iako Clippersi nemaju dovoljno vatra za suprostaviti se Memphisu, ovo im je definitivno bolji suparnik od Lakersa iz jednog razloga – školovanje kakvo će Blakeu i DeAndreu pružiti Zach i Marc u playoff seriji, vrijedit će zlata za njihov budući razvoj.

Playoff sam po sebi je ogroman korak naprijed za ovu mladu jezgru, ali igrati 5-6 utakmica u nizu protiv ovakvog sjajnog dvojca Memphisa nešto je najbolje što se može dogoditi centarskom paru Clippersa. Škola nesebičnosti, all-round razumijevanja igre i požrtvovnosti pružena im je i sinoć, posebno u nadahnutoj izvedbi Gasola.

Čovjek je vozao Jordana u svim mogućim situacijama, svejedno da li bi se postavio u visokom ili niskom postu, ali, kako je utakmica odmicala, mladi Jordan je sve bolje čitao njegove poteze i pokazao rijetke znakove košarkaškog IQ-a. Istina, opet je dozvolio da protivnički centar protiv njega nadmaši svoju kvotu, ali ne previše. Istina, opet je često plivao u čuvanju reketa, ali imao je i nekoliko kvalitetnih rotacija koje do prije dva mjeseca nije mogao izvesti ni slučajno.

Da za mladi dvojac Clippersa ima nade potvrdio je i Blake, koji je, valjda inspiriran laserski preciznim Marcovim pasovima, u završnici počeo pokazivati i svoj talent za namještanjem zicera i tako nas natjerao na pitanje – zašto ovako talentiran i nesebičan asistent koji lakoćom skuplja 3 asista po utakmica (a ima iza sebe i utakmice od po 6, 7, čak i 8 asista ove sezone) nije češće stavljen u situacije/akcije u kojima se taj njegov talent može iskoristiti? Inače, ovo je retoričko pitanje.

Memphis je utakmicu kontrolirao od početka, Hollins je sjajno miksao izolacije za Gaya, pickove za Conleya, high-low situacije za Gasola, a kaos je nastao ulaskom Zacha i Mayoa, kada su Grizliji dobili još i rasne pick & pop, odnosno catch & shoot opcije. Mislim da je u tom trenutku Vinnieu eksplodirala glava od bogatstva kojega Hollins ima na raspolaganju (a onda opet, da Vinnie ima ovakvu momčad, sve su šanse da bi je pretvorio u spot up čudovište poput Clippersa čiji svaki treći napad završava šutom iz vana).

U trećoj četvrtini Memphis je odigrao prekrasnih 5 minuta tijekom kojih su skoro otišli na 20 razlike, izvrtivši za redom 7-8 akcija za Gasola na visokom postu koje su obično završavala nečijim cutom i laganim polaganjem. Sad, zna se dogoditi, čak i u NBA, da ti netko proda istu akciju dva, možda čak i tri puta za redom, ali onda se pozove time-out i stane se tome na kraj. Naravno, Vinnie nije ništa napravio kako bi podigao momčadski IQ na višu razinu, valjda je htio da momci sami pohvataju konce. Obzirom da je tako nešto nekoć radio i Phil Jackson, postavlja se pitanje nije li Vinnie samo neshvaćeni genij (i ono je također retoričkog karaktera).

Usprkos svim manama, Clippersima barem ne nedostaje srca, pa su u završnici opasno stisli, natjerali opušteni Memphis na niz izgubljenih lopti i onda drskim ulazima Chrisa Paula došli ispod 10. Još jednom se pokazalo da je Paul legitimni MVP, iako treba priznati da je ga je Conley namučio (Hollins je svog playa praktički oslobodio tereta organizacije napada kako bi mu ostalo što više energije za jurnjavu s Paulom). Uz njega i tu spomenutu ozbiljnost koja se konačno javlja kod Blakea i DeAndrea (i kojom bi se trebali zaraziti nakon što osjete bol playoff poraza), prst gore zaslužuje i mali Bledsoe koji je u svojoj roli muhe bez glave (nije ni play, niti šuter, ali leti na sve strane), kao pravi podizač energije u stilu kakvog krila, odradio sjajan posao.

MUST SEE @ NBA TV

Heat – Celtics

Čisto da vidimo ima li u Miamiu dovoljno ponosa da se osvete za nedavnu blamažu u Bostonu.

2 thoughts on “MEMPHIS PROFESSORS

  1. Gušt je gledati Memphis,lijepo igraju…

    P.S.Gee zar nisi rekao da ćeš se tu i tamo osvrnuti na Wolvese plus utakmica koja se treba pogledati je Bullsi i Knicksi? 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *