MIAMI COLD

Nemam pojma kako Riley podnosi penzionersko doba (možda peca, uči plesati salsu, veze goblene), ali očito ima problema sa sluhom ako ne čuje sirene za uzbunu koje su se nakon noćašnjeg poraza od Bostona upalile u Miamiu. Izgubiti od ovakvog uber-Bostona – abnormalnog Bostona, koji zabija 60% iz igre i gađa tricu s 64%, Bostona u kojem Rondo i Bradley ne mogu promašiti iz vana, gdje Pavlović zabije dvije trice za redom i gdje Garnett igra kao da je deset godina mlađi – nije ni sramota ni problem. Tako barem diktira razum, Celticsi nisu momčad koja tek tako može zabiti 115, ovo nisu održivi postotci šuta, kako oni budu padali povećavat će se šanse Heata.

Međutim, ono što jeste problem i što je vidljivo već tjednima, to je nemoć Miamia da napravi išta kroz reket, bilo da se obrani ili da nešto zabije, a, vezano uz taj simptom, javlja se i korištanje stila igre koji ne priliči favoritima već je obilježje gubitnika (trice i kontre, kontre i trice, kao jedini način da se napad drži podmazanim). Ako ne računamo ulaze Wadea i Jamesa, te njihov povremeni post up, Heat pod košem ne postoji. Istina, ovoga ima dovoljno da se napad kotrlja, ali od kada je kotrljanje nešto što očekivamo od izazivača? Izazivač mora imati kontrolu reketa, jer ako je nema, onda se odlazi na odmor nešto ranije od planiranog.

Visoki su kriminalni, posebice u obrani. Bosh igra najgoru košarku karijere, ali čak i da se digne na razinu treće opcije kakvu je igrao lani, on nije taj čovjek koji može zatvoriti sve rupe. Puno većim problemom čini se smrt Udonisa Haslema, koji je od korisnog igrača zadatka postao potpuna smetnja i najveći problem momčadi (Celticsi su, nije slučajno, najveću prednost napravili dok je Udonis bio na parketu). Ako odvrtimo film na prošlu sezonu, sjetimo se kako je Chicago gazio Heat, kako su ih ubili u prvoj utakmici finala Istoka s 20 razlike i kako je Spoelstra tada u vatru ubacio još nespremnog Haslema, koji je svojom borbenošću donio momčadi 30 minuta igre u reketu kakvu do tada nisu imali i na neki način preokrenuo seriju.

Dodaj ovome limitirane Anthonya (potpuno ispao iz rotacije) i Turiafa (previše minuta) i nije ni čudo da je Heat tu gdje jeste usprko tome što je James odigrao briljantnu partiju, što je Wade (odmornih nogu nakon pauziranja od prethodnog susreta) konačno pokazao da opet hvata pravu formu i što su trice upadale – svoje su odradili i Chalmers i Jones i Miller. Miami trenutno igra s vanjskom linijom i s dva leša pod košem, a to nije dobar recept za uspjeh.

Naravno, ne treba zanemariti ni briljantan posao koji je Doc napravio s Celticsima. Oni su za playoff spremni i obzirom na formu šteta je što on ne počinje sutra. Sve rotacije su na mjestu, a odluka o uvođenju Raya s klupe pokazuje se punim pogotkom. Barem u ovom matchupu s Heatom – kad Ray ulazi u igru Wade je na klupi, što mu omogućuje lakše dolaženje do šansi koje ovaj veteran ne propušta. Plus, ranim vađenjem Garnetta, kojega onda stavlja u postavu dok je Rondo na klupi, Doc u drugoj petorci sada ima i playa (KG) i strijelca (Ray) koji ne dozvoljavaju padove u napadu. Tako jednostavno, a tako briljantno.

Kemija koju trenutno Celticsi iskazuju je neodrživa, nema šanse da Pavlović i Stiemsma daju ovako pozitivan učinak tijekom playoffa (osim ako Tommy stvarno nije bio u pravu kad je Grega nazvao novim Russellom), ali to i nije bitno jer Doc je našao formulu za još jedan juriš. Napad funkcionira u ovim inverznim ulogama, gdje bekovi ulaze u reket, a visoki pucaju iz vana, dok su rotacije tako posložene da održe tempo u napadu tijekom svih 48 minuta. A tu je na kraju i glavno oružje – obrana.

Dok napad štima solidno iz jednostavnog razloga što konačno većinu vremena na parketu borave Bass i Garnett kao dva najbolja visoka strijelca (nema više podjele minuta antitalentima poput O’Neala i Wilcoxa samo zbog obrane, što u neku ruku naglašava da je Doc u pravu kada kaže da je većina pozitivnih promjena koja se događaju čisti plod slučaja, a ne nekakve velike ekspertize), obrana funkcionira bolje nego ikada prvenstveno zbog fenomenalnih 1 na 1 igrača poput Bradleya i Garnetta. Dodaj još Rondovu upornost, te Bassovu i Pierceovu snagu, i jasno je kako Celticsi nemaju slabi matchup kojega protivnik u postavljenom napadu može izolirati i koristiti.

Minute malom Bradleyu postale su ključ i to je jedan od luđih scenarija koje nam je ova sezona donijela. Ali, tu nije kraj, jer Celticsi protiv Heata imaju još jednu prednost – manjak visokih Miamia omogućuje im kontrolu skoka, što je nešto što ne bi imali protiv Bullsa ili Pacersa i zato je lov na treće mjesto krucijalan – oni očito imaju igru za Heat i moraju si osigurati ovakav scenarij u polufinalu. Miami je pokazao da može zabiti protiv njihove obrane ako ubrza igru, posebice da je u stanju koristiti slabosti koje Celticsi imaju u kontroli lopte (inverzija uloga kao posljedicu ima previše izgubljenih), ali, kako se noćas pokazalo, čak i kada ti elementi tipični za slabije ekipe funkcioniraju (realizacija kontri i trica), problem uvijek ostaje zabiti u postavljenom napadu.

Celticsi jednostavno imaju prednost, i dok god mogu pratiti Heat tricom za tricu (a to nije nemoguće, jer Pierce i Allen su u stanju i nadmašiti Chalmersa, Jonesa, Millera i Battiera) te održati tranziciju ispod 20%, favoriti su u ovoj seriji. Miami je imao trenutaka kada je igrao sjajno, posebice kada bi se James spustio leđima i pronalazio Wadea na ulazu ili vraćao povratne ili pak sam išao u realizaciju. Međutim, Heat kako da bježi od ovakve igre, možda i zato što im dodatno usporavanje ritma stvara probleme u obrani, a možda i zato jer postavljeni napadi jednostavno nisu postali dio njihova identiteta.

Što je šteta, jer ako neće koristiti Jamesa na četvorci i konačno zaigrati s malom postavom barem protiv Bostona, onda im samo ostaje paliti svijeće i nadati se da će Bosh preko noći pronaći muda i da će Spoelstra nekako iscijediti solidnih 25 minuta u obrani od Turiafa i Anthonya. Ja radije svoje nade polažem u to da će Garnett i dalje nastaviti dominirati nad Chrisom.

Dakle, Patrick James Riley, vrijeme je da pozoveš ovog svog mulca od trenera na raport i objasniš mu neke stvari poznate ti još iz vremena kada si Magica stavljao na centra da bi vlasitoj momčadi povećao šanse za uspjehom. Boston trenutno drži prednost i logika nalaže da Spoelstra isproba sve opcije kako bi tu prednost anulirao (čak ima i sreće što mu se ovo dogodilo u regularnom dijelu, jer ovakvim raspletom u playoffu sad bi već bili pokojni). James na Bassu tijekom 30 minuta ne čini se ništa slabijom alternativom od toga da se gube utakmice s Turiafom ili Haslemom. A, ako njegovo veličanstvo LBJ ne želi igrati u postu, onda mu uvijek ostaje opcija da jednog dana kupi nečiji prsten prvaka na ebayu.

7 thoughts on “MIAMI COLD

  1. Meni je smesna jedna stvar, a to je da bi Darko Milicic(da on) lego ovom Majamiju ko 1 na 11. Toliko je zalosna postava pod reketom da se pitam ko uopste dovodi ove likove u ligu. Sutersko vece Celticsa, Garnetova serija od 10 poena, rizikovanje na pustanju Ronda na sut sve je dovelo do poraza Heata. Jos smesnije je da je Greg Stiesmsa imao najveci + u Bostonu tokom cele utakmice.

  2. Cijenim pokušaje prijatelja gospodina Darka Miličića da mu zarade novi ugovor, ali stavljati Darka u kontekst ozbiljne košarke je “fulavanje celog fudbala”

  3. Gee odlična analiza kao uvijek samo mi je žao što nisi imao dvostruku šihtu pa obradio Bullse i Knickse…mislim da je Miličić u NBA-u prošlo svršeno vrijeme…ako ga Adelmann nije uspio oživiti ne vidim kako bi početnik Spolestra uspio…

  4. Ma poznato je to da od njega nema leba, ali najgora stvar je da gorih od njega ima, i jos su starteri..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *