THE FINAL RANKINGS, WEEK 23.

Koncentracija je u potpunosti usmjerena ka playoffu, kasnije tokom dana osvanut će podcast, a u subotu kroz jutro i post sa službenom prognozom playoffa, tako da će zadnje rangiranje ove godine biti ekspresno. Da izbjegnemo velike priče jer ionako je već sve prožvakano, jednostavno ću usporediti finalni score svake momčadi s IOR projekcijom na početku sezone i onda se poslužiti razlikom između stvarnosti i predviđanja za istaknuti najvažnije događaje.

Sistem projekcija se pokazao solidnim, poredak je manje-više pogođen, uz par neizbježnih crnih labuda bez kojih liga ne bi ni bila ovako zabavna. Ipak, jednu ću stvar morati popraviti dogodine, a to je nekako uzeti u obzir činjenicu da loše momčadi nakon all-stara praktički prestaju biti konkurentne te da se postotak pobjeda momčadi s vrha protiv onih s dna u tom dijelu godine značajno popravi. Postotak pobjeda Zapada protiv Istoka, kao i činjenicu da je 15. momčadi s Istoka imalo 15. najlakših rasporeda ovom prilikom ne treba posebno naglašavati.

Također, sistem je ligu vidio kao puno demokratičniju asocijaciju u kojoj su pobjede ravnopravnije raspoređene, a na kraju se pokazalo da je zakinuo svaku momčad s vrha za 4-5 pobjeda jer je uzeo u obzir talent, ali ne i činjenicu da viša razina talenta znači i manje oscilacija. Doduše, to nije značajnije utjecalo na raspored na vrhu, jer su zakinuti svi jednako, ali svakako jeste na prognozu scorea. Jednostavno, liga je, a tako je oduvijek i tu se radi samo o mom previdu, sjajna na vrhu, razvodnjena u sredini (koja čini većinu) i užasna na dnu, dok je ove godine zbog hrpa ozljeda (Bynum, Love, Rose) i uopće trenda gomilanja talenta u nekoliko top momčadi, bila dodatno tanašna po pitanju prosječnih. U NBA, kao i u stvarnom svijetu, srednja klasa je običan mit. Ili jesi ili nisi.

1. THUNDER 61.65

SCORE: 60-22

IOR: 52-30

Sistem nije očekivao ovako značajan napredak Duranta, a i odlazak Hardena skinuo je par pobjeda s konta. Međutim, nikada bolji udarni trojac, sjajni Martin i zdravi Perkins bili su dovoljni da se pobjede protiv inferiornijih momčadi gomilaju i to na spektakularan način – njihova koš razlika je jedna od najboljih ikada. Šteta samo što nikako ne mogu pronaći formulu za Heat.

2. HEAT 60.19

SCORE: 66-16

IOR: 61-21

Jedina greška sistema je bila u tome što je očekivao puno više odmaranja od strane Wadea, ali i Jamesa i Bosha. Obzirom da nisu briljirali prvi dio sezone, ovakav score je stvarno fascinantan, bez obzira na lagan raspored (koji je omogućio da dobiju dobar dio utakmica u kojima su igrali s pola snage na startu i sada na kraju).

3. CLIPPERS 59.66

SCORE: 56-26

IOR: 50-32

Niti su visoki previše napredovali, niti je Paul bio zdrav cijelu sezonu – jednostavno su se kotrljali protiv inferiornih momčadi i to često na račun klupe koja je nadmašila sva očekivanja.

4. SPURS 58.89

SCORE: 58-24

IOR: 54-28

Manje Manua, ali više Timmya i Tonya nego po projekciji – eto stvari u egalu. Tu je i klasično izbjegavanje kikseva protiv slabijih suparnika koje je moguće kada imate sistem na koji se možete dočekati čak i kada niste posebno inspirirani.

5. NUGGETS 58.79

SCORE: 57-25

IOR: 49-33

Ovdje je ipak u igri nešto više od običnog gaženja nedorasle konkurencije – Nuggetsi su stvarno napravili korak naprijed i to prije svega zaslugom Karlova sistema koji je iz mjeseca u mjesec odgovarao na sve izazove. Njihov score doma je fantastičan čak i ako uzmemo u obzir da je odrađen u olakotnim okolnostima zbog nadmorske visine i daljine od protivnika, a i rezultati protiv konkurencije s vrha jasno govore da su na korak do najviše klase. Praktički, izveli su nešto slično Rocketsima, iznenadili su ligu jednim totalno originalnim stilom igre u kojem je ritam ključ svega, s tim da za razliku od Rocketsa imaju i puno veću širinu i puno veći izbor prvoklasnih atleta.

6. GRIZZLIES 57.72

SCORE: 56-26

IOR: 46-36

Ne samo da su nadmašili očekivanja i lansirali se u elitu, već su pokazali i izuzetnu stalnost forme. Dakle, bitno je istaknuti da su brodili jednako sigurno i s Gayom i bez njega, a sve zato jer su konačno napravili ono što želimo već par godina – postavili su Gasola za doslovni i figurativni centar momčadi oko kojega se sve vrti.

7. KNICKS 57.36

SCORE: 54-28

IOR: 47-35

Njima je lakši raspored od očekivanoga definitivno išao na ruku, kao i šuterske eksplozije na početku i kraju sezone. Još jedan primjer originalno koncipiranog napada koji je upravo na račun te originalnosti, slično Denveru i Houstonu, isplivao iz zadanih okvira.

8. PACERS 56.95

SCORE: 49-32

IOR: 47-35

Sistem nije uzeo u obzir cijelu sezonu bez Grangera, ali kako su George i Hill nadmašili svoje projekcije, stvar je došla u balans. Ključno je pak uočiti kako su održali lanjsku razinu usprkos slabijem napadu – fokusom na obranu koja je stasavanjem Hibberta i Georgea postala besprijekorna.

9. ROCKETS 56.5

SCORE: 45-37

IOR: 32-50

Najugodnije iznenađenje sezone. U njihovom slučaju nemoguće je razdvojiti činjenicu da su svi igrači nadmašili projekciju od stila igre koji im je to omogućio – stavljeni u revolveraški i jednostavni sistem koji su im priredili McHale i kompanija, Harden i društvo su bacili izazov ligi na koji ova nije odgovorila cijelu sezonu.

10. LAKERS 54.89

SCORE: 45-37

IOR: 55-27

Dobrim drugim dijelom sezone Lakersi su poprilično popravili krvnu sliku ovogodišnjeg izdanja i ovaj minus od 10 utakmica više se ne čini tako groznim, već potpuno razumljivim obzirom na negdje putem izgubljena izdanja Nasha i Gasola. Projekcija je bila optimistična obzirom na kontekst, to svakako (ni Nashu ni Dwightu ni Gasolu nije predviđen značajniji pad koji je ipak bio očekivan obzirom na zdravlje i promjenu sistema), ali momčad s Kobeom i Dwightom po defaultu morala je doći do 50 pobjeda i nešto bolje pozicije pred playoff. Zašto nije? Jer nije postojala zaštitna mreža u vidu uigranosti i klupe koja je mogla spriječiti pad nastao izostankom boljih/ikakvih igara Nasha i Gasola.

I Dwight je igrao ispod prijašnje razine veći dio sezone, ali to je manji problem jer je barem bio na parketu većinu minuta, a i Kobe je odigrao iznad očekivanja. Ne, puno je veći problem zavrzlama na početku sezone s trenerom kojega nitko nije želio i nakon toga izborom zamjene koja tu nikada nije smjela biti – takvi pogrešni potezi uprave bacili su momčad dva mjeseca unazad u odnosu na ostatak lige što se pripreme i uigranosti tiče, stavivši tako točku na jednu sezonu koja je obećavala, ali ta obećanja nikada nije ni pokušala ispuniti. Meni je samo drago da je finiš sezone potvrdio ono što je sistem rangiranja temeljen na 4 faktora tvrdio veći dio sezone – Lakersi su top 10 momčad u ligi, problem je bio samo što im je trebalo nekoliko mjeseci da to shvate i da ono što imaju na razini talenta nekako pretoče u igru. Jednostavno, u pitanju je proces, proces koji je ovom prigodom od prvog dana bombardiran problemima.

11. NETS 54.78

SCORE: 49-33

IOR: 45-37

Okoristili su se nešto lakšim Istokom od očekivanja, posebice svojom divizijom u kojoj su i Boston i Philadelphia podbacili, ali nisu promijenili kontekst – i dalje su preplaćeni i limitirani obzirom na rezultate kojima se mogu nadati. Nešto slabijeg Derona na početku sakrio je Lopez koji je definitivno nadmašio očekivanja, posebice ona zdravstvenog predznaka.

12. WARRIORS 54.37

SCORE: 47-35

IOR: 40-42

Curry je debelo nadmašio projekcije, Bogut ih je debelo promašio, a ostali su i bez Rusha odmah na startu. Tako da je glavni razlog za ovakav skok kemija koju je ostvario Mark Jackson. Nisu izgledali dobro tijekom onog teškog dijela rasporeda, ali su na kraju opet pokazali karakter i osigurali si mirnu završnicu. Međutim, činjenica da su dizali razinu igre ovisno o razini protivnika ipak ističe da se radi o momčadi iz donjeg doma playoffa.

13. JAZZ 53.78

SCORE: 43-39

IOR: 42-40

Tipična Jazz sezona s Corbinom i Jeffersonom. I stvarno ne znam tko bi želio gledati još jednu.

14. BULLS 53.58

SCORE: 45-37

IOR: 44-38

Projekcija je uzela u obzir Rosea na 30 utakmica i to na pola snage, tako da njegov potpuni izostanak praktički nije ni imao nekog većeg utjecaja na ovu priču. Bullsi su bili točno ono što smo očekivali, momčad koja se bez klupe i najboljeg igrača mučila u napadu, ali momčad za koju ste uvijek mogli računati da će dati sve od sebe – projekcije koje se oslanjaju na Thibodeaua obično se ispune.

15. HAWKS 53.57

SCORE: 44-38

IOR: 49-33

Ozljede su ih usporile, kao i lošiji ulazak u sezonu Horforda, odnosno nestalna forma Teaguea i Smitha. Plus, imali su obilježje tipične momčadi niže srednje klase – pobjeđivali su u utakmicama u kojima su bili favoriti, gubili u većini onih u kojima nisu.

16. MAVS 53.11

SCORE: 41-41

IOR: 43-39

Dirk se vratio malo kasnije od očekivanoga, malo mu je više trebalo da uhvati formu i to je ukratko to. Od Collisona, Mayoa i Kamana sistem nije ništa ni očekivao, nije ništa ni dobio i sve u principu stane u prvu rečenicu – da je Dirk ranije bio spreman, ovo bi možda bila i playoff momčad samo zbog njega, Cartera, Mariona i Carlislea. Jedini problem je što im 43 pobjede ne bi bile dovoljne.

17. CELTICS 52.89

SCORE: 41-40

IOR: 50-32

Razočaranje sezone – Rondo je otpao zbog ozljede, Terry i Lee nisu opravdali ni dio očekivanja, Bass je uzeo godišnji dug više od pola sezone, a još jednom su bili bez rotacije pod košem. Mislim, sve su to legitimni razlozi, ali na ovakvom Istoku trebali su završiti s barem 4-5 pobjeda više. Nisu jer su čak i onaj dio sezone s Rondom igrali van ritma, a u završnici ih je Garnettova ozljeda totalno osakatila – obično se uvijek mogu osloniti na obranu, ali ona funkcionira samo kada je KG u igri.

18. BUCKS 52.44

SCORE: 38-44

IOR: 39-43

Okoristili su se problemima Sixersa, to je ukratko sve što treba znati o njihovoj sezoni. Dugoročno je bitno samo da su Sanders i Henson prava stvar.

19. WOLVES 51.97

SCORE: 31-51

IOR: 41-41

Projekcije su očekivale Lovea nakon 20-ak utamica, a ispalo je da ga nema cijelu sezonu. Dodaj na to stalne komplikacije s ozljedama Pekovića, Budingera i Kirilenka i ovih deset utakmica minusa u odnosu na očekivanja su još i dobar rezultat.

20. RAPTORS 51.80

SCORE: 34-48

IOR: 38-44

Očajan ulazak u sezonu nije bilo moguće ispraviti nešto boljim igrama nakon tradea za Gaya. Problem nije toliko u manjem broju pobjeda od očekivanoga, koliko u dojmu – od njih se očekivalo da će barem biti konkurentni za osmo mjesto veći dio sezone, a u principu su već nakon mjesec dana bili izvan playoff kombinacija. Tužna sezona. Još jedna.

21. WIZARDS 51.02

SCORE: 29-53

IOR: 30-52

Wall je pauzirao nešto duže nego smo očekivali, ali je igrao iznad očekivanja nakon povratka, tako da su stvari ostale u zadanim okvirima.

22. SIXERS 50.77

SCORE: 34-48

IOR: 41-41

Očekivali smo Bynuma na 50-60 utakmica, dobili smo nulu. To je razlika između playoffa na Istoku i lutrije, s tim da svakako treba istaknuti da bi imali nekoliko pobjeda više da se zadnjih dva mjeseca nisu potpuno raspali.

22. BLAZERS 50.77

SCORE: 33-49

IOR: 32-50

Lillard je bio bolji od očekivanoga, Hickson također, ali niti su to bili u stanju pretočiti u išta konkretno zbog nedostatka rotacije, niti im je u završnici bilo pretjerano stalo do ičega drugoga osim da sačuvaju pravo na lutrijski pick. Sad im se ostaje samo nadati da će na ljeto konačno uhvatiti slobodnog igrača nakon pucnjeva u prazno s Millsapom i Hibbertom.

24. HORNETS 50.52

SCORE: 27-55

IOR: 33-49

Meni osobno ova njihova negativna razlika od 6 utakmica u odnosu na očekivanja predstavlja poprilično razočaranje. Međutim, i ona je lako shvatljiva – Gordon je odigrao još jednu sezonu pod kočnicom zbog ozljeda, s Davisom su bili ekstra pažljivi, a od Riversa nisu dobili baš ništa. Dodaj još da su obrambeno potpuno potonuli u odnosu na lani i sve je jasno.

25. PISTONS 49.85

SCORE: 29-53

IOR: 32-50

Završili su gdje smo i očekivali, a tlo pod nogama su izgubili u drugom dijelu sezone kada je postalo jasno da je Frank bivši.

26. KINGS 49.76

SCORE: 28-54

IOR: 31-51

Obzirom na težinu Zapada i užasan kontekst unutar same franšize, odnosno nedostatak ikakvog vodstva ili vizije, probijanje plafona od 30 pobjeda možda je bilo veliko očekivanje. S druge strane, razina talenta koju posjeduju definitivno vrijedi puno više. Imali su periode napadačkih bljeskova, ali sve u svemu još jedna sezona bačena u vjetar, pogotovo što se individualnog napretka mladih igrača tiče.

27. CAVS 49.35

SCORE: 24-58

IOR: 31-51

I ovo je jedan od razloga zašto je Byron Scott dobio nogu – Cavsi su na početku sezone sigurno imali vlastite projekcije koje su uključivale nešto bolji rezultat i nešto bolje igre od onoga što su pokazivali. I iako ni njih ozljede nisu mazile, što donekle može opravdati činjenicu da nisu bili ni blizu granici od 30 pobjeda koju je valjda i uprava smatrala lako dostižnom, ništa ne opravdava njihovu nemoć da igraju obranu. Bye bye Byron.

28. SUNS 48.39

SCORE: 25-57

IOR: 30-52

Bili su na putu da opravdaju projekciju, dok nisu počeli miksati postave u pokušajima tankiranja. Ili, kako bi oni rekli, u namjeri da vide na djelu svoj mladi talent. Što bi donekle bilo istinito da imaju mladog talenta.

29. MAGIC 47.04

SCORE: 20-62

IOR: 26-56

Optimista bi rekao da je super što su dali šansu mladima u završnici sezone, realan čovjek bi rekao da je sve to nevažno jer su pri tome ionako gubili po 20 razlike, a pesimist da su otvoreno tankirali. Što god – kao što smo na početku sezone rekli, momčadi u ovoj fazi razvoja obično podbace u rezultatskim očekivanjima zbog tradeova i činjenice da ne žure vratiti najbolje igrače nazad nakon minornih ozljeda. Otišao je Reddick, Nelson je završio na listi ozljeđenih i to je manje-više to.

30. CATS 45.38

SCORE: 21-61

IOR: 19-63

As bad as they wanna be. Ali su barem u foto finišu preskočili Orlando i tako ostali bez dodatnih loptica u lutriji. Ne zna čovjek bi li im čestitao ili se lupio po čelu. Sladoledom.

4 thoughts on “THE FINAL RANKINGS, WEEK 23.

  1. Eh,neloše i očekujem da bude megapodcast jer vas stvarno dugo nije bio podcast ne računam NCAA…Nadam se da ćemo se moći nasmijati i da ćete biti u formi…Nadam se da ćete se dotaknuti siječe trenerskih glava,hehe 😀

  2. Kad se Rondo ozlijedio bio je poseban podcast a za Kobeta ništa, ni spomen? Nije fer…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *