SUMMER RANKINGS, 1/5

Doba je kozmetičkih zahvata, idealno da u idućih 5 dana formulom 6 franšiza po jutru bacimo pogled na trenutno stanje lige. Uz svaku momčad navedena je sirova IOR projekcija rezultatskog dometa bazirana isključivo na individualnom talentu uže rotacije, bez uzimanja u obzir podjele minuta, težine rasporeda i šireg konteksta (to ostavimo za detaljne projekcije pred početak sezone). Dakle, kako i priliči dobu, radi se o neobveznim ljetnim rankinzima koji služe tek da se stekne dojam odnosa snaga uz pažnju usmjerenu u ono ipak trenutno najvažnije – stanje salary capa i opcija koje ostaju za pojačati se.

BLAZERS

POBJEDE: OD 41 DO 45

CAP: 59 000 000
ROSTER: 14 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: ROOM (2.5) + MINIMALCI

Imaju prava na Harrisa kojega su dobili iz Pelicansa uz Lopeza, a mogu iskoristiti iznimku i dovesti još jednog ozbiljnijeg veterana kako bi zaokružili roster na maksimalnih 15 imena. Uglavnom, definirali su rotaciju, dobili klupu i ništa značajno im ne preostaje osim tradea, a kako imaju hrpu zanimljivih mladih igrača, na tu opciju treba paziti tijekom cijele sezone – bude li im nedostajao veteran pod košem u lovu na playoff, možemo se kladiti da će nešto poduzeti do all-stara.

BOBCATS

POBJEDE: OD 30 DO 34

CAP: 52 000 000
ROSTER: 10 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: PROSTOR (OKO 7 MILJA) + MINIMALCI

Njih još čeka odraditi posao s Hendersonom s kojim bi im se broj očekivanih pobjeda popeo za dvije do tri. Oni nude ostatak prostora (oko 7 milja godišnje, više nego pošten ugovor), Henderson traži više (oko 10), što je dovelo do zastoja. Kako u ligi ne postoji momčad spremna pristati na ovakve uvjete, Henderson će ili ostati u Bobcatsima pod njihovim uvjetima ili završiti negdje drugdje pod sličnim ugovorom u zamjenu za prostor i dodatnu iznimku, možda i poneki pick ili čak igrača. Također, može odigrati i sezonu za kvalifikacijsku ratu (4.5 milje), što će im opet popuniti prostor i ostaviti ih na milost i nemilost minimalcima poput opcije koju imaju za Adriena. Uglavnom, njihov roster je sređen i izgleda sasvim solidno čak i po pitanju dubine. Nedostaje šutera da bi se ozbiljnije uključili u bitku za playoff, ali neće biti kanta za napucavanje.

BUCKS

POBJEDE: OD 30 DO 34

CAP: 40 000 000
ROSTER: 10 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: PROSTOR (OKO 19 MILJA) + ROOM (2.5) + MINIMALCI

Amnestirali su Goodena čima su se postavili u odličnu situaciju, sada mogu produžiti i s Jenningsom (što bi im povećalo očekivani broj pobjeda za dvije do tri), a mogu i primiti ugovor nekog veterana ili čak dovesti maloprije spomenutog Hendersona u tradeu i tako ojačati najslabiji dio momčadi, bokove. Moraju minimalno potrošiti još 12 da zadovolje cap, za to će se pobrinuti Jennings i dno klupe, ali dodatni prostor koji donosi Gooden znači da misle ozbiljno. Koliko god svi ovi potezi bili kilavi, potpišu li igrača u rangu Hendersona, treba im čestitati na žilavosti i još jednom uključenju u borbu za playoff (ovako od oka, izgleda da bi oko 38 pobjeda opet trebalo biti dovoljno za osmo mjesto na Istoku, a usprkos gužvi koja obećava zabavnu završnicu sezone, Bucksi s Jenningsom i dodatnim igračem startne kvalitete na boku mogu ostvariti takav rezultat). Svakako držati oko na njima idućih dana jer su otpuštanjem Goodena (i odlukom Kingsa da zadrže Salmonsa) praktički ostali jedini ozbiljni igrači na tržnici.

BULLS

POBJEDE: OD 50 DO 54

CAP: 77 000 000
ROSTER: 11 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: MINIMALCI

Bullsi imaju prava na Thomasa i Murphya koja će vjerojatno iskoristiti da popune klupu, što će ih dovesti do brojke od 13 imena s kojom su lani izgurali veći dio sezone. Već ovih 13 imena odvest će ih na oko 3 milja iznad aprona što znači da će opet morati plaćati porez, ujedno i ostati bez ikakvih opcija osim minimalaca. Dobra je stvar što ovu garantiranu milju Hamiltonu neće ni osjetiti zbog stretch provizije, umjesto da se računa cijela i tako im dodatno poveća porezni račun, ona je razvučena na tri sezone tijekom kojih će puno manje opteretiti cap.

CAVS

POBJEDE: OD 35 DO 45

CAP: 55 000 000
ROSTER: 10 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: PROSTOR (OKO 4 MILJE) + ROOM (2.5) + MINIMALCI

Razlog zbog kojega je nezahvalno projicirati njihov plafon što se pobjeda tiče je Bynum – razlika od čak 10 pobjeda tu je upravo zbog mogućnosti da cijelu sezonu igraju bez njega, odnosno da dobiju nešto nalik all-star produkciji dvije trećine sezone. Jednako je zeznuto projicirati i cap zbog nepoznanice zvane Bynumov ugovor – ako ga otpuste tijekom trening kampa jer se nije u stanju kretati bez novog odlaska na operaciju, koliko dio ugovora se računa kao garantiran? 6 milja? Manje? Više? Plus, tu su i opcije na Milesa (koje će biti pokupljena ovisno o planovima koje imaju s Karasevom – ako će Rus već dogodine u NBA, onda im Miles definitivno ne treba), te Quinna i Jonesa s kojima mogu popuniti roster i ostati bez prostora. Također, napomenimo da još nisu potpisali Bennetta i da sam kao okvir uzeo prosječnu plaću prvog picka pošto je neizbježno da se potpis dogodi uskoro.

CELTICS

POBJEDE: OD 36 DO 40

CAP: 71 000 000
ROSTER: 14 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: MIDLEVEL (OKO 4), BI-ANNUAL (2), IZNIMKA ZA PIERCEA (10)

Pobjede su projicirane uz uvjet Rondova punog angažmana od prvog podbacivanja lopte, ali jasno je da će ovdje biti još svega do početka sezone. Celticsi imaju prava na Randolpha i Iversona koja će teško iskoristiti sada kada su doveli mentora Melou, još jedno brazilsko drvo iz španjolske lige Vitora Faverania (treba im masivnih tijela za popuniti reket, ali ovo je opskuran potez čak i za Aingea), a uz to izgleda i kako se Pressey izborio za ulogu trećeg playa i da će ovo zadnje mjesto na rosteru pripasti njemu. Obzirom na gužvu na četvorki gdje su dostupni i Bass i Humphries, kao i na boku gdje imamo Leea i Crawforda kao očiti višak, očekujte još hrpu tradeova do početka sezone. Najbitnije je da su taman na granici poreza i da izbjegavaju plaćanje penala, što znači da će iznimka koju su dobili od Netsa proći neiskorištena, kao i ostale iznimke (petinu midlevela potrošili na Brazilca). Također, moguće je da nekoga od veterana (Bogans koji je totalni višak) otpuste uz pomoć stretch provizije ili otkupa ugovora i tako otvore mjesto za klinca na minimalcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *