SUMMER RANKINGS, 3/5

KNICKS

POBJEDE: OD 44 DO 48

CAP: 85 000 000
ROSTER: 10 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: POREZNI MIDLEVEL (OKO 1.5) + MINIMALCI

Potpišu li Martina kao back-up centra, Knicksi će opet imati solidnu rotaciju 10 igrača sposobnu nadmašiti očekivanja u regularnoj sezoni, iako će ove godine sami sebi biti najveći neprijatelji – lani su iznenadili ligu koristeći Carmela isključivo kao četvorku, što je bilo moguće zbog ozljede Stoudemirea i manjka visokih. Što će se dogoditi sada kada imaju Bargnania i Amarea možda spremnog od prve utakmice? Hoće li sami sebi oduzeti najveće oružje? U teoriji, Artest i Bargnani uskaču u cipele Novaka i Copelanda, ali u praksi donose drugačiji stil igre i manje pouzdanu tricu. A vidljivo je da mjesta za ozbiljna pojačanja nema – Kiddov odlazak možda će nadoknaditi veće uloge Shumperta i Prigionia, iako bi idealno bilo kada bi dodali još jednog combo igrača tipa Nate Robinson. Ostatak klupe mogu samo popuniti projektima poput Lesliea koji se u ljetnoj ligi dokazao kao solidan podizač energije i koji bi mogao svoj negarantirani minimalac pretvoriti u mjesto među 15.

LAKERS

POBJEDE: OD 31 DO 41

CAP: 76 000 000
ROSTER: 11 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: MINIMALCI

Projekcija za Lakerse, slično kao i ona za Cavse, trenutno je poprilično nezahvalna zbog nepoznanica oko ozljeda. Doduše, razum nam u slučaju i Bynuma i Bryanta govori da od njih dogodine neće biti velike koristi, ali uvijek moraš ostaviti otvorenu opciju da će zaigrati. Realno, Kobe bi se mogao (naglasak na mogao) vratiti iza Nove Godine i, uhvati li odmah formu, pomoći momčadi da dođe do 30-ak pobjeda. Kako je u opticaju i ona optimistična bajka po kojoj će biti spreman do početka sezone, to sam ostavio i idealnu mogućnost, da svi budu zdravi i da daju svoj maksimum, što bi Lakerse dovelo do nekog 50-50 učinka. Jasno, kada na rosteru imaš Nasha, Blakea, Kamana i Gasola teško išta može biti idealno kada je u pitanju zdravlje, zato je i ona opcija od oko 30 do 35 pobjeda puno izglednija. S tim da bi Lakersima bilo najbolje, ako su već u rupi, da uopće ne žure s vraćanjem Bryanta na parkete i da istovremeno dodatno odmaraju Gasola i Nasha nakon svakog istegnutog mišića kako bi im score bio bliži brojci 20 nego 30. Ovo je idealna šansa za tankiranje kakva se ne propušta, pogotovo u situaciji kada ti čak ni najoptimističnija projekcija, po kojoj ni Kobe ni Nash ni Gasol ne stare ni dana zbog korištenja raznih “preparata”, ne obećava osmo mjesto na Zapadu. A jasno je i zašto – ova momčad nema startna krila i nema nikoga pod košem na klupi, a hrpa solidnih bekova ne garantira ništa osim da ćeš pucati puno trica. Koje uvijek mogu donijeti poneku pobjedu viška na konto (D’Antoni će čak i iz ovog rostera vjerojatno izvući top 15 napadački učinak), ali, bez dovoljno visokih koji će skakati i čuvati reket (bit će ovo 30. obrana lige, tu nema sumnje), sve je to tek dobra prilika za Mikea da eksperimentira s novim taktikama na putu za NBDL ili Italiju. Stoga, umjesto da i dalje potpisuju nebitne veterane poput Kamana, Younga i Johnsona, najbolje bi ostatak rostera bilo popuniti s nebitnim klincima s ljetne lige i pokušati iskopati nekakav biser. Ono najvažnije, manje porezne penale od Netsa i Knicksa, već su ostvarili amnestijom Artesta.

MAGIC

POBJEDE: OD 26 DO 30

CAP: 49 000 000
ROSTER: 12 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: PROSTOR (OKO 10 MILJA AKO OTPUSTE TURKOGLUA I HARRINGTONA), MIDLEVEL, BIANNUAL, IZNIMKA ZA HOWARDA (18 MILJA, TRAJE JOŠ MJESEC DANA)

Kao što je vidljivo iz gornjeg pasusa, za Orlando tržnica tek počinje. Upravo su potrošili ili dio midlevela ili dvogodišnju iznimku kako bi potpisali Jasona Maxiella i tako dodali jednog veterana na roster (nebitan potez za rotaciju, osim što vjerojatno znači da Osby neće dobiti priliku ili da će možda čak otpustiti O’Quinna), ali kod njih je ključno što će napraviti s ove dvije manje uobičajene situacije. Naime, otpuste li Turkoglua i Harringtona, brisat će skoro 10 milja sa capa (garantirano im je pola iznosa koji će se i dalje voditi na capu), što im ostavlja dovoljno prostora da, uz pomoć iznimke za Howarda, nekom poreznom obvezniku ili momčadi koja želi rezati plaće, posude prostor u zamjenu za par pickova (npr. Boston im pošalje Humphriesa i jedan pick Netsa kako bi smanjio cijenu onakvom rosteru). Zadržati veterane nema smisla, čak ako se i ne ukaže prilika za posao logičnije je otpustiti ih, uštedjeti 10 milja ove i 4 milje dogodine (kada će Harringtonu i dalje biti dužni pola godišnje cifre) i potpisati još par igrača tipa Maxiell kako bi se zadovoljio minimum za plaće. Po jedan combo, swingman i visoki nisu na odmet, iako je njima rezultat apsolutno nebitan. Naime, kada si spreman potpisati najgoreg lanjskog NBA igrača Ronniea Pricea za back-up playa, onda je očito kako ti je samo tankiranje na pameti – zamislite period sezone bez Nelsona (neizbježna veteranska ozljeda) u kojem će igrom “dirigirati” Price okružen s 4 klinca. Mislim, bude li ta situacija učestala, ponavljanje lanjskog rezultata (20-62) čini se puno realnije od napretka.

MAVS

POBJEDE: OD 38 DO 42

CAP: 59 000 000
ROSTER: 10 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: ROOM (2.5) + MINIMALCI

I dok Mark Cuban oduševljeno dočekuje svaki novi potpis kao da je u najmanju ruku okupio all-star momčad (ego je zajebana stvar, ne dopušta ti da se pokriješ ušima čak ni kada gradiš zapadnu verziju Bucksa), jasno je kako Dallas još jednu sezonu dočekuje u purgatoriju. Calderon, Ellis i Dalembert su definitivno korak naprijed u odnosu na Collisona, Mayoa i Kamana, ali takav da opravdaju dodatne milijune i smanjenu fleksibilnost? Naravno da ne, što je u srcu jasno i Cubanu koji prodajom magle pokušava maskirati maglovitu budućnost momčadi. Uračunao sam im i Larkina kao dio rostera iako još nije potpisao službeni ugovor (cifre za rookieje su ionako određene tako da tu neće biti odstupanja), a ostalih 5 mjesta trebali bi popuniti minimalci za ekipu s ljetne lige (James, Akognon, Ledo) te ugovori s dva veterana, Harrisom i Wrightom. S tim da imaju rupu u rotaciji visokih koju će teško popuniti ako ostanu bez Wrighta, ali tu se javlja problem jer imaju samo jednu ozbiljnu opciju (2.5 milje room iznimke), a dva igrača kojima su je na neki način obećali. Naime, panični potpis Ellisa pojeo im je prostor namijenjen Harrisu, nakon čega su cifru koja je trebala ići njemu preusmjerili Dalembertu jer za ozbiljnu košarku ti ipak treba i igrača viših od 190 cm. Samo, ako Harrisu daju room i tako izbjegnu ispasti totalni papci, kako misle zadržati Wrighta? Istina, na njega imaju prava, ali nepotpuna, a kako je igrao za minimum, mogu mu ponuditi tek par milja preko capa koje će neka momčad kojoj nedostaje visokih, a na raspolaganju ima 3 milje, lako nadjačati. I tako ostaviti Cubana da tweeta “novo sjajno pojačanje” kada pred početak sezone potpiše Loua Amundsona kao trećeg visokog.

NETS

POBJEDE: OD 55 DO 59

CAP: 102 000 000
ROSTER: 14 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: MINIMALAC

Ovdje se nema što dodati, dovođenjem Piercea, Garnetta i onda Kirilenka za porezni midlevel napravili su posao ljeta i lansirali se u ulogu prvog izazivača Heatu. Jasno, puno je tu upitnika što se tiče košarkaškog konteksta, od uigravanja do utjecaja zdravlja i godina na učinak pojedinaca, ali ostavimo to za ozbiljnije analize. S ove administrativne strane, uzevši u obzir da se Prokhorov ne boji nikakvog poreza, napravili su maksimum i složili roster bez ozbiljnih rupa. Opet, kako im još nekoliko milja penala ne predstavlja problem, mogli bi dodati još jednog swingmana sposobnog zabiti tricu za dno klupe (navijam za Ripa Hamiltona).

NUGGETS

POBJEDE: OD 38 DO 42

CAP: 61 000 000
ROSTER: 12 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: BIANNUAL, IZNIMKA ZA IGUODALU (10 MILJA)

Pokušali su svim silama pobjeći iz sredine na originalan način, ali na kraju su sami sebi zapeli nogu i završili u purgatoriju, bez capa ili nade na vidiku sve do 2016. Ne bude li Shaw još veći čudotvorac od Karla (to baš i nije realan scenarij, zar ne), ova momčad će bez Gallinarieva učinka (kad se i vrati na parket, teško da će biti spreman za igrati vrhunsku košarku, tako da sam mu u projekciju uračunao 41 utakmicu) biti osuđena na hvatanje mrvica. Dok su se svi oko njih pojačavali, Nuggetsi su slabili, toliko da danas smatraju normalnim što će mjesto dvojke u petorci nakon Iggya pripasti Foyeu. Svašta. I dalje imaju dubinu, potpišu li Neala ili Robinsona, odnosno zadrže li Mozgova na kojega imaju puna prava, imati će na raspolaganju možda najbolju treću petorku lige. Problem je, eto, samo u tome što tih zadnjih 5 igrača rijetko igra pa dubina nije u stanju pokriti manjak Iggya i Gallinaria (a nisu ni Foye ni Chandler). Uglavnom, moraju se okrenuti tradeovima i razbijanju postojeće jezgre kako bi barem budućnost učinili nešto svjetlijom. Ujiri se pokazao sposobnim za takav posao, ali njega više nema, a prvi potezi nove uprave baš i ne obećavaju (nazadovanje na svim pozicijama, ovo što su oni izveli ovoga ljeta stvarno se rijetko viđa).

12 thoughts on “SUMMER RANKINGS, 3/5

 1. Znači ovih tridesetak pobjeda za lakerse je ako kobe odigra pola sezone na prošlogodišnjoj razini? Koja je projekcija ako ne bude u stanju biti više od realne treće opcije ili ako ne odigra praktično ništa?

 2. Ako je srednja vrijednost s Kobeom na pola lanjskog učinka 33, računaj da bi s Nickom Youngom umjesto njega i taj drugi dio sezone projekcija pala za do 2 do 3 pobjede minimalno, znači u rang od 28 do 32. Ali, stvari će biti puno jasnije pred početak sezone kada roster bude finaliziran i kada budemo znali približno stvarnu situaciju, onda će puno lakše biti uzeti u obzir hoće li Jordan Hill trebati igrati 1000 minuta (što nije zadnje dvije sezone) ili hoće li Nick Young morati igrati 2000 ili više minuta (što nije nikada). Naravno, u tom slučaju bi formula više minuta za manje učinka mogla konačni broj pobjeda spustiti debelo ispod tih 30 i nešto koje su od oka realni rang ovakvog rostera.

 3. @Gee
  Evo pogleda san malo vaše Ior rankinge što ste objavljivali zadnjih mjeseci i mogu vam reći da radite strašan posao ali sam naišao na neke kontradiktornosti pa me zanima je li vi koristite više tih rankinga ili je samo jedan u pitanju?

 4. Aha, sad je jasno. To ti nema veze s IOR izračunom, to su posebne formule 🙂

  IOR nažalost mogu koristiti samo tamo gdje imam ogromnu bazu podataka, a u ovim projekcijama igrača iz NCAA kada je IOR u pitanju mogu se samo poslužiti nagađanjem koje ponekad upali, a ponekad ne (npr. lani je projekcija IOR-a poprilično dobro skinula Davisa – prognozirano mu 65 bodova, ostvario 76).

  Uglavnom, u svim postovima ti je objašnjeno čime sam dolazio do rankingsa – oni prvi su bili bazirani dijelom na osnovnoj statistici, dijelom na dojmu (eye testu ako želiš), a dijelom na prilagodbi konteksta, dok su ovi zadnji bili totalno profi i bazirani isključivo na brojkama (i naravno da su ispali bolji od onih gdje sam vjerovao svojim očima makar i djelomično).

 5. pozdrav momci, prvo sve pohvale za tekstove i podcaste, manje-vise vas redovno pratim i veoma cenim.
  hoce li biti i ovo leto rangiranja igraca po IOR bodovima, uzivao sam dok sam citao prosle godine ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *