SUMMER RANKINGS, 4/5

PACERS

POBJEDE: OD 49 DO 53

CAP: 69 000 000
ROSTER: 13 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: DIO MIDLEVELA (OKO 2 MILJE) + MINIMALAC

Povratkom Birda u direktorsku rolu cilj je i dalje ostao isti – pokušati napasti Heat bez plaćanja poreza. Ovog ljeta uspjelo im je osvježiti klupu potencijalnim pojačanjima (s tim da će najzanimljivije biti pratiti novotarije koje će uvesti McMillan kao zamjena Shawu), ali ni Copeland ni Watson nisu dugoročna rješenja, tek zakrpe koje se možda pokažu uspješnima, a možda i ne. Uglavnom, uklapanje Grangera u lanjsku petorku bit će ključ svakog napretka, on kao šesti igrač mogao bi donijeti potrebnu iskru, što nas dovodi i do iduće tržnice – kada George dobije ugovor koji će biti ravan Grangerovom i s kojim će ostati na granici poreza, kako tada misle pronaći zamjenu za potonjeg ako neće biti voljni potrošiti ni cijeli midlevel? Jasno, to, kao i priče o otvorenom salary capu Lakersa koji čeka samo Georgea (takvih sranja ćemo se naslušati), nešto je čime se u ovom trenutku ne treba zamarati – oni su ekspediciju za lov na vrh posložili. Rotacije su finalizirane, praktički ako uračunamo da će i Sloan ostati kao treći play, treba im samo još jedno visoko tijelo da popuni klupu.

PELICANS

POBJEDE: OD 41 DO 45

CAP: 62 000 000
ROSTER: 10 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: ROOM (2.5) + MINIMALCI

Agresivnom kupovinom Evansa i Holidaya ispucali su resurse i posložili potencijalno zanimljivu rotaciju s čak dovoljno mesa na klupi (sve ovisi o kemiji trokuta Gordon-Evans-Holiday). Također, puno toga se vrti oko sposobnosti Davisa da nosi igru u sredini bez pomoći veterana – ako je odgovor na ovo pitanje da, onda bi mogli ostvariti gornji dio projekcije. Ako je pak odgovor ne, onda bi mogli poprilično razočarati. Kako bi se osigurali od najgoreg scenarija, jasno je kako im treba centar, ali kakve su trenutno opcije? Dati room Odenu? O tome se priča, ali takav rasplet ne donosi garanciju ničega, osim što bi zajedno na rosteru imali dva prva picka i ponajbolja igrača svojih generacija. Osim Odena opcija je i Wright, ali on definitivno nije zaštitnik reketa u smislu koji njima treba. Ostatak rostera pokrpat će klincima, prava na Jacksona i Witheya sigurno će iskoristiti da ih vežu jeftinim ugovorima jer radi se o dva zanimljivija imena druge runde drafta, a na 15 imena doći će ako pokupe opcije na Millera i Robertsa. Obzirom da je Roberts lani sjajno reagirao u prvoj NBA sezoni, on bi trebao biti siguran, ali zbog već gomile combo igrača na rosteru, pa i mogućnosti da Austin Rivers odigra rolu playmakera, upitno je hoće li i njegovo mjesto radije prepustiti nekakvom visokom.

PISTONS

POBJEDE: OD 38 DO 42

CAP: 58 000 000
ROSTER: 14 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: ROOM, MINIMALAC

Obzirom da imaju i Mitchella na negarantiranom ugovoru koji bi do trening kampa trebao postati garantiran, jasno je kako je Dumars i ove godine ekspresno sastavio svoju petnaestoricu. I to sve u granicama capa, uz dovoljno fleksibilnosti prema naprijed na kojoj bi im pozavidio i sam grad Detroit. Dogodine će odlascima Stuckeya i Villanueve opet imati dovoljno prostora za dovesti ozbiljno pojačanje, ovisno u ugovoru s Monroeom možda im ostane i za max ponudu nekom playu ili swingmanu. Dakle, dugoročno je još uvijek sve ok, posebice ako će se Drummond razviti u nešto više od DeAndre Jordana istočne konferencije, a kratkoročno nas čeka vrhunska NBA zabava dok pratimo kako će novi trener Cheeks posložiti rotacije sa Smithom i sakriti manjak tijela na bokovima. Šanse za playoffom svakako imaju, ali bez poštene podrške iz vani neće biti lako održati kurs, stoga će biti zanimljivo vidjeti može li Brandon Knight postati barem light verzija Jrue Holidaya kada je baratanje loptom i razigravanje u pitanju. Ključno je da se i dalje smatraju momčadi u stadiju razvoja, što je ogroman napredak u odnosu na prethodni rebuilding kada je nizom nestrpljivih poteza Dumars osudio franšizu na godine mediokritetstva. Mogao je i sada amnestirati Villanuevu i otvoriti prostor za pojačanje koje bi im garantiralo playoff, ali ovaj strpljiviji pristup je možda i bolji – neće im donijeti značajan pomak ove godine, ali će svakako pomoći da se iskristaliziraju stvari za ubuduće kada će puno toga biti jasnije, pa tako i da li Monroe, Smith i Drummond imaju zajedničku budućnost.

RAPTORS

POBJEDE: OD 39 DO 43

CAP: 70 000 000
ROSTER: 14 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: DIO MIDLEVELA, BIANNUAL

Osim 14 spomenutih ugovora, u cap Raptorsa se računa i plaća za upravo otpuštenog Cambya (oko 4 milje), a kako uskoro ista sudbina čeka i Richardsona, ispada kako će zadovoljstvo micanja Bargnania s rostera plaćati s dva mrtva ugovora i Novakovim tricama, što je stvarno minimalna cijena za potpuni raskid s erom Colangelo. Dobro, nije potpuni, tu su i Gay, DeRozan i Fields kao najzvučniji podsjetnici na genijalnost bivšeg GM-a, ali za baviti se njima ima vremena. Bitno je istaknuti da Ujiri ima šanse napraviti ono što Colangelo, izuzevši par godina s Boshem na rosteru, nikako nije mogao, a to je složiti playoff momčad, što će mu dodatno povećati ugled iako je praktički, uz micanje Bargnania, napravio samo dva manja poteza – dodao igrače zadatka poput Novaka i Hansbrougha. Međutim, u tom detalju je i uočljiva razlika između njega i prethodnika mu – dok je Colangelo redovno masno plaćao igrače zadatka očekujući od njih čuda, Ujiri je za realne cifre dodao specijalce koji znaju svoje role i koji neće raditi ništa više ni manje od potrebnog (u Novakovom slučaju pucati trice, u Psychovom boriti se pod obručima). Također, da zna posao pokazao je i angažmanom otkrića ljetne lige, Buycksa, koji ima šanse izboriti se za rolu back-up playa ne trgne li se Augustin iz letargije. Uglavnom, Ujiri nije nikakav genij, ali kada ga staviš u kontekst i usporediš s prijašnjim šefom, stvarno postaje jasno zašto su Raptorsi masno platili kako bi imali kompetentnog GM-a – ni najbolji ne može iz govna napraviti pitu, ali barem te neće godinama držati taocem svoje nesposobnosti. Ulazak u playoff stoga bi bio i svojevrsna poetska pravda, ali nije da Ratporsi nemaju šanse i bez božanske intervencije – imaju solidnu petorku, na klupi je dovoljno korisnih igrača, a Ujiri uvijek može s ova dva mjesta koje ostaju otpuštanjem Cambya i Richardsona pronaći još ponekog igrača sposobnog igrati košarku i pri tome ne platiti porez (za što je zaslužna amnestija Kleize koja im je dala potrebnu fleksibilnost).

ROCKETS

POBJEDE: OD 49 DO 53

CAP: 63 000 000
ROSTER: 11 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: ROOM + MINIMALCI

Teško je prigovoriti čovjeku koji je uspio okupiti dva top 10 (ako ne i top 5) NBA imena na rosteru u zamjenu za hrpu nebitnih veterana i rookiea, a uz tu ima pod ugovorom Parsonsa još dvije godine za minimum (što je još i veći luksuz), ali slaganje ostatka momčadi oko tri udarne opcije za sada baš i ne prolazi glatko. Dovođenje igrača poput Casspia, Garcie i Williamsa može rezultirati povremenim bljeskovima, ali nitko od njih nije igrač za jezgru buduće šampionske momčadi. Brooks se čini potpuno nepotrebnim pored Canaana (imaju četiri playa, tu se nešto sprema). Potpisivanje polu-garantiranih ugovora s nedraftiranim igračima poput Younga ili Covingtona (ni jedan ni drugi nisu pokazali ništa na ljetnoj ligi) također ne priliči ovoj fazi projekta. Uglavnom, kao i što projekcija kaže, dok god ne pronađu bolja rješenja teško ih je smatrati instant izazivačem Miamiu. Pozicija playa nije problem, iako iz nekog razloga Beverley još nema garantiran ugovor (Morey voli ostaviti sve opcije otvorene do zadnjeg trena), kombinacija njega kao startera i Lina s klupe tu je sasvim dovoljna. Na četvorci je nešto veći upitnik, ali i Jones i Motiejunas mogu raširiti reket, dok Asik donosi opciju igre s dva centra. Problem je dakle isključivo taj manjak rasnog spot-up swingmana s klupe, kao i dubina općenito. Jasno, tokom sezone se uvijek netko može isprofilirati kao bolji igrač od projiciranog (možda Motiejunas poludi), odnosno možda netko popuni rupe (Casspi odigra učinkovitih 25 minuta svaku večer uz 38% za tricu), plus tu je uvijek i opcija tradea Asika i Lina za igrače koji bolje odgovaraju uz Hardena i Dwighta (ukratko – za šutere), tako da se ne radi o nikakvim nepremostivim preprekama. Samo kažem – Morey je do sada podijelio 17 pozivnica za trening kamp (Greg Smith je vjerojatno bivši, pogotovo ako će Camby put Houstona), a još nije pronašao rotaciju od 1 do 8, kamoli od 1 do 10. Uglavnom, što se preostala tri mjesta tiče jedno bi svakako trebalo pripasti Beverleyu (tko zna, možda je Brooks osiguranje za slučaj da je Lin stvarno na izlaznim vratima), jedno trećem centru (ili Smith ili Camby), a jedno dodatnom šuteru (Young otpada jer im combo bekova više ne treba, tako da se dvoboj vodi između stretch četvorke Covingtona i veterana swingmana Williamsa, s tim da bi se kladio na Williamsa čisto zato što mu je puno veći dio ugovora garantiran). Uglavnom, Morey očito nema namjeru odustati od alkemije, stoga očekujmo još hrpu poteza do početka sezone.

SIXERS

POBJEDE: OD 22 DO 26

CAP: 41 000 000
ROSTER: 10 GARANTIRANIH UGOVORA
OPCIJE: PROSTOR (OKO 12 MILJA), ROOM, MINIMALCI

Kao da glava ne boli dovoljno od Moreyevog miksanja, sada smo dobili još jednog takvog GM-a u Hinkieu. Koji je odmah rosteru pridodao od Houstona otpuštene Andersona i Ohlbrechta iz samo njemu znanih razloga (valjda ih je doveo dok je bio pomoćnik u Rocketsima). Uglavnom, kao što vidimo iz brojke capa, Sixersi moraju potrošiti još oko 12 milja da bi uopće zadovoljili pravila lige dogodine (uračunao sam im prosječne očekivane plaće za Noela i Carter-Williamsa s kojima još nisu potpisali ugovore – uzmemo li u obzir da još nemaju ni trenera, očito je da je ovaj Hinkie još naporniji tip od Moreya i puno veći control freak). Obzirom da je tankiranje očito prvi i jedini izbor (jedna godina patnje za desetljeće uspjeha – imaju mladi talent, buduće pickove i prostor, ukratko – imaju sve), teško je predvidjeti u kojem će se smjeru kretati njihove buduće akvizicije, ali nekako je logično predvidjeti da će jednostavno posuditi prostor nekoj nesretnoj porezom pogođenoj franšizi u zamjenu za par pickova i hidrauličnu wc-školjku. Pod košem im ne treba nitko, tu su krcati tijelima i bez Noela na raspolaganju, ali par bekova koji znaju kontrolirati loptu i par swingmana koji mogu pogoditi šut su im neophodni kako bi barem odali dojam NBA rostera. Jasno, ako pitate Hinkiea, ta dva swingmana bit će spomenuti Anderson i stariji Holiday.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *