D FOR DECEPTION

Prošle sezone smo se prilikom analize o utjecaju određene pozicije na igru u obrani uvjerili kako playmakeri nisu pretjerano bitni za ukupnu kvalitetu defanzive. Drugim riječima, zaključili smo kako najbolji obrambeni play ne može garantirati sjajnu obranu ako nema stopere na perimetru i korektore iza leđa, odnosno kako i najveća igračka rupa može izgledati dobro ako na boku ima kombinaciju brzine i dužine s pravim centrom u sredini. Stoga me nedavno postavljeno pitanje o tome tko je najgori među najgorima natjeralo da pokušam pronaći odgovor na pitanje tko je najmanje loš obrambeni play u NBA?

Za ovu priliku smislio sam formulu koja će uključiti sve one poznate elemente koje koristim i u IOR izračunu kako bi obrani dao pažnju koju zaslužuje, ali uz određene dodatke. Pa tako uz protivnički PER učinak i +/- učinak obrane s igračem i bez njega, nešto veću pozornost dobivaju klasični pokazatelji obrambene kvalitete i atleticizma (koji je neophodan ako mislite čuvati najbrže i najeksplozivnije atlete u igri) poput ukradenih i blokada, a koristim i količinu poena po posjedu lopte koje određeni igrač dopušta u svim akcijama u kojima sudjeluje.

Svemu sam dao srednju vrijednost kako bi došao do koeficijenta s tim da individualne kategorije poput stop kvaliteta donose nešto više bodova od momčadski puno ovisnijeg +/- (nije svejedno kakvih ste postava dio), a posebice dopuštenih peona i protivničkog PER-a (koji uzimaju u obzir učinak vašeg konkurenta na poziciji, ali ne i to da je za njegovu dobru ili lošu igru zaslužno to što iza leđa imate ili nemate pravog centra, odnosno što ste sistemski možda više zaduženi za čuvanje određene zone ili ganjanje lopte nego 1 na 1 čuvanje direktnog protivnika).

U obzir samo uzeo samo 20 playeva koji su u trenutku kada sam se bacio na računanje imali 400 ili više odigranih minuta, od čega 45% ili više na poziciji playa. Iako ni ovo nije velik uzorak, sve ispod toga činilo mi se još manje uvjerljivim. Pa tako u izboru nema predstavnika sljedećih 10 franšiza:

– Miami (Chalmers praktički dijeli poziciju s Coleom, a ionako je više 3&D specijalac – s tim da D u njegovom slučaju doslovno znači samo presing, stil igre Heata kao stvoren je za njega – nego playmaker)

– Sacramento (podjela minuta između Vasqueza i Thomasa, jedan je više organizator, drugi strijelac, ali oba su prije svega back-up talenti)

– New York (Felton i Prigioni miksaju role, a uz to je Felton i propustio nekoliko utakmica zbog ozljede, što možda nije tragično kao ozljeda Chandlera, ali sigurno ne pomaže)

– Phoenix (Bledsoe nema dovoljno minuta, Dragić ima, ali ne u ulozi playa jer je dobar dio početka sezone dok su oba bila u komadu proveo u spot-up ulozi)

– Milwaukee (Knigth je tek zaigrao, a poziciju su do sada krpali Wolters, Neal i Ridnour, nijedan nema dovoljno minuta)

– Brooklyn (Williams polomljen, Livingston nedovoljno minuta)

– Boston (Crawford je nedvojbeni playmaker i igrač oko kojega se sve vrti, ali Bradley je proveo prvi dio sezone kao nominalni play te se i sada vodi kao startna jedinica iako većinu vremena igra bez lopte – ukratko, obojica imaju minute, ali kako je teško odrediti koliko je koji proveo u ulozi organizatora u oba smjera, morat ću ih preskočiti)

– Utah (iako im se GM ne preziva ni Romero ni Frankenstein, njihovi eksperimenti s ovom pozicijom do dolaska Burkea u rotaciju bili su urnebesni)

– Chicago (Hinrich nema dovoljno minuta na poziciji jer je igrao dosta bez lopte uz Rosea, a Rose nema dosta minuta, s tim da treba spomenuti jedan podatak koji jasno govori koliko se Rose mučio vratiti nakon ozljede – podatak da mu je atleticizam bio na razini jednog Johna Lucasa, odnosno da bi u ovom izboru za stop brojke dobio skoro duplo manje bodova od jednog Calderona, više je nego inidikativan)

– Oklahoma (Westbrook je za malo ostao kratak, a možda i bolje jer ni njegove stop brojke nisu sjajne – nisu ni grozne kao Roseove, ali kada jedan letač poput Westbrooka u 373 minute NBA akcije nema ni jednu jedinu blokadu, mislim da to jasno govori koliko bilo kakva operacija usporava igrača, posebice ako je poput Russa i Derricka ovisnik o fizikalijama i atleticizmu u igri)

Uglavnom, rezultati su ispali sasvim solidni i poprilično odgovaraju onome što poručuje i eye test, još uvijek najbolji pokazatelj obrambene kvaltiete, uz jednu malu napomenu – u ovako malom uzorku minuta, snaga rasporeda itekako je odigrala ulogu jer nije isto biti play na Istoku i igrati protiv najgorih napada lige (8 od 10 najgorih su s Istoka) ili onih na Zapadu (11 od 12 najboljih napada su na Zapadu, a ona teza da je tome tako zbog loših obrana ne drži vodu ovom prilikom – 4 od 10 najboljih obrana su također na Zapadu, što je obzirom na težinu rasporeda jasan dokaz koliko je ta konferencija dominantna i da je posebice ove sezone itekako bitno svu statistiku provući kroz prizmu snage konkurencije).

1.MICHAEL CARTER-WILLIAMS (SIXERS) 22.2

Tako mlad, a tako poseban. MCW, a to potvrđuje i ovaj izbor, posjeduje jedinstvenu kvalitetu koja će Sixersima u godinama koje dolaze omogućiti slaganje fenomenalne obrane – tip je u stanju sam usporiti protivnički napad idealnom kombinacijom atleticizma i fizikalija. Zaboravimo na scenarij njega, Noela pod košem i Wigginsa na bokovima, čak i da Noel bude nova centarska žrtva prokletstva ozljeda i da ne dobiju klasu kao Wiggins na draftu, samo MCW će biti dovoljan za prosječnu NBA obranu. Kada to imate na poziciji koja je doslovno nebitna za barem 25 od 30 franšiza, onda znate da imate nešto posebno.

2.KEMBA WALKER (BOBCATS) 18.7

Ovo je malo iznenađenje, posebice obzirom na to da Kemba nema fizikalije za dominaciju nad protivnikom, ali njegove atletske brojke su vrhunske, kao i učinak na obranu koja je dobrim dijelom izgrađena na njegovim presing kvalitetama. Iznenadilo bi me da ovdje ostane do kraja godine baš zbog spomenutog manjka visine i snage, ali Kemba je fajter koji se idealno uklapa u odgovorni pristup novog trenera, tu nema dvojbe.

3.RICKY RUBIO (WOLVES) 18.6

Za njega vrijedi dobar dio onoga što smo rekli za Williamsa – iako nije mismatch takve razine koji može utjecati na smjer franšize, njegova kombinacija glave, fizikalija i atleticizma čine ga plusom na poziciji koja pluseve ne poznaje u ovom dijelu igre. Ima sve, IQ, dužinu, brzinu i volju kojom u ovom obrambenom dijelu imponira još od tinejđerskih dana. To što je svoj stil tako uspješno preslikao u NBA stvarno je za svaku pohvalu – zanemarimo na trenutak to što ne može zabiti koš i što je isti igrač kao i sa 16 godina, divimo se onome što jeste, general na parketu u oba smjera. Po mom osobnom sudu, trenutno jedini igrač uz Williamsa koji igrom na perimetru drži kompletnu obranu svoje momčadi.

4.CHRIS PAUL (CLIPPERS) 18.4

Minijaturan, ali jak kao bik i vlasnik izuzetnog obrambenog IQ-a što mu omogućuje da bude jedini običan čovjek na poziciji za kojega smo gotovo sigurni da može odraditi posao. Naime, za Kembu sam i dalje skeptičan obzirom na sitan uzorak, ali to da je CP3 odmah iza MCW-a i Rubia kao predvodnik skupine koja uspijeva biti korisna s tijelima smrtnika, to nije čudo.

5.KYLE LOWRY (RAPTORS) 15.8

Kao i Kemba okoristio se snagom rasporeda, ali nema sumnje kako je u pitanju kompletan igrač kojem je najveći problem ćudljiva priroda i sklonost ozljedama – da je to u redu, nema razloga da ne bude top 10 play u ligi obzirom na all-round kvalitete i činjenicu da je dobar u baš svemu.

6.JOHN WALL (WIZARDS) 14.9

Nije elitan, ali vjerojatno bi bio da mu je više stalo i da je u rukama boljeg trenera jer ima sve potrebne fizikalije i atleticizam da bude predvodnik i na ovom dijelu parketa.

7. STEPH CURRY (WARRIORS) 12.8

Jackson ga čuva maksimalno stavljajući ga uglavnom na sporije bekove, ali dvije stvari mu se ne mogu osporiti – uvijek se trudi i ima sasvim solidne fizikalije zbog kojih ga se može koristiti na obje bekovske pozicije (vlada dojam, valjda zbog gležnjeva, da je Curry slabašan atleta, ali kombinacija dužine i brzine više je nego dovoljna za solidnu ulogu u zoni).

8.PATRICK BEVERLEY (ROCKETS) 11.4

Energičan presing igrač, idealan za rolu 3&D popune petorke ovih novih Rocketsa.

9.MIKE CONLEY (GRIZZLIES) 11.2

Najveće razočaranje na ovom popisu – dio problema leži u očajnom ulasku u sezonu Memphisa, ali dio je krivice i na njegovom pristupu u kojem više nema one obrambene ozbiljnosti već se više koncentrira na frizuru i napadačku briljantnost. Opet, čak i u takvom kontekstu stop brojke su mu sasvim solidne, što jasno pokazuje da je riječ o izuzetnom terijeru i majstoru presinga.

10.JRUE HOLIDAY (PELICANS) 11.2

Solidan u svemu, gospodin prosjek, iako ima fizikalije i za puno više na ovom dijelu parketa.

11.GEORGE HILL (PACERS),9.5

Da nije ozljede kuka, sigurno bi bio u top 7 zbog kombinacije fizikalija i obrane koju ima iza leđa.

12.TONY PARKER (SPURS) 8.9

Nema sumnje kako profitira od sistema jer ima veteranske stop učinke (praktički, Popovich mu je stvorio takav kontekst da doslovno svu energiju može čuvati za napad, u obrani ga skrivaju od bilo kakve odgovornosti). Pokušajte ga zamisliti na mjestu Walkera u Bobcatsima.

13.JEFF TEAGUE (HAWKS) 8.8

Perolaka kategorija beka, nema fizikalije za išta više od presing igre.

14.BRANDON JENNINGS (PISTONS) 7.0

Klasična presing opcija, ništa manje ni više. Obzirom da je perolaka kategorija u svijetu kojim dominiraju divovi, nema mu se što zamjeriti.

15.TY LAWSON (NUGGETS) 6.9

Minijaturan play koji igra samo u jednom smjeru, nema u tome ništa loše dok god je napadački iznad Felton linije – za sada igra košarku života, posebice u ovoj više razigravačkoj ulozi.

16.DAMIAN LILLARD (BLAZERS) 5.6

Lillard nije vrhunski atleta, ali kao što igre Blazersa pokazuju, to je potpuno nebitno dok god ima boljih opcija u oba smjera iza kojih se može sakriti. Kao i još jedan mladi igrač na ovom popisu koji se našao dva mjesta iza njega, igrač isključivo finese oko kojega nije lako složiti momčad, a posebice je to nemoguće u defanzivi.

16.JOSE CALDERON (MAVS) 5.6

Calderon nema noge i atleticizam mu je ispod razine NBA startera, ali ima fizikalije i zna igrati timsku obranu. Problem je što čak i u brižljivo konstruiranoj zoni kao što je ova Carlisleova njegova sporost stavlja pretežak teret na leđa zadnjoj liniji koju Dallas gotovo da i nema.

18.KYRIE IRVING (CAVS) 5.4

Treba li išta dodati? Kyrie je totalna finesa, kako u napadu, tako i u obrani, a njegove stop brojke jasno govore kako mu nije trebalo maskirati se u Uncle Drewa jer ionako igra obranu kao penzić.

19.JAMEER NELSON (MAGIC) 4.6

Cijela njegova karijera je jedno veliko nadmašeno očekivanje – ratnik od prvog do zadnjeg dana usprkos manju centimetara, pa tako i sada kada se gotovo više ne može lateralno kretati.

20.STEVE BLAKE (LAKERS) 3.6

Dobri stari fajter nije ni trebao biti u ovom izboru, ali, obzirom da je nešto žilaviji od onog drugog Stevea, završio je (očekivano) na zadnjem mjestu. I nije se osramotio – majstor borilačkih vještina i žilavi starac nadmašio je stop brojkama čak i jednog puno mlađeg Lillarda.

13 thoughts on “D FOR DECEPTION

 1. malo pojašnjenje, “nema noge i atleticizam, ali ima fizikalije”?? nije mi baš jasno šta to znači.. da to nije malo kontradiktorno?

 2. atleticizam = sposobnost da sprintaš i (nad)skačeš u gotovo neograničenim količinama

  fizikalije = gola snaga, u nekim slučajevima i masa

  Primjer: Anthony Davis još nema fizikalije za igrati peticu, ali vrhunski atleticizam mu omogućava sjajnu igru u oba smjera, uz prosjek od 4 blokade po utakmici i 20 poena.
  Ostaje nada da će se pokupiti iz New Orleansa u neku konkurentniju franšizu.

 3. Atleticizam je ono što možeš s tijelom, fizikalije ono što tijelo jeste. Ne samo masa, već i visina, jedna jako bitna stavka u košarci 🙂

  U slučaju Josea dakle dobro dođe što je izuzetno žilav za playa s poštenih 192 cm na muških 95 kila pa npr. može u postu branit i veće od sebe ako dođe do mismatcha, ali s nogama u betonskim čizmama teško je biti išta više od čunja na perimetru

 4. zakon, baš zanimljivo!

  jedno potpuno nevezano pitanje – jel ima iko ideju što se desilo sa ben gordonom nakon što je otišo iz bullsa? sa čovjeka koji je ubacivo 20 u prosjeku i umalo zapaprio celticsima u prvoj rundi pokušaja obrane naslova 2009 do dna klupe bobcatsa (a da godine nisu razlog)? nije da je bio oličenje efikasnosti i jes da je driblo više nego što bi trebao po svojim ballhandling kvalitetama, al ovakav pad mi se ipak čini pretjeranim u ligi di ima mjesta za veselog rudija i derozana u ISTOJ ekipi

 5. Pretpostavka je da se iza njegova raspada ne krije nikakva tajna, samo splet okolnosti, prvo sretnih, onda nesretnih. Napustio je momčad u kojoj je imao sjajnu rolu i gdje je bio u playoff izlogu kako bi otišao u ekipu u rebuildingu u kojoj su mu kada su skužili da nije ozbiljna opcija već igrač zadatka srezali minute. Kao što reće, nije ni u Bullsima bio oličenje efikasnosti, ali imao je minute i ulogu pa prosjek koševa glorificira učinak koji je u principu na razini kvalitetnog NBA strijelca s klupe. Dakle, Gordon je klasični combo bek koji je u Chicagu iz nekog razloga dobivao 30 minuta po utakmici – s takvom minutažom i potrošnjom Robinson i Crawford i masa drugih šestih igrača bi zabijali po 20 kao od šale.

  Takvi igrači inače odlaze u ranim 30-ima kada više nemaju noge za pratiti dolazak mladih snaga, a to je taman ovaj period koji provodi u Bobcatsima (plus u starenju su pomogle i ozljede i vlastiti nedostatak ambicije, očito nema ovaj prgavi karakter kao Nate koji traje i traje). Praktički, u ovim godinama Gordon je danas tek spot up šuter koji ne igra obranu, a u NBA nema mjesta za 1.5 spot up šutere koji ne igraju obranu. Za dobiti minute u combo ulozi moraš imati i playmakerske kvalitete ili barem biti presing igrač s tricom. Zato npr. Jimmer nikada neće dobiti priliku, a Gordon je danas praktički Jimmer, samo malo tamniji.

 6. imaju li kakve sanse sixersi za 2 izbora u prvih 5 na draftu sledece godine i kako bi izgledali sa osovinom carter-williams,noel,wiggins i embid

 7. Gee, vidiš li još kakav trejd Kingsa?
  Pitam zato jer imaju na rosteru 6 visokih plus Derrick Williams i Outlaw. Pada mi na pamet da odrade nešto s Wizardsima, Ariza ili Porter u smjeru Sacramenta, a tamo Hayes ili Thompson.

 8. Isaiah Thomas?
  Koja je njegova uloga i buduci ugovor? Potencijalni klubovi za njega ovo ljeto?
  Meni je on Nate 2.0, 6th man

  I još, Trey Burke?
  Nešto sto sam gledao Jazz, bio je dobar, sad koliko, vjerujem da bolje znaš 😉

 9. ariza igra fenomenalno ove sezone i sigurno ga neće dati za hayesa i thompsona,kad već imaju veselya,bookera,seraphina,singeltona isti profil igrača.Wizardsi trebaju boljeg backup playai backup dvojku.

 10. Ne znam koliko ozbiljna ekipa možeš biti s tom kombinacijom visokih igrača, a pogotovo kada se pokida Nene što je samo pitanje dana.

 11. MCW i Oladipo – kako je lipo vidit dva rookie-a da na istoj utakmici ostvare triple-double 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *