THE BENCHES 2014.

Vrijeme je za ovogodišnji pregled klupa i izbor najdublje rotacije u ligi, s tim da za razliku od prošle godine kada smo najbolju klupu birali na osnovu omjera minuta i učinka ovaj put listu od 1 do 30 slažemo po broju pobjeda koje je otprilike ostvario taj miks prilike i produkcije. Naravno, važniji od broja pobjeda koji dobrim dijelom ovisi i o tome kakve postave treneri koriste (npr. naravno da će klupa Thundera ostvarivati odlične rezultate kada ih stavite na parket s Durantom) podatci su o postotku minuta (MIN) i učinku (EFF) koji se nalaze ispod svake momčadi i koji nam daju jasniji i potpuniji kontekst.

01. SPURS 14.2

MIN: 46%

EFF: 43%

Kao što lani nije bilo nikakve dvojbe da titula najbolje klupe pripada Clippersima (Bledsoe, Crawford, Barnes, Odom i Turiaf uvjerljivo su ostvarivali najveći učinak od svih drugih postava), tako ni ove sezone nema dvojbe kako su rezerve Spursa (opet) miljama ispred ostalih. Popovichev sistem prošle godine donio je kvalitetnu, ali ne i dominantnu klupu na kakvu smo navikli za ranijih izdanja, što se ispravilo ove sezone – iskorak Millsa u NBA igrača, Ginobili u top formi i dovođenje Belinellia opet su dubinu klupe pretvorili u najveću prednost Spursa. Pop tako klupu koristi više od ijednog drugog trenera u ligi što je praksa koju je on patentirao – prije Spursa ovoliko miskanje igrača bilo je rezervirano isključivo za momčadi koje traže identitet i raspoložene opcije iz dana u dan, nikako ne za veteransku družinu koja zna što radi.

Osim što ovakav pristup Spurse stavlja u isti koš s Bucksima i Cavsima koji stalno miksaju minute ne bi li spasili sezonu, jasno je kako je on neophodan da bi Pop svojim veteranima sačuvao noge za playoff. Dakle, ova stvar s minutama je jasna, ali kako klupa Spursa uspijeva uzvratiti ovoliko povjerenje učinkom koji je gotovo identičan minutama? Pa, treba li još jednom napisati riječ “sistem”? Osim friško dodanog Marca, koji je kao stvoren za Manuovog nasljednika svojim triple threat stilom igre u spot up ulozi, igrači poput Diawa i Bonnera već su diplomirali na temu igranja u Popovom sistemu, posebice u napadu gdje njihove šuterske kvalitete (u slučaju Borisa i asistentske), idealno komplementiraju Popov pokretni napad koji, kao i svi napadi koji uključuju kretanje svih 5 igrača, najbolje funkcionira u 4 vani, 1 unutra postavi.

Paradoks cijele situacije je u tome da idealna napadačka postava nema obrambeni balans i obrnuto, da postava s Greenom (3&D igrač bez kreativnog gena Marca ili Manua) i Splitterom (nema šut iz vana kao Bonner ili Diaw) nema potreban napadački talent da maksimizira Popove nacrte. Što će Spurse u playoff doći glave, ali to je za neku drugu priču, za ovu današnju bitno je konstatirati kako nitko nije bolje opremljen za preživjeti dugu i napornu regularnu sezonu.

02. THUNDER 10.9

MIN: 40%

EFF: 32%

Sudeći po ovom rezultatu, očito je kako strah s početka sezone o tome kako bi klupa mogla biti problem nije bio opravdan. U Jacksonu, Lambu, Collisonu i Adamsu trener Brooks ima možda i najbolju klupu u povijesti kluba, što je teza koju naglašavaju i odlične epizode mladih Jonesa i Robersona koji su spremni uskočiti svaki put kada treba (a svi su oni potrebni poprilično često zbog napadačke neučinkovitosti startera Perkinsa i Sefoloshe). Praktički, nitko ne razvija mlade igrače bolje od Thundera, a novi primjer za to će se dogoditi ovo ljeto kada će pustiti Sefoloshu da prihvati negdje novi ugovor i onda će samo ubaciti Robersona u njegovu stopersku rolu bez da stroj zakašlje. Istina, puno je lakše pronalaziti sporedne opcije kada ste ove udarne već riješili, ali poanta je da Prestiu i ekipi to uspijeva preko niskih draft pozicija čime uspijevaju balansirati razinu talenta s nekoliko godina minimalnih ugovora (poslije franšiznih igrača najveća vrijednost u ligi su produktivni igrači na rookie ugovorima).

Razlika između broja minuta i učinkovitosti klupe je poprilična, ali OKC nije momčad poput Spursa koja će trebati ogroman učinak klupe i u playoffu, oni imaju franšizni talent i posložene opcije oko njega pa možemo očekivati da se brojke ujednače, na oko 30% u oba faktora.

03. HEAT 8.4

MIN: 40%

EFF: 27%

Slično Thunderu, Heat će srezati rotacije u playoffu kako bi dobio na učinkovitosti, dijelom i jer nemaju drugog izbora obzirom da nemaju tako ozbiljne opcije kao OKC. Birdman je dokazana vrijednost u energetskom dijelu, Cole je izrastao u korisnog igrača koji može zamijeniti Chalmersa u ulozi terijera koji čeka povratne lopte na perimetru u manje-zahtijevnim situacijama, Allen može zabiti otvorenu tricu iz izrađene akcije i to je manje-više jedino sigurno. Lewis i Beasley definitivno nisu zamjene za ono što je Haslem donosio i ako je Udonis ovaj put stvarno gotov (a trenutno je po IOR-u najgori igrač u ligi, čovjek jednostavno više ne može pratiti NBA ritam), onda će Odenova koljena biti ključna kako bi Heat ušao u doigravanja s klupom na koju se može osloniti nekoliko minuta po poluvremenu. To teško da je dobra vijest.

04. PACERS 8.2

MIN: 33%

EFF: 24%

Još jedna momčad poput dvije gornje koja će srezati rotacije kako bi došla do balansa između minuta i učinka klupe. S tim da su Pacersi u odnosu na lani napravili ogroman iskorak, jednu od najgorih klupa u ligi na koju nisu mogli računati u playoff košarci pretvorili su u opciju na koju se mogu osloniti. Watson, Granger i Scola/Mahinmi (ovisno o tome treba li vam napad ili obrana) popunjavaju rotaciju 8 igrača za koju u Indiani s pravom vjeruju da se može boriti za naslov. Što opravdava i podatak da su rezerve Pacersa za razliku od onih Thundera i Heata dobile puno više minuta u postavama bez dva ili više startera, što znači da su itekako zaslužni za ovih otprilike 8 pobjeda koliko im statistika pripisuje.

05. NUGGETS 7.8

MIN: 41%

EFF: 39%

Top 4 momčadi u ovom izboru su toliko dominantne u svakom pogledu, čak i učinkom klupa, da slobodno možemo reći kako onaj zanimljivi dio izbora počinje tek sada – otprilike su podjednake šanse da Hrvatska postane ozbiljna država u kojoj će riječi pravo i moral nešto značiti kao i da NBA naslov osvoji netko izvan skupine ove 4 momčadi s vrha. Prvi među smrtnicima po učinku klupe su tako Nuggetsi, što je u neku ruku i ironično obzirom da su okretanjem nove stranice trebali napustiti dosadašnji sistem funkcioniranja. Ali, kao što je posegnuo za Karlovim run and gunom kako bi došao do pobjeda, Shaw je isto tako odlučio miksati iz sve snage ne bi li izvukao i zadnji atom kvalitete iz rostera.

Ovo nisu oni prvi post-Melo Nuggetsi s dvije podjednako opasne petorke ili oni lanjski s kvalitetnom užom klupom, već hrpa solidnih igrača sposobnih igrati u NBA kojima trener iz tjedna u tjedan pronalazi načine kako da pomognu. Kao jedine konstante dosadašnje sezone treba ipak istaknuti Robinsona koji igra sada već možemo reći svoju klasičnu sjajnu košarku u roli strijelca s klupe i Mozgova kojega je Shaw pretvorio u prvog centra i ključnog obrambenog čovjeka iako ga iz nekog razloga i dalje drži iza Hicksona u rotaciji. Time je Shaw potvrdio da ga s razlogom smatraju jednim od najboljih stručnjaka u ligi za rad s visokim igračima, što je i bio glavni razlog zašto su ga izabrali za posao – zbog vjere da McGeea može pretvoriti u novog Hibberta. Igrom slučaja, odradio je posao s Mozgovom, kojega tako možemo istaknuti kao prvoga među jednakima. Ili, ako vam je draže, jednako osrednjima.

06. GRIZZLIES 7.7

MIN: 40%

EFF: 37%

E, ovo je već iznenađenje. Potpis Koufosa ovog ljeta i nešto ranije dovođenje Davisa na papiru su im davali možda i najdublju rotaciju visokih u ligi, ali teško je bilo očekivati da od toga mogu imati koristi obzirom na slabašnu rotaciju vanjskih igrača. Međutim, ozljeda Gasola otvorila je vrata češćem miksanju Davisa i Koufosa, a kao NBA igrač potvrdio se i Leuer (miljenik IOR-a od prvog dana), što je povećalo važnost klupe. Dovođenje Johnsona iz NBDL-a i Leea iz Celticsa pak samo je naglasilo novi smjer Memphisa kao momčadi s energičnom klupom koja će do kraja sezone odigrati važnu ulogu (što je uostalom dokazala i ozljeda Allena, Lee je uskočio u petorku i ponio teret kao da je s ovom momčadi već godinama). Izdrži li Mike Miller u solidnom ritmu usprkos prevelikoj minutaži, pronađu li pouzdanog back-up playa (to je jedan običaj kojega se još nisu riješili, vole imati očajne zamjene za Conleya na rosteru) i još jednog swingmana koji bi oteo minute Princeu (a nije da u Davisu ili Koufosu nemaju opcija za trade), muke s početka sezone izgledat će kao daleka prošlost. A dobar razlog za to će biti ogroman iskorak klupe u odnosu na ono što su imali do sada (u lanjskom rangiranju bili su 27.) što je jasan znak da nova uprava ipak zna što radi.

07. RAPTORS 7.5

MIN: 33%

EFF: 34%

Dubina je trebala biti njihova snaga od početka s Rossom, Hansbroughom, Fieldsom i Novakom, ali pravu dubinu dobili su tek infuzijom iz Sacramenta. Vasquez je već nakon prva dva tjedan napravio više nego svi ostali back-up playevi zajedno, Salmons je nekim čudom popunio rupu nastalu prebacivanjem Rossa u petorku (za sada), a najveći dobitak je Patterson koji je od dolaska u Toronto preporođen i opet izgleda kao ozbiljan NBA rotacijski igrač u svojoj pick & pop roli. Praktički, zamijenili su Gaya za klupu i to nije ništa manje pomoglo od prostora koji se otvorio startnoj petorci.

08. SUNS 7.4

MIN: 33%

EFF: 31%

Isto kao što je posložio igru, pristup i identitet od prvog dana, Hornacek je tako riješio i klupu, efektivno i elegantno, praktički koristeći playoff rotaciju od 8 ljudi cijelo vrijeme – Markieff Morris je klasični back-up visoki, brat mu Marcus uskače kao tricaški specijalist na obje krilne pozicije, a Green je još jedna revolveraška opcija koja troši minute koje ostaju iza sva tri vanjska startera. Ozljeda Bledsoea stvorila je rupu, ali nju se skrpali na najbolji mogući način angažmanom slobodnog Barbose koji, iako daleko od idealne forme, svojom brzinom s loptom donosi kvalitetu više i održava ovaj školski balans.

09. MAVS 7.2

MIN: 38%

EFF: 29%

Rick Carlisle vjeruje svojoj klupi i daje joj dosta prostora, ali kao što vidimo po nesrazmjeru između minuta i učinka očito je kako su stvari daleko od idealnih. Glavni razlog za to je loša forma Vincea Cartera u prvoj trećini sezone, kao i ozljede Wrighta i Harrisa, ujedno i dvojice ponajboljih obrambenih igrača na pozicijama. Obzirom da su potonja dvojica opet u rotaciji i da je Carter proigrao, očito je kako će u drugom dijelu sezone dubina biti najveća snaga Mavsa i još jedan razlog zašto nije pametno kladiti se protiv njihova ulaska u playoff. Dodaj spomenutoj trojci Blaira koji će uvijek uhvatiti svoju kvotu skokova i zabiti svoju dozu zicera, kao i energičnog Crowdera, i postaje jasno da će Carlisle imati dovoljnu zaštitnu mrežu dok se poigrava s rotacijama.

10. CELTICS 6.9

MIN: 40%

EFF: 46%

Loše momčadi bez kvalitete na vrhu rostera obično previše miksaju i Boston u tom pogledu nije iznimka, posebice u situaciji kada imate roster pun osrednjih veterana koji se preklapaju po pozicijama. Stevens je iz takve situacije izvukao maksimum, a podatak da je klupa učinkom nadmašila minute jasno govori da ovdje problem nije u podjeli uloga već u manjku talenta. Ako nekoga treba istaknuti, to su Humphries sa solidnim brojkama u roli trećeg visokog čovjeka, odnosno Wallace kao zakrpa na bokovima. I Lee je igrao svoju klasičnu sezonu dok nije završio u Memphisu.

11. ROCKETS 6.7

MIN: 32%

EFF: 23%

Obzirom da u Asiku imaju mrtvi kapital i da su ih ozljede prisilile da Lina umjesto kao šestog igrača često koriste kao startera, još dobro i stoje. Lin je teoretski zamjena za sve tri vanjske pozicije (Harden se pomiče na trojku) barem u napadu, Garcia i Brewer su tu ako vam treba klasičnija postava s više obrane, Brooks je dodatni osigurač na jedinici, a Casspi je oživio karijeru u ulozi stretch četvorke. Ovo nije šampionska rotacija, ali nije ni loša, a Morey će definitivno raditi na tome da je uz pomoć Asika poboljša već za par tjedana.

12. NETS 6.6

MIN: 41%

EFF: 35%

Dubina im je trebala biti dodatni plus, na kraju se pretvorila u jedini. Kidd je našao načina kako da iz večeri u večer koristi 10-11 igrača i da to ima smisla, a njihova trenutna super druga postava s Deronom, Terryem, Kirilenkom, Teletovićem i Blatcheom (praktički s tri od 5 najboljih igrača koja imaju na raspolaganju), iako je odigrala tek nekoliko utakmica zajedno, već je minutama jedna od korištenijih postava ove sezone, što dovoljno govori koliko je Kidd bio prisiljen miksati zbog ozljeda. U takvim uvjetima, kada u hodu moraš izmišljati apsolutno sve, definitivno nije lako pobjeđivati.

13. BULLS 6.3

MIN: 35%

EFF: 30%

Ozljede su “spasile” startere Chicaga od pretjeranog raubanja, iako se nakon odlaska Denga klupa smanjila i sada smo već u klasičnoj situaciji u kojoj će neizbježne buduće ozljede Hinricha, Dunlevya ili Noaha stvoriti rupu koju Thibs neće moći nikako zakrpati osim gaženjem onih nekoliko NBA igrača koje ima na raspolaganju. Dovođenje Augustina u rolu sličnu onoj koju je lani odrađivao Robinson pokazalo se punim pogotkom, čovjek je u nekim drugim okolnostima mogao biti temelj odlične uže rotacije uz Dunleavya i sjajnog Gibsona (koji je uz poslovično pouzdanu obrambenu rolu ove godine praktički i prva napadačka opcija u drugoj postavi, što je rola koju odrađuje sasvim solidno zahvaljujući sve boljoj kombinaciji post up/face up igre), ali i on je već postao prisilni starter kao i Mike Jr. i praktički samo je pitanje dana kada će Bullsi od solidne klupe opet spasti na ništa. I Snella koji bi barem šuterski trebao pogađati na prosječnoj razini kada je zbog očitih rookie limita redovno igrač manje u obrani (što u pravilu ne bi bio problem da Bullsi do pobjeda ne dolaze upravo obranom).

14. LAKERS 6.2

MIN: 40

EFF: 39%

Očekivano miksanje u situaciji u kojoj kombinacija ozljeda i preko eBaya skupljenog rostera diktiraju podjelu minuta, ali i neočekivano dobri rezultati – možete misliti o njemu što hoćete, ali neosporno je kako je D’Antoni iz ove situacije izvukao maksimum, pa tako i iz klupe s koje je redovito netko iskakao. Hill, Young, Johnson, Henry, Farmar, Kelly – svi redom su imali odlične epizode kojima su ukazali kako se u njima krije iskoristiv NBA potencijal koji bi mogao biti od koristi možda i u nekom kvalitetnijem kontekstu.

15. HAWKS 6.1

MIN: 35

EFF: 28%

Na početku sezone od klupe nisu dobivali ništa, posebice na vanjskim pozicijama, ali s vremenom se Mack istaknuo kao pouzdan combo bek sposoban odigrati rolu drugog playa, a ergela visokih dobro je došla u situaciji u kojoj su ostali bez Horforda. Nedostaje im još jedan pošteni swingman, ozljeda koljena trenutno limitira Williamsa na pola igrača kakav je bio i ovo nije idealna klupa, a u slučaju gubitka Korvera ili Carolla vjerojatno bi se potpuno raspali.

16. PISTONS 6.0

MIN: 33%

EFF: 36%

Još jedan od paradoksa ovosezonskih Pistonsa je i kvalitetna klupa koja ne dobiva dovoljno prilika usprkos potrebi za promjenama, a za taj paradoks zaslužni ove sezone odlični Stuckey i Singler. Jedan od rijetkih dobrih poteza Cheeksa je vraćanje Stuckeya u ulogu šestog čovjeka za koju je idealan svojim stilom igre, dok je Singler praktički postao simbol preobrazbe Pistonsa iz besmislene ekipe u nešto s glavom i repom svaki put kada uđe na parket.

17. PELICANS 5.8

MIN: 38%

EFF: 34%

Izostanak Andersona u dva navrata natjerao je Williamsa da miksa više nego bi htio pod košem, a pauze su imali (ili imaju) i Davis i Holiday, što je dovelo do dodatnog posezanja za rezervama rezervi. Učinak nije loš, Evans i Morrow iskristalizirali su se kao odličan bočni par (doduše, samo u jednom smjeru), Roberts je i dalje bolji combo bek od Riversa, a Ajinca se pokazao kao solidna back-up petica sve dok ga ozljede Smitha i Andersona nisu prisilile na startnu ulogu. Uglavnom, kako ostaju bez rotacijskih igrača, to će vjerojatno i Williamsu biti teže pronaći raspoložene postave.

18. CLIPPERS 5.7

MIN: 33%

EFF: 19%

Kao što se iz priloženog vidi, rezerve Clippersa dobivaju klasičnu minutažu (trećina utakmice), ali učinak im je blago rečeno slabašan i to usprkos tome što u Collisonu i Crawfordu imaju vjerojatno najbolji rezervni bekovski dvojac u ligi. Problem su preostale tri pozicije, točnije neshvatljivo loše sezone Dudleya i Barnesa koji izgledaju totalno izgubljeno u oba smjera (problem koji Rivers pokušava riješiti tako što im je zamijenio role, što je ekvivalent tome da vas netko umjesto drvenom šipkom udari po koljenu čeličnom, ali, hej, nikada ne znaš, možda Barnesa startne minute motiviraju, odnosno možda Dudleya uloga s klupe s više slobode oživi) i apsolutni manjak poštenog rezervnog visokog igrača (Blake je praktički treći centar u rotaciji, dok su Dudley i Barnes odigrali više minuta u niskim postavama nego nominalno prva četvorka s klupe Jamison, tako da nije ni čudo da svježe potpisani Turkoglu uglavnom do minuta dolazi na četvorci). S druge strane, pronađu li Dudley i Barnes formu za kakvu su sposobni i potpišu li visokog NBA kvalitete, imaju potencijal za skočiti u rang iznad zbog toga što su Paulu i Griffinu kao dokazanim klasama pridružili najbolje sezone karijere Redicka i Jordana koji su otišli na novu razinu zahvaljujući Docovom povjerenju.

19. KINGS 5.6

MIN: 40%

EFF: 38%

Dobar dio učinka klupe otpada na prvi dio sezone kada se Isaiah Thomas doslovno istaknuo kao prvi favorit za nagradu najboljeg šestog igrača. Kingsi više nemaju napad od jednog čovjeka, a tradeom s Torontom ostali su i bez tijela na klupi, tako da ih u nastavku sezone očekuje pad usprkos solidnim izdanjima Derricka Williamsa. Osim ako se netko od dvojca Thornton-McLemore ne pobrine da ipak dobiju potrebnu dozu koševa kada je startna petorka na odmoru.

20. KNICKS 5.4

MIN: 38%

EFF: 34%

Nije ovo ni sjena lanjskog učinka, ali razlog je jasan, bez Smitha u optimalnoj formi nema ni gomile koševa klupe. Uz to su ih ozljede ostavile bez potrebne dubine na jedinici i petici pa su i učinci Martina i Prigionia u sporednim rolama manje značajni. Ali, barem iz tjedna u tjedan dobivaju sve bolju igru od rookiea Hardawaya čija uloga s klupe će biti još važnija sada kada će se morati vratiti na nisku postavu većinu vremena zbog ozljede Bargnania. Plus, tko zna, možda se i Smith probudi u drugom dijelu sezone što bi im dalo potrebnu iskru.

21. BOBCATS 4.9

MIN: 37%

EFF: 26%

Clifford koristi relativno puno igrača, dijelom zbog ozljeda, dijelom zbog upoznavanja s mogućnostima rostera što je potpuno razumljivo u ovoj fazi u kojoj se klub nalazi. Učinak, kao što vidimo, ne prati to povjerenje – Sessions je praktički jedini dokazani NBA igrač na klupi, a povremeni bljeskovi Biyomba na početku sezone i Tollivera u periodu dok je MKG bio izvan parketa zbog ozljede nisu temelji na kojima možeš graditi ozbiljnu rotaciju.

22. BUCKS 4.6

MIN: 45%

EFF: 57%

Statistički, Bucksi su više od pola svojih pobjeda od onih očajnih ukupnih 8 ostvarili na krilima klupe. Ozljede su prisilile Drewa na stalno miksanje i potragu za raspoloženim igračima, ali nije pomogao ni roster skrpan kao da je GM zaglavio u ’90-ima po principu potpisivanja najzvučnijih imena bez vođenja brige o kompatibilnosti talenta i stilova igrača koje su doveli. Što bi bilo iznenađenje da John Hammond nije iznikao iz krila Joea Dumarsa koji ga je nekoć iz trenerskih redova prebacio u ured kao svoju desnu ruku.

23. CAVS 4.5

MIN: 44%

EFF: 28%

Ne treba ni čuditi da su Cavsi uz Buckse momčad koja najčešće koristi usluge igrača s klupe – s rosterom punim rupa i krivim pojačanjima Cavsi su tipična lutrijska momčad koja još uvijek traži rješenja i smisao. Uostalom, treba li vam bolji podatak o tome koliko su miksali u prvom djelu, uglavnom zbog rupa na obje bočne pozicije, od onoga da je startna petorka s Dengom treća najkorištenija postava ove sezone iako je Deng u klubu tek 9 utakmica. Kao što učinak pokazuje, sva ta potraga nije urodila plodom, a obzirom da je Varejao prebačen među startere nakon što je služio kao prvi visoki s klupe, jasno je kako će taj učinak biti sve niži, barem dok Brown ne pronađe načina nekako iskoristiti Jacka i Waitersa koji se natječu u uzimanju loših šuteva iz driblinga. Kao uostalom i Irving.

24. WIZARDS 4.2

MIN: 33%

EFF: 20%

E, ovdje ulazimo u zonu sumraka kada su NBA klupe u pitanju. Washington doslovno nema back-up playa, pod košem su od Bookera dobili skokove i energiju u napadanju obruča u napadu i to je uz odličan Websterov učinak na obje bočne pozicije sve što imaju. S takvim učinkom pod košem i na boku se da preživjeti, ali bez još jednog beka koji može kontrolirati loptu doslovno su jednu ozljedu Walla udaljeni od totalne katastrofe.

25. BLAZERS 4.1

MIN: 27%

EFF: 13%

Kao i lani, Blazersi su momčad koja uvjerljivo najmanje koristi usluge klupe. Skoro kao i lani, Blazersi od klupe dobivaju drugi najmanji učinak (nisu zadnji nego predzadnji). Ono što ih bitno razlikuje od lani je činjenica da imaju 5 kvalitetnih startera umjesto 4 i da im je puno lakše izmišljati postave koje mogu biti relativno korisne čak i ako su dva startera na klupi (točnije, imaju samo jednu takvu, s Williamsom i Freelandom umjesto Lillarda i Lopeza, što je jedna više nego lani). Ostale postave se uglavnom vrte oko zamjene jednog startera, pa tako Williams može bez problema uskočiti umjesto Lillarda, Matthewsa ili Batuma i Blazersi će pronaći načina zabiti dovoljno. Ali, ne pronađu li rolu za Wrighta na boku, ne uspiju li pronaći primjereniju zamjenu za Lopeza od Aldridgea (koji je minutažom druga petica na rosteru) i ne nastavi li rookie McCollum s ohrabrujućim igrama u napadu, do kraja sezone bi vrlo lako mogli pasti i puno niže.

26. WOLVES 4.0

MIN: 32%

EFF: 19%

Clippersi, Blazersi, Warriorsi i Wolvesi momčadi su koje bi najradije da utakmice traju 36 minuta. Wolvesi od svoje klupe ne dobivaju ništa na regularnoj bazi, doslovno nitko ne može pogoditi skok-šut osim ako jednom u dva tjedna Barea ne poludi (u zadnje vrijeme je Shved opet počeo nešto i ubacivati iz svojih 1 na 5 akcija, ali daleko je to od učinka kojega bi trebao donijeti rasni combo bek vrijedan top 8 minuta). Cunningham, Dieng i Mbah a Moute solidni su u obrani, ali s ovakvom podrškom nemoguće je oko njih složiti korisne postave. Možda pomogne povratak Budingera, iako je upitno koliko čovjek koji dvije godine za redom operira koljena može koristiti.

27. WARRIORS 3.9

MIN: 30%

EFF: 15%

Dovođenje Crawforda i povratak centarskog dvojca O’Neal-Ezeli trebali bi malo oživiti klupu koja je za dlaku ostvarila bolji učinak od one Blazersa, a ako bi kojim slučajem Harrison Barnes opet pronašao smisao… Ovakvi rezultati samo potvrđuju da momčadi iz druge kategorije kvalitete na Zapadu prije svega trebaju kvalitetniju i dublju rotaciju kako bi mogle izazvati one iznad sebe, a koliko su Warriorsi ovisni o starterima najbolje govori onaj period kojega su igrali bez Iguodale.

28. MAGIC 3.7

MIN: 35%

EFF: 31%

Učinak poprilično prati minute, ali obzirom da ne ostvaruju dovoljno za pomaknuti se s dna, radi se o beznačajnom rezultatu. Orlando jednostavno nema dovoljno talenta, a mladi igrači koji su trebali nositi dobar dio rezultata poput Oladipa i Harklessa još su godinama udaljeni od konkretnih epizoda.

29. JAZZ 3.5

MIN: 40%

EFF: 25%

Miksaju kao tipična lutrijska momčad, ali za razliku od Lakersa i Celticsa time ne dobivaju nikakvu kvalitetu. Što u jednu ruku znači da i nemaju baš previše opcija (iako bi Kanter i Burks teoretski mogli voditi solidnu drugu postavu, a Evans im svojom energijom definitivno može pomoći), a možda i da Corbinu nedostaje vizije kako iskoristiti ovo što ima (fascinantno je da čak i u sezoni kada je okretanje mladosti apsolutni prioritet čovjek koristi Jeffersona i Williamsa kao startere). Više minuta za Rusha bi moglo pomoći, ali obzirom da se čovjek vraća nakon teške ozljede koljena, vjerojatno se i u tom slučaju radi o fantaziranju.

30. SIXERS 1.5

MIN: 35%

EFF: 11%

I evo nam i najgore klupe lige – Blazersi i Warriorsi svoju uspješnije sakrivaju zbog manje ozljeda i činjenice da imaju idealne petorke, ne idealnu četvorku. Sastavivši ovakav roster Hinkie je vrlo dobro znao da u rukama ima kontrolu nad situacijom jer za nizati poraze nije im potrebno čak ni daljnje zatvaranje MCW-a, Younga ili Hawesa u zloglasnu kolibu, dosta je povećati minutažu klupi.

15 thoughts on “THE BENCHES 2014.

 1. Pozdrav, kako vidis obrambeni napredak Anthony Davisa? Čini mi se da nikad nece biti obrambeni centar, ali recimo u nekoj obrambenoj roli kao Favors, uz pravog centra.
  Koji bi centar bio idealan za njega? Ja bi htio vidjeti njega i Varejaoa zajedno u ekipi.

  I jos nesto, čini mi se da je ozljedom Holidaya, Gordon nekako zivnuo, prvo ona utakmica sa 35 poena, pa onda serija solidnih utakmica sa 15-ak poena, pa onaj gamewinner protiv Pistonsa, te sinoc dobra all round partija, gdje vrti pick n roll sa Davisom, i to je ocito dobitna formula, posto imaju 3 pobjede za redom. Ovo bi isto moglo biti nekakvo pitanje 😀
  Hvala unaprijed na odgovoru 🙂

 2. Obzirom na lanjsko rookie izdanje, očito je da mali napreduje koracima od sedam milja, što i priliči franšiznom talentu. I tu u svakom pogledu, ne samo u zaštiti reketa nego i u pick igri gdje je lani bio katastrofalan. Uglavnom, problemi Pelicansa u obrani proizlaze iz ostatka rostera, ne njega, tako da je i dalje otvorena opcija njega kao petice. Sve ovisi o sistemu kojega je dio – Boston se dvije sezone borio za vrh Istoka s Garnettom u sredini bez Perkinsa, a Miami je osvojio naslov s Boshom u sredini, dakle očito je da u današnjoj NBA ne moraš imati klasičnu peticu pod košem da imaš vrhunsku obranu. Williams pak više naginje školi mišljenja koju njeguje i Brooks, da trebaš teškog centra u sredini kako bi imao šampionsku obranu tako da će vrijeme pokazati što su smislili. Što se Varejaoa tiče, on nije klasični centar nego također četvorka koja je idealna u branjenju pick igre, njegove kvalitete nikada nisu bile u zaštiti reketa, tako da u principu on ne odgovara ovoj ulozi koju si mu namijenio. Ali, da li bi bio sjajan uz Davisa sa onim svojim solidnim šutom s poludistance i sposobnošću kretanja prema perimetru koja bi Davisu omogućila da se fokusira isključivo na patroliranje u reketu? Apsolutno. Zato i nema smisla govoriti o pravim peticama ili četvorkama, već isključivo o dva visoka koji su komplementarni. A takvih trenutno u New Orleansu baš i nema.

  Što se Gordona tiče, naravno da izgleda kao da je živnuo sada kada je bez Holidaya lopta uglavnom u njegovim rukama – problem s jedinicama je općenito taj da izgledaju bolji i važniji nego jesu jer imaju loptu u ruci većinu svakog napada pa nije jednostavno procijeniti njihovu pravu vrijednost. Puno važnije pitanje za Pelicanse je može li Gordon funkcionirati uz Holidaya bez lopte, a odgovori na njega do sada nisu baš zadovoljavajući (neću ni komentirati da su te tri pobjede došle protiv Orlanda, Detroita i Cavsa, ekipa koje su u ovom trenutku klasu ispod čak i ovakvih ozljedama osakaćenih Pelicansa). A kada bih birao između njih dvojice, bez razmišljanja biram Holidaya koji donosi obrambenu kvalitetu na poziciju i koji je, iako također priučen play, savladao igru na poziciji, dok je Gordon još uvijek klasični combo koji prečesto bira loš šut u situaciji kada ima otvoren asist i jednostavno gubi previše lopti protiv ekipa koje znaju braniti 2 na 2 igru (a to Cavsi, pogotovo bez Andya, definitivno nisu).

 3. Hvala na odgovoru, slažem se sa gotovo svim navedenim, i ostaje nama navijačima žaliti što Demps nije imao muda uzeti MCW na draft i time uštediti dobar dio capa.
  A o boljem SF od AMinua/Evansa neću ni govoriti. Jedan Deng, kao što je Frančeski rekao, ovdje bi sjeo fenomenalno. Ali jebiga, Demps nije na istoj valnoj kao nova generacija GM-ova koji su u Phoenixu,Sixersima…

  Također, kad se pogledaju Gordonove prve 4 sezone, žalosno je da je liga izgubila nakon Roya, još jednog mladog All Star SG koji je trebao preuzeti palicu od Wdea i Kobea kad odu u penziju ( a to realno može biti za 2 godine)
  On na nivou iz zadnje Clippers sezone i ovakav Davis, naježim se kad pomislim kako je to moglo izgledati

 4. Gee, palo mi na pamet kako je Griffin do sada svaki put u doigravanju bio ozljeđen a da je prije toga odradio kompletnu sezonu. Sada, jel to splet nesretnih okolnosti, duga sezona (odradio gotovo 100% regularca u tri godine) ili mu se posthumno javljaju problemi s operiranim koljenom

 5. Pa očito je u pitanju slučajnost obzirom da je lani otpao zbog gležnja kojega doslovno možeš srediti u svakom trenu, a godinu ranije je dobio udarac u koljeno koji ga je sigurno usporio, ali je svejedno opet odigrao svaku utakmicu dok nisu ispali. Šanse da ovo ima ikakve veze s operacijom su otprilike 0%

 6. Ovakav Thunder s ovakvim Durantom bez Westbrooka izgleda vrlo ozbiljno i iskusno. Još kad se Westbrook vrati i Reggie Jackson i Lamb uskoče u svoje prave uloge, vidim ih kao dostojnog predstavnika Zapada. Prije početka sezone sam ih svrstavao uz momčadi koje će vjerojatno doči u finale (uz Spurse), ali nisam ih vidio kao osvajače. Durant igra nenormalno, ono što je čovjek jučer radio ne mogu braniti ni 2 Jamesa. I pokazalo se da rotacije bez Perkinsa imaju itekakvog smisla, posebice protiv Miamijevog small-bala (ljudi su napravili 30+ poena razlike). Kako ocjenjuješ šanse Oklahomi pod uvjetom da svi ostanu zdravi? Dosta je varijabli koje se mogu promijeniti na Istoku (Wadeova koljena, Oden (iako im treba na 10 minuta), Indianina forma). Mišljenja sam da bi mogli gledati finale Pacers-Thunder i Thunder nakon 6 utakmica osvaja naslov. Durant MVP i MVP finala.

  Pozdrav

 7. kako ova durantova sezona izgleda u usporedbi s nekim od najboljih regularaca ikad(james, jordan itd.)? ako bi ovo mogao obraditi kroz ior u nekom postu bilo bi super, ali i odgovor u komentaru je ok. 🙂

 8. Je li riješenje za Warriorse da vrate Barnesa u petorku, a Iggy da ulazi s klupe (naravno, igra bi 35 mnuta i bia na parkeu u kljucnim trenucima)?

 9. Ej, da se nadovezem… Jos uvek ne mogu da verujem da je Scott Brooks nakon ne znam koliko vec godina konacno shvatio da protiv Miamija nema smisla davati Perku prakticno ni minut. Ima nade za OKC 😀

 10. @ đek – da drže Duranta, Russa i Ibaku barem do 2016. ako je moguće i nakon, ostalo slagati oko njih kao i do sada, dakle u hodu mijenjati Thabu, zatim i Perka, plus pokušati dobiti nešto za Jacksona prije nego se polakomi

  @ Bob – ne stignem to izračunat, ali ukratko čovjek ima vodeći IOR učinak u rangu Jamesa zadnjih sezona, a ovih mjesec dana su po svim relevantnim pokazateljima jedan od najboljih perioda košarke ikada, posebice gledajući šutersku učinkovitost jer nitko od velikana nikada nije ovakvom lakoćom pogađao tricu u ovolikim količinama.

  @ jugop. – ne, Barnes ionako većinu vremena igra s udarnim igračima u postavama u kojima ili Iggy ili Curry kontroliraju igru, problem nisu toliko lineupovi koliko njegova mizerna učinkovitost, dakle jedino rješenje je da dođe sebi i proigra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *