THE RANKINGS, WEEK 19.

Cijelu sezonu gradila se slika o četiri potencijalne šampionske momčadi koje žive na razini iznad ostalih smrtnika (Miami i Indiana na Istoku, San Antonio i Oklahoma na Zapadu), slika koju su osim brojki potvrđivali i svi poznati narativi koje volimo, prije svega onaj o iskusnim jezgrama testiranim u ključnim playoff utakmicama. Ali, nakon all-star pauze dogodilo se nešto čudno, gomila momčadi na Zapadu ubacila je u višu brzinu igrajući sve bolje i bolje i ne pokazujući nikakve znakove regresa, dok su Oklahoma i Indiana izgubili tlo pod nogama ostvarivši zajednički score 11-10. Praktički, jedini normalni razvoj događaja koji se poklapa s onim što inače očekujemo nakon all-stara je ubacivanje Heata i Spursa u višu brzinu.

Uglavnom, ovakav pad učinka Pacersa i Thundera usprkos donekle razumljivim okolnostima (težak raspored, ozljede, pad forme) definitivno je intrigantan, posebice u doba godine kada izazivači bruse formu i podižu razinu igre. Malo nazadovanje uvijek se može opravdati, ali ovako popriličan regres čak i na ovako malom uzroku definitivno govori da bi problemi mogli biti puno ozbiljniji od prolazne krize.

Da razjasnimo odmah na početku, vjerovanje da sezona počinje nakon all-stara nije mit. Površan pogled na brojke prije i poslije pauze dovoljan je da se uoči trend kvalitetnije igre u obrani playoff momčadi uzrokovan ozbiljnijim pristupom na tom dijelu parketa kao i prestanku eksperimenata s postavama (jasno, ako to situacija omogućava). I nije stvar samo u tome da se s vremenom povećava razlika između onih na vrhu i onih na dnu, odnosno da momčadi koje su ostale bez prilike za doigravanjem pažnju usmjeravaju na neke druge stvari poput “razvoja” mladih – kod većine playoff momčadi primjetan je pad napadačkog učinka što negira tezu da se obrane pumpaju samo protiv lutrijskih ekipa. Jednostavno, utakmice između onih na vrhu poprimaju playoff intenzitet, usporava se ritam i režu se rotacije, a to dovodi do rasta važnosti obrane na štetu napada.

Kako bih uvidio ima li ovaj naš uzorak nakon all-stara smisla, usporedio sam učinke prije i poslije all-stara svih Finalista i finalista konferencija od 2005. do 2013. (period kada su zadnji put drastičnije mijenjana pravila) i došao do rezultata koji potvrđuju da se već u prvom mjesecu itekako vidi razlika u učincima koja ima puno više sličnosti s onim što ćemo gledati u završnom mjesecu od svega onoga što je bilo prije.

68% momčadi koje sam uzeo u obzir imale su napadački regres u odnosu na ukupne rezultate sezone, ali njih čak 89% pokazalo je napredak u odnosu na raniji obrambeni učinak i to često značajan (u prosjeku su primali čak 3 poena manje). Dakle, ako nas povijest nešto uči, to je da momčadi koje dižu razinu igre u obrani nakon all-stara mogu računati na dobre playoff rezultate.

U tom slučaju, Oklahoma i Indiana imaju razloga za brigu – njihov regres na ovom dijelu parketa je ogroman, a brojke jasno ukazuju na to da u spomenutom periodu ni jedna momčad koja je toliko obrambeno nazadovala nije zaigrala u Finalu (samo dvije su došle do konferencijskog finala). Naravno, treba uzeti u obzir da je pred njima još mjesec dana košarke u kojem mogu popraviti štetu, kao i da uvijek u obzir treba uzeti širi kontekst, odnosno konkurenciju. Doduše, to potonje im ne ide u prilog obzirom na spomenuti rast razine igre ostalih izazivača, posebice na Zapadu – očekivati da Oklahoma s ovakvom obranom preživi tri paklena playoff kruga i dođe do Finala otprilike ima smisla kao i igrati loto i očekivati jackpot.

A kako je tema dana već određena, usput sam bacio pogled i na učinke svih 30 momčadi nakon all-stara kako bi vidjeli tko se kako uklapa u sve ovo ranije navedeno. Stoga će današnji rankingsi biti posvećeni momentumu čak i kroz brojke – momčadi su rangirane u odnosu na standardnu formulu koja se bazira na cijeloj sezoni, ali usput ćemo navesti učinke u ovih mjesec dana koji će biti označeni s PASO i PASD (post all-star offense i post all-star defense), a uz njih poziciju koju zauzimaju među 30 te +/- razliku u odnosu na sezonski prosječni učinak. A ima stvarno urnebesnih podataka stoga navalite.

1. CLIPPERS 85.9

PASO: 112.1 (2.), +0.3

PASD: 100.1 (4.), +4.4

Kao što vidimo, napadački pomak je beznačajan (iako je značajno da nisu doživjeli regres usprkos teškom rasporedu i hrpi ozljeda), a obrambeni iskorak je sjajan – nije pretjerivanje reći da bi ostankom na ovoj razini konačno trebali preći drugi krug playoffa. Ovih +12 razlike ukupno najbolji su rezultat u ligi, dovoljni za score 8-2 i mirno uigravanje prinova. S tim da je i od Davisa i od Grangera trenutno važnija igra Barnesa koji iza sebe ima najboljih 15 utakmica sezone (50% šuta, 40% za tricu i, najvažnije, konačno igra obranu kakvu zna) – ostane li na ovoj razini, sve što im treba je solidno izdanje Big Babya (u prvim utakmicama nije oduševio, ali bira šuteve u napadu, dok se u obrani kreće bolje nego što je bio slučaj ranije u Orlandu – trenutno ima blokadu svakih 20 minuta, što je definitivno napredak u odnosu na blokadu svakih 60 kao što je bio slučaj u Magicu).

2. HEAT 85.2

PASO: 112.3 (1.), +0.5

PASD: 101.3 (6.), +4.5

Bilo je tu i slomljenih noseva i manje nadahnutih partija, ali evo još jedan školski primjer promjene koju izazivač doživi nakon all-stara. Napad je manje-više isti (a to je kao što smo rekli sjajno obzirom da se dobar dio obrana uokolo popravio), a obrana je u turbo brzini. The Heat is on. Jedini problem? Usprkos tome što igraju blizu maksimuma, stare slabosti poput skoka i zaštite reketa su i dalje uočljive.

3. THUNDER 84.9

PASO: 109.7 (7.), -0.5

PASD: 107.2 (20.), -3.8

Napad je ok, već smo rekli da i puno veće minuse od ovoga simboličnog ne treba uzimati ozbiljno, ali obrana je totalno izletjela s tračnica nakon što je Sefolosha otpao zbog ozljede lista. Obrana na perimetru se raspala, ali razlog nije samo izostanak rasnog stopera koji je s Durantom činio elitni zid na boku, već i neshvatljive rotacije Brooksa koji je od nekuda iskopao petorku s Jonesom uz Duranta. Ok, razumljivo je da čuva Jacksona za rolu šestog čovjeka, ali zašto ne dati ulogu startera žilavom Robersonu ili prirodnoj alternativi Lambu? Kvragu, u ovom trenutku bi čak i mumificirani Butler bio bolji od momka koji kao starter gađa 38% iz igre i uglavnom djeluje potpuno izgubljeno na perimetru dok čuva puno brže bekove. To su ukratko glavni razlozi zašto imaju 4-5.

4. SPURS 84.7

PASO: 109.5 (8.), -0.3

PASD: 101.9 (7.), +1

Razlika u odnosu na sve što smo gledali do sada nije značajna, ali 9-1 i stilski sjajna igra definitivno su korak naprijed. Na kraju krajeva, tek su krenuli i pravi pomaci vidjet će se u ovom zadnjem mjesecu, barem u onim utakmicama u kojima Pop ne bude odmarao startere.

5. ROCKETS 84.1

PASO: 109 (9.), -1.4

PASD: 102.3 (8.), +3

Njihovo playoff krštenje došlo je ranije nego smo očekivali, u ovom suludom nizu utakmica u kojem su za redom skinuli Miami, Indianu i Portland prije nego su pali od Oklahome predvođene nadahnutim Westbrookom koji bi valjda najsretniji bio da je tijekom večeri mogao nekakvom palicom opaliti Beverleya po koljenu. Iskreno, toliko sam ih gledao u proteklom tjednu da su mi dosadili, ali jednostavno ni jedan od ovih derbija u ovo doba godine se ne smije propustiti. Što se učinka tiče, obrambeni pomaci tijekom ovakvih rasporeda jasno dokazuju da su legitimni. Mislim, zadnjih dana samo razmišljam o tome kako će playoff na Zapadu biti pakao, blago onoj momčadi koja dobije Dallas jer ona će se jedina provući s manje od sedam utakmica.

6. PACERS 83.7

PASO: 103.5 (22.), -1.5

PASD: 104.2 (12.), -6

Dok se oni zamaraju spuštanjem lopti u post Bynumu i uigravanjem Turnera, liga ih ostavlja u prašini. Ovakav regres uz obrani usko je vezan uz pucanje Georgea i Hibberta koji su očito loše tempirali formu i u ovom trenutku se čini kako će njihova odluka da love prvu poziciju od samog starta donijeti više štete nego koristi. Najgore od svega, iako su nekako izvukli pozitivan score i imaju 7-5 od all-star pauze, ostvarili su negativnu koš-razliku, a to sve govori. Također, napadački regres nije problem ako ste rasna playoff momčad, pasti za par mjesta nije smrtna presuda većini njihovih kolega jer uglavnom i dalje ostaju iznadprosječno učinkoviti. Ali, ako ste i inače jedva prosječan napad koji novim regresom pada u skupinu ispodprosječnih, e onda si ne smijete dozvoliti nikakve dodatne minuse. Bit će pravi pothvat vratiti se u playoff formu do početka doigravanja, stoga već možemo postaviti Bono Vox pitanje – are they for real, or are they full of shit? Odnosno, da li su gomilali pobjede kada to nije bilo važno, samo da bi se razotkrili kao momčad identična prošlogodišnjoj sada kada treba pokazati pravo lice?

7. WARRIORS 83.5

PASO: 106.4 (15.), -0.5

PASD: 97.1 (1.), +4.8

Napad igra sve bolje, kad uzmemo u obzir raspored koji su odradili očiti su pozitivni pomaci i na tom dijelu igre iako ih brojke ne potvrđuju zbog zeznutog rasporeda, a posebice je bitno istaknuti sve kvalitetnije igre klupe. Ali, ono što nosi ovu momčad je obrana, trenutno nemaju konkurenciju u tom dijelu igre (usprkos elitnom statusu napravili su još jedan ogroman korak naprijed), Iggy i Bogut iz utakmice u utakmicu izgledaju sve bolje (a to je ključ), rezultat čega je sjajnih 10-2 u periodu nakon all-stara. Rekao sam to više puta, reći ću to još jednom – jadna ona momčad koja njih dobije u prvom krugu, jednostavno mi je nezamisliv drugi krug bez Stepha & co.

8. BLAZERS 80.9

PASO: 107.4 (13), -4.7

PASD: 99.9 (3.), +7.1

Da, dobro ste pročitali, Blazersi su u ovih proteklih mjesec dana imali treću najbolju obranu lige, jedinu uz Warriorse i Bullse koja je primala ispod 100 poena na 100 posjeda lopte. U ekstremnoj sezoni tako su još jednom otišli u krajnost, izdao ih je šut i doživjeli su regres koji se ne može tek tako pripisati promjenama u pristupu ostatka lige, da bi s druge strane sve nadoknadili fanatičnom obranom. Nađu li se ikada u sredini s prezentacijom svoje igre, pošteno će nekoga izmučiti u playoffu.

9. RAPTORS 80.2

PASO: 107.6 (12.), -0.2

PASD: 102.5 (9.), +1.8

Uživaju u jednom od najlakših rasporeda nakon all-stara bez ikakvih većih potresa. Ostali su bez Pattersona na tjedan-dva, odmah su uskočili Novak i Hansbrough. Ključno je da fokus u obrani ne popušta usprkos manjku izazova s vremena na vrijeme.

10. GRIZZLIES 79.3

PASO: 108.5 (10.), +2.6

PASD: 103.4 (11.), +1.4

Evo, da i to doživimo, Memphis s boljim učinkom u napadu nego u obrani. Conley je potpuno oporavljen i razigran, Gasol sve bolji, a Lee nezamjenjiv. Joerger ga ne vadi iz udarne postave usprkos povratku Allena i to je sjajna vijest, sada ima dva para bočnih koja su kompatibilna (Lee/Prince i Allen/Miller), što se odmah vidi i na njihovom učinku. Njih bi, kao i Warriorse, najradije izbjegao u playoffu, a kako stvari stoje tamo ćemo ih gotovo sigurno i gledati, u sjajnoj su formi koja ne pokazuje znakove stajanja i sedmo mjesto im izgleda suđeno.

11. BULLS 78.9

PASO: 103.3 (24.), +1.8

PASD: 99.4 (2.), +1.1

Čak ni usprkos svim pričama i solidnih 8-4 nisu napad učinili boljim, skok od 5 mjesta je zanemariv obzirom na dno na kojem se nalaze veći dio sezone – i dalje muku muče zabiti koš. Ali, dodaj taj mali pomak još jednom naštimavanju obrane i jasno je zašto su isplivali kao momčad koju nitko ne želi u drugom krugu playoffa.

12. WIZARDS 78.8

PASO: 110.9 (3.), +5.2

PASD: 104.7 (13.), +0.2

Neka vas ne čudi treći napadački učinak u ligi u zadnjih mjesec dana, imali su smijuriju od rasporeda (samo 4 momčadi s pozitivnim scoreom). Problem je što je obrana tijekom ovakvog rasporeda ostala ista usprkos gubitku Nenea, to je znak da će u težim situacijama bez njega, a koje su iza ugla, sigurno pasti.

13. MAVS 78.7

PASO: 110.3 (5.), -0.7

PASD: 109.1 (22.), -0.5

Mali regres u oba smjera, očiti pokazatelj da su autsajderi. Mnogi će ih željeti u prvom krugu playoffa jer je očito da obranu igraju samo mislima.

14. WOLVES 78.3

PASO: 110 (6.), +1.2

PASD: 105.4 (15.), -0.5

Da su izgubljen slučaj, govori i podatak o gorem napadačkom učinku nego prije all-stara usprkos kritičnoj situaciji i izuzetno laganom rasporedu.

15. SUNS 78.1

PASO: 108.3 (11.), -1.3

PASD: 108 (21), -1

Kako stvari stoje, bajka neće imati sretan kraj. Memphis je jednostavno predobar, a njihova obrana je sve manje sposobna maskirati zaostatak za Dallasom. Pad učinka u ovom mjesecu, nikada dobar pokazatelj kretanja u završnici, uzrokovan je ozljedama usred teškog rasporeda, pod hitno trebaju Bledsoea dok se nešto još može spasiti jer sa sedam igrača od kojih je jedan načeti Plumlee nemaju nikakve šanse.

16. BOBCATS 73.9

PASO: 104.2 (19.), +2.1

PASD: 102.5 (9.), +1.5

Napredak u oba smjera, Big Al pouzdan poput japanskog automobila, ukratko – playoff potvrđen.

17. HAWKS 73.3

PASO: 106.3 (16.), 0

PASD: 113.8 (30.), -6.5

Najveći obrambeni regres u ligi pripada njima, još jedan dokaz da je bez ikakvog centra nemoguće igrati obranu. Povratak Millsapa i Antića ekspresno je donio pomake na bolje, ostanu li u komadu teško ih mogu skinuti čak i u zadnje vrijeme nadahnuti Knicksi.

18. NETS 73.1

PASO: 104 (20.), -1.4

PASD: 101 (5.), +5.9

Jedina momčad koja je napravila veći iskorak od Warriorsa obrambeno, osiguravši si time mjesto u playoffu, ali i pokazavši da bi mogli zagnjaviti Bullse ili Raptorse ako se uspnu dovoljno visoko. Dužina na perimetru i svježina diljem postave, to su recepti koje je Kidd koristio kako bi usprkos igri s niskom postavom dominirao u ovom periodu, a veliki dio zasluga pripada Pierceu i Kirilenku koji se u ključnim momentima sjajno nosili s visokim protivničkim igračima. I to sve bez Garnetta, s Plumleeom u sredini. Srce prvaka i dalje kuce, makar bilo transplantirano.

19. PISTONS 72.9

PASO: 103.4 (23.), -2.1

PASD: 110.3 (25.), -1.8

Regres u oba segmenta igre jasan je znak da se njih ne treba bojati. Dok god Josh Smith značajno kima glavom dok se vraća u obranu nakon pogođenog šuta s poludistance, Hawksi mogu mirno spavati.

20. KNICKS 72.5

PASO: 106.5 (14.), -0.6

PASD: 110.1 (23.), -0.9

Digli su se dna, došli do respekta vrijednih 5-8 zaigravši čak i obranu u zadnjih 5 utakmica. Dovoljno da poprave brojke, regresi sada izgledaju minimalno, ali problem je što ni prvotni učinci nisu bili pozitivni. U svakom slučaju, na kratko su opet imali smisla, malo više nego Pistonsi i Cavsi. Čak i priča o upravi konačno dobiva neku draž, pristanak Phila Jacksona na priključenje franšizi definitivno je plus, makar na ulogu savjetnika kakvu Jerry West ima u Oaklandu, definitivno je bolje da Dolan prima savjete od njega nego od likova s kojima se do sada družio. Ako rola ipak bude nešto odgovornija, a, obzirom da se spominju sulude cifre i suvlasnički udio koji čine standardni dio zahtjeva još od kada je zadnji put pregovarao o povratku u Lakerse, logično je očekivati da će tako biti i da će ipak preuzeti veći dio tereta u roli glavnog arhitekta, stvar postaje još zanimljivija. To znači zabranjen pristup Dolanu u teoriji, samo kako išta zabraniti gazdi? Nije li u oba slučaja, bilo da se radi o ozbiljnoj ili više PR ulozi, najrealnija opcija brzi rastanak uz ogromnu odštetu koju će mu Knicksi morati isplatiti?

21. NUGGETS 72.3

PASO: 100 (28.), -5.6

PASD: 107.1 (19), +0.9

Napad izgleda užasno, ali ostane li Lawson u komadu to bi se do kraja godine trebalo popraviti. Ključno je da se Shaw ne predaje, nakon što su izgledali kao Sixersi Zapada čovjek je čak malo i popravio obranu, zaigravši puno opreznije u čuvanju reketa, s peticom usidrenom oko reketa i puno tradicionalnijim branjenjem pick igre bez preuzimanja i s minimum izlaženja.

22. PELICANS 72.2

PASO: 104.3 (18.), -2.9

PASD: 112.1 (26.), -2.2

Raspad sistema koji samo potvrđuje potrebu da se konačno pozdrave s Montyem Williamsom. Iako su ih ove sezone izneredile ozljede, previše je tu bilo loših poteza (od nikakvih napada koji obično završavaju ili ulazom Evansa ili šutom preko ruke Robertsa preko nesuvislih postava i rotacija do ogromnog povjerenja koje su dobili Aminu i Stiemsma).

23. KINGS 71.9

PASO: 102 (27.), -4.5

PASD: 107 (18.), +2.1

Napadački regres je izuzetan, dobrim dijelom vezan uz sve veću ulogu Gaya (da, izgleda da čovjek stvarno uspijeva napraviti svaku momčad gorom). Ali, za njih je ionako ključan pomak u obrani koji se konačno događa i za koji je najzaslužniji sve bolji Cousins koji iz utakmice u utakmicu igra sve bolje u zadnjoj liniji.

24. CELTICS 70.8

PASO: 99 (29.), -3

PASD: 105.4 (15.), +0.4

Kako se talent rasipa, napad se urušava, ali obrambeni rezultati pokazuju da Stevens stvarno i dalje radi svoj posao.

25. CAVS 68.9

PASO: 103.3 (24.), +0.4

PASD: 104.7 (13.), +3.1

Pomaci postoje, očito je da se trude, ali 4-7 nisu dovoljni, dakle očito je i da jednostavno nisu previše dobri.

26. LAKERS 67.9

PASO: 104.9 (17.), +1.2

PASD: 112.2 (27.), -2.5

Dok Stevensu treba čestitati što Boston usprkos svemu igra obranu, Mikeu treba čestitati što i dalje radi na napadu i smišlja situacije koje će rezultirati suludim individualnim učincima (zadnja žrtva je bio Jodie Meeks, na trenutak je izgledalo da se Tony Delk vratio u ligu).

27. MAGIC 67.8

PASO: 102.2 (26.), +0.6

PASD: 106.6 (17.), +0.4

Treba priznati da još nisu počeli s full tankiranjem, mladi se sasvim solidno drže, a vratili su i Afflala. Ipak, ovih +1 ukupno u odnosu na sezonu treba pripisati rasporedu krcatom sudarima s dnom Istoka.

28. JAZZ 67.6

PASO: 103.9 (21.), +0.4

PASD: 110.2 (24.), -0.2

Bez obzira na mjesec ili dio godine (naravno, zanemarimo li početak kada su mislili da je moguće igrati NBA košarku bez čovjeka koji zna driblati), oni ne mrdaju iz svoje Corbinom inducirane kome.

29. BUCKS 64.4

PASO: 110.6 (4.), +8.8

PASD: 112.3 (28.), -1.9

Da, Bucksi su od all-stara četvrti napad lige. Ja i dalje ne vjerujem, iako to izgleda sasvim solidno prema naprijed, s dva beka koji napadaju s loptom (Wolters i Knight) i dva šutera koja im šire reket (Middleton i Ilyasova), a još bolje bi izgledalo da imaju visokog koji može trčati umjesto Zaze (u ovu pokretnu petorku Sanders bi došao kao naručen). Ipak, najveći plus u nekoliko utakmica bila je klupa, točnije trojka Sessions-Antetokounmpo-Henson koja je definitivno više nego kvalificirana za nositi igru druge postave. Ok, obranu više ne igraju ni u tragovima, ali barem su gledljivi i zabavni.

Imaju talenta, svaku večer da se vidjeti par poteza Giannisa, Wolters, Sessions i Middleton su pošteni NBA rotacijski igrači, Henson je sve bolji u oba smjera (odlična partija protiv kolege Unibrow Davisa neki dan) i bio bi odličan kada bi prestao lamatati rukama u obrani, a čak i Knight pokazuje znakove combo lucidnosti (u pravim dozama bio bi još bolji, trenutno ga je jednostavno previše), dakle sve one minute bačene na Zazu, Butlera, Mayoa, Neala i slične nekako su kompenzirane. Ali, za potpuno spasiti sezonu trebali bi se ipak dokopati visokog picka, a kako je krenulo izgleda da će i to prokockati. Naime, ovakvom formom koje je rezultirala s 4-8 scoreom nakon all-stara preskočit će ne samo Sixerse, već i Magic i slične. Mislim, zar ne bi to bio tipični Milwaukee potez, samog sebe izbaciti iz igre?

30. SIXERS 61.9

PASO: 94 (30.), -7.4

PASD: 112.5 (29.), -4.6

Brojke sve govore, komentari su suvišni, ukupna razlika od -12 u samo mjesec dana jasno ukazuje na to da je ovaj roster nedavno poharala smrtonosna bolest.

Pozitivn spin – odlučili su dati šansu Varnadu do kraja sezone, to je dobro, on je ionako neka ultra light menthol verzija Noela, a u Simsu su dobili skroz solidnu opciju, možda čak i za ubuduće. Momak kao i svi visoki s Georgetowna zna razigrati, ali pokazuje da ima i ruku i potrebne fizikalije za stalnu rolu pod košem.

19 thoughts on “THE RANKINGS, WEEK 19.

 1. Mašala, hvala što se mi ostali ne moramo truditi izvlačiti podatke nakon all – stara, najs.
  Da, Pop je “peder”, oni i dalje gaze s Parkerom i Duncanom na skoro manje od 30 minuta po utakmici, jako podlo igraju, najpodliji su u ligi i zato ih volimo (toliko kvlaitetnih igrača imaju da bez problema mogu miksat standardnu petorku i small ball koji će igrati istom kvalitetom), a još vjerojatno vuku Mavse u prvoj rundi (znači, još tjedan dana “lagane” košarke u doigravanju).
  Sve ostale ekipe na Zapadu su praktički udaljene za jednog solidnog igrača do statusa contendera. Rakete nemaju pf, Blazersi bez trećeg visokog, Mede jednog šutera, itd.

 2. Zadnje rankingse nisam dobio odgovor na pitanja pa evo opet, iako sam na neka pitanja i sam dobio odgovor 🙂

  1) Misliš li da su potpisom Big Babya Clippersi uspjeli složiti visoku liniju sposobnu se boriti za naslov? “Izgleda da su sposobni za svašta ove godine”
  2) Jesu li te Spursi uvjerili da su i ove godine “prava stvar”, nakon početka sezone u kojem su redovito gubili utakmice s jačim protivnicima? (meni osobno izgledaju značajno bolje u zadnje vrijeme, a i oporavci od ozljeda su sigurno faktor) “Definitivno izgledaju bolje :)”
  3) Misliš li da itko od trojca Rockets, Warriors, Blazers može do finala konferencije ili potencijalno i dalje? (ja osobno ne vjerujem u to, pogotovo za Blazerse, ali ove dvije bi u nekom ludom raspletu i u slučaju ozljede kod Thundera i Spursa možda mogli pomrsiti račune favoritima) “Izgleda da stvarno Blazersi ne mogu, ali Rocketsi i Warriorsi su se opasno digli”

  4) Melo u Bullsima, Thibs u Knicksima ili Melo max ugovor? “Reci ti meni :)”
  5) Koliki pad u igri predviđaš Wizardsima bez Nenea, i očekuješ li da će se vratiti u formu za playoff?
  6) Misliš li da će Rudy Gay napraviti opt out i pokušati potpisati duži ugovor? (potencijalno s Kingsima)
  7) Uz promjenu kompletne “struke”, “logistike” ili kako već nazvati ljude u Pistonsima koji nisu igrači, kakav trade bi pokušao izmisliti da se riješi ova katastrofa nastala ingenioznošću Joe Dumarsa?

 3. Što da rade Pelicansi sad?
  Imaju lošeg GM-a, nesposobnog trenera za ovu ekipu, preplacene igrace za sljedecih nekoliko sezona…
  Evans i Gordon bi po logici morali ici, i krenuti slagati ekipu oko trojke Davis-Holiday i Anderson. Prva dva u petorci okružena pravim suigracima koji im pašu, dok Anderson s klupe kao i dosad.
  Samo, tko ce uzeti ovu dvojicu?

 4. @ kistra – pa prvi potez svake nove uprave mora biti preseljenje Josha Smitha. i to uopće ne bi trebalo biti tako teško napraviti, liga je krcata momčadima kojima nedostaje jedan pošteni visoki, a Smithov ugovor je relativno podnošljiv. tu se uvijek vraćam na Nuggetse, ne kužim zašto radije ne bi plaćali Smitha nego Hicksona, Mozgova i Arthura? dakle, kada se ispravi ta Dumarsova greška, momčad se i dalje može graditi oko Drummonda i Monroea, a imat će i sasvim pristojnu salary cap situaciju u kojoj će praktički samo Jenningsov ugovor biti problematičan. a ni to nije strašno, Jennings u pravim rukama možda može biti solidna opcija vrijedna midlevela, dakle to što je preplaćen par milja nije nikakva drama. dakle, za Pistonse je ključno dovesti pravog GM-a i trenera, ovo ostalo bi se trebalo posložiti samo od sebe jer prozor da nešto naprave s ovom generacijom (Monroe, Dre, KCP, Singler) još uvijek je otvoren

  @ ray – gle, za Pelicanse dugoročno (5-6 godina) nema brige jer su riješili ono najvažnije, imaju franšizni talent. sada samo treba izbjeći ponoviti situaciju kakvu smo imali u Minnesoti kada je Garnett u 8 playoff nastupa samo jednom prošao prvi krug jer kao što smo već spominjali franšizni igrač te može dovesti do playoffa, ali za nešto više kontekst mora biti idealan. prvi korak je definitivno riješiti se Gordona, ali to će biti puno teže nego npr. Pistonsima sa Smithom jer je bolno preplaćen i igra rolu combo beka kakvu možeš popuniti igračem na minimalcu. ako ne mogu maknuti njega, onda trebaju trejdati bilo koga, Evansa, Holidaya, Andersona, samo da si iduće dvije godine daju malo prostora za disati na capu. šteta što su propustili graditi kroz draft momčad za Davisa, to se uvijek pokazalo najboljim rješenjem (toliko su pickova raspucali u zadnje dvije godine da ih sada nemaju dovoljno ni kako bi nekoga natjerali da posegne za Gordonom), ali i Holiday je dovoljno mlad da ga se smatra dugoročnim rješenjem i na njega bi jedinog trebalo računati i nakon 2016. kada će Davisu dati max. s tim da je i nad Jruom ogroman upitnik, praktički njima tri nositelja imaju ozbiljne zdravstvene upitnike u budućnosti (ozljeda Andersona je posebice grozna, a uvijek je moguće da i Holiday doživi nekakav trajni regres kao što je bio slučaj s Gordonom), a čak je i Evans stalno ozljeđen. u biti obzirom na ovakvu povijest bolesti, najviše me brine da se nešto ne dogodi Davisu jer taj klub očito nema rješenu infrastrukturu, što nije ni čudo obzirom da je do jučer bio u rukama notornog škrtca kakav je bio Shinn, a da ga danas vodi nadobudni Benson koji je pao u NBA kao s Marsa. u najgorem slučaju, čak i da ostanu s ovom jezgrom iduće dvije sezone Davis je toliko dobar da ih priključi borbi za playoff i izbori jedan ili dva sudara u prvim rundama, ali za onu drugu fazu njegove karijere definitivno će trebati imati bolji plan od ovoga stihijskog kojeg je Demps izveo prošlo ljeto doslovno grabivši koga je stigao bez razmišljanja o tome koliko ti igrači odgovoraju nekakvom budućem identitetu kojega očito nisu planirali, a nisu jer im svima gori pod petama

 5. šta misliš/te, ima li indiana problem sa klupom?

  naime, prošlogodišnje katastrofe dj augustin, gerald green i miles plumlee igraju sezone karijere dok su se ekipa koja je dovedena kao pojačanja (scoala, watson, copland) pokazali kao promašaji. čak je i granger u ovih par utakmica s klipersima pokazao više nego cijelu sezonu sa indianom.

  pretpstavljam da brojke ne daju odgovor na “zašto” pa ću se zadovoljit spekulacijama. ignoriranje razigravanja rotacija, nezadovoljstvo klupom, ili su jednostavno svi ovi bivši pacersi otišli u ruke toliko dobrih trenera (tibodo, hornaček, doc) da su oni jednostavno u stanju izvuč iz njih ono što dvije ptice (vogel i bird) nisu mogle?

 6. Holiday je po meni igrač koji bi mogao biti dobar kao treca opcija uz Davisa i jos nekoga. Dobar je play, obrambeno je isto dobar, u Phili je bio odličan, tu i ne bas jer ostatak ekipe puca k za obranu, pa je brzo uvidio da nema potrebe da se i on ubija.Ali ako svi grizu, i on ce.
  Gordon ulazi u zadnju godinu ugovora, s jos jednom dodatnom na koju je player option, ali ako ga se posalje u neku pripizdinu poput Milwaukeea, nece produziti i truniti jos jednu godinu tamo.
  Evans bi mogao ici u paketu s Andersonom recimo za Asika i pick nekakav.
  Onda se cap ocisti i omoguci se Pelicansima da dovedu postenu trojku ( Deng mozda), a nekakvog 3&D SG se nade relativno lagano, Thabo ili Rush mi padaju napamet recimo.
  Ali sve mi se cini da ce i Demps i Monty letiti. Pametni GM i dobar trenermogu cuda napraviti od ovoga.
  I tko bi bio dobar trener za ekipu Pelicansa? Znam da se nesto Avery Johnson motao okolo, ali to bi bio horor zivi za Davisa i ekipu.

 7. @ nerad – u biti, pitaš ima li Indiana problema s razvojem talenta 🙂 ne, što se vidi po svemu što su napravili s Georgeom i Hibbertom. Augustin i Green jednostavno imaju puno više prostora da budu ono što jesu, strijelci, dok su u Indiani ipak imali drugačije role koje nisu bili u stanju popuniti bez obzira koliko su prilike dobili. Augustin i Green jednostavno nisu mogli zabiti ništa iz vana iako su imali otvorenije situacije nego danas, ali očito im odgovara ova rola gunnera s potpunom slobodom naspram one 3&D igrača sa striktnim radijusom kretanja i to uglavnom bez lopte. Plumlee pak nije ni dobio šansu jer je bio 5 visoki na rosteru, ali su ga draftali, pa možemo zaključiti kako su očito vjerovali da u njemu postoji NBA igrač.

  Molim te ne budi strawman, Danny Granger je zabio par trica i odmah je bolji nego što je bio (ima čak identičan postotak za tricu, 31%, a doslovno ne radi ništa drugo osim što sjedi i pije kavu u kutu), ovo je čisti pokušaj da se nešto što nije dokaz podmetne kako bi se pojačao argument da nešto ne štima s Vogelom 😉

  Pa njihov napad je poslovično slabašan, zato jer gube previše lopti i nemaju elitne šutere, ali to je problem toga što je postavljen oko ovakve jezgre. Misliš da bi bio bolji da su dopustili svima da letaju uokolo i potežu trice, odnosno da bi ih danas smatrali prvim favoritom da Augustin i Green imaju dozvole za potezanje kad god žele?

  Nemaju Pacersi problema ni s klupom, ne vidim po čemu zaključuješ da su Scola i Watson odjednom promašaji kad igraju na svojoj standardnoj razini i Pacersi tijekom cijele godine imaju solidnu klupu, čak i jednu od boljih u ligi. Jedini problem je što su u zadnje vrijeme bez Watsona koji je prvo ime s klupe, kao i što je možda previše koriste na hokejaški način, dakle ne rotiraju više startera nego baš imaju drugu postavu. Ali, to će se u playoffu ionako rezati, a nije da je usprkos potpuno logičnom skromnijem učinku rezervi momčad patila.

  Ne, problem Pacersa je isključivo pad forme startne petorke, odnosno Georgea u napadu i Hibberta u obrani. U biti, ako već tražimo problem s Vogelom, onda je to potpuno pogrešno tempiranje forme. Mislim, ne znam koliko si gledao Pacerse, ali čak ni Stephenson koji bi trebao biti nekakav stalni održivi izvor energije više uopće ne igra obranu. To stvarno nema veze sa Scolom ili Augustinom, zar ne?

  I da, Stan i Ron se uopće nisu susreli. Ali, Vinnie Del Negro is an idiot!

  @ ray – trener za Pelikane? Pa najbolji slobodni vani su braća Van Gundy i George Karl, posebice braća zbog obrambenih fundamenata i rada s visokima. Karl bi mogao s Holidayem i Davisom pokušati oživiti duh Sonicsa 90-ih. Ostala reciklirana imena treba izbjegavati, posebice Averya iako je to nažalost najrealnija opcija jer je on rođen u Big Easyu i zadrti je lokalpatriot, nema sumnje da bi ga lokalni mediji odmah popušili zbog naglaska. Ako ne možeš do ovih dokazanih imena, onda dati šansu jednom Ewingu koji je također iz Riley/Van Gundy štale ili ukrasti Longabardia iz ruku Sunsa. Ili posegnuti za Smartom ili Hoibergom u NCAA.

 8. Lionel Hollins sljedeće sezone mora dobiti negdje angažman, mora…

 9. Hvala na odgovorima 🙂
  Jedino se bojim da ce od ovih 8 imena uzeti jedinog koji bi bio promašaj

 10. Vrlo jednostavan zaključak za Thundere, skupina ojebina osim Duranta – Russa. Ne znam kako ih drugačije nazvat jer oni pokraj ovakve Durantove sezone (rang Jamesa iz Cavsa) nisu u stanju biti uvjerljivo prvi na tablici s tim da imaju rekao bi najlakšu konferenciju na Zapadu (niko obranu ne može igrat u njihovoj konferenciji, tri top 10 odozada obrane i Vukovi bez pristojnog bočnog igrača)
  Kako oni misle igrat doigravanje? Pretpostavljam da će dvojac Durant-Russ odrađivat 70% potrošnje u napadu, a još bi trebali nešto u obrani odigrat. Koliko je moguće da oni imaju iznadprosječnu realizaciju na toliku potrošnju kroz kompletno doigravanje. Uglavnom, budu li im Mede prvi krug ne bi se šokirao da ih tutnu van iz doigravanja ili u najmanju ruku odvedu do 7 utakmice.
  Možda je ovo malo preekstremno, ali kada vidim da im je Fišer glavno oružje s klupe ne daju mi veliko povjerenje

 11. Kustra, kaže se divizije, ne konferencije 🙂

  (plus, komentar ti ne uvažava da su dobar dio sezone bili bez Russa, dakle po tvojoj logici trebali su bit još gori, a doigravanje će igrati ko i svih ovih godina do sada. S tim da se ja ne bojim toliko za Mede obzirom na Russovu formu i činjenicu da Mede nisu elitna šuterska momčad, a takvi daju puno više problema njihovoj obrani od ovih što napadaju reket)

  @ čovjek s najgorim nickom ikada – Pacerse sam valjda detaljno iskomentirao između ostalog i u odgovoru Neradu, a Heat je jednostavno naletio na minu od rasporeda, obrana im je više nego solidna čak i u svim ovim porazima (dobro, osim Denvera sinoć, ali zato će opet bit luđačka protiv Rocketsa). Od Bullsa su izgubili u produžetku, od Netsa jer su prokockali zadnji napad, tako da je problem u ovom periodu napad – LeBron zbog ozljede ne napada sredinu kao inače, boji se da ne dobije po nosu, a šuterski to ne mogu nadoknaditi, posebice jer se Battier pretvorio u statista iz Walking Dead, a Allen nema konstantu na koju smo navikli iako je praktički četvrti igrač i definitivno ga trebaju svaku večer

 12. Mislim divizija, pišem konferencija 🙂

  Ali dugonja je igrao nemoguće dobro, level monster.
  Ostao sam bez teksta, ne znam šta da napišem, javim se popodne kad uspijem složit neki suvisli odlomak o njihovim “talentima” s klupe 🙂

 13. Gee,sta mislis o Diengu iz Minn. ? Moze li biti dio ozbiljnije rotacije ?

 14. ne mislim da ima veze sa razvojem talenta (to bi bilo suludo obzirom na primjere koje si naveo i lancea) nego nego sa načinom na koji koriste ili uvježbavaju klupu odnosno igrače koju imaju.

  do zaključka tj pitanja sam došo nakon gledanja dallas indiana, di su starteri indiane odigrali na razini a klupa dallasa uništila indianu (doduše u pravu si cj watson nije igrao).

  onda sam malo guglo stats i skužio da klupa indiane nije dobila (bar po mjeri hoopsstats) matchup sa klupom ekipe koja je preko 50% od all star breaka.

  uz to svi igrači koje sam spomenuo (nisam gledo za grangera) imaju/imali su bolji PER u drugoj ekipi u kojoj su igrali u zadnje dve godine – dakle dj u chicagu, scola, green i plumlee u phoenixu, a cj watson u netsima – nego u indiani, i to svi oni osim watsona imaju ZNATNO bolji per u toj drugoj ekipi. mogo bi sad ići opet vadit podatke al to može svako za sebe ako mi nevjeruje. e sad ne znam što IOR kaže za njih, no eto otud moje pitanje.

  Inače se i fogel očitovao na moju kritiku klupe 🙂 i slažem se snjim da je ovo 28 mjesto dokaz one o lies, damn lies and statistics jer ako se to stavi u kontekst obrane i napada dobije se ipak nešto bolji rezultat ali opet poražavajući za ekipu koja je napočetku izgledala ko da će imat prednost s klupom

  http://bleacherreport.com/articles/1991058-frank-vogel-calls-28th-bench-ranking-misleading-stat

  a za grangera priznajem da sam umetnuo bez risrča ali nije mi se dalo zbog premalo uzorka. pa nije čak ni strawman nego CHEWBACCA http://www.youtube.com/watch?v=clKi92j6eLE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *