THE FINAL RANKINGS, WEEK 24.

Prije sutrašnjih playoff najava završni osvrt na sezonu kroz usporedbu IOR projekcija sa stvarnim raspletom. Sistem se pokazao više nego pouzdanim s 14 od 16 pogođenih playoff momčadi (jedino su Knicksi i Pistonsi ustupili mjesta Raptorsima i Bobcatsima), iako je od ovog vrlo dobrog prosjeka, koji ionako ovisi o toliko varijabli da ga nema smisla uzimati kao standard već čisti slučaj, važnije da je pravovremeno uočio trendove i putanje razvoja pojedinih momčadi. Tako da ispadanje Knicksa obzirom na očekivani regres i nije takvo iznenađenje iako je neočekivan ovoliki pad u ovako lošoj konkurenciji.

Raptorsi i Bobcatsi su pak doživjeli očekivani iskorak iako puno veći od projekcije zbog izuzetno povoljnih promjena konteksta, a jedine momčadi koje su totalno izigrale sistem su Pistons i Sunsi, prvi negativno, a drugi pozitivno (Detroit je pokopan zbog nesposobnog vodstva, dok je Phoenix upravo na račun briljantnih lidera nadmašio vlastite mogućnosti). Također, treba imati na umu da je zbog nedostatka vrhunskih momčadi na Istoku krema Zapada gomilala pobjede te im se prag pobjeda podigao za barem 4-5 pobjeda, do granice od 49 pobjeda koju je trebalo preći da se uđe u playoff što je jednostavno blesavo (drugim riječima, Dallasu je nedostajala jedna pobjeda negdje usred sezone da danas imamo 8 momčadi na Zapadu preko 50 pobjeda – jesam već istaknuo koliko je to suludo?).

Uglavnom, da ne gubimo dalje vrijeme na ćaskanje, usporedimo razvoj situacije od momčadi do momčadi po završnom rasporedu na rankingsima 4 faktora.

01. CLIPPERS 84.6

SCORE: 57-25

IOR: 57-25

Napad očekivano završio kao najučinkovitiji u ligi (iako bez pomoći Jareda Dudleya), obrana taman na rubu top 10. Ključne promjene koje je Doc uveo su puno bolja kontrola perimetra iako rotacije prema sredini i dalje ostaju problematične (visoki im jednostavno previše izlaze prema vani, a bočni igrači ne zatvaraju rupe) i način na koji koristi Griffina, puno više u tranziciji i spot up situacijama gdje dobiva loptu licem košu nego u klasičnoj post up akciji koja je obilježila eru Del Negro (što je i dovelo do toga da Clippersi igraju puno, puno brže nego prijašnjih sezona).

02. SPURS 84.5

SCORE: 62-20

IOR: 58-24

Ovdje se nema što dodati, Spursi standardno nadmašuju očekivanja zbog fantastične dubine i sistema koji uvijek izvlači maksimum iz skromnije razine talenta od one koju brojke korištene u projekcijama mogu formulirati. Obrana očekivano elitna s još jednim vanserijskim izdanjem Duncana u sredini, napad završio izvan top 5 što je popriličan šok, na “čak” 7. mjestu.

03. THUNDER 83.7

SCORE: 59-23

IOR: 56-26

Westbrook je odigrao manje utakmica od očekivanog, ali klupa je u prvom dijelu sezone bila bolja od projicirane, plus je Durant napravio još jedan korak naprijed, do MVP razine pored živog LeBrona.

04. ROCKETS 83.4

SCORE: 54-28

IOR: 54-28

Napad oko top 5, obrana oko top 10, to su bila očekivanja i manje-više su ostvarena. Prva faza projekta je završena.

05. BLAZERS 82.3

SCORE: 54-28

IOR: 42-40

Iako je playoff nastup i korak naprijed bio u sferi realnog, Blazersi su debelo nadmašili projekcije, prvo fantastičnim napadačkim izdanjem u prvom dijelu sezone, a onda i buđenjem obrane nakon all-star pauze. U cijelom ovom periodu pak ključna konstanta bio je Aldridge, koji je uz podršku Robina Lopeza odigrao najbolju košarku karijere i oko kojega se vrti sve u ovoj momčadi. Kojoj samo prosječna klupa nedostaje da održi, a možda i nadmaši ovaj iskorak.

06. WARRIORS 81.7

SCORE: 51-31

IOR: 46-36

Problemi s klupom su bili očekivani, kao i to da će obrana biti bolji dio momčadi od napada. Ono što nismo očekivali je da će Jackson svojim nesuvislim rotacijama dodatno naglasiti najveći problem koji ima na rosteru, odnosno da će obrana biti toliko dobra da izvuče poneku pobjedu viška.

07. HEAT 80.7

SCORE: 54-28

IOR: 60-22

Obzirom kako su igrali u završnici sezone score je odličan, problemi s ozljedama i regres bitnih igrača uzrokovan starenjem doslovno su ih doveli u situaciju da održavanje postane važnije od uigravanja. Što je dovelo do toga da prvi put u eri nakon Decisiona imamo Spoelstrinu momčad koja nije bolja ili barem drugačija od one prethodne.

08. PACERS 80.4

SCORE: 56-26

IOR: 55-27

Na kraju ispada kako su barem rezultatski i statistički pronašli zlatnu sredinu, razina igre s početka bila je neodrživo visoka, isto tako ove igre u završnici su bile neodrživo loše. Čudno je samo to što obično momčadi koje ovise isključivo o obrani imaju puno manje ovakvih fluktuacija od onih koje se oslanjaju na napad. To sve govori koliko je ova skupina bez jasne hijerarhije neobična i opasna po sve, pa tako i samu sebe.

09. RAPTORS 78.1

SCORE: 48-34

IOR: 38-44

Dio uspjeha može se pripisati vlastitoj kvaliteti i potezima poput zamjene Gaya šuterom poput Rossa što je odmah otvorilo napad, a dio padu Knicksa, Netsa i Bullsa, nekome su sve te utakmice izgubljene zbog ozljeda Lopeza i Rosea trebale pripasti.

10. MAVS 77.7

SCORE: 49-33

IOR: 42-40

Svjestan da obranu ne može dići na zadovoljavajuću razinu, Carlisle je sve podredio maksimiziranju napadačkog potencijala i to se pokazalo formulom koja je Mavse ostavila na playoff kursu. To što im je za to trebalo 49, a ne 42 pobjede, za neku drugu je priču.

11. SUNS 77.6

SCORE: 48-34

IOR: 17-65

Najveće i najugodnije iznenađenje sezone, ujedno i glavni razlog zašto je praćenje sporta, a posebice NBA, zabava bez premca – nije problem odrediti donju i gornju granicu nečijih mogućnosti na osnovu brojki kada vam je poznat kontekst, ali odrediti kako će ideje, karakteri i talenti funkcionirati na potpuno brisanom prostoru ostat će vječna misterija na koju odgovor može dati samo vrijeme. Bez obzira što im je na kraju izmakao playoff, svi znamo da su Sunsi bili jedna od desetak najboljih momčadi upravo završene sezone po svim ozbiljnim mjerilima. Zbog toga ćemo ih pamtiti puno više nego svu ovu gomilu playoff prolaznika koji su si kupili par tjedana života.

12. GRIZZLIES 77.4

SCORE: 50-32

IOR: 53-29

Obzirom na loš početak u kojem su još razmišljali što i kako, a zatim i onaj period bez Gasola, to što su zamalo ostvarili projekciju djeluje nestvarno. Ujedno i dovoljno govori o tome kako su dobro igrali jednom kada su se opet okupili pod istim sloganom heart, grit & grinda. Plus nikako ne zanemariti sjajne infuzije talenta tijekom sezone (Leuer, Johnson, Lee) koje su održavale organizam vitalnim.

13. BULLS 77.3

SCORE: 48-34

IOR: 54-28

Bez obzira na to koliko Istok bio tanak, micanje Rosea i Denga iz slike smanjilo bi svaku realnu projekciju za barem 15-ak utakmica manje. To što su Bullsi ostali kratki za pišljivih 6 dovoljno govori kakav je posao odradio Thibodeau i koliko su grizli Noah, Butler i društvo suočeni sa problemima. To je ogroman plus koji samo još jednom naglašava koliko je nepravedno što se ovaj roster već treću godinu za redom nije imao prilike pošteno boriti za vrh.

14. WIZARDS 75.8

SCORE: 44-38

IOR: 40-42

Obzirom da su ozljede napadale taman u skladu s očekivanjima, lagani rast treba pripisati lakšem rasporedu, ali i boljoj igri u napadu nakon all-stara, posebice klupe – ne treba zanemariti koliko je bolje ova momčad igrala (ili je bolje reći koliko je manje oscilirala) od kada je Maynorove minute dobio Miller.

15. WOLVES 75.7

SCORE: 40-42

IOR: 41-41

Dobar dio sezone se povlači priča kako su Wolvesi izrazito nesretna momčad koja statistički zaslužuje puno više pobjeda, ali nitko ne govori da se ta statistika koju spominju bazira isključivo na koš-razlici po kojoj su Wolvesi puno bolji nego što rezultati govore. I iako je koš-razlika nesumnjivo bolji pokazatelj nečije vrijednosti od scorea, gledajući njihove rezultate kroz prizmu 4 faktora dolazimo do puno manjeg razilaženja između stvarnosti i onoga što mislim da bi stvarnost trebala biti. Naime, Wolvesi su bili užasni u dva faktora koji imaju daleko najviše korelacije s uspjehom, a to su šutiranje i branjenje šuta. Bez dovoljno šutera u napadu i bez poštene zadnje linije jednostavno nije moguće igrati pobjedničku košarku, koliko god da vam je sistem kvalitetan i koliko god da ste talentirani. Kad još uz sve to imaš i trenera koji je i prije nego je sezona počela već čekao da završi…

16. BOBCATS 74.2

SCORE: 43-39

IOR: 29-53

Big Al je sam po sebi bio garancija malog napadačkog napretka, ali malo koji sistem je mogao znati da će novi trener instalacijom oprezne obrane donijeti ovoliko utakmica plusa. Čak i da je Istok bio nešto kvalitetniji i da nisu upali u playoff, njihov napredak na defanzivnoj strani lopte je impresivan i Cliffordov posao stavlja u najužu konkurenciju za uspjeh godine u svim sferama NBA bivanja.

17. NETS 74.1

SCORE: 44-38

IOR: 55-27

Ozljede su ih unakazile i izbacile iz skupine izazivača, ali se barem pokazalo da dovođenje nesebičnih profesionalaca kakvi su Pierce i Garnett ne može biti promašaj. Nakon početnih traženja idealnog stila Kidd je pronašao formulu koja je dovela do playoffa, ovih minus 11 utakmica u odnosu na projekciju obzirom na sve izgubljene utakmice sada se čine dobrim rezultatom. Posebice jer su igrači poput Livingstonea i Plumleea odradili sjajan posao.

18. NUGGETS 73.7

SCORE: 36-46

IOR: 41-41

Obzirom na ozljede i povremeni manjak čak i osnovnih uvjeta za rad (čitaj: bekova koji mogu prenijeti loptu), Nuggetsi se nisu raspali i to je uspjeh samo po sebi. Shaw je prije svega potezima u obrani održao momčad na razini donekle razmjernoj talentu što je obzirom na kontekst čak i uspjeh (u par navrata je stvarno izgledalo kao da je sezona otišla potpuno kvragu).

19. HAWKS 73.4

SCORE: 38-44

IOR: 43-39

Ozljede su ih uništile, posebice onaj period kada su igrali bez unutarnjeg igrača, ali su se izvukli zahvaljujući nedostatku konkurencije sposobne iskoristiti pad.

20. KINGS 73.3

SCORE: 28-54

IOR: 31-51

Bilo je povremenih bljeskova, posebice individualnih, ali prošla je još jedna sezona, a Kingsi jedva da su napravili nekakav napredak, čak se pri tome i srozavši za nekoliko pobjeda – ako ćemo se držati teze da je Istok poklanjao pobjede Zapadu, onda su Kingsi minimalno trebali opravdati projekciju, ako je ne i nadmašiti za par utakmica plusa. Uračunamo li i priliv talenta usred sezone i prije svega Cousinsov napredak, postaje očito kako nemaju nikakvih razloga za zadovoljstvo ukupnim dojmom kojega su ostavili.

21. PELICANS 73.1

SCORE: 34-48

IOR: 33-49

Projekcija se čini točnom, ali nije tako – da ih ozljede nisu osakatile sigurno bi imali 7-8 pobjeda viška. Obzirom da bi time direktno utjecali na score konkurenata, tko zna, možda bi bili i u borbi za playoff do samog kraja. Samo, ako su ozljede koštale toliko puno poraza, što je u prvom redu donijelo toliki napredak u odnosu na očekivani rezultat? Pa to što je Anthony Davis bio duplo bolji nego smo se usudili nadati. Franšizno dobar.

22. KNICKS 72.9

SCORE: 37-45

IOR: 48-34

Očekivani regres obzirom na stil igre i odlične prethodne sezone nestalnih pojedinaca poput Feltona i Smitha morao se dogoditi, a ozljede su učinile ostalo. Također, činjenica je da su upravo dva udarna beka najveći dio sezone odbijala uhvatiti ikakvu profesionalnu formu – regres je jedno, ovo što su oni pokazivali veći dio sezone bila je čista sabotaža. Mike Woodson je još jednom postavio krivu obranu, ali tako je bilo i lani pa se nitko nije bunio jer ih je napad mogao izvući. Ovaj put nije jer je Woodson petljao s provjerenom formulom Carmela na četvorci kako bi otvorio prostora Bargnaniu. Bila je to jednostavno klasična Knicks sezona nakon koje svima uključenima treba terapija. Zato je dobro da je stigao dr. Phil.

23. PISTONS 71.5

SCORE: 29-53

IOR: 39-43

Ovdje više nemam što dodati, da iskusniji i pojačani roster u odnosu na onaj od godinu ranije ostvari isti rezultat jednostavno je nevjerojatno. A sve se vrti oko još jedne hrpe krivih procjena Joea Dumarsa i u današnje vrijeme sve rjeđe viđenog pokušaja guranja prstiju u utikač za struju samo zato da bi se opravdao novac potrošen na aparturu koja ne podržava vašu električnu mrežu.

24. CAVS 71.4

SCORE: 33-49

IOR: 35-47

Ako je sistem negdje bio u pravu, onda je to u čitanju Cavsa kao momčadi koja će izbjeći značajniji napredak. Jednostavno, oslanjanje na Bynuma i Browna nikako nije bilo rješenje, sve je praktički bilo u rukama eventualne eksplozije nekoga od mladih, prije svih Irvinga, što je opet izbjegnuto. Poput Pistonsa imaju i dalje šansu okrenuti novu stranicu, ne smiju je propustiti jer ovo nije jezgra bez nade. Još.

25. CELTICS 69.3

SCORE: 25-57

IOR: 28-54

Manje-više sve očekivano obzirom na stanje franšize i očiti rebuilding, male obrambene pomake koje su dobili od odličnog stručnog štaba uništili su nemoćnom igrom prema naprijed, posebice od kada se ne baš raspoloženi Rondo priključio momčadi.

26. JAZZ 68.1

SCORE: 25-57

IOR: 29-53

Više od scorea zabrinjava što ni jedan od mladih igrača nije pokazao znakove napretka. Odnosno, vidi se da znaju, ali apsolutno nisu bili u prilici pokazati to. Stoga se nadam da je Tyrone Corbin jedan od onih kojima je vrijeme isteklo jer ovoj momčadi treba nekakav cilj i identitet.

27. MAGIC 68.8

SCORE: 23-59

IOR: 22-60

Sve po očekivanjima od valjda najmanje zanimljive momčadi u ligi. Afflalo je imao par dobrih šuterskih mjeseci, ali se na kraju sve svelo na prosjek. Vaughn pokazuje opasne limite u korištenju rotacija i igrača, ali teško je reći radi li se o svjesnim potezima kako bi se ispitalo što imaju na raspolaganju iz svakog kuta ili čistom lupetanju.

28. LAKERS 68.6

SCORE: 27-55

IOR: 33-49

Iako su podbacili, uzmemo li u obzir da nisu dobili ništa od Nasha i Kobea i da je Gasol odigrao jedva pola sezone na razini koja se od njega očekuje, možemo reći kako su dobro i prošli. Ako ništa drugo, D’Antoni je izvukao maksimum iz ovoga napada, ignorirali mi to ili ne.

29. BUCKS 64.6

SCORE: 15-67

IOR: 34-48

Gomila ozljeda, gomila krivih potpisa, potraga za identitetom i uopće funckionalnom postavom tijekom sezone. Bucksi su u principu kao i Pistonsi najveći problem napravili tijekom ljeta potpuno pogrešnim planom i pristupom. Za nadati se da će novi vlasnici kao prvi potez očistiti urede od Hammonda i njegovih ostataka. Šteta pak Drewa koji je i u ovoj očajnoj situaciji izvukao solidne role od nekih igrača i promovirao potencijalno zanimljiva imena.

30. SIXERS 62.4

SCORE: 19-63

IOR: 17-65

Na kraju je sve ispalo po planu, kao što bi se vjerojatno dogodilo i da nisu ostali bez Hawesa i Turnera. Obzirom da im je forma bila u padu jednom kada je liga shvatila kako napadati njihov presing i braniti jurnjavu, koliko su realno izgubili poslavši ih iz kluba? 2 pobjede? 3? Zar je bitno u situaciji u kojoj je i prije početka sezone jasno kako su im skromni dometi?

4 thoughts on “THE FINAL RANKINGS, WEEK 24.

  1. Milwaukee prodan, nadam se u bolje ruke, jer ima tu igrača koji uz par dobrih ulova na draftu mogu činiti dobru ekipu. Giannis,Henson,Knight uz recimo Wigginsa ove i Okafora sljedece sezone mogu činiti odličnu ekipu.
    Sad, birati Wigginsa/Parkera ili se kockati sa Embiidom?

  2. de napisite najave za playoff, ne mogu docekat da grizliji ponovo izbace duranta

  3. Embiid i dovesti Kareema natrag u Milwaukee kako znaju i umiju 😀

  4. Jebale me mede i što ih pratim, Tony Allen će me ubiti sada kad bude imao 30min zbog KD-a 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *