DAY THIRTY-FOUR – SMALL BALLS

PACERS @ HEAT

Netko drugi bi bio zadovoljan s onim odrađenim do sada i jahao bi rotaciju koja je donijela pobjedu u prošloj utakmici, ali ne i Spoelstra. Čovjek se uživa igrati opsesivnog stručnjaka i u dva dana pripreme za novu utakmicu jednostavno je odlučio da sve one dobre stvari iz prošlog susreta (Lewis na Westu i LeBron na Stephensonu) postanu standard od početka. Bez Haslema na parketu i s receptom dva stretch visoka koji izvlače Hibberta i Westa iz reketa, Miami konačno otvara utakmicu vrhunski, bez problema dolaze do poena – LeBron ima otvoren put u sredinu i niže ulaz za ulazom (4 polaganja na obruču i 3 asista u vidu povratnih prema perimetru) dok Bosh zabija sve što potegne iz vana (13 poena na otvaranju uz 3 trice). Ovo je previše za Pacerse koji tako već na startu upadaju u rupu iz koje se nisu iskopali cijelu utakmicu – Miami dominira igrom do te mjere da vode svih 48 minuta.

Najluđe od svega, Lewis drugu utakmicu za redom nije ubacio ništa (obruč se vjerojatno i sada trese od njegovih cigli), ali samo njegovo prisustvo na parketu tjera Westa dva koraka više prema perimetru i to je dovoljno da LeBron i društvo nađu prostora za doći u sredinu i razbiti obranu Indiane. Istu stvar gledamo i u obrani – Lewis je sposoban sam smetati Westu dovoljno da ovaj ne uništi Miami u reketu, a bez potrebe da na startu svakog posjeda udvajaju dva visoka Indiane, Miami si može dopustiti igrati svoj zonski presing i rotirati se na vrijeme za udvojiti svaku opasnost naknadno, posebice Hibberta kojega su potpuno isključili iz utakmice spriječivši dotok lopte do njega. Uglavnom, ovaj iznenađujući x-faktor tako je Miami, od momčadi koja je prve dvije utakmice igrala gotovo bez smallball postava, opet preko noći pretvorio u potpune zagovornike igre s pet igrača na perimetru (gledali smo i luđih stvari u playoffu, sjetimo se samo Collinsa na Dwightu, ali da će Lewis neutralizirati D-Westa, to je bilo teško očekivati – samo još jedan dokaz zašto je playoff zakon).

Šteta što zbog ozljede Birdmana (udarac u bedro, ništa opasno) trener Heata na raspolaganju nema i idealnu drugu petorku jer bi utakmica vjerojatno završila već u drugoj četvrtini – ovako je opet prisiljen na parket staviti u sredinu Haslema (koji čak i u sinoćnjoj kontroliranoj utakmici uspijeva biti jedini igrač Heata s minusom u rubrici +/-, s njim na parketu Heat, dakle momčad koja ima score 11-2, do sada u playoffu ima -43 za 114 minuta što ih je proveo u igri), ali i ostati vjeran niskoj postavi s Coleom, Battierom i Allenom uz koje se izmjenjuju ili Wade ili James. Scola zabija nekoliko skok-šuteva s lakta za redom i tako vraću nekakvu rezultatsku ravnotežu iskrom u napadu, ali već povratkom startne postave postaje jasno da obrana Indiane ovdje jednostavno nema rješenja, Heat opet prelako dolazi do prilika u sredini. Praktički, gostima ostaje samo osloniti se na napad, ali, sa Stephensonom pod kontrolom (James, Wade i Cole se izmjenjuju na njemu konstantno ga stavljajući pred nove izazove), sve što im ostaje je forsirati Westa (što je bitno, upravo o tome može li u idućoj utakmici razbiti Lewisa 1 na 1 ovisi koliko dugo će se još Indiana motati u ovoj seriji – očekujem hranjenje loptama na visoki post od prve sekunde utakmice broj 5) i nadati se da Hill i George mogu nešto napraviti iz spot-up situacija.

To sinoć nije dovoljno, Miami se na startu treće odvaja odličnom LeBronovom rolom (i dalje koristi prostor u sredini, ali i zaokružuje učinak s dvije trice), Heat tu već opasno koketira s 20 razlike, a Indiana sada i doslovno ostaje bez Hibberta koji kupi četvrtu osobnu. Figurativno su bez njega ionako cijelu večer, presing Heata uništava i ono malo kreacije na vanjskim pozicijama koja bi mogla otvoriti prostor za Roya, a pravovremene rotacije i udvajanja u postu ako bi lopta i došla do njega rade ostatak posla. Pacersi jednostavno ne mogu izigrati obranu Heata na način na koji to Miami može njihovu, a tu nije problem samo sve bolja obrana Heata, već i Pacersi sami, nema tu više ni trunke onog kruženja lopte iz prve utakmice kada su tražili rupe iza leđa obrane (da ne govorim da su i u prethodne dvije godine lakše nalazili načina doći do svog centra).

Ironija situacije je da Pacersi igraju najbolje kada je Stephenson u pozadini i kada se lopta vrti kroz post, ali, iako u ovom trenutku definitivno gledamo previše Stephensona s loptom, Lance doslovno izgleda kao jedini čovjek voljan preuzati odgovornost tako da krivica definitivno nije na njemu već prije svega na stručnom štabu koji ne nalazi načina osloboditi druge opcije, a i pasivnost Georgea zaslužuje kritike – momak je trebao voditi momčad u ovom playoffu, a bez njegovog iskoraka Indiana jednostavno nema dovoljno talenta prema naprijed da ozbiljnije zaprijeti dominaciji Heata na Istoku. Teško je reći da je jedna od ovih stvari problem, jednostavno se radi o hrpi njih koje samo naglašavaju ključnu činjenicu – Pacersi moraju još itekako puno raditi da postanu izazivač, a za to što su nas “razočarali” kriva su isključivo naša očekivanja, ništa drugo (usprkos solidnom rezultatu, ne bi me čudilo da Bird makne Vogela preko ljeta, ovoj momčadi definitivno treba nova vizija).

Uglavnom, do kraja treće četvrtine utakmica je gotova (iako, realno, bila je gotova čim su James i Bosh kliknuli na onih par slash & kick akcija na startu), Miami ima i +23 tijekom četvrte i praktički samo njihovo opuštanje u zadnjih 5 minuta omogućava Indiani da smanji rezultat i prikrije činjenicu da su u seriji postepeno padali od ranga izazivača do ranga školarca. Mogu li barem spasiti dojam/obraz i u idućoj utakmici doma konačno na mišiće dobiti jednu utakmicu u svom stilu i tako barem ponuditi mogućnost da se serija opet okreće prema visokim postavama i valjanju u blatu gdje leži taj mikroskopski tračak nade koji im ostaje?

3 thoughts on “DAY THIRTY-FOUR – SMALL BALLS

  1. gee, kako komentiras ovu bolesnu wadeovu efikasnost? igra stvarno pametno, djeluje skroz usporeno, a opet nalazi nacin da dode do pozicije gdje lagano trpa, bilo floaterom, bilo preko cutova, bilo sa poludistance, jos je počeo i trice zabijati…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *