FREE AGENTS – CLASS OF 2014.

Dojmovi netom završene sezone još se nisu slegli, a draft i tržnica su već pred nama (ako ste totalni manijak poput mene možete dodati i ljetnu ligu na popis). Za par dana bavimo se draft klasom, a današnja tema su slobodni igrači.

I to samo ovi stvarno slobodni – ne uzimam u obzir ove poput Jamesa ili Mela koji imaju opcije s trenutnim klubovima, iako ih ne mogu potpuno ni zanemariti u kontekstu u kojem baš i nema neke ponude ako njih maknemo iz slike. Naravno da James i Melo zaslužuju max i svaka momčad koja im ga može pružiti treba na tome bazirati svoju strategiju, a nije da ih nema – uz Dallas i Sixerse koji predvode lov s čak 30-ak milja prostora na capu, što stvarnih što potencijalnih (prostor Mavsa je vezan uz uvjet da Dirkov popust bude izdašan), tu su još Cavsi, Hornetsi, Lakersi, Magic i Jazz kao momčadi koje bez problema mogu ponuditi max ugovor, plus Pistonsi, Bucksi, Bullsi i Hawksi koji se mogu pridodati akciji uz malo truda i čišćenja svlačionice.

Dodaj još da i Toronto i Washington mogu stvoriti prostor ako ne zadrže igrače, odnosno da i Miami, Memphis, New York i Sacramento mogu završiti s potrebnim prostorom ako svih njihovi igrači iskoriste opcije ranijeg prekida, i ispada kako više od pola lige ima dovoljno fleksibilnosti da sudjeluju u tržnici koja može u trenu od nikakve postati vrhunskom.

Naravno, ovakva fleksibilnost, osim što naglašava sve pametnije upravljanje franšizama (Teksas, hvala ti na tome) i sve veću izjednačenost barem u uredima, povećava i mogućnost da gledamo gomilu tradeova – imena nema dovoljno da popune ovoliko potreba, tako da nije isključeno kako ćemo gledati igrače poput Lovea ili Horforda kako mijenjaju klub i općenito zamjene od kojih će nas boliti glava, možda već za vrijeme drafta.

Realno, čak i u ovakvom bogatstvu opcija situacija u kojoj se našao Heat definitivno je najfascinantnija, nakon što su prije 4 godine imali potpuno slobodan cap sada su se našli u sličnoj situaciji, iako puno težoj za manevriranje obzirom na moć koju su dali igračima (prije četiri godine svi su dolazili u čistu situaciju, sada je ona ipak puno kompleksnija zbog kombinacije mogućnosti i promijenjenog konteksta, konkretno starosti i pada produktivnosti pojedinaca).

Ovo ćemo stoga pratiti u real-timeu i komentirati jer jednostavno nema te vizije koja može obuhvatiti sve moguće scenarije u jednom tekstu, a zato ću se i baviti samo onim trenutno opipljivim. A to su igrači koji su trenutno potpuno slobodni i kojima po ovome što trenutno znamo bilo tko može ponuditi ugovor 1.7. (jasno, oni koji se nalaze u RFA situaciji čak i nakon takvog čina mogu biti spriječeni u napuštanju kluba). Lista je posložena po IOR učinku u upravo završenoj sezoni, učinku koji igrače svrstava u određene skupine kvalitete pripadnost kojima daje određenu vrijednost njihovom budućem ugovoru.

Odmah je jasno da, ne prepuste li se James i Melo tržnici, nemamo na raspolaganju nikoga vrijednog max ugovora, samo par igrača koji vrijede od 10 do 12 milja po sezoni (a i oni donose određene upitnike, iako ne poput Wadea koji također ima opciju zaraditi 20 milja iako mu realno pripada ugovor do 12 milja) i gomilu imena vrijednih između midlevela i 10 milja koji će, upravo zbog gomile resursa koje treba negdje raspodijeliti, završiti s većim ciframa.

Danas sam tako odlučio spomenuti sva slobodna imena (UFA ili RFA) na tržištu pod uvjetom da su imali ugovor tijekom prošle sezone, dakle njih 111 ukupno (četvrtina radne snage u ligi), a da sam uključio još sve igrače koji imaju razne opcije i negarantirane ugovore aktivacijom ili odbijanjem kojih se mogu pridružiti tržnici, samo po pitanju startne vrijednosti dodao bi još 24 imena na popis, 40-ak kad bih gledao i one ispod 40 IOR bodova). Uglavnom, ovih dana će velika većina njih odlučiti što sa svojim opcijama pa ćemo dobiti jasniju sliku tržnice (na kojoj možda neće biti previše elitnih imena, ali srednje klase je više nego dovoljno da momčad poput Heata bez probema može posložiti novi roster, jasno pod uvjetom da joj ostane nešto prostora nakon što riješi vrh). Neka imena su već odlučila što će dalje, Amare, Joel Anthony i Jason Richardson ekspresno su pokupili svoje opcije da uzmu nezaslužene milje, Dallas je zakapario Crowdera, dok je na drugoj strani jedino McRoberts već odustao od svoje i postao je slobodan igrač, nada se ulovu većem od 3 milje kojega definitivno zaslužuje, 15 za 3 godine realna je cifra obzirom na prikazano u prošloj sezoni.

Najzanimljiviji potez će izvesti Houston ako ne pokupe Parsonsa za minimalac, a kao najlogičniji razlog za ovako nešto nameće se zaštita prava – naime, odbivši pokupiti opciju Rocketsi i dalje mogu matchirati svaku ponudu za Parsonsa (ne dogovore li se oko novog ugovora u idućih 10-ak dana, a vjerojatno neće jer Rocketsima je u interesu da ne zakrče cap kako bi mogli aktivno sudjelovati u tradeovima, možemo očekivati kako će Houston obraniti svaki pokušaj potpisivanja Chandlera koji realno zaslužuje 10 milja po godini, jasno osim u slučaju da netko ponudi max koji bi se u njegovom slučaju trebao kretati oko 14 milja). Ako pak pokupe opciju za dodatnu godinu na minimalcu, po kompliciranim pravilima salary capa Parsons bi iduće ljeto bio slobodan igrač koji bi imao Bird prava s Houstonom, ali Houston ne bi imao nikakve mogućnosti matchirati ponude ostalih franšiza jer za igrače druge runde ne vrijede klasična rookie pravila po kojima nakon četvrte godine imaš pravo na još jednu kvalifikacijsku ponudu i matchiranje eventualnog ugovora ponuđenog od neke druge franšize.

Ali, dosta nagađanja, posla je preko glave, stoga bacimo se odmah na “konkretne” stvari.

KLASA ISPOD MAXA, 10 DO 13 MILJA

1. DIRK NOWITZKI, 96 IOR

Dirk nije više elitni igrač, ali kao strijelac i dalje je na vrhunskoj razini, tipa nekakav ugovor od 24 milje na 2 godine može mu ponuditi svatko bez straha. Problem je samo što on uopće nije zainteresiran za tržnicu, već se angažirao oko dovođenja Mela i ostalih pojačanja u Dallas i ovdje je izvjesno kako će on svoj ugovor imati riješen prije 1.7. i početka tržnice. Pitanje je samo hoće li se raditi o ovoj realnoj cifri ili će dati još dodatan popust Dallasu kako bi što manje smetao na salary capu (možda u zamjenu za treću godinu, naime teško da će dobiti maksimalnih 5 zbog pravila “iznad 36” koje bi mu praktički anuliralo svu zaradu nakon treće godine i sve svelo na sljedeće – ako želi još igrati nakon tri godine, Dirk će morati potpisati novi ugovor, što je još jedna ludost novog kolektivnog).

2. KYLE LOWRY, 86 IOR

3-4 godine po 10 milja? Apsolutno realno obzirom na sve što smo vidjeli od Lowrya koji je konačno odigrao sezonu u kojoj se nametnuo kao top 10 playmaker u ligi potvrdivši tako neosporni talent. Raptorsi mogu dati godinu viška, ali obzirom da je Lowry na vrhuncu nakon kojega slijedi lagani pad iduće dvije sezone, a nakon toga vjerojatno popriličan, rizik je to koji ne moraju preuzeti osim ako Lowry ne bi spustio cijenu i pristao na jedan od onih padajućih ugovora (5 godina, 50 milja, s tim da u petoj rata iznosi oko 8, po mogućnosti uz opciju Toronta za prekidom). Obzirom na manjak ponude, netko s gomilom prostora na capu bi se mogao zaletiti i dati više (Lakersi, 4×12), ali svima mora biti jasno da je Lowry, svom talentu usprkos, igrač sklon propustiti 20% posto utakmica u sezoni (prosjek u karijeri) što baca sumnju na mogući povrat ulaganja. Specifična građa koja ne odiše atleticizmom nije jedini problem, tu je i sklonost vlastitom viđenju igre i sve veća ovisnost o trici koji daju naznake da starenje neće biti idealno.

KLASA IZNAD MIDLEVELA, 6 DO 10 MILJA

3. ISAIAH THOMAS, 76 IOR

Ako ste već spremni masnu platiti nekoga da nabija brojke na poziciji koju je najlakše zakrpati u ligi (ha, recite to Miamiu), onda se play Kingsa čini kao puno bolji izbor. Dok Kingsi ni sami ne znaju u kojem bi smjeru krenuli očajnički pokušavajući stvoriti kulturu pobjeđivanja i rasnu momčad preko noći, postoji šansa da ostanu bez svog drugog najboljeg igrača i uopće najkonstantnijeg igrača u zadnje tri godine. Thomas je praktički isti igrač kakav je Lowry bio u ovim godinama, samo manje sklon ekscesu i ozljedama. Istina, manje je sklon i igri u obrani, ali napadački može odraditi sve što se traži od njega. Dakle, ako ste momčad poput Lakersa koja ima masu love i treba playa, zašto bi dali veći ugovor tri godine starijem igraču za gotovo istu produkciju, pogotovo ako postoje velike šanse da se tijekom trajanja tog ugovora njihovi učinci potpuno izjednače? Ne znam, možda nema tog alata koji može razlučiti koliko je Thomas tek nabijao brojke u lošoj momčadi, ali činjenica je kako zna igrati košarku i kako je prekvalificiran za rolu back-up playa. 32 milje za 4 godine zvuče potpuno realno, uostalom slične ugovore su dobili i Ellis i Jennings i Teague, neki su ih opravdali, neki ne, ali to je očito cifra za beka koji igra samo u jednom smjeru i temelj na kojem će Thomasov agent bazirati svoje zahtjeve. S druge strane, pokaže li se nedostatak pedigrea prevelikim teretom (zadnji pick druge runde, igrao samo u lošim Kingsima), netko bi za midlevel mogao dobiti odličnog strijelca iako je to vjerojatno cifra koju će Kingsi matchirati bez problema (jasno, pod uvjetom da uopće imaju pravo na to – obzirom da je izabran u drugoj rundi, Thomas je trebao dobiti ponudu za četvrtu godinu kako bi postao RFA, a kako stvari stoje to se još nije dogodilo, što ne znači da neće u idućih desetak dana iako je s Kingsima sve moguće).

4. MARCIN GORTAT, 75 IOR

Gortat pak može tražiti više, korisni visoki igrači su uvijek roba koje nedostaje i dok Thomas teško može dobiti više od 8, Gortat ne bi smio izaći iz ovog plesa dolara s manje od 30 garantiranih milja na tri sezone. Godine su stigle kada je jasno što on donosi momčadi, solidnog startera čija najveća vrlina je konstanta u skoku i pouzdanost kao sporedne opcije u napadu. Washington bi ga definitivno trebao zadržati, posebice obzirom na Neneovu sklonost ozljedama (možda Marcin ponudi popust ako se počnu spominjati ugovori dugi 5 godina iako je sve više od tri rizik obzirom na to da je iza njega vrhunac karijere). Nije ni Gortat oličenje iron mana, ali barem nema kronične probleme s koljenima i leđima.

5. LANCE STEPHENSON, 74 IOR

Za očekivati je da Pacersi učine sve što je u njihovoj moći kako bi zadržali svog all-round haklera, a to sve je, obzirom na prostor koji imaju na capu, ponuda od nekih 8 milja puta 5 godina. Morat će riskirati s max duljinom ugovora jer Stephensonov tabor je itekako svjestan da na tržnici može dobiti više ili barem 40 za 4. Dakle, ako na stolu budu imali 40 za 5, e onda se već može razgovorati, sve manje od toga je rizično i stavlja Pacerse u situaciju da ostanu bez svog dugoročno gledano drugog najvažnijeg igrača.

6. GORDON HAYWARD, 72 IOR

Prvi čin ove drame smo već gledali, Jazz je početkom sezone već nudio produženje za nekih 40-ak milja, dok je Haywardov agent racionalno ciljao na više svjestan da će tržište biti puno opcija. Problem je samo što Jazz ima prava matchirati svaku ponudu i ako se one budu kretale u nekim realnim razmjerima, oko 10-12 milja po godini, to će i napraviti (a to su realne cifre obzirom na ugovore koje su dobili slični igrači poput Batuma ili Galinaria). Dakle, ponudi li netko 40-48 milja za 4 godine, Hayward će ostati u zemlji Mormona, maši li se netko za maksimalnih 58 milja, e tu bi stvari već postale komplicirane. Koliko god je ova sezona bila teška i taksativna po učinak zbog lošeg konteksta, Hayward sigurno nije vrijedan tolike pare. Opet, obzirom da se salary cap pumpa za 5 milja i da bi dogodine mogao doživjeti sličan skok, ta mala inflacija od par milja vrlo lako bi se mogla sakriti pod tepih.

7. TREVOR ARIZA, 70 IOR

Ultimativni plaćenik i ultimativni 3&D igrač može računati na ponude od 10-ak milja, iako bi obzirom na staž i rolu u momčadi 4×8 bilo idealno rješenje. Momčadi poput Hornetsa ili Pistonsa ili Cavsa koje si to mogu priuštiti i kojima treba dodatni impuls na boku kako bi napravile korak naprijed definitivno bi trebale baciti pogled u njegovom smjeru, upravo je Ariza igrač koji im može dati onu stabilnost potrebnu za loviti (ili u slučaju Hornetsa zadržati) playoff poziciju.

8. ERIC BLEDSOE, 69 IOR

Dobar je ovo učinak obzirom da je Bledsoe propustio pola sezone, jasno ukazuje da se radi o modernom combo-beku koji zaslužuje startne minute. Bledsoe nije all-star klasa, za to ipak nije dovoljno učinkovit ni u jednoj ulozi, ali kao treća opcija u napadu i solidan all-round igrač definitivno zaslužuje 8 do 10 milja po godini. Sad, tu se javlja jedan problem, postoji percepcija njega kao budućeg superstara što je stvarno teško održiva vizija obzirom na sklonost ozljedama (njegov obrambeni učinak u većoj roli nije više toliko blistav, posebice s klimavim koljenima zbog kojih je propustio već gomilu utakmica u mladoj karijeri), prije je u pitanju igrač slabijeg plafona od jednog Lowrya. Što je još uvijek dobro, ali, Sunsi se itekako trebaju zamisliti oko toga hoće li matchirati eventualne ponude od 12 ili više milja po godini za jednog combo beka što je previše iz već toliko puta navedenih razloga – jednostavno ih je toliko na tržištu da je prelako naći 80% produkcije za 80% manje novca.

9. GREG MONROE, 67 IOR

Monroe je u sličnoj situaciji kao Bledsoe, solidan igrač više srednje klase koji nema ono nešto za izrasti u all-star klasu (u njegovom slučaju prepreka je atleticizam), ali koji je itekako pouzdan i donosi gomilu kvalitetnih opcija u napadu koje bi dodatkom šuta iz vana mogle postati vrhunske. Pistonsima svakako vrijedi 10-ak milja po godini, ali, ako netko zaigra na kartu max ponude nadajući se napretku (koji je itekako realan obzirom da ima tek 24 godine), pitanje je mogu li Pistonsi tu naći svoju računicu obzirom da ih u budućnosti čeka dati max Drummondu. Opet, što dobivaju dopuste li Monroeu da odšeta? Tako da u njegovom slučaju definitivno igraju ili sign & trade ili ostanak, nema šanse da ga netko samo tako ukrade kroz tržnicu, što je uostalom i poanta te famozne kvalifikacijske pete godine rookie ugovora.

10. PAUL PIERCE, 65 IOR

Dobri stari Pierce je očito još uvijek vrijedan više od midlevela, ali, obzirom da je u godinama kada su milijuni odavno zarađeni, praktički može birati kojem će se izazivaču pridodati za manji iznos do 8 ili 10 milja – čak ako mu netko poput Cavsa ponudi tipa 24 milje za 3 godine, sumnjam da će to biti iole atraktivno poput mogućnosti da bira između Thundera, Clippersa, Bullsa ili Spursa za midlevel.

11. LUOL DENG, 63 IOR

Evo nam i prvog većeg šoka. IOR očito nije blag prema Dengu, svrstava ga praktički u rizičnu kategoriju što je obzirom na ozljede i godine donekle i opravdano. Posebice obzirom da se Luol spominje u kombinacijama ugovora kakvi čekaju Parsonsa i Haywarda – tri godine za 10 milja donose podnošljiv rizik, ali tipa 4 sezone za 50 već su u granicama ludila, ako je vjerovati naprednoj statistici.

MIDLEVEL KLASA, 5 DO 6 MILJA

12. PAU GASOL, 56 IOR

Sa svoje 34 godine i zadnje tri sezone obilježene ozljedama Gasol teško može složiti priču po kojoj vrijedi više od midlevela. Jasno, neka dovoljno očajna (i glupa) franšiza možda se odluči platiti ime s 2×10 ugovorom, ali, realno i idealno bi bilo vidjeti ga kao trećeg visokog na rosteru nekog izazivača.

13. RAY ALLEN, 51 IOR

Ray navodno razmišlja o mirovini, što bi bila šteta obzirom na to kako je odradio ovu sezonu. Pad je primjetan, ali u granicama razuma obzirom na godine. Novi regres teško da može jednu godinu za 4-5 milja učiniti katastrofom, posebice ako pristane odigrati i za ovaj manji iznos do 3 milje koliko je imao u Heatu, što je praktički minimalac za veterana s ovakvim stažom.

14. VINCE CARTER, 50 IOR

Za njega vrijedi slično kao i za Raya, Vince je još godinu i pol mlađi i dokazano još uvijek može šutirati dovoljno dobro da pomogne pravom izazivaču.

15. PATTY MILLS, 49 IOR

Učinak ove godine je bio na razini NBA startera, za što je dobrim dijelom zaslužna i rotacija Spursa u kojoj je imao idealnu rolu, 19 minuta po utakmici u ulozi combo-beka. Kao starter zadužen za distribuciju Mills teško može nadmašiti ovakav učinak, ali završi li u momčadi koja je svjesna da za 20 milja na 4 godine dobiva strijelca s klupe, ne bi trebalo biti nikakvih problema.

16. BORIS DIAW, 48 IOR

Diaw izvan konteksta Spursa definitivno nema ni ovu vrijednost graničnog startera i zato će biti zanimljivo vidjeti hoće li netko preplatiti 32 godine startu četvorku koja ne skače, nije ozbiljna opcija kao strijelac i ne može igrati obranu bez pomoći sistema. Šokiralo bi me ako ne produži sa Spursima za sličan ugovor kao i do sada, dakle za nekih 4-5 milja na dvije godine.

17. MARIO CHALMERS, 47 IOR

Chalmers se oprostio od midlevela nakon što je u playoffu odigrao kao igrač koji ne može napraviti nikakvu razliku. Da li je u pitanju ozljeda ili je manjak talenta došao na naplatu kako se bliži 30-a, to je teško reći, ali definitivno se iz ovog kuta čini previše dati više od 3 milje na godinu dana za 3&D opciju koja si teškom mukom nalazi prostora za realizaciju i nije u stanju odigrati stabilnu obranu na poziciji. Netko možda u njemu vidi solidnu veteransku back-up opciju, ali takvi se mogu naći i za manje u odnosu na ono što će Chalmers tražiti na osnovu ranije razine igre koju će teško više moći ponoviti.

18. JAMES JOHNSON, 45 IOR

Johnson je izgledao kao izgledni kandidat ako ne za puni midlevel, onda barem za višegodišnji ugovor na 3-4 milje, ali si je definitivno izbio dobar dio opcija iz ruku nakon što je nedavno uhapšen zbog udaranja supruge. Njegova energija, koja mu je apsolutno najveća vrlina, očito se ne može držati pod kontrolom, tako da će teško itko riskirati zbog igrača s klupe koji je izgleda s razlogom promijenio 4 kluba u 5 sezona usprkos nedvojbenom talentu.

19. PJ TUCKER, 44 IOR

Čovjek kojega su pronašli na Euro otpadu nametnuo se kao pouzdana 3&D opcija koja će ovo ljeto tražiti prvi pošteni ugovor u životu (zadnje dvije godine igrao za minimum). 8 milja za dvije godine su možda previše, ali nisu nerealni, posebice jer Sunsima njegova skakačka i obrambena energija dobro dođu za maskirati rupe u sredini do kojih dolazi kada igraš isključivo sa stretch postavama. Kombinacija nagrade za zadnje dvije godine i ugodne simbioze trebala bi značiti da ostaje u Phoenixu, ali Sunsi sigurno neće razbijati banku ako dođe do nekih nerealnih ponuda, posebice jer dugoročno definitivno trebaju puno učinkovitije opcije na boku. A i Tucker nije u cvijetu mladosti, teško da može odigrati bolje od ovoga što je pružao zadnje dvije godine obzirom da je 30-a pred vratima.

20. RAMON SESSIONS, 43 IOR

Jedan od boljih back-up playeva u ligi odmah je oživio napad Bucksa po dolasku iz Charlotte, ali to je otprilike i priča njegovog života – Ramon je odličan u neobaveznim uvjetima i isključivo kao igrač za promjenu ritma. Do sada je igrao za midlevel i statistički je pravdao takav ugovor, ali plaćati back-up playa više od 3 milje po svemu što znamo stvarno nema smisla u današnjoj NBA.

21. CJ MILES, 42 IOR

Cavsi nisu mrdali s mjesta, ali Miles se zato razvio u pristojnog igrača. Od atlete koji živi od tranzicije postao je klasični specijalist za tricu koji dobro dođe na klupi ili u startnoj petorci neke manje ozbiljne momčadi. Pred njim bi trebale biti najbolje 2-3 godine karijere ako izbjegne ozljede, stoga nekih 12 milja za 3 sezone ne zvuče kao najgore što vam se može dogoditi.

21. SPENCER HAWES, 42 IOR

Treba vam back-up centar koji ne igra obranu, ali oko kojega možete složiti dobar dio akcija druge postave? Hawes je vaš čovjek ako imate midlevel na raspolaganju (iako nema sumnje kako će njegov agent pokušati igrati na kartu manjka centarskih opcija i tražiti povećanje s dosadašnjih 7 milja). Tek mu je 26 i postoji šansa da će napraviti i korak naprijed u pravom sistemu (novi i bolji Bonner?).

21. GREIVIS VASQUEZ, 42 IOR

Dokazana klasa u roli back-up playa, s dovoljno combo-kvaliteta da bude sedmi-osmi igrač na rosteru izazivača. 3×3 je ugovor kojim bi ga sigurno pridobili obzirom na dosadašnji minimalni rookie ugovor koji je imao kao 28. pick drafta.

24. DJ AUGUSTIN, 41 IOR

U Bullsima pokazao da je živ, kao i koja mu je prava rola, ona više šutera nego playa s klupe. Instant strijelci imaju vrijednost bez obzira na visinu, ali kod njega treba biti pažljiv obzirom na slabosti u organizaciji igre, ako ga dovodite kao back-up jedinicu bolje vam je da imate druge opcije kroz koje možete vrtiti napad drugih postava (i to po mogućnosti za njega ako želite da opravda ugovor).

24. JODIE MEEKS, 41 IOR

Morao je ove sezone uzeti puno veću odgovornost u kreaciji i dobra je vijest da se pri tome nije raspao, iako i dalje ostaje prije svega šuterski specijalist. Ali, to saznanje da može napasti i s loptom neka lukava momčad mogla bi pretvoriti u bonus i to za poprilično jeftine pare, naravno ako može tolerirati čovjeka manje u obrani.

26. KRIS HUMPHRIES, 40 IOR

U sjeni brutalnog ugovora i katastrofalnog rostera Celticsa, ex-Kardashian pokazao je da i dalje može skakati u napadu, zabijati s poludistance i mlatiti u obrani. Pristojna opcija za četvrtog visokog, možda za promjenu i neke dobre momčadi (jasno, prihvati li sudbinu koja donosi 4 puta manju plaću).

26. ED DAVIS, 40 IOR

Još je dovoljno mlad da naleti na nekoga tko vjeruje kako iz njega može izvući više od skokova i zakucavanja zicera.

KLASA ISPOD MIDLEVELA, 3 DO 4 MILJE

28. JEFF ADRIEN, 39 IOR

Da li je profesionalnim partijama u Bucksima konačno zaslužio prvi pravi garantirani ugovor i to po mogućnosti iznad milje? Iako ovakvih mišićavih tipova s manjkom centimetara i talenta uokolo ima koliko hoćeš, ono što Adriena očito razlikuje od njih je nevjerojatna snaga volje koja se očituje u načinu na koji skuplja skokove i otpatke, ali i načinu na koji je preživio u ligi usprkos svim nedostatcima. Osobno mu ne bi dao više od jedne godine garantirano jer teško ga je zamisliti kao išta više od pomoćne radne snage, a čak i tu mu je upitna rola zbog jednostavno limitiranih fizikalija – ako se pak pokaže sposobnim ponoviti prošlu sezonu, onda treba imati spremnu opciju za još godinu.

28. JORDAN HILL, 39 IOR

Igrač profilom sličan Adrienu i Davisu, s tim da kao lutrijski pick logično posjeduje elitne fizikalije. Sklonost ozljedama je problem, ali pokazao je dovoljan napredak iz sezone u sezonu, posebice po pitanju šuta s poludistance, da definitivno od svih ovih spomenutih imena zaslužuje biti prvi izbor ako vam treba energični visoki na klupi.

28. DEVIN HARRIS, 39 IOR

Solidna sezona u Dallasu usprkos problemima s ozljedama, dokazao još jednom da je pod stare dane postao elitni back-up play ili combo, po potrebi, svejedno.

31. SHAUN LIVINGSTON, 38 IOR

U Netsima dokazao da može ostati zdrav, ali pitanje je koliko drugih momčadi ima potrebe za back-up playom koji ne vrti napade na perimetru već u postu. Nedostatak šuta također otežava prilagodbu svakoj situaciji.

31. ANDREW BYNUM, 38 IOR

Naravno, ovo je čista špekulacija. Ali, sistem ima načina da u njemu pronađe vrijednost kao velikom tijelu koje može uzimati prostor u reketu, jasno pod dva ogromna uvjeta. Prvi je da uopće može stati na noge, a drugi, koji je s vremenom postao još važniji, je da postoji neka franšiza dovoljno luda da se kocka s njim na rosteru nakon svega što su prošli Sixersi, Cavsi i Pacersi (drugim riječima, ako želi opet do posla u ligi, Bynum će se morati dokazivati kroz negarantirane minimalce).

31. PATRICK PATTERSON, 38 IOR

Solidna stretch četvorka, problem što igra samo jednu poziciju, jednu rolu i samo u jednom smjeru, ali kao stretch specijalist definitivno ima vrijednost u današnjoj NBA.

31. EMEKA OKAFOR, 38 IOR

Ako je spreman istrčati na parket, trebao bi moći i u svojoj 32-oj godini pružiti nekome odličnu zaštitu reketa.

35. AVERY BRADLEY, 35 IOR

Celticsi čekaju do zadnjeg trena da mu ponude još jednu simboličnu godinu, Bradley je za sada slobodan igrač bez restrikcija, a moguće je da tako i ostane. Ainge cijeni prostor na capu previše da bi 6 milja potrošio na Bradleya dok čeka da mu netko da ponudu koju će matchirati, dakle očito nije previše zainteresiran za sudbinu često ozljeđenog combo-beka koji ima problema sa šuterskom učinkovitošću i kontrolom lopte. Potencijal za solidnom 3&D opcijom još postoji, ali Bradley je očito tip igrača čije kvalitete puno više do izražaja dolaze na kvalitetnom rosteru nego kod momčadi u rebuildingu.

35. MARVIN WILLIAMS, 35 IOR

U Jazzu je veći dio sezone glumio stretch četvorku (copyright: Ty Corbin) što definitivno nije, ali, oporavi li od ozljeda koje ga prate zadnjih 3-4 godine, može donijeti solidnu količinu trica iz kornera s dvije pozicije.

35. BRANDON RUSH, 35 IOR

Pitanje je kakav će se vratiti nakon teške ozljede koljena, lani je u ono malo minuta za Jazz izgledao kao bivši igrač. Vrati li dio potrebne eksplozivnosti u noge, možda može poslužiti kao tricaš, a možda je vrijeme u NBA nepovratno prošlo.

38. THABO SEFOLOSHA, 34 IOR

Prebacivši 30-u Thabo je izgubio dio atleticizma, ali još uvijek može uštopati dobar dio vanjskih igrača u ligi na 20-ak minuta po večeri. Ako vam treba obrana radi balansa, 3 milje na godinu dana možete i gore potrošiti.

39. CHRIS DOUGLAS-ROBERTS, 33 IOR

CDR se od driblera i zvrka u par godina Europe i NBDL-a razvio u solidnog tricaša koji ima dovoljno dužine i brzine za igrati obranu na boku. Kao takav idealno se uklopio u Bobcatse, ima sigurno još barem dvije ovakve sezone u nogama i nakon godina minimalaca konačno je zaslužio priliku za dobiti pravu lovu.

39. RODNEY STUCKEY, 33 IOR

Teško da ima manje bitnog profila NBA igrača od neučinkovitog combo beka. Stuckey je par godina udaljen od NBA mirovine, ovakvim igračima rok ističe vrlo brzo, a i dalje se ne može osloniti ni na šut ni na odluke koje donosi s loptom (a kako ide stariji i sporiji više ne može ni na liniju). Ima vrijednost samo ako ste momčad u rebuildingu kojoj treba tijela koja mogu trošiti napade.

41. EVAN TURNER, 32 IOR

Još jedan igrač koji bi za koju godinu mogao biti van lige, Turner nema atleticizam da se u NBA nametne kao ozbiljna kreatorska opcija, a u sporednoj roli teško ga je trpiti zbog manjka stretch kvaliteta i obrambene sposobnosti. Kad bi barem riješio jednu od ove dvije stvari, mogao bi biti solidna back-up trojka, ovako ima vrijednost tek kao kreator na rosterima u rebuildingu gdje volumen može maskirati slabu učinkovitost.

42. JERRYD BAYLESS, 31 IOR

Nakon užasnog perioda u Memphisu došao je k sebi u Bostonu, s tim da ni to ne znači puno. Streaky šuter za tri koji tu i tamo može uskočiti kao play, definitivno nije elitni strijelac s klupe što se u jednom trenutku činilo da bi mogao postati.

42. ELTON BRAND, 31 IOR

Nakon što su otpali centri Hawksa pokazalo se da ne može nositi ozbiljniji teret, ali kao četvrti-peti visoki i dalje je u stanju odraditi poštene minute, posebice u čuvanju sredine.

42. SHAWN MARION, 31 IOR

Od njega možete očekivati isto što i od Sefoloshe, 20-ak dobrih minuta u obrani po večeri uz malo bolji učinak za tri i poneku kontru.

42. JORDAN CRAWFORD, 31 IOR

Dobro je počeo sezonu u Bostonu, manje dobro ju je završio u Warriorsima. Solidna combo-opcija ako vam takva treba, ali zbog problematičnog šuta za tri teško mu je projicirati rolu veću od 15-ak minuta.

46. SHELVIN MACK, 30 IOR

Streaky strijelac kao i Bayless i Crawford, ali ako tražite osiguranje na poziciji playa definitivno se nameće kao najbolje rješenje, pokazao je naznake odlične slash & kick igre u Budenholzerovom sistemu (s druge strane, možda bi tako reagirao i Crawford da se itko ikada oko njega potrudio ili da je završio kod takvog trenera).

KLASA ZA MALO VIŠE OD MINIMUMA

47. JORDAN FARMAR, 29 IOR

Solidan back-up play koji ima šut i zna igrati poziciju, ali jednostavno ne može ostati u komadu da to pretoči u poštenu rolu u ligi.

48. AL-FAROUQ AMINU, 27 IOR

Pelicansima nije palo na pamet dati mu ponudu, čovjek je slobodan kao ptica i ako nekome treba dominantan skakač na poziciji trojke i solidan atleta koji ne može pogoditi šut da mu život ovisi o tome, na pravom je mjestu.

48. JORDAN HAMILTON, 27 IOR

Hamilton si i dalje lakoćom kreira i uzima šuteve, ali teško da je za jednog rasnog bočnog atletu odlika što igra kao combo-bek. Još je mlad i ima strašan potencijal, uspije li netko uskladiti um i tijelo i dovesti ga u formu (a to neće biti lako) može za male pare na roster dodati solidnog strijelca s ako ništa drugo odličnim potencijalom za tricaškog specijalca.

48. TREVOR BOOKER, 27 IOR

Solidan skakač i sve bolji šuter s poludistance, Booker razvija talente koji itekako mogu koristiti. Wizardsi se nadaju zadržati ga kao svog trećeg visokog, ali nisu mu dali ponudu za petu godinu jer je ona viša (pick prve runde koji je uz igrao gomilu minuta što mu daje dodatna prava po novom kolektivnom, točnije ponuda mora biti skoro na midlevel razini, od ugovora kojega se nadaju postići s njim kao slobodnim igračem i gdje prva godina teško da bi prelazila 3 milje).

51. MIKE MILLER, 26 IOR

Nije završio s prstenom, ali Miller je odigrao možda najbolju sezonu od zadnje četiri uz duplo više minuta. Dakle, u ovoj staroj kanti još ima vatre koja može opravdati malo više od veteranskog minimuma.

51. MIKE SCOTT, 26 IOR

U samo dvije sezone Scott je postao majstor pick & pop igre i na putu je da doda opasnu tricu (sjetimo se samo playoff nastupa protiv Pacersa) tako da nema šanse da ga Hawksi ne pretvore u RFA i matchiraju eventualne ponude, pogotovo zato što će ih to koštati samo 1 milju. Nema fizikalije za rolu ozbiljne četvorke i malo previše se pretvorio u jednodimenzionalnog šutera (tipa, ima usage rate druge ili treće opcije, dakle u pitanju je prava crna rupa), ali još se da raditi na tome.

53. DEJUAN BLAIR, 25 IOR

Koljena i dalje izdržavaju, a on i dalje donosi žilavost u skok i solidnu realizaciju oko obruča kao pouzdani smetlar.

54. KIRK HINRICH, 23 IOR

Odavno nije mogao pravdati minute koje je dobivao u Bullsima, ali, možda još uvijek može pomoći u manjoj roli koja neće toliko opteretiti ozljedama izmučeno tijelo.

55. KENYON MARTIN, 22 IOR

Zglobovi i koljena brzo su mu uništili sezonu, a za ostalo se pobrinuo tradicionalno dug jezik. Ako ste voljni trpiti sve ovo, u njemu i dalje možete pronaći žilavog čuvara reketa, makar na pola sezone.

55. DREW GOODEN, 22 IOR

Solidan povratak iz mrtvih, pokazao da još uvijek može skočiti i zabiti šut s poludistance (čak i tricu po novome). Čim je za minimum umjesto za onih 6-7 milja kao do sada, odmah izgleda bolje.

57. ANTHONY TOLLIVER, 21 IOR

Uvijek je bio tricaški specijalist, ali prošle sezone odveo je to na vrhunsku razinu, stvarno dobra opcija za imati na klupi.

58. CARON BUTLER, 20 IOR

Na zadnjim parama, vrijednost ima isključivo kao šuter iz kuta.

58. DANTE CUNNINGHAM, 20 IOR

Solidan atleta i podnošljiv šuter s poludistance, ali preslab i skakački nemoćan igrati poziciju četvorke duže vremena, što je bio slučaj u Wolvesima. U principu, ima probleme kao i svi twenneri, nije dovoljno dobar da se nametne u nijednoj roli kao dugoročno rješenje, a uz sve to ima i problema sa zakonom zbog nasilja nad ženom što mu dodatno zatvara opcije.

MINIMUM KLASA

60. XAVIER HENRY, 19 IOR

Pristojna sezona u kojoj se potvrdio kao NBA igrač prekinuta je ozljedom. Ipak, veliki upitnik nad njegovom karijerom i dalje stoji zbog ne baš sjajnog šuta, kao i činjenice da je dobro izgledao u slash & kick sistemu Mikea D’Antonia u kojem svi dobro izgledaju.

60. LEANDRO BARBOSA, 19 IOR

Ozljeda Bledosea vratila ga je u Phoenix gdje je sasvim solidno odigrao dok se opet nije i sam polomio. Očito je da može pomoći kao četvrti ili peti bek, ali isto tako i da ne može biti ništa više od osigurača.

62. JAMES JONES, 18 IOR

Uživao je u Jamesovim povratnim loptama kao malo kada, otvorio mu se prostor odlaskom Millera i iskoristio ga je za odraditi posao koliko je to realno bilo moguće obzirom na sve druge rupe u njegovoj igri.

62. RYAN KELLY, 18 IOR

Lakersi još nisu produžili sa svojim pickom druge runde koji je u D’Antonievom tricaškom sistemu sasvim pristojno funkcionirao kao šuter. Definitivno ima mjesta za njega obzirom na smjer u kojem liga ide tako da treba očekivati ostanak u Los Angelesu.

64. RICHARD JEFFERSON, 17 IOR

Jefferson bi odigrao sasvim pristojno za svoje godine da je tipa igrao još 15-ak minuta manje u prosjeku. Dodao je elitnu tricu iz kornera pod stare dane i ako se ne raspadne može odraditi još sezonu-dvije kao slabija verzija Carona Butlera.

64. JASON SMITH, 17 IOR

Dobar pick & pop igrač koji može poslužiti u sredini obrane, ali problemi s ozljedama čine oslanjanje na njega kao treću ili četvrtu opciju u rotaciji visokih popriličnim rizikom, ima tek 28, ali koljena mu imaju 55.

66. BENO UDRIH, 16 IOR

Pristojna rola kada je dobio priliku u Memphisu, solidan i lani u Orlandu. Sve bolji kao play pod stare dane, solidan osigurač.

66. BRIAN ROBERTS, 16 IOR

Slično Udrihu, solidan osigurač koji može paziti na loptu i šutirati ako su sve druge opcije oduzete.

66. MATT BONNER, 16 IOR

Jedna od legendi i pionir role stretch četvorke sve teže prati NBA ritam, ali za minimum ga se itekako isplati imati na rosteru.

69. COLE ALDRICH, 15 IOR

Pokazao znakove života kada je sezone Knicksa otišla kvragu, skače i baca se po reketu koliko se takav balvan može bacati. Ako ništa drugo, zaslužuje minimalac zbog pulsa.

69. JERMAINE O’NEAL, 15 IOR

Definitivno mu ne treba bacati loptu u post, ali ako vam treba netko za 7-8 minuta u sredini, O’Neal još uvijek može odraditi posao.

71. MARSHON BROOKS, 14 IOR

Njegove haklerske 1 na 5 kvalitete nisu mogle doći do izražaja u sezoni u kojoj je promijenio tri dresa, nađe li se netko voljan dati mu šansu možda uspije popraviti taj vanjski šut bez kojega jednostavno ne može opravdati minute.

72. MICHAEL BEASLEY, 13 IOR

Čak ni u Heatu se nije uspio transformirati u održivi oblik života, umjesto da prigrli šuterski potencijal i stavi sve karte na njega, i dalje je prije svega crna rupa koja uništava svako kretanje lopte.

72. JAN VESELY, 13 IOR

Tu i tamo je ove sezone pokazao da može skakati i trčati, sada bi iz toga trebalo razviti nekakvu energetsku rolu i po mogućnosti ostati u komadu.

72. AARON BROOKS, 13 IOR

Ako vam treba treći play, ovo je vaš čovjek (jedini problem – želi minute startera).

72. NANDO DE COLO, 13 IOR

Nadam se da će put Europe, njegove all-round kvalitete tu puno više dolaze do izražaja, šteta je da tako solidan košarkaš u najboljim godinama sjedi na klupi bez mogućnosti za značajniji iskorak.

76. GUSTAVO AYON, 11 IOR

Ozljede su ga uništile u naponu snage, ali još uvijek ima dovoljno all-round kvaliteta da opravda minimalac.

76. ETWAUN MOORE, 11 IOR

Nebitan igrač koji je zadnjih par godina u Orlandu služio kao zakrpa, očito uzoriti profesionalac kada mu svo ovo vrijeme čuvaju mjesto na rosteru.

76. LAVOY ALLEN, 11 IOR

Solidan peti visoki, inteligentan igrač koji će se zbog all-round osjećaja za igru sigurno zadržati u ligi kao koristan trening igrač.

79. JIMMER FREDETTE, 10 IOR

Tko je još dovoljno naivan da vjeruje da iz njega može izvući išta više od igrača za garbage time?

79. CARTIER MARTIN, 10 IOR

Solidan šuter za tri i koristan sistemski obrambeni igrač, Martin uvijek ima mjesto na NBA rosteru kao peti ili šesti bek.

79. WES JOHNSON, 10 IOR

Pokazao znakove života kao stretch četvorka u D’Antonievom radikalnom sistemu, ali to nije nešto održivo u stvarnom svijetu. Uglavnom, i dalje je to isti stari Wes, s tim da ako zanemarimo o kakvom se promašaju radi, definitivno može opravdati mjesto na rosteru sposobnošću da odradi mnogobrojne poslove (ni jednoga iznad prosjeka).

79. CHRIS KAMAN, 10 IOR

Lakersi su u nekim trenutcima igrali isključivo na njega, dakle i dalje može zabiti iz posta i skočiti, ali, igrati akcije za ispodprosječno učinkovitog centra kako bi mu dali smisao više stvarno nema smisla, pogotovo jer nije u stanju ostati na parketu makar pola sezone.

83. STEVE BLAKE, 9 IOR

Blakeova žilavost i upornost imponiraju, ali već godinama učinak ne prati stav.

83. ROBBIE HUMMEL, 9 IOR

Nema pravu poziciju, a ni tricu nije gađao na razini potrebnoj da opravda išta više od zadnjeg mjesta na rosteru, ali ima taj plus što se solidnim pokazao u ulozi lažne četvorke, dakle može pokriti višak minuta na dvije pozicije.

83. RASHARD LEWIS, 9 IOR

Kralj lažnih četvorki odigrao je itekako bitno rolu protiv Pacersa, ali to više govori o slabostima Heata nego njegovim kvalitetama. Ipak, dokazavši da je veteran koji može uskočiti u vatru zaslužio je još jednu šansu.

86. NAZR MOHAMMED, 3 IOR

Peti visoki koji zna svoju rolu i još uvijek ne toliko mumificiran da je donekle odradi.

86. RASUAL BUTLER, 3 IOR

Za čovjeka kojega su izvukli iz naftalina, odradio pristojan posao za Indianu pogađajući trice. I to je manje-više to.

86. KEVIN SERAPHIN, 3 IOR

Osim velikog tijela kojega može parkirati u reket Seraphin, sada je to očito, nema što za ponuditi. Nema visinu i atleticizam za biti ozbiljnija obrambena opcija ili barem dobar skakač, a njegovi pokušaji u postu teško da bi prošli i na obližnjem haklu.

89. HEDO TURKOGLU, 2 IOR

Pokuša li odraditi još sezonu u ligi, Hedo se može provući kao stretch četvorka.

89. AL HARRINGTON, 2 IOR

Za njega vrijedi isto što i za Hedu, ako ne razvlače obrane, nemaju nikakvog smisla u ligi pod stare dane.

91. HILTON ARMSTRONG, O IOR

Čvrsti faulovi i guranje u sredini uz solidan skok.

RADIJE IZBJEGAVATI (IGRAČI S NEGATIVNIM IOR-OM)

– DJ WHITE (pick & pop igrač koji ne može skakati i trčati na NBA razini)

– EKPE UDOH (ozljede su mu ukrale pokretljivost, bez toga nema nikakve vrijednosti jer je u napadu nula, ali definitivno igrač kojem se isplati dati minimalac zbog nekadašnjih obrambenih potencijala)

– DARIUS MILLER (minimum atleticizma za bočnog igrača, ujedno i preslab šuter)

– JANNERO PARGO (njegovo je vrijeme prošlo, pogotovo jer ovakvi bekovi doslovno rastu na granama uokolo)

– CHARLIE VILLANUEVA (ozljede i rijetko viđeni oblik kurcobolje od potencijalno opasne stretch četvorke napravili su veterana koji bi mogao u mirovinu prije 30-e, ali s 50 milja zarade na kontu)

– GARRETT TEMPLE (solidan presing igrač na obje bekovske pozicije, ujedno možda i najmanje talentirani bek koji je ikada igrao u NBA, made in Indonesia verzija DeShawna Stevensona)

– RYAN HOLLINS (koliko će još sezona morati dokazivati da ne može igrati peticu na ovoj razini)

– TONEY DOUGLAS (ozljede su započele, a nedostatak talenta i pozicije završio jednu karijeru prije nego je i počela)

– LUKE RIDNOUR (kada ovako ostarite povratka nema, bit će interesantno vidjeti hoće li netko potpisati ime iako puno veću produkciju može naći bez problema)

– CHRIS SINGLETON (pokušali su Wizardsi od njega napraviti stopera na perimetru, zatim šljakera pod košem, ali ne ide, manjak talenta je prevelik)

– KENT BAZEMORE (nije dovoljno dobar dribler da igra jedinicu, nije dovoljno dobar šuter da igra dvojku, a obrambeni učinak to teško može maskirati)

– AARON GRAY (ponekad je dovoljno biti najveće drvo u drvoredu)

– DAMION JAMES (ima prsten kao petnaesti član Spursa, ali nema igru za NBA)

– TOURE MURRY (swingman bez NBA atleticizma u kojem su Knicksi pokušali pronaći novog Shumperta gurajući ga na playa)

– JARED CUNNINGHAM (u teoriji je trebao biti dobar combo-bek, u praksi se pokazao jednostavno nedovoljno dobrim)

– ARON BAYNES (totalno drvo koje nekim čudom zakuca dovoljno zicera da izgleda kao koristan igrač, takva je moć Spursa)

– GREG ODEN (nažalost, ništa od povratka, Oden se jednostavno ne može pomaknuti, ali treba mu dati još jednu šansu kad je već voljan raditi i sjediti na klupi)

– BERNARD JAMES (nakon solidne rookie sezone kao da je izgubio korak, sporiji i manje skočan tako da je možda u pitanju i neka ozljeda, potencijalno koristan treći centar ako se vrati na razinu rookie sezone)

– EARL WATSON (nadajmo se da mu konačno netko dati posao pomoćnog trenera tako da može prestati glumiti da je sposoban odraditi iti minutu na parketu)

– JASON COLLINS (uvjerljivo najgori igrač koji je lani istrčao na parkete, ali zato rekorder po omjeru prodanih dresova i kvalitetnih sekundi koji je proveo u igri)

26 thoughts on “FREE AGENTS – CLASS OF 2014.

 1. Odličan tekst. Ne možeš vjerovati kolko ima igrača u ligi za koje su svi svjesni da nemaju kvalitete za igrati na ovoj razini, a svejedno iz godine u godinu nalaze načine za biti na rosterima. Svaka čast agentima koji uspijevaju prodati muda pod bubrege.

 2. imat ćeš priliku gledat i jednog Šibenčanina u Ljetnoj ligi. Naime Bilan će zaigrati za Rocketse i mogao bi se vrlo lako dokopati ugovora s obzirom na partije koje je pružao u Cedeviti i činjenicu da je slobodan igrač

 3. Pa ne bi baš rekao vrlo lako 🙂

  Bilan je otišao tamo jer je potpisao za Billa Duffya koji mu može sredit ljetni kamp s bilo kime, posebice s ekipom zainteresiranom za njegovog najvažnijeg klijenta Ronda. Mali će se tamo pokazat, radit na igri, odigrat par minuta za “Rocketse” i onda potpisat dobar ugovor negdje u Europi, isto kao i Rudež. Svaka im čast, kao i Šariću, što su se riješili propasti od agenta i našli prave ljude koji im mogu pomoći u karijeri, ali takav mrtvac koji nema ni blokadu u prosjeku, jedva kupi prosječan broj skokova za čovjeka koji je uglavnom najviši na parketu i uz sve to nema uopće dobar šut iako uglavnom šutira s poludistance, nema šanse dobiti ugovor u NBA (gledao sam još kao klinca u Šibeniku, nije napredovao ni malo u odnosu na ono što je igrao prije 5 godina).

  Mislim, zar stvarno netko tko gleda košarku s dva oka misli da Bilan i Rudež s ovom svojom razinom atleticizma mogu uopće sudjelovati makar na NBA treningu? Urnebes. Pa tip je veći leš od Tomića i Vujčića zajedno.

 4. Gee,svaka cast!! a posebne pohvale na duhovite komentare(pogotovo kod ovih zadnjih igraca na popisu) kojih slobodno moze biti i puno vise,lijepo sam se nasmijao 😀

 5. Iznenadio bi se kad bi Bilan završio u kakvoj prosječnoj eurokup ekipi a kamoli u NBA. Rudež ipak ima dz više šansi

 6. Pau Gasol u Spurse ove godine. A Marc gasol induće kao zamjena za Dankana.

 7. @Gee

  mislim da i Bilan i Rudež nisu ništa gori recimo od Jamesa Jonesa i Pere Antića koji su igrali solidne minute u playoffu. Pero Antić je s 27 godina igrao u Bugarskoj, a sa 32 je bio drugi visoki po minutama u playoffu. Ova dvojica naših realno nisu nba klasa ali čini mi se da su nba momčadi počele uočavati da u Europi možeš nać dosta solidne bench warmere, bolje nego što su ovi u nba.
  Recimo možda bolji primjer od Antića je Raduljica koji je igrao u Ukrajini i nije posebno dominirao tamo, a u nba je igrao stvarno solidno. Mislim daleko je to od igrača kojeg ćeš koristit u playoff ali u sezoni od 82 utakmice mogu pomoći

 8. I onda u koju grupu spada McRoberts? Namjerno je preskočen ili?

 9. Pa kad izvlačiš takve asove… Je, istina, stvarno svaka kita može igrat u NBA. S tim da Raduljica i Antić barem imaju srce i potrebnu dozu iracionalnog samopouzdanja, što ne bih baš rekao za ova dva naša (to im je praktički najveća vrlina, dok Rudež ima tricu iz kornera, a Bilan doslovno ništa).

  A Antić je stvarno bio as u playoffu, toga se vrijedi prisjetiti – imao je minutažu zato što su svi oko njega bili mrtvi, pucao je trice 3-25, nije skakao i praktički je samo faulirao uspješno. Bio bi najgori igrač serije da na drugoj strani Hibbert nije bio još veće truplo 🙂

  McBob je spomenut na početku teksta kao primjer iznimke, stoga je i preskočen u daljnjem tekstu koji je već bio koncipiran prije njegove odluke (kao što je rečeno, vrijedi midlevela)

 10. Blatt trener Cavsa. Gee, što misliš o tome? I koga bi draftao sad kad je Embiid polomljen?

 11. Blatt u Cavaliersima. Komentar? Ponajbolji europski trener svakako, pitanje je kako će se snaći, nakon Mikea Browna i Joke Vranković izgleda ok 🙂

 12. @ abdul – ok potez, Blatt je dokazao da zna posao i svakako zaslužuje šansu, meni osobno je onaj naslov s Rusijom jedan od impresivnijih trenerskih uradaka ikada. Osobni broj 1 sada je Vonleh, ovo s Embiidom postalo je jednostavno too much, maknuo bih ga i iza Wigginsa i Parkera, možda i Smarta i još ponekoga

  @ no_name – ajmo za početak prestat Blatta smatrat tipičnim euro trenerom, tip je rođeni Amer koji je igrao u NCAA prije nego je završio u Izraelu kao igrač, dakle on sigurno nema onaj problem jezične barijere koji otežava jednom Messini da dobije posao (ili Obradoviću, iako sumnjam da bi dotični mogao funkcionirat u NBA svijetu, ali bi sigurno bio briljantan NCAA stručnjak). Samim time ne znači da će prelazak biti lagan, ali zato je ključno izabrat provjeren stručni štab koji će mu olakšat tranziciju (paziti na asitente koji će biti zaduženi za obranu, to će dosta odrediti hoće li igrati više presinga ili će biti koncentrirani na backline). Ono što od njega svakako treba očekivat je da obrana nastavi napredak koji se počeo nazirati pod Brownom, ali i da napad konačno oživi obzirom da je Blatt genijalan flex trener (i nije samo stvar u tome da je fleksibilan na parketu već uopće u pristupu igri).

  To ćemo sve vidjeti vremenom, jedino što očekujem sa sigurnošću je da Kirilenko iskoristi opciju za prekid ugovora i potpiše za Cavse 🙂

 13. Ne mogu se sitit jednog jedinog Bilanovog šuta s poludistance ove sezone, a gleda sam masu Cedevite 🙂

 14. @ Milos – ma kako njega zaboravit, ni slučajno (ima opciju za još jednu godinu koja još službeno nije odbačena, dakle ne uklapa se u ovu skupinu)

  @ Gogo – dobro picajzlo, ne doslovno poludistance već svi šutevi izvan reketa, posebice oni s vrha reketa – nemoj mi samo reći da ni te više ne uzima, gledo sam Cedevitu sigurno dva puta ove sezone i uredno ih je potegao kad ih je imao 😉

 15. 2006- Traded roy for foye
  2009- Flynn over curry and gave lawson away.
  2010-Wes johnson.over Paul George
  2011-Derrick Williams over Kawhi/klay/faried
  Sve minnesotine greske od zadnjeg ulaska u play off…strasno

 16. Ma u pravu si, ali vidjelo se da Repeša inzistira da šta više igra dole i leđima. Može igrat možda tursku ligu, to mu je plafon.

 17. Melo upravo potvrdio da ce iskoristiti opt out klauzulu u ugovoru i postati UFA. Trznica ce biti jako zabavna ovog leta 🙂

 18. Mene zanima, mozes li otprilike rec kako bi proslogodisnja draft klasa prosla na ovom draftu (barem pojedinci tipa oladipo,porter…)i kako stoje po IOR rankingu?

 19. i lekonj

  kolko mu može max ponudit miami?

  yahoo: He is eligible to sign a new five-year, $114 million maximum extension with the Heat,

  bleacher:Under the NBA’s collective bargaining agreement, Miami can offer him a five-year maximum deal worth roughly $127.7 million.

 20. ako je točno da mu je prva godina 22 milje po postotku salary cupa i rast 7,5% u svakoj slijedećoj onda bi ova bleacher cifra bila točnija

 21. @ nerad – Pa izračunajmo to sami 🙂

  Pravila su tu jasna. LeBron kao veteran s više od 10 godina staža ima pravo na max max koji može iznositi do 35% capa. Ako je cap za iduću sezonu 63.2 milje, to je 22.1. Max povišica po sezoni za Bird ugovor je 7.5%.

  2014/2015 – 22.1

  2015/2016 – 23.8

  2016/2017 – 25.6

  2017/2018 – 27.5

  2018/2019 – 29.6

  UKUPNO – 128.6

  Yep, bleacher je definitivno u pravu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *