PICK PICKERS

Finalizirala su se još tri tradea vezana uz draft nakon što sam završio post prije par dana, red je i to dodati na hrpu. Dakle, Wolvesi su poslali prava na Gentilea u Rocketse za keš, Cavsi su još dodali Dwighta Powella na roster poslavši Hornetsima Alonza Geea, a Sixersi su se odrekli Russa Smitha za prava na Pierrea Jacksona (kojega su prije točno godinu dana također draftali da bi ga poslali u New Orleans). I dok je ovo prvo logično (Houston je puno sposobniji izvući nešto od euro prospekta), treće je sasvim pristojan trade za obje strane (Pelicansi iz nekog razloga nisu ludi za Jacksonom, odbijali su mu dati šansu cijelu prošlu godinu iako je rasturio NBDL, dakle u Sixersima možda dobije priliku, a, tko zna, možda se Pelicansi drugačije postave prema Smithu, pogotovo ako neće biti Briana Robertsa kao prve back-up opcije na jedinici), ovaj drugi nije baš jasan.

Naime, Hornetsi su ovo odradili samo zato da se usput riješe Haywoodova ugovora, veteran ima 2 milje garantirane iduće sezone i ovim potezom si dodatno otvaraju prostor za lov na još jedno pojačanje. Gee je u cijeloj priči nebitan jer će ga ionako otpustiti, ugovor mu nije garantiran, a definitivno im ne treba još jedan bočni sličnog profila kao Henderson (samo puno lošiji) koji će uzimati minute Hairstonu. Sad, Cavsi mora da su ili ludi za Powellom, što ne vjerujem obzirom da na četvorci već imaju Thompsona, Bennetta i Varejaoa po potrebi (dapače, stilom igre Powell se puno bolje uklapao na roster Hornetsa, ali, obzirom na Zellera i Vonleha, a kamoli još ako bi zadržali i McBoba, njihove minute na četvorci su također zauzete), ili su u svojoj beskrajnoj mudrosti mislili da bi dobro imati iskusnog centra na klupi. Što je pomalo zastrašujuća misao obzirom da Haywood nije igrao korisnu košarku godinama, a nakon lanjske ozljede stopala zbog koje je propustio cijelu sezonu gotovo sigurno više i neće. U svakom slučaju, užasan trade za Cavse, Powell bi morao postati koristan igrač dugoročno da opravda ove 2 milje kojima su nepotrebno smanjili cap (sada im ostaje 10-ak milja i room iznimka, jasno pod uvjetom da ne zadrže Denga, Milesa i Hawesa).

S tim da nisu tradeovi tema današnjeg posta. Sada kada imamo finalnu sliku i upoznati smo s poslom kojega su franšize odradile, možemo pokušati zaključiti koji pick će imati najveći utjecaj na situaciju u koju dolazi. Uz pomoć projiciranih IOR rezultata koji sada možemo i modificirati na temelju očekivanih minuta i role u momčadi.

CAVS

Njima je prvenstveno trebao swingman i to su riješili naizgled idealno – Wiggins donosi obrambeni potencijal koji im je itekako potreban u ovoj fazi građenja jezgre, a uz to nije potrošač koji može biti koristan samo s loptom, što im ostavlja i dalje dovoljno prostora da s njima na parketu drže i Irvinga i Waitersa. Po trenutnom pogledu na roster i pod uvjetom da neće zadržati Denga, Wiggins bi već u rookie sezoni trebao dobiti rolu startera i gomilu minuta da se pokaže i nametne kao top 3 igrač na rosteru. Petorka s njim, Irvingom, Thompsonom, Varejaom i Waitersom zvuči solidno na papiru i mogla bi čak funkcionirati u nekim situacijama na parketu, iako sama po sebi ne garantira playoff – jezgra je ovo za 30-ak pobjeda čisto gledano talent, a dodatnih 10-ak trebali bi nadograditi kroz dubinu rostera. I tu u principu za Cavse sada počinje pravi posao, treba pronaći veterane koji mogu pomoći, a da pri tome ne osakate salary cap. Zeller i Dellavedova su solidni na dnu klupe, Bennettov iskorak u iskoristivo tijelo bi bio sjajan (nije isključen ni doprinos Karaševa, posebice sada kada su doveli Blatta), a ostanak Hawesa i Milesa bi također dobro došao (za pravu cijenu, jasno). Odigra li i Jack bolju sezonu od lanjske (već se spominje u nekim tradeovima obzirom da Cavsi pokušavaju pod svaku cijenu maknuti s capa ove dvije garantirane sezone koje ima ugovorene), rotacija je ovo koja sigurno može do 40+ pobjeda samo na bazi talenta – kompatibilni su i svestrani te ako dobiju dubinu, ne znam kakva serija ozljeda ili nesposobnosti uprave bi se trebala dogoditi da opet podbace kao lani kada su završili s mizernih 40% uspješnosti u najgoroj konferenciji ikada. Uračunaj na taj talent kontekst Istoka i pozitivne pomake koje će donijeti dvojac Blatt-Lou i eto razloga za rani optimizam kada su Cavsi u pitanju – ovo bi konačno trebala biti njihova godina. Sam Wiggins tu nije naročito bitan, kad-tad su morali prema naprijed, ali definitivno ne bi smio podbaciti – ne opravda li startnu rolu, e onda se stvari odjednom opet kompliciraju.

BUCKS

Parker je već po onoj sirovoj projekciji talenta najbolji igrač na rosteru Bucksa, a kada mu uračunaš rolu koju će imati, minute koje će igrati i uopće činjenicu da će mu u napadu sve biti podređeno, jasno je da, osim što će debelo nadmašiti očekivanja brojki, ujedno biti i prvi kandidat za rookiea godine i potencijalni pick već druge runde na fantasy draftovima. U ovom kontekstu je gotovo nevažno u kojoj roli će ga Bucksi koristiti obzirom da stvarno nemaju načina za napraviti ozbiljniji iskorak. Lani su bili momčad za 30-ak pobjeda, a debelo su podbacili zbog kombinacije ozljeda i neprofesionalizma. Dakle, saniraju li ove godine te minuse, s dodatkom Parkera definitivno mogu računati na duplo više pobjeda nego lani. Međutim, sve te upitnike dodatno potencira manjak dubine koji će obzirom na stanje capa teško riješiti. Očekivati od svih nedavnih promašaja na tržnici (Delfino, Pachulia, Mayo) da odigraju ozbiljne minute, od Ilyasove da bude konstatan i onda još od ovih mladih (Knight, Henson, Giannis, Midletton) da istovremeno značajno napreduju, previše je. Nije nemoguće da pojedinci nadmaše očekivanja, ali baš svi? Zato će usprkos nedvojbenom napretku Bucksi i dalje ostati lutrijska momčad, što uopće nije loše obzirom da im treba još jedna godina kako bi stabilizirali roster (tko je još nositelj uz Parkera i na koga osim njega još uopće mogu računati u budućnosti), očistili cap i odredili ljude u upravi s kojima će put budućnosti (navodno ciljaju na Kidda kao svog Popovicha/Van Gundya što je apsolutno urnebesno).

SIXERS

Pa, obzirom da su na kraju drafta imali prava na 7 igrača u rukama, prava je znanost izvesto to tako da dogodine baš od nijednoga ne možeš očekivati da ti bude od koristi. S Embiidom je, obzirom na iskustvo s Noelom, za očekivati da ne žure tako da ga ne treba ni uzimati u obzir u projekcijama, a čak i ako uračunamo da će Noel opravdati pedigre te da će Young i Carter-Williams odraditi puno bolje sezone, ovo je momčad od tri ozbiljna NBA igrača kojoj je 20-ak pobjeda plafon.

MAGIC

Za razliku od Sixersa, Magic ima pristojan potencijal i prije svega dubinu, ali im nedostaje top opcija. Najluđe od svega, sada se nalaze u poprilično blesavoj situaciji, na draftu nikako da pronađu lidera, redom uzimaju igrače zadatka koje idealno može zaokružiti npr. jedan igrač Carmelovog profila. Međutim, da do njega dođu vjerojatno bi se morali odreći dobrog dijela tih istih mladih i onda bi ostali bez dubine. Mislim, klasični su ovo NBA paradoksi s kojima se susreće svaka momčad, ali oni ujedno znače da će Orlando i dogodine uz Sixerse biti na dnu Istoka. Gordon i Payton tu ne podižu previše ljestvicu, pogotovo ne u kombinaciji – njihov lani 29. napad dodatkom dva ovakva loša šutera vjerojatno neće završiti puno bolje ni iduće sezone (dodaj ovome još da su ostali bez Afflala, jedinog iznadprosječnog napadača). Samo, očito je kako oni puno više nade polažu na profesionalizam i obranu, a tu i Gordon i Payton mogu pomoći. Doduše, bez zaštitnika obruča neće postati elitna defenziva, ali nikakvo iznenađenje ne bi bilo da završe u top 15. Istrpiti još jednu sezonu uz određeni napredak nije tragedija posebice jer dogodine imaju završni ispit s gomilom capa i još jednim lutrijskim pickom. Ove pak mogu otvoriti šampanjac završe li iznad 30 pobjeda.

JAZZ

Nemoguće je ozbiljno projicirati što će Jazz dobiti od Exuma, ali realno bi bilo svesti očekivanja na minimum obzirom na šok koji će klinac doživjeti u susretu s NBA i njegove godine. Sve više od učinka 9-10 čovjeka bit će apsolutni bonus, drugi rookie Hood također bi trebao tek zamijeniti trice Marvina Williamsa, a to znači da će Jazz i dalje ovisiti o istoj jezgri koja je lani odradili pristojan posao na Zapadu – 25 pobjeda ne zvuče dobro, ali ako uzmeš u obzir njihov nejasan sistem igre, posebice u obrani (prava na kojega je, nadamo se, zadržao Ty Corbin), manjak NBA dubine na klupi i težak raspored, itekako su realni. Ostane li Hayward i ne dovedu li značajnija pojačanja, dakle ostanu li na lanjskom planu korištenja capa isključivo za sticanje novih resursa (ja tebi prostor za loš ugovor, ti meni pick) i zadrže li svog trenutno najboljeg igrača, plafon im nije velik, ali rad novog trenera uz napredak Favorsa i Kantera definitivno im daje šansu da probiju granicu od 30 pobjeda.

CELTICS

Ako Smarta jednostavno ubacimo u Bradleyeve minute (sada mu stvarno više nema potrebe dati više od ovih 4 milje koliko mu pripada po kvalifikacijskoj ponudi, ako netko izleti s višegodišnjim ugovorom treba ga pustiti da odšeta), a od Younga ne očekujemo da napravi išta više od Baylessa, jasno je da draft kratkoročno Celticsima previše ne pomaže. Smart je bolji od Bradleya i vjerojatno će to pokazati od prvog dana, ali ovaj napad će i dalje debelo konkurirati za najgori u ligi. Stručni štab će od obrane (i iz činjenice da igraju na Istoku) sigurno izvući prosjek, ali bez centra ni oni ne mogu raditi čuda. Ključ je ovdje Rondo – može li on nakon dvije godine loše košarke začinjene ozljedom koljena popraviti učinak u napadu ili će ga ovaj roster povući sa sobom? Obzirom na njegove limite, jasno je koji je realan odgovor, zbog čega će i njegov odlazak stalno visiti iznad ove momčadi. A da ne govorim da mu je ovo zadnja godina ugovora i samim time zadnja prilika da Ainge nešto dobije za njega. Uglavnom, još jedna lutrijska momčad na Istoku kojoj je 30-ak pobjeda plafon.

LAKERS

Randle će imati prilike pumpati brojke, ali jasno je da čak i ako ostvari sezonu u rangu najboljih rookiea na poziciji, Lakersi neće s dna bez ozbiljne infuzije veteranskog talenta. Za momčad koja trenutno ima 4 garantirana ugovora na rosteru (ako uračunamo Randlea) i još nije pronašla ni trenera (Scott je realan i razuman izbor za ovu fazu) raditi ikakve projekcije nema smisla, ali neke stvari su gotovo sigurne – Kobe neće odigrati punu sezonu i neće se ekspresno vratiti u playoff.

KINGS

Fascinira njihov nedostatak vizije, čak i u ovim pokušajima da isplivaju kao ambiciozna momčad koja želi pobjeđivati i kojoj je dosta rebuildinga rade više loših nego dobrih poteza. Ono što su trebali napraviti je trejdati pick pa makar za Afflala i usput se riješiti jednog lošeg ugovora (obzirom na što je Magic pristao za svog najboljeg strijelca, nema uopće sumnje da bi ih ovakav potez oborio s nogu i da bi možda pristali čak i na Jasona Thompsona ili Carla Landrya). Koliko god pickovi bili vrijedni, u kontekstu kojega oni pokušavaju progurati na takvom potezu im se ne bi imalo što zamjeriti. Ako već nisu trejdali pick, onda su trebali izabrati najboljeg dostupnog igrača koji je uz to taman ono što im treba da idućih deset godina ne moraju dirati unutarnju liniju – Vonleh je igrom licem košu i prije svega obrambenim potencijalom gotovo idealan partner Cousinsu (ostvari li dio talenta, momak će praktički biti prototip četvorke koja ide uz onakvog centra, dakle ne treba mu lopta da bude koristan u napadu čime omogućava da napad ide striktno kroz DeMarcusa, a u obrani može čuvati perimetar i tako omogućiti Cousinsu da visi na bloku). Oni su se pak odlučili za izbor odličnog šutera koji ima potencijal biti i solidan sekundarni kreator, ali koji je istovremeno garantirana obrambena rupa i uz to igra istu poziciju kao i čovjek kojega su birali prošle godine (baš je ovo potez koji će ohrabriti ionako labilnog McLemorea). To pak znači da je Stauskasa nemoguće koristiti u ozbiljnim minutama uz Thomasa, Gaya i Cousinsa koji također nisu defanzivci. A ako neće dobiti minute, kako će pomoći šutom da napad postane učinkovitiji i da se otvori dodatan prostor za Cousinsa na bloku? Nažalost, čini se kako je vlasnik Kingsa usprkos totalno različitoj biografiji dosta sličan vlasniku Pelicansa i da će njihova potreba za instant uspjehom (tako česta kod novih vlasnika koji odmah vjeruju da uspjeh na jednom području mogu precrtati i na sljedećem, a to nije moguće jer NBA je eko-sustav u kojem je evolucija spora) neko vrijeme držati franšizu za taoca, iako se kod Kingsa javlja taj povoljni moment iduće sezone kada će imati dovoljno prostora na capu da ako ništa drugo potpuno okrenu stranicu i grade potpuno novu momčad oko Cousinsa. U idućoj pak još jednom će lov na 30 pobjeda biti maksimum, iako sumnjam da taj cilj ikoga može zadovoljiti.

HORNETS

Sigurno su planirali dodati par šutera, ali kada im je ostao Vonleh svi planovi su bačeni u vodu. On će uz Zellerov napredak riješiti pitanje McRobertsova odlaska (mogu ga i vratiti za midlevel, 15 milja na 3 godine bili bi realna cijena, samo ima li smisla blokirati minute klincima sada kada imaju dvojicu koju treba razvijati?), a donese li Hairston dozu 3&D akcije kakvu im je prije ozljede davao Taylor, nema razloga da ova momčad i dogodine ne ostvari 40+ rezultat (a ne zaboravite da će i Walker i posebice Kidd-Gilchrist napredovati). Potpišu li slobodnog igrača koji može uskočiti na bok i kreirati za sebe i druge, dakle nekoga tipa Hayward, Stephenson ili Parsons, nije isključena ni sezona kakvu si je lani priuštio Toronto.

BULLS

Boozer je bivši, čak i ako ga ne amnestiraju više ga jednostavno nije moguće držati na ozbiljnim minutama (lanjski IOR mu je ispod razine startera, ali to ih nije spriječavalo da mu i dalje daju 28 minuta po utakmici) i zato je donekle opravdana cijena koju su platili za McDermotta – ako Mirotić odluči ostati u Europi i ako ne dovedu Mela ili Lovea, trebat će im netko tko može odigrati minute i na četvorci, a Doug je u tom slučaju solidna zakrpa. Nema sumnje kako će u rookie sezoni bez problema nadmašiti Carlosov značaj, međutim to samo po sebi Bullse ne miče s mjesta. Racionalna očekivanja od Rosea nakon svega više ne mogu biti prevelika, upitno je hoće li po važnosti u momčadi ikada više preskočiti Noaha, dakle ako misle nekako nadmašiti lanjskih 48 pobjeda i opet biti ozbiljan konkurent za finale Istoka, imaju dvije opcije, potpisati Carmela direktno ispod maxa (nema smisla ostati bez pola momčadi zbog njega jer tako si opet na početku) ili će trebati dobro potrošiti onih 10-ak milja koje će im se otvoriti amnestijom Boozera. Naravno, ako do nje dođe – ako je opet izbjegnu, onda će još jednom morati izvoditi čarolije s minutama, formom i pronalaskom jeftinih opcija poput Augustina. Kako bi ispali u prvom ili drugom krugu playoffa.

WOLVES

Draft im ne mijenja krvnu sliku ni najmanje, osim ako poput mene ne mislite da je izbor LaVinea dio dogovora koji će Klayu Thompsonu u budućnosti donijeti max ugovor.

SUNS

Propustili su iskoristiti solidan draft da si dodaju dubinu, niti su napravili trade, niti su pronašli igrače koji im donose ovježenje.

HAWKS

Imaju gomilu tijela pod košem (ne zaboravite da mogu dovesti i Nogueiru) tako da od Paynea ne treba očekivati značajnu rolu, ali, sezona školovanja uz Antića kako bi što bolje shvatio budući posao, idealna je.

NUGGETS

Uračunamo li dovođenje Afflala u draft poteze, onda su definitivno pojačali rotaciju. Harris će teško igrati značajniju rolu, Nurkić i Jokić su budućnosti (da jedan od njih ispadne pola igrača kakav može biti ocjena za ovaj draft će im biti čista petica), tako da značajnijeg pomicanja granice neće biti – čak i s Afflalom, ovo je momčad za 41-41 učinak, a to na ovakvom Zapadu nije dosta čak i ako ti sve ide po planu što kod njih definitivno nije slučaj jer su još uvijek ogromni upitnici nad McGeeom i Shawovom taktikom, a nema ni Robinsona ni Hicksona. Dakle, ta dubina koja bi im trebala biti jača strana, itekako je upitna.

RAPTORS

Apsolutno ih nije zanimao draft, sve oči su usmjerene na tržnicu – Ujiri je čak pokupio kvalifikacijske opcije za sve slobodne igrače, dakle ako netko ne ponudi ugovore Vasquezu, Patterson i De Colu, ostaju igrati u Torontu za poprilično skromnu lovu (ili će možda dobiti nove ugovore od Raptorsa, u što čisto sumnjam).

THUNDER

U praksi nisu napravili ništa značajnoga, osim što su još jednom fascinirali odlučnošću da se drže zacrtanoga draftirajući identične igrače onima koje već imaju na rosteru. Doduše, činjenica da su zadržali oba pick prve runde malo je problematična, time zatvaraju jedno mjesto na rosteru za veterana koji može biti od koristi u playoffu. Ma u biti, što pričam, pa i to je potpuno u skladu s onim što rade već godinama.

GRIZZLIES

I oni su u Stokesu pokušali pronaći novog Z-Boa (Zach će mu biti mentor još tri sezone ako ovaj ostane u blizini), dok bi Adams mogao poslužiti kao osigurač za slučaj da ostanu bez Millera.

HEAT

Za njih je ključno što je James uspio odraditi posao, ne samo na draftu gdje je pikirao Napiera kao zamjenu za Chalmersa, već i na tržnici gdje je nagovorio Bosha, Wadea i Haslema da mu se pridruže u dogovorima oko novih ugovora. Kad priča završi i kad potpišu nove ugovore (koji bi se trebali kretati puno bliže dosadašnjim ciframa nego povišicama koje je u budućnosti donosio stari ugovor), Heat bi trebao imati možda čak 10-ak milja prostora na capu (Napier, Haslem, Cole + još 4 minimalna cap holda + velika trojka po oko 16-17 milja svaki u najboljem slučaju, u najgorem teško da će preko 18-19 koliko su imali lani) i room iznimku, što im je sasvim dovoljno da dovedu još tri kvalitetna igrača (ili jednog rasnog) i popune ostatak rostera minimalcima od kojih će par sigurno donijeti kvalitetu za rotaciju. Od apokalipse do pogleda u bolju budućnost u samo par dana.

ROCKETS

Kod njih je očito vrijeme drafta prošlo, ne mogu si pomoći i uvijek će u stilu Spursa pokušati pronaći neko jeftino pojačanje kroz Europu, ali njihov cilj je lov na naslov, a ne razvijanje talenta (drugim riječima, Capela bi jednog dana mogao pomoći kao podizač energije, a Johnson će se teško izboriti za mjesto među 15 obzirom na potrebe koje imaju diljem klupe).

CLIPPERS

Minute za Wilcoxa se otvaraju odlascima Collisona i (nadamo se) Greena, ali ništa revolucionarno ne treba očekivati. Slično Rocketsima, njima je interesantnija sadašnjost nego budućnost.

SPURS

Idealan spoj i to u idealnom trenutku – o Andersonu već mjesecima pričamo kao o novom Diawu, Diaw odigra nikada bolju košarku i dokaže da za biti koristan samo moraš imati rolu i priliku i onda Anderson sleti u San Antonio. Ako postoji momčad koja može iskoristiti njegov IQ i talente i usput sakriti minuse, to su Spursi. Iako neće dobiti previše minuta, Anderson rješava ključne slabosti rotacije, nedostatak još jednog visokog swingmana nakon Leonarda i manjak stretch opcije na četvorci nakon Diawa. Spursi opet love 60, a on će sigurno u to ugraditi statistički barem jednu pobjedu, što nije mala stvar za 30. pick.

KNICKS

Ne mogu se otresti dojmu da Knicksi love u mutnom, Early izgleda kao klasični izbor najzvučnijeg imena umjesto igrača koji eventualno pokriva potrebu, a sljedeća dva igrača čija prava su dobili vjerojatno su ih privukla egzotikom jer brojke i projekcije su im nevjerojatno skromne – takvih tipova doslovno na svijetu ima stotine i trošiti pick na njih stvarno nema smisla obzirom da si ih mogao potpisati i kroz ljetnu ligu. Uglavnom, ovo i dalje previše podsjeća na lanjski roster koji nije mogao braniti ništa – od kada oduzimanje Chandlera i dodatak Calderona mijenjaju tu jednadžbu? Nešto manje zahtjevan sistem može pomoći u čuvanju reketa, ali Knicksi jednostavno nemaju ljudstva za igrati makar prosječnu obranu, a to obično znači da ćete u najboljem slučaju loviti 7. ili 8. mjesto. Jasno, samo pod uvjetom da ostane Carmelo.

PISTONS

Dinwiddie bi mogao pomoći bokovima koji su bili najmanje produktivan dio momčadi, njegovih kvalitetnih 20 minuta uz napredak Caldwell-Popea i Datomea te stabilnost Singlera trebali bi dati dodatni impuls momčadi koja će ipak prije svega morati jahati obrambeni napredak koji donosi Van Gundy.

NETS

Vrlo vjerojatno ostaju bez Blatchea, Livingstona i Andersona tako da teoretski izbor tri igrača koji pokrivaju njihove pozicije ima smisla. U praksi, teško mogu od ijednoga očekivati značajan doprinos tako da je jasno kako će biti slabiji nego lani kada im je dubina bila najveća prednost (ne zaboravite da ih je Kidd odlično rotirao, nitko nije igrao više od 33 minute, dakle igrali su na kartu kvantitete kao Spursi i to se pokazalo lukavim). Pierce vjerojatno odlazi negdje drugdje, Garnett ostaje, ali značajno limitiran, a Lopez se vraća nakon još jedne ozljede stopala. Izgleda da je onaj prozor koji su masno platili već napola zatvoren (u svakom slučaju Big Baby se kroz njega ne bi uspio provući).

(Pacersi, Wizardsi, Warriorsi, Blazersi, Pelicansi i Mavsi nisu imali pick stoga ih ni ne spominjemo u nabrajanju).

12 thoughts on “PICK PICKERS

 1. Pelikani nisu dali kvalifikaciju za Robertsa tako da bi Smith mogao i dobiti priliku igrati se s Davisom (satrali su me s ovom prodajom picka i datumima/godinama/mamić malverzacijama).
  Jedna ideja koja mi zvuči zabavno. Hornetsima fali trica/šutera, a Pelikanima nešto prostojnih bočnih igrača, pa je moja glava složila da se nji dvoje dogovore ovako. Hornetsi riskiraju s Gordonom, a tamo daju Hendersona (meni je on sada višak na boku s Hairstonom i Taylorom, te možda Toliverom) i Neala.

  James može uzet preko 120 mil od Heata na pet sezona, a na svom vrhuncu da baš on daje popust mi nije najlogičnije. Prije da će Wade i Bosh se zadovoljit s 2-3 mil manje po godini, a opet ne znam jel u ijednom scenariju njih trojica mogu igrat za manje od 50 mil plus Cole – Napier bi već bili na oko 55 mil (Haslemu valjda sada “moraju” dati neki ugovor od 1,5-2 mil). Ne znam kako misle zakrpat ostatak rostera (prava drže samo na veterane) jer ako slučajno pređu porezni dio to će im biti mislim četvrta uzastopna sezona plaćanja, a penali su sve veći

  Kolike su šanse da Jack sleti u Detroit jer nemaju nikoga ko zna vodit napad, a Cavsi ne znam di će s njim pokraj Irvinga-Konobara-Delavedove? Ovo je mašta dio

  Za kraj, već daješ informacije za fantazi, vjerojatno krive 🙂

 2. Koliko je ogranicen Hinkie vidjet cemo tek za dvije godine,mada mi ovi pikovi ne mirisu na dobro..najzalosnije je sto ce isto vjerovatno uraditi i sljedece sezone,sto za nas Philla fanove nikako nije dobro.Spacing 0 bodova,nema nikog da pogodi tricu,jedino sto vrijedi je slash MCW i odbrana koju igraju on i Young..zanimljiv je i noel i to je to.meni je jednostavno nevjerovatno da od 60 igraca koji dolaze u ligu ti sa sedam pikova jedino sto si dobio je mozda KJ McDaniels ili kako se vec lik zove..Zar nije bilo lakse spakovati pikove za Millsapa pa ugrabiti PO..Kad smo vec kod njega,sta mislis da je Jazz ostavio njega i jeffersona a trade ovu dvojicu sto sad imaju,da li bi tu bilo sampionskog materijala?I osvrt na Cavse koji Blattu nisu doveli igrace za njegov sistem pa ce i njega pljuvati a greska je u TT i Bennetu koji nmg igrati cetvorke u modernoj NBA da se nasadis na glavu..

 3. Dobar tekst Zillera o situaciji Kidd-Nets-Bucks, opet mi u globalu neke stvari nisu jasne:
  1) First time treneri Kidd, Kerr i Fisher će u prvim sezonama zaraditi 13m dolara(3,5,5). Ne razumem odakle razmišljanje da se prvo angažuju neiskusni stručnjaci, a potom da se gađaju tolikim novcem?!
  2) Šta će Bucksima Kidd? Imaš roster pun potencijala, resetuješ franšizu i to će trajati bar još 2 godine, i to treba da poveriš neiskusnom liku koji još traži upravljanje svim košarkaškim odlukama? Jbt bolje da su jurili SVG-a ili brata mu, pa ne znam još koga, Hollinsa ili Karla, nekoga da bar proba da usadi toj klinčadiji neke fundamente košarke.

 4. @wade – James će sigurno dat popust, inače čemu opt-out? do sada je više puta pokazao da je spreman na takve poteze i da shvaća da bez capa nema rostera, ne vidim zašto bi sada bilo drugačije. 8-10 milja prostora + room iznimka su više nego dosta za složit pristojan roster i to bez da otiđu preko capa šta je ionako neizvedivo obzirom da grade cap od 0 dolara (skoro) i da jednom kada iskoriste room iznimku i prostor više nemaju opcije za potpisat nove igrače. Dakle, porez mogu platit tek dogodine kad opet krenu povišice i kad iskoriste midlevel – u tom slučaju opet će teško biti iznad 10-ak milja preko (vjerojatno i puno manje ako će cap rasti, a hoće), a to je obzirom da su plaćali porez u 3 od 4 prethodne godine (jer u ovoj sezoni kao što smo rekli neće) nekih 17.5 milja penala. To je za momčad koja konkurira za naslove kikiriki (ove godine su platili 13 milja penala kao non-repeater tako da nije neka razlika i Arison očito ima volje platiti u nekim razumnim granicama).

  Šta će ti Jack i njegov nepotrebni ugovor? Tip je čisti gunner, idealan za rolu šestog čovjeka, jedine akcije koje bi taj vrtio su one za sebe (Jennings ga šiša u A/T omjeru, nije ni on tu sjajan, ali je barem prosječan, a o omjeru asista na 100 posjeda da ne pričam). Doduše i takav je dobrodošao Pistonsima koji doslovno imaju dva driblera trenutno na rosteru od kojih je jedan Bynum.

  @slatinash – pa imali su godinama odlične momčadi, baš s Jeffersonom i Millsapom, i nisu dogurali daleko. u najboljem scenariju da Exum i postane all-star igrač, da Burke, Burks i Hayward budu startni materijal godinama i da ih nekako zadrže sve zajedno, kako misliš da bi im se to poklopilo na vremenskoj crti? Millsap i Big Al su ušli u 30-u, mogu trajat na ovom nivou još godinu-dvije, a ovoj jezgri trebam barem još 5-6 sezona da dosegne zenit. Uložiti sve na Favorsa i Kantera je bilo jedino logično, možda se na kraju pokaže pogrešnim potezom, ali to ćemo znati tek za 4-5 godine. I to je btw bio jedini način da ikada dođu do šampionskog levela, s dvojicom veterana to ne bi postali nikada

  @hbob – ne znam ni ja odakle potreba da im se daje takav novac, ali očito je kako je Kiddu njegovo ugovor odjednom počeo izgledali premalen 🙂
  I Bucksima definitivno ne treba Kidd, ali gazda i on su pajdaši, pa će bit kako gazda kaže, isto kao što je bilo s Kerrom

 5. Misliš ti da ja još jednu godinu mogu gledat Jennings – Bynum duo, dokazani back up bek za 6 mil uvijek može. Šta s ovom dvojicom mlatimudana, da ih se degradira za jednu poziciju, Jennings back up i Bynum treći plej bili bi preskupi, a tko zna jel bi ikakve ozbiljne koristi od njih bilo. Suosjećaj se malo s patnikom 🙂

  Heatu nek ostane tih 10 milja, room od oko 1,5 mil i mali mid level, (izgubio sam se u njegovom korištenju tih mid levela, kad koji mogu uzet, na koliko, itd) to im daje oko 3-4 dobra igrača, valjda plus ovih 6 što imaju i onda im preostaje valjda pokupit prava na Allena-Chalmersa-Lewisa-Birdmena do luksuz zone. Mislim, mogu oni složit ekipu samo eto bi će poprilično zabavno Rileyu igrat se s brojevima. Stvarno ne očekujem da James uzme manje od 100 mil na 5 godina (ne znam koliko se maksimalno plaća može povećat u narednoj godini. valjda 10-15%) , pa to bi bila sramota da prima manje para od Paula 🙂

  Volim ovaj dio sezone (treći najdraži dio) kada učim pogani salary cap

 6. Ajd, kad je već doba učenja, onda znaj da momčad koja koristi room iznimku ne može nijednu drugu – dakle, u ovom slučaju Heat će možda imat prostor na capu (ako naprave ono što očekujem i potpišu manje ugovore između 15 i 18 milja) i onda nemaju pravo na nijednu drugu, ni midlevel koji je rezerviran za ekipe iznad capa, ali ispod poreza, ni mini-midlevel koji je rezerviran za porezne obveznike. Room bi ove godine trebao bit oko 2.5, mini-midlevel 3 tako da u principu razlike nisu velike.

  Jasno, trenutno imaju 2 milje za Colea, jednu za Napiera i ogromne cap holdove za Jamesa, Bosha i Wadea (i Haslema) koji im blokiraju cap tako da je ovaj prostor i ta iznimka čista teorija – potpišu li ih za ugovore bliže 20-ak milja i zadrže još par veterana, ostat će im samo puni midlevel za pojačanja plus naravno minimalaca koliko hoćeš. To bi bila ista ekipa ko lanjska uz dodatak Napiera i npr. McRobertsa (bubam bezveze) i još bi plaćali porez – dakle tu rutu možemo odbaciti i zato sam uvjeren da je realno očekivat prvo potpis s trojkom kako bi otvorili prostor za ozbiljnija pojačanja jer inače čemu sva strka?

 7. Heat ako ode preko capa s ovim cap holdovima koje drže, ostaje mu puni mid level od oko 6 mil (Frye meni pada na pamet) i bi annual od kojih milju (možda Rusha), tu se još može dodat trade exception od 3 milje koji im može pomoć. Mislim da sam sada uzeo dobru kombinaciju, nadam se.
  Hvala na edukaciji

 8. Je, bi annual je dostupna samo momčadima koje su iznad capa i ispod poreza (svake dvi godine jasno) i trebala bi bit oko 2 milje ove godine šta je malo više od minimuma. Midlevel će ostat oko 5 usprkos rastu capa, a ova iznimka je ostala od Anthonya, ali ona se može iskoristit samo za uzet igrača od druge momčadi, ne potpisat slobodnog igrača, tako da treba nać partnera i kompenzirat ga što otežava posao. I također zanimljiv detalj – s Napierom mogu čekat sve dok ne popune cap i onda ga potpisat zadnjega, rookie ugovori također su cap iznimke.

  A onda opet, ako je istina ovo da će James tražit max, bit će zanimljivo vidit šta su smislili, nije valjda tražio od Wadea i Bosha da prihvate manje ugovore? S njegove 22, oni bi trebali pristat na nekih 15 ako misle napravit prostora za ugurat dva midlevel igrača umisto jednoga.

 9. Luke motherfucking Walton je asistent Warriors-a, Gee šta čekaš, šalji aplikaciju 😀

 10. Ok reci mi jesan dobro svatija cap holdse… Oni vride i za UFA? To bi znacilo da trojka miamia ima 60 mio cap holds sto znaci da miami ne moze nikoga potpisat dok se prvo ne potpisu wade i bosh (pa i haslem koji tereti cap sa 6-7milja) te bi tako oslobodili prostor na capu. James moze cekat jet ce gotovo sigurno potpisat za isti ili malo veci iznos od njegovog cap holdsa. Isto tako se moraju odrec prava allena i andersena ( jos neko?). Tek onda bi imali dovoljno da dovedu prava pojacanja. Malo riskatna prica prvenstveno za wadea i bosha koji moraju potpisat za puno manje od ugovora iz kojeg su izasli te se pomolit da ce riley uspit dovest ozbiljna pojacanja a onda cekat jos jamesovo odobravanje na kraju… Gortat je out, cini se i lowry, ariza i deng mozda jos u igri…

  Ili san ja krivo shvatija ovo sa cap holdsima?

 11. Drugim rijecima sa ugovorima ove trojke heat ne moze nikako prebacit cap? Ono prvo potpisat druge pa njih na kraju zar ne?

 12. Tako je, sve što si rekao prvotno je točno, to je scenarij na koji idu. Obzirom da su preko capa s ovim holdovima, nemoguće je potpisat slobodne igrače pa iskoristiti Bird prava na trojku, moraju prvo završit ispod capa s njihovim novim ugovorima i onda mogu tek trošiti na nova imena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *