FREE AGENCY, DAY ONE

Već prvi dan tržnice donio je nekoliko zanimljivih poteza, iako nije bilo ni blizu aktivno kao prošle godine. Prije nego se bacimo na analizu događaja, spomenimo i tradeove koji su se dogodili sa zadnjim trzajima prošle sezone i koji su stoga već aktualni (sinoć dogovoreni poslovi postat će to tek 10.7.).

KIDD LOCO

Nevjerojatna sapunica kakve se ne bi posramio ni scenaristički tim “Ruže vjetrova”. Rijetko kada naletimo na događaj u kojem apsolutno nitko nije pobjednik, dapače sve inidicije ukazuju na to kako je sve ovo maslo hrpe loših ljudi. Pa pokušajmo s onim informacijama koje se čine racionalne odrediti tko je najgori od najgorih. Po nekim pričama, Jason Kidd ispada totalni megaloman koji je vidio kakve su ugovore dobili Kerr i Fisher, odnosno kakve role su dopale Van Gundya i Riversa, pa je poželio i sam postati dio te priče. To zvuči malo previše kao ono što bi Netsi htjeli da vjerujemo iako je Kiddov ego nemoguće isključiti u cijeloj priči. Puno bliža istini je vjerojatno priča da su Kidd i King bili na, blago rečeno, različitim valnim dužinama – King je definitivno bio spreman dati otkaz Kiddu već početkom prošle sezone nakon što su Netsi u nju ušli kao razbijena vojska i kada je rookie trener izgledao totalno izgubljeno, a Kidd je za to uzvratio traženjem od vlasništva da makne Kinga zbog nesposobnosti. Kada se drugi i treći čovjek uprave ne slažu, samo razlaz je moguć i to uopće ne bi bilo čudno da on nije izveden na ovakav narativno bogat način.

Moje simpatije se u ovom dvoboju dva ovna na brnu definitivno na strani Kidda – ako je stvarno tvrdio da je King nesposoban i da ne može raditi s njim, onda je samo rekao ono što cijeli svijet zna odavno. Dakle, tu ide jedan veliki plus za njega. Jebiga, s druge strane ne možeš kao zaposlenik tako brutalno napadati ruku koja te hrani, osim ako u pričuvi nemaš alternativu, a tu stupaju na scenu Bucksi. Ali, o njima malo kasnije, zadržimo se sada na Netsima još malo. Dakle, Kidd je pokazao neviđenu dozu arogancije (pri kojoj je bez da je trepnuo zabio nož u leđa i kolegi treneru, što vjerojatno znači da nakon što jednog dana dobije otkaz u Bucksima više neće dobiti posao u ligi), ali barem iza sebe ima onaj drugi dio sezone i playoff kada je otkrio formulu igre koja Netsima garantira uspjeh (doduše, nije tajna da su igrači jednako zaslužni za promjene koje su uvedene – Johnson i Pierce su bili najglasniji oko potrebe da se odustane od striktne zaštite reketa koja od igrača traži puno više kretanja prema perimetru i da se počne igrati puno agresivnije na loptu s konstatnim preuzimanjima, a nema sumnje kako su dobrim dijelom i zaslužni zašto se pick & roll sistem pretvorio u post-up monstruma).

King, koji puno neuspješnije troši Prokhorove dolare, i sam Prokhorov, koji je došao sa svojim prljavim novcem pokazati Amerima kako to radi jedan primitivan tajkun (stvarno, manjak kritike na činjenicu da su u ligu pustili takvog kriminalca jasno govori o kakvoj hrpi licemjera ovdje inače pričamo) pak odradili su posao puno gore od njega, praktički pripremivši teren za ovakve ispade. Uostalom, treba baciti samo pogled na onaj post Zacha Lowea od prije nekoliko dana u kojem čovjek navodi kako su Netsi izgubili 144 milijuna dolara, odnosno 131 milijun više od Wizardsa koji su drugi na listi gubitnika. Mislim, takva diskrepancija jasno govori o kakvom sudaru svjetova se ovdje radi, u organizaciji poput NBA gdje je fiskalna odgovornost imperativ i gdje vladaju neka druga pravila (ona židovskih odvjetnika), dozvolili su pristup čovjeku kojem bi bolje bilo da je 20-ak centimetara niži jer bi onda vjerojatno pare uložio u neku klub Premiershipa.

Zaključak? Netsi su apsolutna sramota od organizacije u svakom pogledu i pitanje je dana kada će Prokhorov shvatiti kako njegov mafijaški stil ipak nije dovoljno sofisticiran za borbu s računovođama (na kraju krajeva, isti su sredili i Al Caponea). Do tog dana, bilo da Prokhorov proda klub ili promijeni stil i prilagodi se kontekstu, Netsi će plivati zahvaljujući prslucima za spašavanje punim dolara. Novi trener, pa makar to bio i Lionel Hollins (toplo se nadam da se Kevin Ollie neće dovesti u ovu situaciju), neće tu moći ništa promijeniti dok god su strukture iznad njega takve kakve jesu i dok nemaju pošten ne samo dugoročni plan, već im nedostaje čak i ono osnovno saznanje o tome kako sustav kojega su dio funkcionira (na stranu ignoriranje capa koji je kičma NBA poslovanja, ovakav razlaz s Kiddom sigurno ne utječe dobro na šanse s njihovom slobodnim igračima poput Piercea i Livingstona koji su također klijenti Jeffa Schwartza, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li se nešto dogoditi s Williamsom i Teletovićem koji ostaju jedini njegovi ljudi na rosteru).

I eto nas sada na Bucksima koji su u cijeloj ovoj priči, usprkos svemu što sam sada nadrobio protiv Netsa, ispali još manje smislena franšiza. Novi vlasnici obično trebaju neko vrijeme dok pohvataju konce i često se pogube u potrebi da odmah krenu naprijed, vjerujući kako su nepobjedivi i kako je pamet koja im je donijela milijune na burzi garancija da će u NBA otkriti način kako kamen pretvoriti u zlato. To često ne završi dobro, a ovo je klasičan primjer. Poznanstvo između Kidda i vlasnika Bucksa očito je pokrenulo cijelu priču, Kidd je želio vani, ovaj je htio ime i prijatelja unutar kluba, isto kao što je to htio vlasnik Warriorsa s Kerrom ili kao što je to htio Jackson s Fisherom. Nepotizam je u NBA standardna stvar, moraš biti insider da uopće imaš ikakve šanse dobiti posao i ovo samo po sebi nije tragično. Ali, način na koji je to izvedeno? Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Mislim, čim su Bucksi prodani bilo je jasno kako će nova uprava kad-tad mijenjati i GM-a i trenera, to je njihovo pravo i svatko bi na njihovom mjestu radije u izvršnim ulogama imao ljude kojima vjeruje od nekih činovnika iz prošlih vremena. Ali, da kao vlasnik kreneš razgovorati oko opcije dovođenja novog trenera i mogućoj kompenzaciji (ova dva picka druge runde u suštini su beznačajna, ali za trenera Kiddova profila franšiza se ne bi trebala odricati ničega, tako da je i ovo nepotreban gubitak resursa) bez da si prije toga obavijestio svog GM-a i čovjeka kojega na kraju krajeva želiš zamijeniti, to je dno. Larry Drew nije genije, međutim u pitanju je solidan NBA trener čiji Hawksi su igrali par sezona dobre košarke, uglavnom oslonjene na temelje Mikea Woodsona, ali s puno više kretanja lopte i igrača. U svakom slučaju, nakon sezone poput lanjske u kojoj je pogubio sve konce (dobrim dijelom ne svojom krivicom), mogli su ga slobodno otpustiti i otvorenih karata tražiti novo rješenje. Ista stvar je i s Hammondom koji je trenutno navodno siguran, dok ne vidi u novinama da je bivši (ako je pak istina da Kidd želi i ovlasti u dovođenju igrača, onda se ima razloga tresti još više). Nije ni on čovjek koji će ti okrenuti franšizu, ali zaslužuje barem pošteni otkaz.

Dakle, Bucksi ulaze u novu fazu građenja momčadi oko Parkera s gomilom upitnika nad samim rosterom, ali i nad samom upravom, što nikako nije dobro. Godinama su bili na dnu lige, ali su barem imali old school upravu koja je činovnički odrađivala posao. Nisu inspirirali, ali nisu ni demoralizirali. Za njihovo dobro nadajmo se da su ovo tek početničke greške. I da Kidd stvarno neće postati apsolutni šef jer u tom slučaju možemo prekrižiti nadu o potencijalno novoj respektabilnoj franšizi koja se rađa na Istoku.

HAWKS – RAPTORS TRADE

Zanimljiv potez Raptorsa koji se s njim miču s tržnice, dodatkom Williamsove plaće dolaze na 50 garantiranih milja uz prava na Lowrya, Vasqueza, De Cola i Pattersona koja im jedu ostatak capa (dapače, kada bi ih nekim čudom sve vratili, smjestili bi se taman ispod granice poreza s minimalnim prostorom za daljnje poteze). Obzirom da im je Salmons otvarao dodatni prostor, očito je kako se ovakvim potezom pokušavaju osigurati od eventualnog gubitka Lowrya – Williams se lani vraćao od ozbiljne ozljede koljena i nije izgledao sjajno, ali uz još jedno ljeto rehabilitacije mogao bi odraditi solidnu rolu šestog čovjeka (na one partije od prije nekoliko godina u Sixersima vjerojatno možemo zaboraviti iako je još uvijek u pitanju pristojan strijelac koji je možda izgubio sposobnost kreacije iz driblinga, ali još uvijek može zabiti tricu i iznuditi slobodna bacanja). Ostane li Lowry, onda vjerojatno neće biti potrebe zadržati Vasqueza. Preplati li netko Lowrya, Vasquez će vjerojatno još jednom krpati poziciju startnog playa.

Bonus u ovom slučaju dolazi u vidu Lucasa Nogueire kojega su se Hawksi nekako olako odrekli. Istina, imaju dovoljno rješenja pod košem, ali očito su u ozljedama izmučenom prospektu vidjeli dovoljno upozorenja koja ne garantiraju idealnu traniziciju na NBA (lani igrao 18 utakmica uz prosjeke od 17 minuta, 6 koševa i 4 skoka za jednu od najgorih momčadi ACB lige). Raptorsima je ovo pak prihvatljiv rizik, Nogueira ima još garantiranu godinu u Španjolskoj, neka je iskoristi da se pripremi i dođe u bolju formu, a onda ga dogodine mogu priključiti u rolu podizača energije. Ili ne moraju.

Hawksi su pak oslobodili dodatnih 5 milja i usput se riješili ugovora koji im definitivno nije bitan (Williams je lani ionako dobrim dijelom izgubio minute od Macka), pozicioniravši se sada na oko solidnih 15 milja prostora (nakon što otpuste Salmonsa te se odreknu prava na Branda i Ayona, uz minimalne holdove za Macka i Scotta koje se nadaju čuvati za kraj i onda ih potpisati za nešto više love, što potvrđuje i činjenica da su im ponudili kvalifikacijske ugovore i učinili ih zaštićenima). Teoretski, ako se odreknu svih igrača mogu doći i do 20, ali time nepotrebno gube dubinu rostera. Uglavnom, ovo je više nego dovoljno prostora za dva solidna pojačanja ili jedan rasni dodatak na boku (Carroll je odradio ok rolu prošle godine, ali kada bi tu umjesto njega bio Parsons ili barem Deng, to bi izgledalo puno solidnije). Uglavnom, dobar trade za obje momčadi.

OSTALO

Momčadi su se uglavnom bavile aktivacijom ili deaktivacijom raznih opcija (od zanimljivijih poteza istaknimo kako se Memphis odrekao zaštite Eda Davisa, kako su Rocketsi uz Parsonsa na tržište stavili i Danielsa, a Celticsi su ipak zaštitili Bradleya), a iz tog okvira iskočio je jedino Orlando koji je iz samo njima znanih razloga pokupio Willia Greena s waivera i tako mu osigurao 1.5 milju dogodine. Doduše, obzirom da ne može zabiti tricu, Green se idealno uklapa na ovaj roster kao veteran-lider.

JODIE MEEKS, CARTIER MARTIN

U prvom tradeu nove sezone Pistonsi su navodno potpisali Meeksa za 19 milja na tri godine što je u prosjeku rata iznad midlevela (prepolovivši si tako prostor za dovođenje slobodnih igrača). Obzirom da je Meeks granični midlevel igrač koji je mogao očekivati oko 5 milja po godini, ova preplata nije strašna, ali bi se tri garantirane godine mogle pokazati nepotrebnima. Uglavnom, jasno je što su Van Gundy i Bower htjeli ovim potezom, dovesti najboljeg slobodnog tricaškog specijalca na tržištu kako bi zakrpali najveću rupu na rosteru, manjak oružja na perimetru. Meeks će dobiti Stuckeyeve minute (nije isključeno da će i startati iako se Caldwell-Pope i dalje čini kao bolje rješenje zbog obrambenog potencijala) i bude li zabijao tricu i nastavi li pokazivati napredak kao dribler, trebao bi biti puno bolje rješenje s klupe od bilo kojeg lanjskoga. Uglavnom, najslabiju poziciju u momčadi, onu beka šutera, sada su u nekoliko dana pokrpali – napredak KCP-a, dodatak Meeksa i draftiranje Dinwiddiea daju im dovoljno opcija, što šuterskih, što kreativnih, da slažu igru i oko prijetnje s perimetra. Martin, koji je vjerojatno dobio minimum, tu dođe kao dodatni osigurač, u pitanju je solidan šuter, a činjenica da su već prvog dana doveli i njega jasno govori koliko su u Detroitu bili očajnički željni poboljšanja u ovom segmentu igre.

SHAUN LIVINGSTON

Shaun je ekspresno prihvatio prvu ponudu i to s razlogom, točnije iz dva razloga. Prvo, usprkos solidnoj igri prošle godine, teško da je igrač vrijedan punog midlevela i to na tri garantirane godine (doduše, po nekim drugim izvorima nisu sve tri godine garantirane). Drugo, teško je odbiti ponudu atraktivne playoff momčadi poput Warriorsa gdje uz to automatski upadaš u rotaciju kao sedmi-osmi čovjek. On u svakom slučaju nije požurio, a Warriorsi možda jesu, posebice obzirom na solidne visoke igrače koji su im se nudili kao opcije za isti iznos (McRoberts, Frye).

Međutim, ovaj potez ima itekako smisla ako ga gledamo kroz prizmu eventualnog tradea Klaya Thompsona za Kevina Lovea. Gubitkom Klaya ostali bi bez dubine na bekovskim pozicijama i bez čovjeka koji može odmoriti Currya u obrani, a dovođenjem Livigstona, kojem je najveći obrambeni forte kao i Thompsonu dužina, taj problem više ne bi postojao. Doduše, dodali su još jednog upitnog šutera na roster, ali pored Currya i Lovea ionako ne bi bilo previše lopti za ostale, dapače, igrač sposoban spustiti se u post i bacati povratne kao Livingston tu itekako dobro dođe da ih hrani na perimetru.

Dakle, potez je ovo koji je solidan u vakumu, riješili su pitanje dubine na vanjskim pozicijama jer Crawforda neće zadržati, vjerojatno ni Blakea, a lani je ogroman problem bio taj nedostatak drugog sposobnog playmakera koji može odmoriti Currya, znači nekoga poput Jacka godinu ranije. Međutim, odrade li trade za Lovea, ovaj solidan potez bi mogao postati ključan jer će upravo Livingstonova svestranost u tom trenu postati neophodna. Sad, koliko je to dobro i ima li iza svega uopće nekakvog dubljeg plana, ostaje da vidimo.

MARCIN GORTAT

Wizardsi su malo pretjerali s praktički max ponudom u njegovom slučaju, ali s druge strane jednostavno si nisu mogli dozvoliti ostati bez solidnog centra u kontekstu u kojem nemaju dubinu pod koševima i u kojem nikada ne znaš što ćeš dobiti od Nenea. 10 milja na 3 godine bili bi idealni, 12 na 5 su već popriličan rizik (ne toliko zbog ova dva dodatna milijuna koja će ionako pokriti rast capa u idućim godinama, koliko zbog dužine koju će Gortat teško odraditi u dosadašnjem izdanju), ali u situaciji u kojoj se našao Washington jednostavno nije bilo potrebe za nekim velikim mudrostima. Ionako nisu imali opcije za očistiti cap, a pogotovo za dovesti bolje igrače od ovih na koje imaju prava. Ovim ugovorom tako su i službeno bez capa čak i ako se odreknu prava na sve ostale slobodne igrače, realno je očekivati kako će zadržati i Arizu za sličan iznos (tada bi im se platna lista opasno kretala oko granice poreza, dapače bude li Arizin ugovor u granicama Gortatovog, čak i da ostatak rostera popune minimalcima mogli bi završiti u crvenom, a to nije dobro jer tada gube pravo na puni midlevel koji im je itekako bitan ako misle napraviti korak naprijed pa makar gazda Leonsis pri tome ispraznio džepove).

IRVING

Cavsi nisu čekali ni sekunde, s prvim trenutcima tržnice ponosno su objavili kako je Irving njihov idućih 6 sezona, od čega je još ovu na rookie ugovoru tako da je jasno kako će ovo ljeto i skori potezi biti ključni za smjer franšize jer od 2015. prostora za trošenje baš i neće biti previše. Irving ničim nije zaslužio max od 5 godina u rangu onoga što je dobio Westbrook, previše je oko njega drame i premalo konkretnih stvari (posebice obrane), ali Cavsi si licitaciju i čekanje idućeg ljeta očito nisu mogli/željeli dozvoliti pa su ga odmah “franšizirali”. Možda i to pomogne da svlačionica bude mirnija.

HEAT

Za kraj posta moram spomenuti i čovjeka koji je za sada najveći konkurent za GM-a godine – LeBrona Jamesa. Ako je stvarno uspio uvjeriti Bosha i Wadea da smanje zahtjeve ako žele igrati s njim, a da će on pri tome uzeti koliko zaslužuje, onda mu svaka čast (plus, ulovio je i Napiera na draftu). Mislim, to je realno, LeBron vrijedi puno više od maxa, a Bosh i Wade sigurno ne vrijede onih 20 milja koliko su ostavili na stolu (po IOR-u obojica upadaju u skupinu igrača do 12 milja, s tim da je dugoročno gledano takva investicija u Wadea, obzirom na stalni regres i limitiranu rolu, previše, a Bosh bi možda opravdao i veću cifru ako ćemo vjerovati da bi povratkom u ulogu druge opcije napumpao brojke bez pada učinkovitosti). Uglavnom, ako planiraju imati prostora na capu, a po svemu sudeći to je cilj (plan B im je uvijek na raspolaganju, a to je otići preko capa za njih troje i potrošiti midlevel) kako bi doveli ili dva solidna igrača ili jednog malo boljeg, Wade i Bosh morat će uzeti oko 12-13 milja po sezoni kako bi pokrili činjenicu da James ne pristaje na popust. Ponavljam, radi se o realnim ciframa u sva tri slučaja, ali ako će pristati na takve nove uvjete onda su itekako samosvjesni ljudi (apsolutna rijetkost u NBA), a James je bolji pregovarač od Rileya. Sve preko toga, naravno uz uvjet da James stvarno neće ići ispod 20-ak milja, jednostavno im ne ostavlja dovoljno prostora da naprave značajniji iskorak. A sve to je vidljivo i po tržnici – Gortat i Lowry, koji su se uklapali u priču o tom igraču iznad midlevela koji bi mogao pojesti ostatak prostora na capu, brzinski su ih otpilili svjesni da uokolo leže dolari i da nema smisla čekati dok se ovdje stvari poslože.

8 thoughts on “FREE AGENCY, DAY ONE

 1. uistinu je LeBron prekucao ovaj free agency, da je bar imao mozga prije četiri godine, ne bi bio meta za pljuvanje…

  čemu ta potražnja za Gordonom Haywardom, čovjek je tweener za SF

 2. Gee, moze li Meeks odigrati ikakvu obranu ili imam “Crawforda” na rosteru. Pokraj Jenningsa je ovo definitivna smrt na tom dijelu, mozda ih neki oblik zone spasi

  Ove tetke iz Heata nek si uzmu jos jednog bivseg/sadasnjeg top 10 igraca i mozda uspiju naslov uvatit. Kasnije je pay cut informacija okarakterizirana sranjem od njihova agenta.

 3. @ wade – Crawford barem ima one duge ruke kojima može smetat (kad bi htio), Meeks ni to 🙂

  ali ima noge, nema sumnje kako će Van Gundy nešto iz njega izvuć (npr. ima identiče fizikalije ko Redick, a Redick nije totalna promaja), bolji je svakako od Stuckeya

  a gle, šta se Heata tiče, uokolo mašu informacijama kako će imat 12 milja na raspolaganju i kucaju na sva moguća vrata. to ne znači da će rezovi bit onako drastični ko što je bilo dojavljeno u tom negiranom tekstu (to su bili cifre od tipa 11-12 milja), ali će ih svakako biti.

 4. Taman ce imat noge jos 3 godine 🙂
  Koliko se realno cini trejd na relaciji Kings i Pistons za Thomasa, nekoliko ideja postoji. Pretpostavljam da bi morali uzet Thompsona

  Sigurno ce manje uzet, ali prepolovit placu ne vjerujem, mozda ce se skratit za 5-6 mil na prvoj godini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *