FREE AGENCY, DAY SIX + SUMMER LEAGUE, DAY TWO

FARMAR

Rupu nastalu odlaskom Collisona, koji je lani poslužio kao odličan osigurač za Paulove standardne probleme s ozljedama, Clippersi su solidno popunili potpisom Farmara za jedinu preostalu ozbiljniju opciju koja im je ostala. Dvogodišnja iznimka iznosi oko 2 milje i to je više nego pristojna cifra za dokazanog back-up playa s vrhunskim šutem za tri koji može i pokriti minute startera u kraćem periodu. Farmar je doduše također sklon ozljedama, ali, tu se isplati igrati na postotke – koje su šanse da baš obojica istovremeno završe izvan rotacije.

Košarkaški je ovo ok potez, a stvar postaje puno zanimljivija gledajući cap situaciju Clippersa. Aktivacijom ove iznimke Clippersi sada definitivno ne mogu sebi dozvoliti prijeći apron jer je to zabranjeno čak i kad iskoristite ovu mizernu iznimku, jednostavno previše se toga treba poklopiti da se nekako izvuku iz situcije u kojoj su se našli – šanse da oba svježa ugovora uvale u nekakav sign & trade i zauzvrat u Cavse i Lakerse pošalju sličnu plaću i tako održe likvidnost (prije svega mogućnost da probiju apron i onda npr. potpišu pojačanje na boku za porezni midlevel) stvarno nisu velike. Cavsi ciljaju na puno veća imena i ne žele kompromitirati cap, tako da ne vidim smisla u tome da rade uslugu Clippersima, potpišu Hawesa i onda još prihvate Dudleya ili Barnesa. Lakersi također, da su htjeli baciti dvije milje u ovoj fazi u kojoj se još uvijek nadaju nekakvom velikom ulovu, onda bi valjda sami potpisali Farmara, a ne npr. radili uslugu Clippersima i za uzvrat dobili Bullocka.

Clippersi eventualno mogu poslati jedan ili više ugovora ovih spomenutih igrača u neku momčad koja ima prostora za rentanje poput Jazza, Sixersa ili Magica te tako dobiti malo prostora za disanje (iako takvim potezom ne bi izašli iz hard cap scenarija jer bi se oba ova nova ugovora i dalje vodila kao midlevel i bi-annual), ali i tu se javlja pitanje koliko bi ih morati dodatno kompenzirati, odnosno da li su budući visoki pickovi prve runde ili prava na Wilcoxa dovoljno atraktivni da iniciraju transakciju. Što Rivers ovdje pokušava i zašto su se doveli u ovakvu situaciju ostaje za vidjeti, 10.7. ugovori postaju aktivni i onda će se sve morati nekako uskladiti s pravilima. U najgorem slučaju, s ova dva potpisa Clippersi su otišli na garantiranih 78 milja, što uz ugovor Wilcoxu i još dva obavezna cap holda zaokružuje stvar na nekih 80 milja. Dakle, još su uvijek ispod aprona i stvar tehnički funkcionira, ali kad potpišu rookiea imat će samo 11 igrača i prostor taman za dva minimalca koliko im treba da zadovolje pravila o minimalno 13 igrača na rosteru.

Ovakva top 11 rotacija definitivno može izgurati sezonu i tko zna, ako Dudley odigra bolje nego lani (gore ne može, zar ne?), možda im nikakav dodatak na trojci neće ni biti potreban. Međutim, ono što je u cijeloj situaciji čudno je ta odluka da se ovako rano dovedu pred zid i ostanu bez ikakve fleksibilnosti. S jedne strane, šansa da potpišu Hawesa morala se iskoristiti obzirom na potrebu koju imaju pod košem, s druge šteta je da su zatvorili vrata poboljšanju situacije na boku, pogotovo sada kada imaju vlasnika kojemu sigurno nikakav problem ne bi bio platiti dodatni porez. U biti, to je možda i najzanimlijviji aspekt cijele priče – kako jednom Ballmeru, koji je upravo bacio 2 bilijuna na stol za postati vlasnik, objasniti da više ne može trošiti jer je iskoristio nekakvu opciju tešku pišljivih 2 milijuna? NBA je zakon.

DIAW

Bez velike pompe Spursi su potpisali i svog drugog ključnog slobodnog igrača, vrativši Diawa nazad za u prosjeku oko 7.5 milja po godini na iduće tri (treća navodno nije full garantirana, a i ugovor je izgleda onaj padajući, kreće s 8 prema 7, kako bi Spursi imali što veću fleksibilnost – ovakve sitnice život znače u NBA). Malo previše obzirom na klasičnu Borisovu produkciju, ali i potpuno realno kada uzmemo u obzir novi prsten i bitnu ulogu koju je imao u njegovom osvajanju. Spursi dakle idu po još jedan, a situacija im je savršena – kada dodaju nove ugovore Diawa, Millsa i potpišu rookiea Andersona, imat će oko 67 milja garantiranih za 13 igrača, dakle mogu popuniti ostatak rostera vraćanjem Bonnera i Baynesa za prikladne minimalce, mogu tražiti nove nade u bazenu imena koja nisu draftirana, a mogu malo i trošiti pa iskoristiti midlevel kako bi potpisali još jednog korisnog rotacijskog igrača (Gasol je svakako atraktivan, ali ne treba zanemariti ni potrebe, treba jedno mjesto ostaviti za back-up playa dok se čeka Mills, a iza Leonarda i dalje nema poštenog, velikog swingmana koji može igrati obranu i eventualno zabiti tricu). Uglavnom, slatke brige, u svakom pogledu se nalaze u idealnim uvjetima – čak i da dodaju igrača za midlevel i dvogodišnju iznimku, dakle dodatnih 7.5 milja, nema šanse da plate porez, kamoli prijeđu apron. Remek-djelo od rostera.

ORLANDO, DAY TWO

Drugi dan akcije potvrdio je neke stvari viđene 24 sata ranije, konkretno za prvu jutarnju utakmicu između Pistonsa i Grizlija to znači da Caldwell-Pope stvarno nema što raditi na ovom turniru i da je Jordan Adams odličan izbor onako kasno u prvoj rundi. Upravo je Adamsova energija i all-round igra bila ključna u završnici kada su Grizliji u manje od 3 minute doveli u pitanje sigurnu pobjedu Pistonsa (imali +15, ostali na +3, bez ubačaja u tom periodu). Odličan je s loptom, vukao je kontre i lakoćom ulazio u sredinu, razigravao podvaljivanjem visokima ili bacanjem povratnih vanjskima – to su itekako bitne stvari za nekoga tko će u ligi igrati bočnu opciju. Uglavnom, fascinira kontrolom i smirenošću, stvarno netipično izdanje za rookiea koji do jučer nije igrao poštenu utakmicu mjesecima, već se u zadnje vrijeme zbog drafta uglavnom zabavljao putovanjima i treninzima protiv stolica. Uz njega Memphis je uglavnom jahao preostale svoje igrače, Stokesa i Franklina. Stokes je pokušavao igrati na snagu i to je donekle prolazilo, ali već u ovoj konkurenciji ne djeluje toliko moćno kao u NCAA, dakle u ligi će se teško nametnuti kao budložer u postu. Franklin je pak cijelu večer ganjao Caldwell-Popea, uglavnom neuspješno, što nije dobar znak za swingmana bez šuta kojemu je forte obrana (dodatak Adamsa čini ga viškom i budućnost u Memphisu mu baš i nije blistava). Kod Pistonsa uz KCP-a još jednom je vrlo dobru partiju pružio Siva (maltretirao Wilbekina i totalno ga nadigrao), a nevjerojatno je da su i drugi dan za redom trošili minute na Briana Cooka koji u ovoj fazi karijere može igrati još samo u veteranskim rekreativnim ligama (a i tamo bi ga vjerojatno potjerali iz dvorane da onakvim volumenom ispaljuje takvu količinu cigli). Još jedan WTF? potez vezan za novu upravu koja nije baš krenula najstabilnije u novu eru.

Dvije preostale utakmice nisam pogledao zbog preklapanja s obvezama (tamanjenje hrane je jedna od njih), zadovoljio sam se sažetcima i box-scoreom, a po svemu sudeći neću ni trošiti previše vremena na njih danas jer se stvarno nema što uhvatiti – OKC je još jednom pružila mizernu partiju, startati s petorkom bez šutera samo kako bi na parket poslao igrače s garantiranim ugovorima stvarno nema smisla (poprilično sam siguran da Adams, Roberson i Huestis nikada u životu neće u isto vrijeme biti na parketu u utakmici regularne sezone, tri takve drvene ruke u 5 na 5 košarci nemoguće je maskirati), dok su skužili u čemu je problem Casper Ware je već ukrao partiju (nisu igrali ni Lamb ni Noel, a poštedu je dobio i McGary). U trećoj i zadnjoj utakmici dana Napier je odigrao puno bolju partiju u odnosu na prvi dan (Teague nije onoliko eksplozivan i uporan, a uz to ni slash & kick majstor kao Pressey, pa je Shabazz imao puno lakši zadatak u oba smjera), Ennis je još jednom pokazao da zaslužuje mjesto među 15 na budućem rosteru Heata (kakav god on bio), a kod Netsa, osim standardno borbenog i učinkovitog Plumleea (koji pod hitno treba raditi na slobodnima, igrač koji živi za kontakt ne može si dozvoliti mizeran učinak s linije, sredi li to može imati nekoliko finih godina kao korisnija verzija Hansbrougha), nitko nije vrijedan spomena, barem ne u pozitivnom smislu.

4 thoughts on “FREE AGENCY, DAY SIX + SUMMER LEAGUE, DAY TWO

  1. Ballmer je Clipperse ipak platio 2 milijarde, a ne 2 bilijuna 😉 ocito se nisi presaltao s engleskog na hrvatski, a na ovim prostorima je van svake logike ta nesretna “milijarda” ugurana izmedju milijuna i bilijuna 🙂

  2. @gee majstore pa Clippersi već imaju u svojim redovima 3&D mašinu – REGGIE BULLOCK. Igrač budućnosti. Zapanti šta ti kažem 😉

  3. Heat potpisao McBoba i Grangera za realne iznose. Potpis McBoba bi valjda trebalo da znaci da Bosh odlazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *