FREE AGENCY, DAY ELEVEN

Ok, šteta je minimalna po kućni budžet (što je i logično jer nešto od nula je uvijek nula), a jedan novi senzor kilometar sata i nekoliko uzalud bačenih sati kasnije vrijeme je za osvrte na jučerašnju tržnicu. S tim da će osvrt na ljetnu ligu kasnije kada u miru pogledam malo akcije.

THE BIG DOMINO

Konačno. Doduše, rasplet situacije s Jamesom ispao je takav da se iščekivanje isti tren zaboravilo i oprostilo (uf, zamislite da je nakon odugovlačenja tijekom kojega je Cleveland potpuno poludio ostao u Miamiu, to bi bilo urnebesno – slomiti jednom gradu srce dva puta) pa život može opet u normalu. Iako je malo što ovdje normalno – moram priznati da me Jamesova odluka iznenadila jer igrači u naponu snage navikli igrati Finale za Finalom jednostavno ne biraju ovakve nedefinirane situacije i rostere koji se tek trebaju složiti što je kontekst koji je on prihvatio. S druge strane, razlozi za odlazak su se samo nizali – gledajući sliku Heata u cijelosti, od Wadeova raspada do nemogućnosti da se poboljša roster bez financijskog odricanja igrača dok istovremeno gazda Arison otpušta dobrog pajdu Mikea Millera radi uštede, James je mudro procijenio da ni situacija u Miamiu dugoročno nije blistava. Prolaziti svakih par godina kroz ovo jednostavno nema smisla i tu na scenu stupa Cleveland koji je povukao sve prave poteze da stvori uvjete za realizaciju posla. James je sada kući i više je ne mora nikada napuštati.

Naravno, da bi sve ovo bilo moguće, treba vam poseban čovjek, a James je svojim pismom (koje je od jučer postalo dio NBA povijesti) u Sports Illustratedu (a i to nešto govori o njemu, ovom prilikom je zaobišao Wojove i ESPN-ove ovog svijeta) pokazao da je poseban – nije u pitanju samo razumijevanje cijele situacije s Gilbertom i ružnim prekidom s navijačkom bazom, već ta svijest da, sada kada su naslovi prvaka osigurani i kada više nema normalne osobe na planeti koja može sumnjati u njegove igračke kvalitete, jedini način za povećati vlastitu legendu je vratiti se u Cavse. Ta fascinantna povezanost s Ohiom i ljubav prema rodnom Akronu su bitni, tu nema spora i to je stvarno nešto na što rijetko nailazimo kada su u pitanju sportaši ovakvog profila, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da LeBron u Cavsima ima šanse postati najveći sin Ohia ako donese naslov u iduće 4 godine, kao i da će na kraju svega biti najveći igrač kojega je ta franšiza imala. To je nešto što je mogao ostvariti samo u Miamiu (gdje bi to iz godine u godinu bilo teže) i Clevelandu (gdje će to iz godine u godinu biti lakše), zato mu i vjerujem da je samo te dvije opcije uzimao u obzir (koliko god da ima puno boljih situacija vani, a tu mislim na Houston, Dallas ili Phoenix, mijenjati dres samo radi neprestanog lova na naslov pretvorilo bi ga u običnog plaćenika, a očito je kako ima i važnijih stvari – jasno, njima se možeš baviti tek kada imaš par prstenova na ruci, što je ruta koju su prošli gotovo svi najveći, pa tako i James iako je njegov put pomalo krivudav).

Uglavnom, koliko god je The Decision bio potpuno pogrešno isplaniran i nespretno odrađen potez, toliko je ovaj The Return bio idealan u svakom pogledu. Mediji su dobili bajkoviti narativ koji priželjkuju i sada mogu nastaviti raditi od svega sapunicu, dok je LeBron nakon košarkaških kritičara utišao i one koji se bave psihološkim profilima (stvarno, ne treba vam pročitati ništa drugo osim njegovog pisma nakon čega konačno možemo ove ludosti ostaviti po strani). Jer, ono što nas fanatike zanima nakon svega je kako se kvragu ovo odražava na parketu?

Bacio sam brzinski pogled na Cavse kroz IOR i gledajući samo razinu talenta, dakle bez detaljnih prilagodbi minutaže, obrambenog i napadačkog učinka i ostalih faktora, dolazimo do raspona od 48 do 52 pobjede kao okvira za ovaj trenutni roster. Model koristi rotaciju od 10 imena, dakle ubacio sam tu Haywooda, Hopsona i Felixa iako će očito roster doživjeti još promjena koje će mu zasigurno podići potencijal – mala digresija ovdje jer Haywood je pak poseban slučaj, Cavsi su odustali od tradea Geea u Hornetse i poslali su ga u Pelicanse za pick druge runde (Pelicansi će ga vjerojatno spakirati put Houstona kako bi štimao trade za Asika, jasno pod uvjetom da je to još na stolu nakon svih ovih događanja, a onda ga Rocketsi mogu jednostavno otpustiti), ali još nije jasno zašto ne odustanu od Haywooda uopće, njegove 2 milje na capu su im u ovoj situaciji totalni višak (izgleda da ga planiraju dodati bez obzira na Geea, poslati će u Hornetse nešto drugo, možda upravo ovaj drugi pick Pelicansa, ali pravo pitanje je zašto, pa nije valjda da u njemu vide osiguranje pod košem).

Uglavnom, projekcija s donjom granicom od 48 pobjeda znači da su si Cavsi ne samo osigurali playoff, već gotovo sigurno i top 4 mjesto na Istoku (ubaci tu Millera i Allena umjesto Felixa i Hopsona i mogu loviti top 2 poziciju). Jasno, kada bi eventualno dodali Lovea, očekivanja bi dodatno rasla iako bi taj potez zasigurno slaganje rostera učinio još večim izazovom (da sam na mjestu Saundersa, ne bi pristao na ništa manje od tri igrača iz bazena lutrijskog talenta na rookie ugovorima koji čine Bennett, Wiggins, Waiters i Thompson).

S LeBronovim maxom dodanim na cap, Cavsima ostaje oko 6-7 milja potencijalnog prostora i room iznimka za eventualna ozbiljnija pojačanja (fali im prije svega šutera na boku, dubina pod košem i back-up play – kako je krenulo ne bi nas trebalo čuditi ako LeBron, koji će ovdje imati još više šanse igrati se GM-a nego pored Rileya, dovede Millera, Birdmana i Raya, ali i Mo Williamsa koji je ostao bez gaže u Portlandu) što nije sjajno, ali nije ni bitno u ovom trenutku – kao što svi uključeni shvaćaju, ovo je dugoročni plan koji je odjednom dobio novi smisao i novi plafon. Onaj najviši. Zrelost za takvu razinu planiranja ranije nisu imali ni Cavsi kao organizacija ni LeBron kao osoba, zato bi rezultat ovoga puta mogao biti znatno drugačiji. Bajka se nastavlja.

BOSH

Slično Jamesu, može se reći kako je i Bosh u svom stilu birao srcem (nije mi namjera bockati, Bosh je zakon), čovjek obožava Miami i nikada nije bio lud za povratkom u Teksas. A onda je dobio i 118 milijuna dodatnih razloga da okruni tu ljubav. Naravno da Bosh nije vrijedan ovakav novac – u najboljem slučaju Heat ga je preplatio oko 40 milijuna. Međutim, Riley je ovo odradio po kratkom postupku, udarac kakav je gubitak Jamesa puno je veći problem od loših ugovora, a rebuilding bi bio totalna kastastrofa. Stoga će Bosh i Wade, a vjerojatno i Haslem, dobiti lovu koje su se odrekli, čak i bonus jer su svo vrijeme čekali u pozadini, a Heat će se priključiti borbi za playoff na Istoku.

Naime, trenutni roster po IOR razini talenta vrijedi između 36 i 40 pobjeda pod uvjetom da ostatak rotacije popune opcijama sličnima onome što su imali na raspolaganju lani, što znači da je imperativ dodati još jedno pojačanje koje će popuniti Jamesovo mjesto u petorci. Tu na scenu stupaju igrači poput Arize i Denga, ali, ako ćemo pretpostaviti da će Wade dobiti lovu sličnu Boshu i da sada nema razloga ne isplatiti Haslemu ono što mu je pripadalo prvotnim ugovorom, pa onda još nakon što dodaju McBoba i Grangera u cap, ispada da Heat za njih ima eventualno 7-8 milja, nikako 10 do 12 koliko će zasigurno tražiti. Dakle, možda bi bolje bilo poraditi na dubini klupe i tu dobiti tih 4-5 pobjeda koje bi im osigurale mjesto u playoffu.

MOREY

U Houstonu tako ipak neće biti stvoren izazivač preko noći. Makinacije Rocketsa očito nisu stvarale povjerenje – sigurno je i Boshu bilo iritantno kada su krenule priče da bi ipak možda morao pristati na određeno sniženje kako bi se cijela priča mogla odvrtiti. Naravno da nije razmišljao niti trena kada je na stol pao max iz Miamia, posebice jer tu želi živjeti i igrati.

Međutim, lako za Bosha, LeBronova odluka donijela je Moreyu još gomilu problema. Čovjek je tražio način na koji se riješiti Lina i na kraju ga je to koštalo picka prve runde, ali sav taj cap koji su stvorili odlasci Asika i Lina vrijedi još samo do isteka roka za matchiranje Parsonova ugovora do kojega će doći tijekom nedjelje. Dakle, ako u ovih preostalih oko 24 sata Morey ne pronađe nekoga koga može potpisati u ovih skoro 20 milja prostora, nebitno radi li se o Dengu, Arizi ili nekom trećem, možda i većem broju igrača, Parsonsov novi ugovor pojest će mu većinu capa i ostat će tek kiriki za nekog od gomile graničnih midlevel igrača koji leže uokolo.

Ne potpiše li Parsonsa, ostaje mu prostor i mogućnost da sličnu igru ponovi dogodine. Međutim, uz svo dužno poštovanje riziku kojega je čovjek poduzeo, on je upravo ostao bez picka prve runde, dva itekako bitna rotacijska igrača i prostora na capu (mislim, mogao je imati Parsonsa za manje od milje ovu sezonu), a zauzvrat nije dobio doslovno ništa. Nije to situacija u kojoj se razmišlja o otkazima, ali itekako dobro ocrtava koliko je tanka granica između genija i budale u tom poslu.

LAKERS

Svjesni da je krajnje vrijeme da povuku neke poteze i da ovo nije njihovo ljeto, Lakersi su brzinski sredili prostor na capu. Ugovor Youngu nije tragedija, 5 milja po godini za graničnog midlevel igrača je realna cifra iako su mogli garantirati manje godina od tri (i još je četvrta opcija igrača, dakle za očekivati je da će biti aktivirana). Ovaj ugovor Hillu zvuči loše, 9 milja po godini je duplo veća cifra nego je zaslužuje, a onda opet vjerojatno se radi o ustupku – Lakersima trebaju korisna tijela tijekom rebuildinga koji baš i nije nešto sjajno zamišljen, ali i fleksibilni ugovori, a Hill, koji je sigurno mogao dobiti ugovor sličan Youngu negdje i biti miran četiri godine, pristao je na relativnu nesigurnost u zamjenu za financijski bonus.

Trade za Lina uklapa se u ovu fazu i, posebice ako je u pitanju pick Pelicansa, ovo je dobar potez Lakersa. Iznajmili su prostor i donekle kompenzirali činjenicu da njihov vlastiti pick ide Sunsima, plus su dobili igrača koji može pojesti dobar dio minuta na jedinici. Mislim, netko treba igrati dogodine, sada kada su se snovi o pojačanjima raspršili, treba složiti funkcionalan roster. Tri granična startera dobro dođu, pa makar ih morali preplatiti – ovo sada već liči na momčad, 8 garantiranih ugovora je na popisu, ali sada barem imaju 5 NBA košarkaša. Cap je doživio udarac, ali ostaje im još dovoljno da skrpaju rotaciju, pogotovo na boku i pod košem.

Imaju prava na Henrya, Johnsona i Gasola i sve navodi na to da će ih pokušati zadržati sličnom preplatom, sredstava za nekakvu eventualnu nemoralnu ponudu igraču poput Arize više jednostavno nema. Doduše, Gasol je navodno odbio 10 milja, ali to ne bi trebalo predstavljati tragediju dok god drže situaciju na capu pod kontrolom – Lin je slobodan nakon ove godine, kao i Nash, a Hill godinu nakon, kao i Kobe.

Eto, sada još samo treba naći čovjeka koji će ovo trenirati.

THOMAS

Zanimljiv potez Sunsa koji očito prostor žele iskoristiti kako bi pokupili što više preostalih resursa. Prava Kingsa na Thomasa su ovom prilikom zaobiđena kroz sign & trade (to je ubrzalo situaciju da ne moraju čekati 3 dana) u kojem su Kingsi dobili iznimku teško 7 milja (tolika je rata novog Thomasovog ugovora) i prava na Alexa Oriakhia, ali ključno pitanje je što Sunsi planiraju? Znači li ovo da je Bledsoe dostupan također u nekakvom sign & tradeu? Ili samo da žele imati rasnog trećeg beka za svoj sistem kako igra ne bi patila kada su Dragić ili Bledsoe na klupi?

Pošten je ovo ugovor, obzirom na Thomasovu produkciju i uvjete ne tržištu čak i nizak, ali nekako u kontekstu Phoenixa niti smrdi niti miriše ovako u vakumu. Imali su oni puno veće potrebe na drugim pozicijama, a Thomasa su očito samo zgrabili kako to ne bi napravio Dallas (koji nema startnu kvalitetu na jedinici i on bi im sigurno bio prva meta ako ostanu bez Parsonsa) ili netko treći, vodeći računa o tome da nečim ipak treba ispuniti onaj prostor koji imaju na capu. Pa zašto to onda ne bi napravili potezom koji je puno bolji s poslovne nego košarkaške strane.

Također, ako je Thomas zadovoljan ovom cifrom, pitanje je kojom vedskom matematikom je Vivek izračunao da mu više smisla ima Collison kao startni play za dvije milje manje. Bit će zanimljivo vidjeti što će napraviti s ovom iznimkom koju su dobili – poznavajući ih, vjerojatno će je čuvati za prihvat Tayshauna Princea.

BAZEMORE

Nakon što su doveli Sefoloshu, stvarno više nije bilo potrebe da se Hawksi rastežu po pitanju igrača kojima je forte obrana, ali iz nekog razloga dali su ugovor Kentu Bazemoreu, u široj slici nebitno, međutim očito su želje za više energije i dužine na boku bile prioritet ovog ljeta.

KNICKS

Dok čekaju Carmelov potpis na max ugovor (a čekaju ga i Bullsi jer tada će konačno moći finiširati posao s Mirotićem koji je izgleda 100% in), rade na uređenju dna klupe. Pa je tako Phil odlučio zadržati Colea Aldricha (solidno odradio ne baš preveliku rolu prošle sezone), a usput je digao ruke od Odoma koji tako neće dočekati ni trening kamp na rosteru.

16 thoughts on “FREE AGENCY, DAY ELEVEN

 1. Jao, jesi ruzicasto opisao povratak Jamesa, bljak, a jos pismo, pa doslovno za proljev. Uglavnom, ne zna se tko ima manje postovanja u tom Ohaju-navijaci, vlasnik i sam James

  Free agencija je skroz pomanitala, u kojem to svemiru Meeks i Thomas mogu dobit slicne pare. Deng i Ariza mogu komotno dobit 40 mil na 3 sezone

 2. @ wade – valjda misliš samopoštovanja? ma boli mene kikiriki za tim svim skupa, ali da jedva cekam vidit Cavse u akciji – oh yeah baby! žalim samo jadnike poput Simmonsa koji su morali pisati kobasice ničega da ispune prostor. i još više one jadnike koji to čitaju, pa makar i preskakanjem pasusa ko ja 🙂

 3. Jednog i drugog, bljak su svi.

  Sreca da nisam nista citao od tih “ideja”, a ima toliko zanimljivih tema za napravit. Recimo, rugat se Lakersima ili Raketama. Bitno da ozbiljne ekipe rade u tisini

 4. znan da ti grizliji nisu napeti, ali ako je bazemore spomenut, moga je air canada

 5. Sad kad se James vratio u Clevland,sta mislis kako ce to sve izgledati,s obzirom da sem Irvinga i Waitersa nemaju postenog sutera?
  PS jesi li sklon teorijama zavjere kako je James bio samo na “posudbi” u Miamiju dok su Cavsi tankirali(neki kazu da je liga namjestila ovaj zadnji pick) i da mu je the return oduvijek i bio plan?

 6. Sviđa mi se sve ovo jer ćemo konačno imati kompetitivni istok, ako već ne legitimnog contendera. A možda i ispliva jedan kroz sezonu. Ali treba pričekati kraj tržnice za ovakve zaključke. Ja jako zadovoljan razvojem situacije za sad. 🙂

  Centralna divizija bi komotno mogla imati tri najbolje ekipe, što je apsolutno nebitna informacija. 😀

 7. Cavsi mogu i denga potpisat, imaju njegova bird prava zar ne? A onda ili zadrzat ili upakirat za lovea… Jel ono cavsi imaju pick miamia dogodine? Kakva ironija sudbine…

  Moji sunsi mi nisu jasni sa thomasom, jedino ako skupljaju assets za neki trade… GM je naglasija da idu po superstara jos prije drafta… Na kraju je zadrza sve pickove i nije privuka nikoga od jacih imena sto nisan ni ocekiva… Love je naravno target ako ne ode u cavse, nek potpisu jos koga (suska se o dengu) i imat ce brdo toga za ponudit ( pick lakersa dogodine takodjer)… Ako ne love, suska se da je ryan anderson available, takav igrac im nasusno treba…

 8. @ brane – to je na tapetu sutra, deal je finiširan nakon što sam složio okvir posta

  @ Slatinash – ne samo da nemaju šutera, nego nemaju ni poštenog centra, a tko zna što je stručni štab zamislio. dakle, bit će ovo puno teže nego što bi bilo u Miamiu, ali samo prvu godinu, u tome je poanta. sada je ionako samo bitno dovest Lovea – riješe li to, dogodine će brusit rubove rotacije

  a za ovo drugo – ha ha ha ha ha ha ha (to je preočita fora da sam mislio da je nitko neće javno izreć zbog srama uzrokovanog manjkom kreativnosti, ali evo sudeći po ovome što kažeš i to se komentira)

  @ tihi – to je info u rangu onoga da smo lani imali 4 ekipe iz vražjeg Southeasta u playoffu 🙂

  @ zeze – Cavsi su se odrekli Bird prava na Denga, s tolikim cap holdom (19 milja) nikada ne bi uopće mogli ni pomisliti potpisati igrača za klupu, kamoli LeBrona, tako da je Deng slobodan kao ptičica nakon jučer

  a Sunsi su napravili super posao, nisu imali sreće na tržnici (što bi tek trebao reći Morey ili Cuban), ali su ispod cijene dobili igrača koji im omogućuje hrpu opcija za neki budući potez

 9. @ zeze – to je trenutna situacija jer James još nije potpisao službeno, a ne mogu ga potpisat dok se ne odreknu Denga. dakle to je definitivno – Luola ne mogu zadržat nikakvim pravima. u pitanju je samo tajming. Ovo je čisto opcija da preko sign & trade možda čovjeka pošalju u Miami (ako se on i Heat dogovore) pa da Heat tako ubaci Denga kroz trade za Jamesa kad već ne može osloboditi dovoljno prostora na capu da ga potpiše na tržnici. Dakle, Deng nikako ne može ostat u Clevelandu, a hoće li u Miami, to ovisi o njemu i Rileyu, a i kada će posao s Jamesom postati finalan

 10. dok pišem ovaj komentar Ariza završava dogovor s Rocketsima, Morow je potpisa 10 milja na tri godine s OKC.. Carmelo potpisuje za NY, dakle, Deng završava u Heatu 90%…

  da se osvrnem na Cavse, da se ja nešto pitam, dogodine bih prije ganjao Marca Gasola nego Kevina Lova, moj neki osjećaj je da je ta opcija puno bolja 🙂

  i kakvo samo skrivanje tajne od strane SI-ja, wow, svaka čast na profesionalizmu 😀

  ps. Miller završava u Cavsima trenutno ugovor, što znači da će možda ostati i za Ray Ray-a mjesta čime se zaokružuje bekovska i krilna pozicija za sljedeću sezonu…

 11. Klivlend prvi favorit za titulu po nekim kladionicama?!?
  Ako Bulsi ne dovedu Mela da li Indijana postaje prvi favorit istoka?

 12. http://hoopshype.com/salaries/cleveland.htm

  Ako je ovo tocno (nema jacka pa pretpostavljam da je)

  Ako se rijese ove dvojice sa team opcijama (sta geea (ne tebe lol) vec nisu?) dodas wiggnisa i lebrona, ima tu 12ak milja za denga sta ne? Ali moja poanta je da mogu potpisat jamesa i bez odricanja denga zar ne? Ovisno koliko james trazi, pisalo se startna placa os 20,6 mislim

  Ne vidim da bi cavsi pojacavali rivala bez nekog inscentiva, a tesko da im heat moze nesto atraitivno ponudit

  Sorry ako gnjavim, sa ovim free agencyem sam zapravo naucija puno toga pa sam kao na ispitu sad 😉 ovu idenu za denga san dobija i prije skolnickovog tweeta, bravo ja

 13. @ zeze – pa ako ovo smatraš ispitom, onda si na ovom definitivno pao. prvo, taj link ti je bezveze jer s Varejaom prikazuje da je ukupna plaća 24 milje što nema logike – zbroji sam. a nema ni Haywooda na rosteru što je još dvije milje. uglavnom, ovo je zadnji put i više ti ne odgovaram na ovom postu – barem ne dok ne naučiš bolje gradivo 🙂

  Cavsi su, ako uračunamo LeBrona i Wigginsa i cap holdse za mjesta na rosteru, popunili cap. Do vrha. Za Denga u capu nema ni centa čak ako bi iz nekog razloga i izabrao vratiti se u Cavse nakon što ga se ovi odreknu. Dakle, to je nemoguće, isto kao što je nemoguće potpisati ga preko Bird prava kojih se moraju odreći da bi potpisali Bron Brona. i mislim da i dalje ne kužiš bit Skolnickova tweeta tako da teško da si dobio istu ideju 😉

  ali si u pravo za jedno – Cavsi nemaju razloga pomoći Heatu, pogotovo zato što po novim pravilima igrač koji dolazi u sign & tradeu ne može dobiti 5. godinu što je prije bio slučaj

  @ lopta – Melo je lani igrao za veću plaću pa može dobiti više bez obzira što je max na broj godina svima isti, a to je 35% capa – da James i Bosh nisu uzeli one manje ugovore, odnosno da su kao Melo cijelo vrijeme uzimali max lovu, sada bi i oni imali pravo na iste ugovore jer plaća kad uzimaš max ne smije biti manja od prijašnje, bez obzira što se to kosi s osnovnim pravilom o 35% capa. to je iznimka vezana uz stari CBA kada su maxovi bili veći, da veterani ne bi “patili”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *