FREE AGENCY, DAY FIFTEEN

CUT & PASTE

Sad je i službeno, Wadeova rata iduće godine iznosit će 15 milja, godinu nakon toga 16, ali ono što je neočekivano je da se radi o ugovoru na samo dvije godine, dakle nisu pokušali dužinom kompenzirati sav novac kojega se Wade ranije odrekao u nastojanjima da zadrže Jamesa. Kako je Granger usput pristao na manju ratu i kako izgleda da će Haslem dobiti cifru koja odgovara room iznosu, znači da, zbrojimo i oduzmemo li sve popuste, Heat upada u zonu koja je u dlaku točno do 63 milje. Sad još treba potpisati Birdmana za koliko god treba (njegov cap hold je već uračunat u cap, dakle ne moraju se brinuti o prekoračenju) i eventualno popuniti roster s par zanimljivih nedraftiranih igrača ili veterana voljnih živjeti u Miamiu za minimum (jedan takav potez je i potpis Jamesa Ennisa).

A kad smo već kod rezova, izgleda da je Dirk pristao na još manji ugovor (a u takav scenarij sam prvotno i vjerovao, da će ići ispod 10 milja), a sve kako bi stvari idealno štimale do granice capa od 63 milje. Sada Mavsima ostaje još room iznimka (do sada nuđena Mikeu Milleru) i minimalci, a na jednoga od potonjih dodali su Rasharda Lewisa, rješivši tako pitanje dodatne stretch opcije iza Dirka.

Bullsi su pak i službeno amnestirali Boozera, a usput su se riješili i negarantiranih ugovora Jamesa, Amundsona i Brewera koji na kraju ipak nisu poslužili ničemu.

OVER THE HUMPH

Washington je na kraju uspio naći boljeg košarkaša od Blaira i Bookera, nisu se odrekli ničega osim picka druge runde utrpavši Humphriesa kroz sign & trade u iznimku koju su dobili od Pelicansa za Arizu (Celticsi su osim picka dobili i vlastitu iznimku tešku oko 4.5 milje), a ni cijena nije bila strašna (manje od midlevela na samo dvije garantirane godine). Sada imaju pristojnu top 8 rotaciju s po jednom kvalitetnom zamjenom za sve pozicije (Miller, Webster, Humphries) i uz realnu mogućnost da Porter i Rice dodaju još malo pozitivne energije. Izbacimo li negarantirani Elyev ugovor iz jednadžbe, ostaju malo ispod 70 milja s mogućnošću dovođenja tek minimalnih ugovora (bi-annual su ispucali lani na Maynora), a prvi potez i to dobar je vraćanje Goodena za minimalac – zaslužio je to solidnim partijama u završnici sezone, nije idealna opcija kao četvrti visoki, ali očito još može poslužiti.

Potez je ovo koji je Bookera učinio suvišnim i čovjek se spakirao put Jazza gdje će biti back-up Favorsu i praktički zamjena za Marvina Williamsa (nije ni približno stretch igrač kakav im je potreban za raznovrsniju rotaciju, ali kao smetlar s pick & pop potencijalom može dobro doći).

KNICKS

Vrlo brzo su se riješili svoje jedine opcije, potrošili su mini-midlevel na Jasona Smitha, dodavši tako potrebno visoko tijelo na roster. Smith je solidan pick & pop igrač koji može pokriti obrambeno obje pozicije, ali previše sklon ozljedama da bi mogao nositi teret kakav su mu Knicksi namijenili. Za njega bi definitivno bilo bolje da je završio u manje zahtjevnoj roli kod nekog izazivača, međutim jasno je da se ovakva lova ne odbija, porezni midlevel je duplo više nego što može dobiti od npr. jednih Clippersa.

MILLER

Novi GM Cavsa povukao je tako i svoj prvi potez, Mike Miller će dobiti room iznimku što znači da Cavsima ostaje još oko 6-7 milja da pokrpaju roster (još su 4 mjesta dostupna, a dobro bi im došli i Ray Allen i Mo Williams i Elton Brand).

OSTALO

Sefolosha je u Atlanti ipak završio putem sign & tradea koji je Oklahomi stvorio iznimku od 4 milje za eventualno pojačanje. Thunder je pak zaokružio roster potpisom Granta Jarretta, što znači da sada imaju 15 igrača pod ugovorom i da je Thabeet i službeno bivši.

Alan Anderson očito nije naišao na interes koji je tražio pa se vratio u Netse koji su zadržali njegova Bird prava, uz pristojnu povišicu u odnosu na minimalce na koje je igrao do sada (a koju si Netsi mogu priuštiti iako će ih zbog poreza njegov ugovor umjesto 2.5 milje koštati četiri puta toliko, oko 11 milja što je jednostavno suludo).

Bucksi pak nisu mogli prežaliti trade Garya Neala pa su potpisali Jerryda Baylessa za combo rolu, dodavši tako još jednog streaky revolveraša vanjskoj liniji. Sve uzor do uzora za Jabaria da se nauči razlikovati dobar od lošeg šuta. Nije isključeno da u trening kamp pozovu i Barona Davisa.

Spursi su odlučili vratiti Bonnera na još jednu sezonu, zatvorivši tako roster s 15 imena pod ugovorima.

Mavsi su uz ranije spomenutog Lewisa dodali još jednog veterana, Richard Jefferson će svoj pod stare dane usavršen šut za tri iz kornera konačno prezentirati u za njega puno prikladnijem okruženju u kojemu neće dobivati previše minuta.

Rocketsi pak pokušavaju pokrpati roster – zadržali su Danielsa, doveli Adriena iz Bucksa i Dorseya iz Barcelone (nisu Bosh ili Asik, ali će njihovi mišići pomoći da rupe pod košem budu pod kontrolom), izgleda da će odmah dovesti i Capelu, a šuška se i o potpisu Papanikolaua koji bi trebao uskočiti u Casspievu rolu (nažalost, ne i Parsonsovu). Šarolik i zanimljiv popis, ali na njemu nema ni jednog igrača koji će postati važan dio rotacije na razini na kojoj su to lani bili Parsons i Lin, pa i Asik, pogotovo pred kraj godine i u playoffu. Potezi su ovo rebuilding momčadi, a Houston to u neku ruku sada opet je, šanse da opet budu top 5 momčad na Zapadu nisu ni približno tako velike kao lani.

2 thoughts on “FREE AGENCY, DAY FIFTEEN

  1. Evo navodno i Lens prešao u Hornetse, 3 godine 27milja. Sad da li je to što je hteo kraći ugovor(Indiana mu nudila 44milje na 5), ili je nešto drugo u pitanju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *