FREE AGENCY – WHO’S LEFT

BLEDSOE

Tržnica je ušla u fazu popunjavanja rostera što potvrđuje i jučerašnji dan u kojem je najzanimljiviji događaj bio odbijanje Bledsoea da potpiše ugovor sa Sunsima. Iako je ponuda bila više nego poštena i potpuno realna, Bledsoe je odbio 12×4 jer želi ratu kakvu su dobili Hayward i Parsons, ali na max broj godina što cifru diže na oko 80 milja (16×5). To je jednostavno sulud zahtjev iz više razloga. Prvo, nema šanse da će mu Sunsi dozvoliti da bude tri puta bolje plaćen od Dragića. Drugo, doveli su Thomasa da se osiguraju od ovakvog scenarija i nema potrebe da razbijaju banku – Thomas je drugačiji igrač i defanzivno će koštati momčad, ali ofenzivno je učinkovitiji strijelac i puno je manje streaky od Bledsoea, a uz to je i bolji kreator za sebe i druge u slash & kick akciji. Bledose ima samo jednu brzinu u ulazima i igra kao running back, isključivo na kontakt, Thomas je pak legitimni triple threat koji podjednako solidno može birati između ulaza, šuta i asista. Treće, Sunsi nisu očajni i neće se dovesti u situaciju da dugoročno naštete capu jer imaju jasan cilj – dovesti superstara. Bledsoe na ovakvom ugovoru u tome ne pomaže – em jede cap, em ga za dvije godine možda nećeš moći ni trejdati zbog razlike u učinku i visini plaće. Četvrto, jednostavno nema smisla dati ovakav novac combo-beku, koliko god on dobar bio – Parsons i Hayward nemaju previše konkurencije jer graničnog all-star swingmana, pogotovo njihovih all-round vještina, nije lako naći. Stoga i možeš baciti novac na njih jer takav profil igrača jednostavno je puno teže zamijeniti nego beka. Koji uz to iza sebe ima već dvije ozbiljne operacije koljena.

Uglavnom, gotovo je sigurno da takve megalomanske zahtjeve Sunsi neće udovoljiti, što ostavlja dva moguća scenarija. Ili će naći momčad poput Bucksa voljnu angažirati Bledsoea (doduše, nije poznato da li su mu voljni dati max, ali svakako se motaju oko njega) i dogovoriti sign & trade za ugovor kakav je dobio Hayward te usput dobiti i nešto zauzvrat (Ilyasova je zanimljiv prospekt za njihov stil igre, ali i za njihov zdravstveni tim koji bi ga nakon dvije godine prošarane ozljedama možda konačno mogao održati u jednom komadu, a tu su i Wolters i Middleton koji bi im donijeli dodatnu širinu na perimetru). Ili će čekati da neka momčad s prostorom na capu poput tih istih Bucksa ponudi 12-13 milja po godini, dakle ugovor od nekih 50-ak milja, koji će onda matchirati. Naravno, u ovom potonjem slučaju postoji i treća opcija, da Bledose jednostavno ostane pri svome i ne potpiše ništa ispod maxa, što znači da ostaje još godinu na rosteru Sunsa na rookie ugovoru (oko 4 milje bi bila rata) i onda iduće ljeto postaje potpuno slobodan birati gdje želi. Obzirom na spomenuta koljena, ova zadnja opcija mi se ne čini baš realna.

Uglavnom, dobar je ovo razlog da bacimo pogled uopće na to tko je sve ostao na tržnici, a prije toga kratko o jučerašnjim potezima.

BOOZER

Lakersi su dobili aukciju za Boozera i tako usput sačuvali džep Jerrya Reinsdorfa za nešto malo više od 3 milje. Pristojna je to cifra za Carlosove usluge, ali ujedno je ovo potez koji službeno potvrđuje da su u vlastitom nedostatku ikakve vizije Lakersi preskočili Knickse. Njima definitivno treba tijela svuda u rotaciji, ali trenutno se nalaze u situaciji da među 10 igrača pod ugovorom imaju 4 krilna centra. Ne treba se ovdje brinuto oko Randleova razvoja – ako su iole ozbiljni, Lakersi će njemu dati sve potrebne minute na poziciji da se razvija, dok će trojac Hill, Boozer i Davis krpati minute na petici (uz Sacrea, naravno). Sva trojica su povremeno igrala tu rolu i neće im biti problem uskočiti na 10-15 minuta u sredinu reketa, ali ovdje je ključno to krpanje. Ni jedan od njih ne nudi zaštitu obruča, dakle oni su situacijski centri koji mogu uskočiti u to ulogu, ne i nositi je. Također, ni jedan od njih vještinama i stilom igre ne nadopunjava Randlea, samo donose gomilu istoga zbog čega neće biti lako pronaći idealan omjer minuta određenim kombinacijama (Randle-Hill kao starteri i Boozer-Davis s klupe u ovom trenu mi se čine kao logični izbori). A po svemu sudeći bit će gotovo nemoguće isplivati iz lanjske ispodprosječnosti i u obrani i u napadu.

OSTALO

Tek dva poteza sam pronašao, prvo su Clippersi zadržali Big Babya za minimalac (očekivan i solidan potez, Big Baby je danas više peti visoki na rosteru nego četvrti, ali Clippersi jednostavno više nemaju mogućnosti pojačati se i zadržati njega za minimum bilo je bitno, plus nije isključeno da će pridobiti još ponekog veterana kombinacijom lokacije i pozicije izazivača), a onda su Pelicansi potpisali Jimmera također pod sličnim uvjetima. Kao igrač bez pozicije Jimmer definitivno neće zamijeniti lanjsko stabilno prisustvo Morrowa na boku, a i nepotrebno se duplira s Riversom – istina, bit će za obojicu dovoljno minuta na dvojci (u ovom trenutku mi se čini da će obojica ostati bez minuta na jedinici pored Holidaya i Smitha) gdje je praktički ostao samo Gordon (odlaskom Aminua za očekivati je da će Evans još više igrati trojku uz “pomoć” Salmonsa), ali sretno postavama koje će pokušati sakriti ih u ozbiljnijoj roli (pored Holidaya koji može čuvati veće bekove to još i može proći, ali kombinacije sa Smithom ili međusobno bit će katastrofalne).

WHO’S LEFT

Brzinska šetnja kroz preostala imena na tržnici uz pomoć IOR-a, odbrojavamo do najboljih do onih na granici iskoristivog rotacijskog igrača.

BLEDSOE

Manje-više smo sve rekli, u teoriji može završiti na bilo kojem rosteru putem sign & tradea, u praksi su uz Buckse zainteresirani i Kingsi (ma nije moguće) i Rocketsi (Daryl se igra vatrogasca – ne kužim kako bi se ugovor Bledsoeu uklopio u dugoročni plan, ali dobro, o tome ako se dogodi). Od momčadi koje mu mogu poslati ponudu ostali su samo Bucksi i Sixersi, s tim da jedino Sixersi mogu bez problema ponuditi 16 milja po godini (što naravno neće napraviti jer da su mislili paliti novac već bi to odavno napravili). Dakle, racionalne opcije su praktički jedino Sunsi i Bucksi i to je situacija koja bi se trebala riješiti u idućih par dana jer jednom kada se stvar zakotrlja, lavinu je obično nemoguće izbjeći.

MONROE

Pistonsi ovdje imaju naizgled jasnu situaciju, potrošili su sav prostor na capu uokolo Monroeova holda koji iznosi 10 milja, ostavivši si tako za kraj opciju da Grega jednostavno potpišu preko capa za puno veći ugovor koristeći Bird prava (to je i razlog zašto su bili ovako aktivni i brzi tijekom tržnice, jednostavno si nisu mogli dozvoliti da se nađu u situaciji ko Rocketsi). Nema sumnje da će to i napraviti čak i ako bude u pitanju max ugovor jer kvalitetni visoki igrači ne rastu na grani – Monroe je skok-šut s poludistance udaljen od toga da bude all-star klasa, a to je aspekt igre koji se da ugraditi u arsenal tijekom vremena. Sad, imali su i sreće jer jedni Sixersi, koji su si definitivno mogli priuštiti dati ponudu i tako malo začiniti proces, nisu previše zainteresirani za išta raditi po pitanju rostera, ali i signali koje su slali uokolo su očito bili jasni – Monroe ostaje u Detroitu bez obzira na cijenu.

A jasni su i oni iz Monroeova kampa – navodno su spremni odraditi još jednu sezonu na rookie ugovoru i tako dogodine steći status slobodnog igrača ako se ne riješi situacija na rosteru, točnije ako Van Gundy ne trejda Smitha. I iako svi poriču takve ultimatume, sve je jasnije da će se trade s Kingsima ipak dogoditi i da će Josh promijeniti sredinu, što je definitivno najbolje rješenje za sve uključene – niti je on onako loš kakvim se činio lani u Detroitu, niti je moguće dugoročno graditi momčad oko 3 visoka igrača na maxu sa samo 2 pozicije na raspolaganju. Monroe se generacijski i stilom igre puno bolje uklapa uz Drummonda i tu dvojbi nema oko toga tko ostaje, sada samo ostaje pričekati rasplet.

ALLEN

Kod Raya su dvije opcije izgleda u igri – jedna je mirovina, druga dolazak u Cavse za one 3-4 milje prostora preostale na capu. Heat više nema njegova prava tako da s te strane povratka vjerojatno nema – iako bi Miamiu dobro došao igrač takvog profila da čuva leđa Wadeu, sada imaju samo minimalac za ponuditi.

BLATCHE

Pregovori s Raptorsima su propali i Toronto se radije odlučio dodati Nogueiru kao zadnjeg visokog na roster, a momčadi poput Lakersa koje imaju potrebu za visokima rješenja pronalaze na drugome mjestu. Tako da povratak u Brooklyn nije isključen, posebice sada kada Kidda nema u slici, iako je Blatche navodno bio u nategnutim odnosima s cijelom upravom, a ne samo trenerom. Što god, ako ga Netsi vrate za minimum (od kojega je da spomenemo i to odustao u nadi da će naći više love na tržnici), to će ih koštati još 3.5 puta toliko, tako da je teško zamisliti da se odluče na takav potez, a onda opet – definitivno im nedostaje još jedan korisni visoki jer, obzirom na sve moguće scenarije vezane uz Lopeza i Garnetta, teško će biti izgurati sezonu samo s Plumleem i igračima tipa Teletović i Kirilenko.

SESSIONS

Ako je spreman prihvatiti minimum, može birati gdje će nastaviti karijeru, ali, ako želi ugovor u rangu dosadašnjih midlevel cifri za koje je igrao, bit će puno teže naći novu sredinu. Bucksi imaju i prostor i potrebu, ali potpis Baylessa i želja za Bledsoem jasno kazuju da im Sessions nije prioritet. Obzirom da je do sada u karijeri već ni kriv ni dužan zaradio preko 20 milja, možda bi mu najbolje bilo da se dogovori s Bullsima i riješi pitanje zamjene za Rosea, a ujedno i sebi da šansu konačno zaigrati na ozbiljnom rosteru.

BYNUM

Čista spekulacija jer nikakvih vijesti vezano uz njega nema, ali postoje dva čovjeka koja su možda spremna dati mu još jednu šansu – Buss u Lakersima gdje ionako imaju potrebu za pravom peticom, odnosno Phil u Knicksima gdje trenutna rotacija Dalembert-Aldrich-Tyler baš i ne obećava funkcioniranje trokuta.

OKAFOR

Ako je negdje još preostala nekakva iznimka definitivno se vrijedi kockati s back-up centrom ovakvog kalibra.

DOUGLAS-ROBERTS, TURNER, BRAND, MARION, CRAWFORD, MACK, AMINU, NELSON, HAMILTON, SCOTT, ANDERSON, MARTIN, CUNNINGHAM, HENRY, BARBOSA

Imena su ovo koja su imala solidne momente prošle sezone i koja još uvijek vrijede više od minimuma, naravno ako ste u stanju potrošiti išta više od toga. Neki imaju jasne role, neki baš i ne, ali gomila je situacija u kojima ih je moguće zamisliti kao solidne igrače s klupe. Mack i Scott vjerojatno ostaju kod Hawksa, CDR dolaskom Stephensona i povratkom Tylera postaje višak kod Hornetsa, ali ostanak je i dalje moguć što bi Hornetsima dalo najboljeg šestog swingmana u ligi, za Turnerom su interes za sada iskazali Celticsi i Wolvesi, a Brand će ili ostati u Hawksima ili put New Yorka.

Marion izvjesno neće nazad u Dallas, a nekog velikog interesa nema, Jordan Crawford je također na suhom iako su Warriorsi voljni čak i na sign & trade da mu pomognu što u praksi znači da može bilo gdje (ako Bullsi ostanu bez Sessionsa, on bi bio solidna back-up opcija), Aminu bi dobro došao bilo kojoj momčadi bez trojke sposobne igrati obranu (Dallas je bio zainteresiran, ali nakon dolaska Jeffersona vjerojatno više nisu), Nelson se spominje oko Houstona (gdje za njega navija Dwight) i Pelicansa (potpisom Jimmera od toga su vjerojatno odustali), Hamilton za čudo nije na radaru nekih momčadi poput Lakersa ili Pelicansa kojima veliki swingman itekako treba.

James Anderson će nakon što su ga Sixersi otpustili vjerojatno opet put NBDL-a, Kenyon Martin će ili nazad u Knickse ili doma gdje će čekati da ga Knicksi pozovu usred sezone, Dante Cunningham je bio opcija koju su razmatrali u Houstonu prije nego su posegnuli za Dorseyem i Adrienom, Henry se vjerojatno vraća u Lakerse koji imaju rupu na boku ako se prije toga ne dogovori s Bullsima ili Pacersima (potonji su pak potpisali Stuckeya i time vjerojatno zatvorili vrata ovoj opciji), a Barbosa će vjerojatno opet u Brazil gdje će čekati da se negdje otvore minute.

5 thoughts on “FREE AGENCY – WHO’S LEFT

  1. sources say da lakersi misle tankirati da zadrže pick dogodine. jel se to računa kao neka vizija?

  2. Ako Kelti dovedu Evana, očekujemo sickreov post o svojim očekivanjima (ali i osećanjima :D) povodom njegovog uparivanja s Rajonom 😀 😀 😀

  3. Magic ne znam sta radi, otpustit Nelsona i potpisat Ridnoura/Gordona je za otkaz ako ne postoji kakav dogovor o otkazu izmedu Nelsona i uprave.

    Gee, koliko je realno da Monroe zavrsi u Blazersima kroz sign and trade? – ovo je provalio Stein s Espna. Meni oni nemaju nikakav paket za ponudit jer vjerojatno se ne zele otarasit startera osim Lopeza.

    Zadnje, kako je cap skocio sada oni davno (proslo ljeto i prije) potpisani ugovori koji su izgledali ko sranje dobijaju neku realnu vrijednost (Holiday, Smith) jer jedu u ovom slucaju oko 20% prostora na capu

  4. @ wade – to bi bilo realno jedino ako bi se Blazersi bili spremni odreći Batuma ili Lillarda (s tim da bi onda uz Lillarda morao ići još barem Lopez da stvar štima po ugovorima). dakle, vjerojatno je u pitanju najobičniji razgovor koji je postao vijest jer Monroeov agent i na ovaj načni vrši pritisak na Van Gundya da konačno napravi nešto s njegovim klijentom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *