BUCKS

NAPAD: 105.1 (24.)

OBRANA: 108.5 (27.)

KOŠ-RAZLIKA: -3.4

RASPORED: 18.

SCORE: 31-51

THAT WAS THEN

S konstantnim pritiskom oko potrebe izgradnje nove dvorane i općenito nesigurnim temeljima (vlasnik bez vizije, GM birokrat, prosječni trener), Bucksi su u sezonu ušli kao potpuno nova momčad (od godinu ranije ostali su samo Sanders, Udoh, Henson i Ilyasova). Promijenivši gotovo cijeli roster i odlučivši da se ubuduće nema smisla oslanjati na bekovski trojac Jennings, Ellis i Redick, umjesto da prigrle rebuilding, pokušali su ostati kompetitivni potrošivši gomile novca na gomile lako zamijenjivih veterana. Pa su tako redom potpisali Mayoa, Delfina, Pachuliu i Neala, kroz tradeove su došli do Butlera i Ridnoura, a praktički jedini dugoročno smisleni potez bio je trade s Pistonsima u kojima su dobili mlade snage Knighta i Middletona.

Osim njih dvoje, svako od ovih gornjih poteza bio je totalni flop, što zbog gomile ozljeda, što zbog nedostatka ikakvog plana u prvom redu – Hammond je trošio novac tek zato da imenima udovolji zahtjevima vlasnika koji u ovako osjetljivim vremenima nije htio ni čuti za rebuilding, a ne zato što su se ti igrači uklapali u plan igre Larrya Drewa (say whaaaaat?). I da zadrži svoj posao, naravno. Uglavnom, kada na svu tu problematiku očajnih temelja dodamo još i činjenicu da je Sanders propustio gotovo cijelu sezonu zbog ozljede zarađene u noćnom klubu gdje je slavio produženje ugovora teško 44 garantirane milje, naći nešto pozitivno u njihovoj situaciji stvarno nije bilo lako.

Ako ništa drugo, kada je nakon očajnog starta postalo jasno da ovo definitivno neće biti momčad sposobna za išta, barem su otvorili dodatni prostor Giannisu, Hensonu i Knightu dignuvši ruke od značajnijih rola Butlera, Mayoa ili Neala. S druge strane, u svoj svojoj mudrosti Hammond i Drew pobrinuli su se da na kraju sezone rentane pridošlice iz Bobcatsa, Adrien i Sessions, dobiju goleme role. Sad, u uvjetima u kojima su radili i u kojima je uglavnom nedostajala trećina rostera nije ni bilo lako išta napraviti smisleno, pa tako ni dijeliti minute. Stalne ozljede i “ozljede” diktirale su mogućnosti, a jedna od njih je svakako bila i gubiti namjerno kako bi se dočepali visokog draft picka.

Uspjeti biti gori od Sixersa svojevrsni je poduhvat, ali, s fascinantnih 3-22 u završnici sezone i ništa manje fascinantnih 15-67 ukupno, i to se može. Uz malo sreće dokopali su jednog od tri najveća talenta generacije (i najmanje riskantnog među njima), a biranje Parkera nakon ovakve sezone samo je potvrda da ti u životu, pa tako i u NBA, prije svega treba sreća. Ako je imaš, nabasat ćeš i na talent.

THIS IS NOW

Nije samo dodatak Parkera kao potencijalnog budućeg nositelja franšize ključna novost, već i promjene u upravi gdje više nam ni Drewa, ali ni vlasnika. Lukavi Kohl nanjušio je mogućnost ogromne zarade u ovom trenutku povijesti, a pri tome se riješio i odgovornosti za pronalazak rješenja između kluba i grada oko nove dvorane koje je nužno za ostanak NBA u Milwaukeeu. Ako nije na čelu kluba, onda neće biti ni kriv ako košarka stvarno napusti Wisconsin, a to je nešto što je obećao da se nikada neće dogoditi dok je on glavni. Danas pak jedinu sigurnost donosi dogovor s novim vlasnicima koji su pristali na sličnu politiku, ali, tko im kao u slučaju Sonicsa brani u dogledno vrijeme izvući se na kartu nemogućnosti dogovora s gradom oko nove dvorane kao što su napravili Bennett i ekipa iz Oklahome?

I kako ova sapunica neće biti gotova dok god se ne naprave temelji budućeg doma Bucksa, jedna druga za koju su odgovorni isključivo novi vlasnici, manageri hedge fondova Edens i Lasry (dakle, po defaultu tipovi kojima nije uputno vjerovati), dovela je u klub Jasona Kidda. Urnebesni ovoljetni sukob dojučerašnjeg trenera Netsa s tamošnjom upravom rezultirao je dogovorom između vlasnika Bucksa i uprave Netsa za koji nitko, pa ni Hammond i Drew, nisu znali. Nakon što je situacija smirena i nakon što je rezultat svega taj da više nitko normalan ne sumnja da je Jason Kidd neka vrsta sociopata, ostaje nada da su Bucksi s njim dobili i dozu kreativnosti na klupi potrebnu da sa pronađe idealan stil igra za ovu zanimljivu mladu jezgru. Upitnici nad novim trenerom svakako postoje zbog očajnog ulaza u prošlu sezonu gdje je Kidd djelovao totalno izgubljeno, ali s druge strane njegovi potezi u drugom dijelu godine, iako nisu uvijek donosili ploda, definitivno su bili hrabri i košarkaški zanimljivi.

Najveći posao koji ga čeka bit će razvoj Parkera i pronalazak idealne role za njega u ligi. U teoriji, igrač njegove kombinacije fizikalija i talenta može biti dominantan na perimetru jer malo je onih koji mogu braniti takve elitne predispozicije, dakle u tom slučaju Parker jednog dana može biti nasljednik Jamesa, Duranta i Anthonya koji dominiraju nad protivnicima upravo zbog tog spoja fizičkog i košarkaškog. U praksi pak stoje upitnici nad njegovim atleticizmom koji sugeriraju da bi bolje bilo gurati ga u post, a u tom slučaju teško da može biti igrač koji donosi značajnu promjenu. Kidd će ga vjerojatno rotirati između dviju uloga dok se stvar ne iskristalizira, međutim za Buckse bi možda najbolje bilo da Parker igra na perimetru jer to bi otvorilo mjesto sjajnoj kombinaciji dužine i mladosti koju bi još činili Henson i Sanders.

Ovaj prvi tek ulazi u treću godinu rookie ugovora i već je pokazao da se radi o fascinantnom talentu (elitni bloker i skakač, sposoban podvaliti asist s vrha reketa i pokriti pola parketa u obrani, najveći minus mu je očajan šut sa slobodnih i poludistance što se da ispraviti) kojem treba samo prava rola. Lani je većinu minuta odigrao kao petica zbog problema s ozljedama Pachuliea i Sandersa i u tom kontekstu, gdje je uglavnom bio na streljani, ništa konkretno se nije dalo napraviti. Drugi pak ulazi u prvu godinu lukrativnog ugovora i tek treba dokazati da je u stanju biti profesionalac, ali i da je u stanju ostati na parketu i uopće pružati konstantne igre kada je na njemu. Kombinacije dužine ove dvojice definitivno daje razloga vjerovati kako bi Bucksi jednog dana mogli imati fascinantnu obranu iako za sada baš i nema dokaza. Do sada su u dvije sezone odigrali zajedno tek 166 minuta i ovako teoretski je jasno da bi momčad u napadu imala probleme sakriti njihov manjak šuterskog raspona, ali, doda li Henson pouzdan šut s poludistance, sve je moguće.

Dok se to ne dogodi, tu je veteran Ilyasova kao klasična stretch opcija, jasno pod uvjetom da odigra sezonu u kojoj gađa preko 40%, a ne onu gdje puca ispod 30% (fascinira njegov nedostatak konstante, takve amplitude u šutu stvarno može imati samo Turčin). Uglavnom, Kidd možda neće imati idealne opcije, ali će ih imati dovoljno da pod košem složi zanimljivu rotaciju koja je istovremeno i učinkovita i puna potencijala.

Na vanjskim pozicijama puno je više upitnika, ali tijekom prošle sezone dva imena su ipak isplivala. Knight je imao trenutke u kojima je podsjećao na najbolja izdanja Crawforda i to Jamala, ne Jordana, a rookie druge runde Wolters ekspresno se potvrdio kao solidan NBA combo bek s klupe (kombinacija njega i Knighta, odnosno Sessionsa s bilo kime od njih dvojice, oživila je na trenutak njihov napad nakon all-star pauze, u tom jednom kratkom periodu kada je Drew počeo obilno koristiti te kombinacije s dva combo-beka izgledali su, ako ništa drugo, kao atraktivna košarkaška momčad, a i dobili su nekoliko utakmica). Nije idealno, ali s godinom iskustva i u boljem sistemu, a u njihovom slučaju to bi trebao biti run and gun – lani su van svake pameti imali jedan od najsporijih napada u ligi iako nemaju igrače za organizirano napadati – mogla bi ovo biti solidna vanjska linija. Sada je tu i veteran Bayless koji je sličan combo igrač, a i Mayo je u Memphisu igrao u takvoj roli, tako da možemo očekivati i više postava bez izrazito dominantnog driblera.

S tim da je tu i x-faktor zvan dužina. Kako bi otvorili što više minuta za Parkera na trojci, mogu na dvojci koristiti i Dudleya i Giannisa, pa i Middletona koji je lani bio otkriće u roli specijalista za tri. Iako je svoj trojici nekako prirodnija pozicija trojke, nema sumnje da će Kidd u ovoj fazi razvoja pokušati sve, pa tako i maksimizirati dužinu. Uostalom, jedan od planova je Giannisa koristiti i kao playa u dogledno vrijeme. Zamislite postavu s njim, Dudleyem, Parkerom i dvojcem Henson-Sanders pod košem? Toliko dužine ima malo koja momčad u ligi i to je dobar temelj za graditi identitet.

Naravno, dobar dio razloga zašto kemijaju s Giannisom kao bekom je taj što se mogu naći u situaciji da i Parker i Antetokounmpo najbolje funkcioniraju u roli trojke, ali kako je Parker prije svega strijelac sposoban kombinirati volumen i učinkovitost, a Giannis all-round zakrpa, naći im zajedničke minute na duže staze ne bi trebalo biti problem bez obzira kako zvali njihove pozicije. U svakom slučaju nigdje im se ne žuri – nakon očajne sezone kao što je bila lanjska, svaka pobjeda viška bit će uspjeh, a, obzirom na količinu potencijala, pa i dokazanog NBA talenta, ostvariti tako nešto ne bi trebalo biti problem.

TOP 10 IOR

Henson 51, Parker 48, Sanders 47, Knight 41, Ilyasova 36, Wolters 33, Bayless 31, Middleton 31, Dudley 30, Antetokounmpo 29.

PLUS

Već isticana dužina omogućit će im da pritiskom u obrani stvore dovoljno prilike za tranziciju i to bi trebao biti okvir kojem će težiti – nadmašiti lanjski ispodprosječni učinak u ukradenim loptama i ubrzati tempo (također ispod prosjeka) ne bi trebalo biti problem. Sve što Kidd složi povrh toga bit će bonus, a obzirom na mogućnost korištenja 10 igrača koji imaju kvalitetu, neki od planova će mu i uspjeti. Jer uz ovu ekstra mladu osnovu ispod 23 godine kojoj možemo slobodno dodati i Hensona i Sandersa, ima tu i nekoliko veterana u najboljim godinama koji mogu pomoći u specijaliziranim rolama. Uostalom, ne zaboravimo ključni detalj – lanjskoj momčadi je malo tko prognozirao manje od 30 pobjeda obzirom na talent koji su okupili, a s čak 9 igrača koje vraćaju (i koji su redom osim Sandersa lani bili top 8 po minutama što nije mala stvar, u ligi poput NBA u kojoj nema previše vremena za treniranje konstanta je ogroman plus) i novom infuzijom talenta, ne vidim razloga zašto bi se odjednom takvo očekivanje činilo nedostižnim. Prošla sezona je bila anomalija uzrokovana gomilom faktora, sada je na Kiddu i društvu red da to i dokažu.

MINUS

Ta ista jezgra koju vraćaju je, bez obzira što će biti uigranija, na kraju ipak dobila samo 18% mogućih dvoboja prošle sezone. Ti veterani koji bi trebali biti produžena ruka Kiddu na parketu zadnjih godina napravili su umjetnička djela od pojma nekonstantnost – Dudley je od potencijalnog x-faktora za Clipperse postao čovjek kojeg su iz grada istjerali prvom prilikom, Mayo je od vječnog potencijala postao neželjeni sin, a Ilyasova kao da ima brata blizanca koji je duplo slabiji košarkaš s kojim se izmjenjuje svakih nekoliko mjeseci. I dok su Jared i Ersan uz to skloni i ozljedama iz kojih uglavnom i proizlazi ta lošija forma, Mayo je problematičan zbog vlastitog vjerovanja da bi trebao biti prva opcija i stvarnosti koja jasno dokazuje da je u najboljem slučaju instant strijelac s klupe. Dakle, trebat će tu imati i sreće s ozljedama i pametno podijeliti minute, a još nismo ni došli na pitanje klinaca i njihova razvoja. Hoće li biti minuta za sve i hoće li svi biti zadovoljni? I na kraju ono ključno – čovjek koji će svime ovim upravljati, a to je Kidd (svima nam je jasno da Hammondov utjecaj na slaganje rostera od sada pa dok ne dobije otkaz neće biti velik), najveći je upitnik. Lider je franšize, a još nam uopće nije jasno da li je u pitanju revolucionar ili šarlatan.

6 thoughts on “BUCKS

 1. Što se tiče lukavog Kohla i njegove zarade čovjek se obvezao dati 100 milijuna dolara za izgradnju nove dvorane,a novi vlasnici će dodati još 100 milijuna dolara,a izgradnja nove dvorane košta otprilike 450 do 500 milijuna dolara…
  Iskreno 200 milijuna dolara privatnog kapitala u takvom projektu nije mala.

  P.S. To sam napisao jer me je zasmetala izjava Kohl je pokupio pare i riješio se odgovornosti 😛

 2. Ilyasova nije Turcin, već Uzbekistananac. Turci su ga kao klinca ukrali, dali mu nov pasoš i par godina manje. ☺

 3. Pošteno, taj podatak sam smetnuo s uma. Samo ne zaboravi da nikakvog dogovora još nema, a da zgrada mora bit gotova do ljeta 2017. Javnost uopće ne gleda blagonaklono na projekt izdvajanja tolike love jer ogromna većina u gradu smatra da je ova stara još uvijek dobra (slična je situacija bila i u Seattleu), a ovih 200 milja su manje od privatnog kapitala investiranog u dvorane u Sactu i San Franu koje su u izgradnji. Ono, tih 200 milja neće propast, ako se ne dogovore oko dvorane i Kohl i novi vlasnici rado će ih uzet nazad 🙂
  Tako da ono, sorry, ali ja ne vjerujem ni jednom političaru, pa ni kad darove nosi

 4. Zanimljiva ekipa, pratću ih koliko mogu. Po tebi, backup plej, Walters ili Marshall?

 5. @ hbob – ima minuta za obojicu u ovoj rotaciji, Knight je combo i sigurno će dobar dio posjeda igrati off the ball. evo Kidd već gleda opciju s Marshallom kao starterom jer je jedini čisti play na rosteru što je izuzetno bitno za uspostavu tranzicijske igre, dakle to znači barem da će ga zadržati i tako zaokružit roster. plus, Kidd je bio veliki play, Marshall je veliki play, to je potencijalno zanimljiva kombinacija jer su na istoj valnoj dužini što se kuta gledanja na igru tiče. jasno, ne postane li Marshall učinkovitiji igrač, uzalud mu sve dobre strane igre i dobar kontekst u kojem se nalazi.

  @ krpa – postoji to već više od godinu dana, ali u mom slučaju nije se pokazalo user friendly, NBA.stats su moje utočište za sve podatke o postavama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *