011114

Opet gomila utakmica, ali jedna je odavno zakaparena za gledanje – sudar kompletnih Pistonsa s Netsima. Jedva sam dočekao vidjeti kako je to Stan zamislio rotirati trojku pod košem, a bila je ovo šansa i za vidjeti Netse koje su Celticsi otpuhali brzinom i presingom u prvoj tekmi sezone (ritam na 99 posjeda i 20 izgubljenih lopti definitivno nisu bili nešto na što su veterani u crnom spremni).

Prvo dobre vijesti vezane uz Detroit. Opet su bili u utakmici do samog kraja kao i u prethodna dva susreta. Sada one loše. Opet su izgubili utakmicu u završnici jer nemaju nikoga na perimetru tko može odigrati obranu, a niti imaju kreatora na perimetru u kojega se mogu pouzdati da će odigrati pravi potez kada je najpotrebnije. A takav ti je itekako potreban kada nitko s perimetra ne može ubaciti šut. I dok su u prehodnim utakmicama imali kakve-takve šanse, ovdje protiv Netsa su praktički od starta stalno bili u situaciji da moraju stizati minus. Iako se ne može osporiti da su se trudili, posebice trojka pod košem koja ih je stalno vraćala u utakmicu praktički na silu, u zadnjih 5 minuta su se jednostavno raspali.

Nije pomogla ni razigrana partija Jenningsa u napadu jer sve što su zabili Pistonsi su brzo primili nazad s kamatama. Ni Hollins ni Van Gundy ne mogu biti zadovoljni s partijama obrana, ali Hollins je barem pronašao stretch postavu s Teletovićem i Jackom koji su sjajno legli uz Derona, Joea i Garnetta. Pistonsi koji se tek uče obrani ovako nečemu jednostavno nisu dorasli. Plan da drže dva visoka u sredini propao je u startu jer su Teletović i KG kažnjavali svaku situaciju u kojoj Smith i Drummond nisu izašli na njih na vrijeme (KG sjajan s 4 duge dvice svaki put kad je trebalo), a nije da su baš imali luksuz napuštati reket obzirom na lakoću kojom su vanjski igrači Netsa prolazili na perimetru.

Nije ni čudo da je Drummond skupio 16 prekršaja u dosadašnje tri utakmice – em još nije naučio gdje se i kada treba rotirati, em to ima stalno prilike dokazivati zbog gustoće prometa u reketu Detroita. S Monroem u sredini to jednostavno nije to, Greg je odličan prema naprijed, ali u defanzivi je njegov doprinos isključivo skakački. Nije da bježi od kontakta, ali uopće ne izaziva šuteve. Smith je na trenutke fantastičan, to kako je u stanju u dva koraka stići od perimetra do obruča i izazvati šut na obruču malo tko može, ali jednako često jednostavno zaspe na mjestu u situaciji kada bi trebao istrčati ili preuzeti igrača (što je za jednog veterana loša odlika, ali to je Smith, vječno dijete u svakom pogledu).

Uglavnom, očito je da se još uigravaju, ali, iako nakon tri utakmice možda nije mudro donositi takve konačne zaključke, jasno je kako ni Van Gundy od ove obrane neće moći izvući više od prosjeka, ako i to. A razlog je što stvarno nema nikoga na koga se može osloniti na perimetru – protiv Jenningsa i Augustina i Deron može izgledati kao mladi hakler, a ono što je pak Iso Joe radio swingmanima Pistonsa je za zatvor. Prvo je uredno maltretirao Singlera koji nije materijal za startera u ozbiljnoj ekipi, a posebice kada uz patetičnu obranu nije u stanju zabiti ni šut. Pokušao je Stan s Butlerom, ali je ubrzo shvatio da Carona u ovom trenutku povijesti s Johnsonom vežu samo godine.

Caldwell-Pope je odigrao gomilu minuta i promašio gomilu šuteva, ali ga Van Gundy jaše bez milosti s razlogom, momak se barem trudi na oba kraja parketa iako trenutno ne može ubaciti ni u bazen. Međutim, KCP je pristojnih fizikalija za dvojku, ali čuvati Johnsona ne može ni pod razno. U jednom napadu u završnici Joe je završio na Augustinu kojega je Stan držao na parketu da barem nešto dobije u napadu kada je Singler već bio totalno beskoristan i možete zamisliti kako je to završilo. Ako ništa drugo, pohvalno je da ni u jednom trenutku Van Gundy nije bio toliko očajan da na Johnsona stavi Smitha, dakle ostao je vjeran igri s tri vanjska kako bi barem dobio nešto u napadu. I to je lijepo zamišljeno, ali kada ti sva ova gomila swingmana na utakmici ubaci 1 tricu, sve je jasno.

Uglavnom, ovaj problem bočnog stopera neće se riješiti ni Meeksovim povratkom i jasno je kako Detroit čekaju duge večeri u utakmicama protiv vrhunskih strijelaca na pozicijama dva i tri. Jasno, jednom kada se zadnja linija uigra neće im se moći prodati izolaciju za izolacijom, ali protivnici će uvijek moći stvoriti nešto prednosti i onda jednostavno promijeniti stranu kada se obrana Detroita rotira prema slasheru.

Ukratko, Pistonsi ne izgledaju ni najmanje smisleno, već više kao momčad kojoj nužno treba trade kojim će dobiti neki balans između unutarnje i vanjske linije. Jenningsova partija je bila najveći plus, a i to nešto govori o plafonu u napadu, ali barem uvijek mogu računati na učinak visokih. Iako je Josh potegao 4 duge dvice i jednu tricu nakon koje je Van Gundyu pukla kapilara u mozgu, čovjek je od toga barem ubacio dva šuta. S druge strane, startni bočni dvojac koji bi trebao živjeti od ovih šljakera u sredini nakon tri utakmice je na postotku šuta od 29%. Nastave li tako, Stan će pričekati do prve pobjede.

Netsi? Pa, poznavajući Hollinsa, sigurno nije zadovoljan igrom u obrani, ali s druge strane čovjek nije ni toliko tvrdoglav da na parketu drži igrače s kojima ne može pobijediti. Jebiga, ovi Netsi nisu složeni da guše obranom, ali u ovoj stretch postavi s Jackom u ulozi playa, Deronom kao catch & shoot igračem, Joeom uvijek spremnim odigrati 1 na 1 na perimetru ili u postu i Mirzom na trici, definitivno mogu zabiti kako žele. Još kada im se na trenutak pridoda i KG u najboljem LMA izdanju…

1 thought on “011114

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *