021114

Došao je konačno i trenutak za baciti detaljan pogled na Warriorse. Ono što prvo upada u oči već nakon nekoliko minuta je da su ovi Warriorsi dobri u onome u čemu su bili i stari – obrani i tranziciji. To potvrđuje i podatak da su nakon tri utakmice vodeća obrana lige, kao i da igraju uvjerljivo najbržim ritmom (jedini preko 100 posjeda na utakmici). Defanzivu ne treba previše objašnjavati, tu je sve isto – Bogut u sredini, borbenost i agresivna zatvaranja svuda uokolo. Ritam? Osim što svakom prilikom traže brze kontre, pokušavaju riješiti i postavljene napade već u prvim sekundama što je očito posuđeno od Sunsa i filozofije “7 sekundi ili manje” koje je Gentry bio dio. Jasno, puno je lakše igrati brzo kada iz plana igre izbaciš post-up izolacije (u ovoj utakmici u njima su koristili tek Livingstona kopirajući tako ono što je radio u Netsima prvenstveno kao razigravač, a tek onda strijelac, dakle i u tom slučaju post-up je bio sredstvo, a ne cilj).

U samom tom napadanju nema ništa specijalno, osim što je primjetna velika stilska razlika u odnosu na klasični početak većine NBA napada, pa tako i onih koje je Gentry do sada vodio – puno je manje pick & rolla, a puno više dribble hand-off akcija. Čak i duži pokretni napadi u principu nisu ništa drugo nego niz hand offova na perimetru u starinskom “weave” stilu kojega su npr. dosta koristili Pacersi da oslobode ne baš kvalitetne driblere i daju im dodatan prostor za ulaz. U NCAA ovako nešto moguće je vidjeti na redovnoj bazi, jasno iz istih razloga – kada nemaš dominantne playmakere koji mogu razbiti obranu lakoćom, dobro dođe svaki dodatan centimetar prostora koji se u ovom slučaju dobiva tako što na ulaz ide čovjek koji loptu dobiva u punoj brzini dok u klasičnoj screen/roll igri oba igrača na trenutak moraju usporiti kako bi promijenili smjer, odnosno postavili blok (ovdje blok radi čovjek s loptom što dodatno olakšava stvar).

Samo, čekaj, zašto bi Warriorsi igrali na ovaj način kad Steph Curry može zabiti jednako dobro s ili bez ikakve akcije? Pa, dva su razloga očita. Prvi je da u ovoj često off the ball roli Curry bude još opasniji (iako iskreno sumnjam da je to sa strane realizatorskog učinka moguće), a drugi da Thompsonovoj igri daju novu dimenziju. Naime, s ovim dodatnim prostorom Klay je automatski opasniji kao dribler i ima još mjesta da se digne i zabije šut (praktički, ovo je kao istrčavanje iz bloka, samo što umjesto čistog catch & shoota odradi još i par driblinga do još izglednije prilike za šut oko vrha reketa). Kerr je očito sve karte bacio na splash brotherse i bit će zanimljivo vidjeti koliko će ligi trebati da prilagodi obrane na ovakva kretanja. Za sada pak sve ovo skupa izgleda kao previše gradiva jer Warriorsi nisu ništa efikasniji nego u onim mrcvarenjima s Jacksonovom izolacijskom politikom (nakon tri utakmice su točno na prosjeku lige), ali obzirom da se radi o početku sezone i da će trebati još neko vrijeme da se ruke naštimaju, sve ove rezultate treba uzimati s odmakom (u sličnoj situaciji su i Cavsi koji također pokušavaju implementirati pokretni napad sličan ovome što rade Kerr i društvo).

Još jedna dodatna novost je i način na koji koriste Boguta. Praktički, s njim na parketu vrte akcije koje podsjećaju na klasični “Princeton” napad, s centrom oko lakta i četiri vanjska igrača koja uokolo kruže, rade cutove, blokove i pokušavaju se otvoriti za pravovremeni pas. Iako ima dosta sličnosti s trokutom čije elemente smo očekivali da će Kerr ubaciti, ovo je ipak puno fluidniji sistem u kojem se Bogut odlično snalazi. Izuzetno je bitno da su Gentry i Kerr ovako dobro podijelili role jer ako već imaš Boguta na parketu, onda ga moraš koristiti kao razigravača i vrtiti napade kroz njega jer čovjek kao šuter i strijelac jednostavno nije bitan. Ako ga tek staviš na blok, izvučeš na lakat bez lopte ili koristiš kao screenera, a pod Jacksonom je uglavnom igrao jednu od te tri uloge, praktički osuđuješ napad da igra 4 na 5. Međutim, kad mu je lopta u rukama imaš idealan raspored na parketu jer koristiš njegovo najveće oružje – dodavanje. Uopće, Bogut stvarno izgleda odlično na oba kraja parketa i izdrži li u ovoj formi veći dio sezone, Warriorsi nemaju razloga za brigu. Ne izdrži li, e onda su problemi još i veći zbog ovog povećanog značaja za napad.

Ovdje bi trebalo razmisliti o budućoj roli Leea nakon povratka od ozljede – ako će igrati ovom kombinacijom Princetona i weavea, onda bi im dobro došao stalni raspored s 4 igrača vani, a to s Leeom u postavi ne mogu imati jer je on igrač previše sličan Bogutu. Rješenje je jednostavno gurnuti Leea na centra – to je i lani sasvim solidno prolazilo pored drugih postava gdje je puno lakše braniti reket bez poštene petice, a napadački bi im omogućilo da cijelo vrijeme imaju visokog razigravača na parketu. Green je ionako odlično rješenje za četvorku, mislim, nije da obrambeno može odigrati gore protiv igrača tipa Griffin ili Davis nego što bi to radio Leea, a u napadu daje potreban stretch element da ovi motion elementi funkcioniraju.

Od bitnih promjena tu i je nova rola Iguodale. Iggy kao šesti igrač funkcionira dobro, na kraju krajeva Kerru ne pada na pamet završavati utakmice bez njega, tako da je ovo dobar potez jer stvarno ima više loptu u rukama tokom utakmice i korisniji je kao organizator (i njega i Barbosu također koriste u sličnim dribble hand-off kombinacijama), a onda u završnici opet igra ključnu rolu kao stoper i dodatni kreativac.

Što se Blazersa tiče, opet su igrali kilavo kao i protiv Kingsa. LMA je ovaj put nešto zabio, ali Lillard je daleko od potrebne šuterske forme, što nije dobro jer mu se igra uglavnom svodi na šutiranje (uz to što ne radi nikakve pomake u obrani, Lillard je i dalje loš u finiširanju na obruču), a pogotovo to nije dobro protiv agresivne obrane Warriorsa koja ne ostavlja previše prostora. To dodatno naglašava važnost Batuma koji je krucijalan obrambeni igrač, kreator i uopće kičma ove momčadi, čovjek koji joj daje balans. Međutim, kako je i on daleko od prave spreme, trebali su nešto da ih oživi i, iznenađujuće, to nešto su dobili zahvaljujući energetskom doprinosu klupe, prije svih dobrim rolama Bartona i Robinsona koji su prvi nametnuli nešto agresivniji presing na loptu, inače totalno netipičan za Blazerse. S ovim je živnula cijela momčad, Lopez i LMA su postali agresivni u napadačkom skoku i uopće napadanju reketa na što Warriorsi pripremljeni na njihove duge dvice očito nisu bili spremni (pomoć je redovno stizala kasno kad bi se jedan od njih dvojice odlučio na ulaz), a u obrani su otežali život šuterima Warriorsa s puno više pritiska. Na kraju su imali šansu iščupati možda i pobjedu, ali provukla se u ovom trenutku ipak bolja momčad. Iako je očito da i jedne i druge čeka još dosta posla dok poslože ono što žele biti. Ili u slučaju Blazersa da se vrate barem na ono što su bili (tko zna, ostane li ovaj agresivniji pristup u obrani s puno više pritiska i rizika u čuvanju reketa, možda se poprave na toj strani dovoljno da anuliraju potencijalni pad napadačke efikasnosti).

Za kraj jedna transakcija – Cavsi su otpustili ljubimca ispodobruca.com Pricea kako bi otvorili mjesto na rosteru za Willa Cherrya, combo beka koji nije uspio upasti na roster Raptorsa tijekom trening kampa, ali koji se proslavio ovo ljeto sjajnim nastupima u Vegasu upravo za Cavse. Očekujte da za razliku od Pricea vrlo brzo dobije priliku jer je u pitanju odličan slash & kick igrač.

2 thoughts on “021114

  1. Realnost i racionalnost na djelu. Thompson bi toliko dobio bez problema da je iduće ljeto izašao na tržište, a obzirom da su u teoriji Warriorsi pretpostavili Klaya jednom Loveu, jednostavno se nisu bili u situaciji cjenkati ili riskirati da ostanu bez njega – ako ga toliko vrednuješ, onda ga nećeš imati problema ni platiti, zar ne? Plus, kako Warriorsi ionako imaju krcat cap, da su čekali iduće ljeto ne bi ništa dobili jer prostora za iskoristiti ionako nemaju. U biti, Klay je komotno mogao tražiti petu godinu već sada ili čekati iduću godinu da potpiše max na pet uz Bird prava, ali nije i time možemo reći kako je on napravio uslugu klubu i tako im vratio za činjenicu da ga toliko cijene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *