031114

U skromnoj sinoćnjoj ponudi izabrao sam susret Clippersa i Jazza iz dva razloga – da vidimo ima li ičega konkretnog u slabijem startu Clippersa i da vidimo može li Jazz nastaviti s dobrim napadačkim partijama protiv ipak najbolje obrane na koju su do sada naišli. Raspored im je do sada stvarno bio brutalan, ali usprkos tome ni protiv Rocketsa ni protiv Mavsa ni protiv Sunsa nisu imali prilike testirati novi stil igre protiv kvalitetne defanzive.

I ovdje je odmah na startu bilo jasno da Clippersi ovu utakmicu mogu izgubiti samo slučajno. Njihov zonski presing s tri igrača na lopti potpuno je limitirao skromne playmakerske kapacitete vanjske linije Jazza, a bez toga nije bilo ni previše prilike za stavljati Favorsa u pick & roll akcije u kojima je briljirao prvih nekoliko utakmica. Uzalud im i raspored s četiri igrača na perimetru kada su Burke i Hayward muku mučili okrenuti stranu napada, a kamoli pronaći suigrača na ziceru. U biti, ovo je bila dobra prilika za vidjeti zašto je Burks na iznenađenje mnogih dobio 41 milju na 4 godine – tip je najbolji dribler i slasher na rosteru, a i sve bolji šuter. Kad bi sve stalo, jedina nada da dobiju nešto iz napada bio je njegov ulaz – iako se mučio završiti na obruču, izvukao je dovoljno slobodnih i bacio dovoljno povratnih da se ofenziva kotrlja.

Sreća po Jazz je što konačno imaju trenera pa su umjesto da lupaju glavom u zid promijenili koncepciju igre. Ako nemaju bekove koji mogu redovno razbijati presing, jednostavno su zaigrali na klasični recept za razbijanje viška obrambenih igrača na perimetru – bacali su lopte visokom igraču na vrh reketa odakle je ovaj šibao povratne na bokove. I upalilo je, u trećoj četvrtini počele su upadati trice i Jazz je opet bio u utakmici. Treba u ovom periodu istaknuti dobru šutersku partiju Bookera koji se za sada najbolje snalazi u ovoj stretch roli koju Snyder traži od visokih, a sinoć je najbolji bio i u ulozi razigravača s visokog posta. Uz Haywardove trice i Bookerovu rolu, fini doprinos su dali i klinci – Hood je veteranski zabio svoje spot-up šanse, a Exum pokazao s nekoliko poteza zašto će vrlo brzo biti ključan igrač Jazza (u momčadi kojoj nedostaje vrhunskog slash & kick talenta njegova eksplozivnost i atleticizam mogu značiti preporod).

Na kraju sve ovo nije značilo previše jer Utah jednostavno nema defanzivu kojom može parirati momčadi kao što su Clippersi. Uz ovako slabašne igrače na perimetru prejednostavno primaju trice, a u pokušajima da izlascima visokih pomognu perimetru često ostavljaju rupe u sredini koje nitko ne stigne zatvoriti. Napad poput Clippersa koji po defaultu ostvaruje visoke postotke šuta tako sinoć nije imao problema, a uz sve su dobili i fenomenalnu šutersku partiju Griffina koji je gađao 6-11 duge dvice i tako dodatno kompromitirao obranu Jazza koja se na ove pokušaje ni ne osvrće.

Promjene u napadu Jazza prislile su i Riversa da malo promijeni obranu i više se povuče u reket, ali razlika u talentu na kraju je ipak bila prevelika. Uglavnom, iako su na trenutke podsjećali na lanjsku najbolju obranu perimetra u cijeloj NBA, bilo je očito da Clippersi više uvježbavaju kretanja nego što grizu. Jordan je doduše u svojim izlascima lakoćom razbijao pick igru i opet se potvrdio kao specijalan obrambeni igrač zbog te kombinacije pokretljivosti i fizikalija, ali Griffin i Hawes su doslovno šetali u sličnim zaduženjima što bi iskusniji napad sigurno redovito kažnjavao.

Taman sam se spremao dati i stilski plus Clippersima zbog Hawesove white trash frizure, kad sam skužio Blakeove brčiće koji su automatski anulirali takvu pomisao.

1 thought on “031114

  1. Gledao Međede i Pelikane. Prince i dalje startuje, a drugi spoljni je Allen 😀 pa ti igraj košarku sa dva takva bočna, Pelikani su bukvalno napravili malu zonu oko reketa kad su njih dvojica igrala zajedno. Klupa nikakva, sem povremenog Udrihovog ulaza i Carterove minijature.
    Pelikani užasni, sem Evansa. Ašik ne može da podigne loptu da bi dao zicer, Anderson celo veče pogađao prvi obruč, a Gordona mi bilo tužno gledati, bukvalno nijednu stvar ne može da uradi kako treba. AD je brzo napravio tri lične u prvom poluvremenu, koga je i čuvao ništa čudno, i smetlario je do poslednje četvrtine kada je pokazao da će za nekoliko godina biti opak closer. Poludistanca, otvaranje iz pika, napad iz posta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *