CAVS

NAPAD: 111.5 (1.)

OBRANA: 106.3 (14.)

KOŠ-RAZLIKA: +5.2

RASPORED: 30.

SCORE: 57-25

THAT WAS THEN

U četvrtu post-James sezonu Cavsi su ušli s nešto većim ambicijama – nakon što su na draftu prvim pickom izabrali Bennetta (četvrti top 4 pick u tri godine), potpisali su Jarretta Jacka (svježeg od playoff nastupa s Warriorsima) i odlučili se kockati s Andrewom Bynumom, računajući da će im to uz rast postojeće mlade jezgre biti dovoljno za uključiti se u bitku za doigravanje. U nizu ovih upitnih poteza isticao se ponovni angažman Mikea Browna kao čovjeka koji bi trebao ostvariti zacrtano davanjem smisla igri, posebice u defanzivi.

Naravno, vrlo brzo pokazalo se da su im želje neutemeljene. Iako su pokušavali održati playoff kurs trejdovima za Denga i Hawesa te iako je Istok bio povijesno loš, jednostavno nije išlo. Eksperiment s Bynumom pokazao se totalnim promašajem, kao i angažman Jacka kojemu Brown nikako nije uspijevao pronaći idealnu rolu pored Irvinga i Waitersa, a i Deng je trebao sezonu odmora nakon svih godina šljakanja u Chicagu. Uz standardne probleme s ozljedama Varejaoa i u manjoj mjeri Irvinga, posebice je bolan za gledati bio izostanak napretka kod Waitersa i Thompsona, kao i katastrofalna rookiea godina Bennetta.

U Brownovim rukama doduše nije se ni moglo bolje (fascinantno da su Cavsi usprkos puno više minuta Irvinga i Varejaoa te puno većem izboru talenta imali identičan napadački učinak onome od godinu prije), a ni obećani obrambeni napredak nije bio vrijedan spomena – Cavsi jesu konzervativnije branili reket i barem su spriječavali polaganju kao na treningu što je bio običaj pod Scottom, ali po cijenu rešetanja s trice (dozvoljavali su ih najviše u ligi). Dodaj tome i katastrofalnu obranu pick & rolla i jasno je da je ova momčad nakon svega bila loša u oba smjera, što je i dovelo do novog otkaza Brownu, ali i GM-u Grantu kojega je zamijenio donedavni pomoćnik i cap ekspert David Griffin. Također, došli su i do novog boravka u lutriji gdje su opet, treći put u četiri godine, izvukli pravo na prvi pick.

THIS IS NOW

Nakon što je potvrđeno da Griffin ostaje rješenje na poziciji GM-a, vlasnik Gilbert krenuo je u ambiciozni plan restrukturiranja momčadi u čemu će mu pomoći dva prva picka drafta dvije godine za redom. Nakon što izabrali Wigginsa kao novu nadu, dali Irvingu max ugovor i odlučili se za Davida Blatta i Tyronea Luea kao nove arhitekte napada i obrane, Cavsi su se s gomilom prostora na capu (dodatno povećanim slanjem Jacka u Netse) okrenuli tržnici. I to ne bilo kome nego glavom i bradom odbjeglom sinu Jamesu. Frustiran nakon poraza od Spursa i očito svjestan da su najbolji dani Heata kao projekta prošlost, a ujedno i itekako svjestan da mu nije ostalo još previše godina igranja na top razini, James se odlučio vratiti u Cleveland i tako zatvoriti puni krug, usput jednu PR katastrofu od prije 4 godine zasjeniti PR trijumfom. Hoće li sav ovaj cirkus biti praćen prstenom to ćemo tek vidjeti, ali ovakav neočekivani razvoj događaja definitivno je cijelu ligu okrenuo za 180 stupnjeva.

Svoju zrelost poslovnog čovjeka nastavio je James dokazivati i kroz daljni angažman u krojenju rostera na koji su ubrzo sletjeli i bivši suigrači iz Heata, Miller i Jones, a vrhunac svega bilo je dovođenje uopće drugog najboljeg igrača koji je to ljeto promijenio dres čime su Cavsi ponovili formulu Heata od prije nekoliko godina. Pitanje je da li bi se plan o povratku u Cleveland ostvario da nije postojala mogućnost zamjene za Kevina Lovea čije nezadovoljstvo Minnesotom nije bilo tajno, zbog čega je na kraju krajeva i bio spominjan u tolikim kombinacijama, od Warriorsa preko Bullsa do Cavsa. Na kraju su neodlučnost Warriorsa da se odreknu Thompsona te paket Cavsa s Bennettom i Wigginsom krojili kontekst i Love se pridružio Jamesu, naglasivši još jednom neviđeni niz sretnih okolnosti koji se franšizi iz Clevelanda poklopio u ovom periodu. Jezgru su još nadogradili Shawnom Marionom koji se pridodao eksperimentu za minimalac i roster za lov na vrh NBA je bio spreman.

Kako nemamo apsolutno nikakve poveznice s lanjskom momčadi jer ovo će biti sasvim druga priča, jasno je da će Cavsi dosta toga morati izmišljati u hodu i da im početak neće biti lak – stvari ne sjedaju na mjesto same od sebe, a dok Blatt pronađe optimalna rješenja u napadu i dok Lue uigra obranu, LeBron i kompanija će sigurno prolaziti kroz dobar dio onoga što se događalo i Miami Heatu tijekom prve polovice prve zajedničke sezone.

I dok za napad na kraju balade ne bi trebalo biti problema jer je razina talenta fascinantna, dizanje obrane na nivo potreban da se bori za naslov bit će ništa manje zanimljiv proces za pratiti. Prema naprijed će Blatt morati svoje preference prema pokretnom napadu u stilu Princetona uskladiti s igračima koje ima na raspolaganju i kojima ne treba sva sila otvaranja kroz cutove i blokove da bi došli do kvalitetnih prilika za šut. S Loveom definitivno ima čovjeka koji se može uklopiti u 4 vani, 1 unutra raspored, ali i tu će trebati naći balans između njegove stretch uloge i činjenice da je Love zvijer na laktu i ultimativno triple threat oružje dokazano kroz Adelmanov sistem u Minnesoti.

Naravno, kada imaš tri igrača koja najbolje funkcioniraju s loptom u rukama jasno je da sve polazi od podjele uloga među njima. Koristiti Jamesa samo kao cutera ili spot-up opciju rasipanje je resursa tako da on mora dobiti svoju kvotu lopti kao primarni kreator na perimetru ili u postu. Love se ovoj izmjeni uloga može prilagoditi svestranom igrom iako to neće biti nimalo lako uz Varejaoa koji već zauzima dio prostora na bloku i koji i sam najbolje širi napad kao dodavač s vrha reketa, a tek zatim kao šuter i strijelac (iako je u svim tim ulogama relativno skroman). Dakle, nije problem zamisliti da, kada napad ide kroz Lovea, James bude cuter i obrnuto, kada napad ide kroz Jamesa, Love bude stretch opcija, ali s Varejaom taj balans neće biti lako naći, posebice u pokretnom napadu koji planiraju instalirati i gdje će se gomila akcije vrtiti kroz proigravanja s laktova. Kombinacije s Thompsonom bit će još veći izazov, posebice njim i Varejaom – kako će Blatt miksati postave i kome će davati minute u dobroj mjeri će odrediti smjer u kojem idu.

Optimalan sistem je očit – Love na petici i James na četvorci bili bi neriješiva zagonetka za obrane jer mogu igrati na svim mjestima na parketu, a ujedno su i uber-učinkoviti na bloku i laktu. Samo, jasno je da ova kombinacija donosi defanzivne probleme koje neće biti lako maskirati bez dugog, pokretnog i inteligentnog obrambenog igrača kao što je Varejao i na pronalaženju balansa između ovih krajnosti Blatt će itekako morati raditi (do sada je pokazao sklonost igranju s niskom postavom u završnicama utakmica tako da je očito i on svjestan kako mu je najbolja postava ova koja maksimalno otvara prostor u sredini za dva najbolja post strijelca).

I dok će Love i James naći zajednički jezik jer su dovoljno hibridni čak i u idealnim ulogama četvorke, Irving je veći upitnik zbog nerazvijene spot-up igre. Puno toga ovisi o tome kako će se on ponašati dok je lopta kod Jamesa i Lovea, odnosno kako će utjecati na obrane bez lopte i kako će nalaziti kvalitetne prilike za realizaciju kao primatelj lopte. Kod njega bi ovaj period navikavanja trebao biti najduži, ali obzirom na talent i on bi se na kraju trebao naviknuti na više šutersku rolu. U svakom slučaju prvenstveno zbog njega ne bi bilo loše da Blatt zadrži dio pick & roll elemenata u napadu, kao i da tempira minute tako da Irving igra što više s loptom dok je James na klupi (šifra – nema smisla imati postave u kojima će obojica istovremeno biti na odmoru).

I dok su Varejao, Marion i Thompson u ovoj situaciji osuđeni na otpatke (s tim da će i tu odigrati važnu rolu jer su svi izuzetni skakači u napadu koji bi ovu ofenzivu mogli učiniti nezaustavljivom – mislim, sve što Jamesu i Loveu treba je još dodatnih pokušaja po posjedu, svašta), kao što su Miler, Dellavedova i Jones tu da čekaju na perimetru i zabiju povrtane lopte, bit će interesantno vidjeti kako će se u novoj roli ispušnog ventila snaći Waiters. Kao kvalitetan spot-up šuter ne bi trebao imati problema doći do poena, a nametne li Blatt stvarno pokretan napad kao osnovu, njegove slash & kick kvalitete idealna su nadopuna udarnim opcijama – s četiri driblera uvijek u postavi, a ponekad čak i pet, Cavsi imaju šansu postati kopija Spursa. Sad je samo pitanje mogu li njihovi bekovi pohvatati koncept kretanja i dijeljenja lopte ili će svaki dribling tretirati uglavnom kao šansu da zabiju koš. Možda ne zvuči kao komplicirani pothvat, ali kad ste navikli na stil igre u kojem se uglavnom kreće igrač s loptom dok je poanta ostalih da pozicioniranjem razvuku obranu, pomak prema igri u kojoj se često kreću svi osim igrača s loptom može biti poprilično zbunjujuće iskustvo.

A onda opet, svih ostalih 29 trenera u ligi počinili bi najrazličitije zločine s predumišljajem da se mogu dokopati ovakvog rostera. Uostalom, Spoelstra je u Miamiu imao puno više problema jer je, uz to što je Jamesa morao usmjeriti na igru u postu, trebao pronaći način kako da sve to funkcionira s Wadeom i Boshem koji su također bili usmjereni na igru u reketu i koji imaju puno manji šuterski raspon od Lovea i Irvinga. Ukratko, ne uspije li Blatt s ovim igračima ostvariti top 3 napadačku učinkovitost i završiti debelo iznad prosjeka, iduće ljeto mogu slobodno potražiti novog trenera.

I tako stižemo do obrane koju će Lue zasigurno dobrim dijelom postaviti na presingu kako bi dodatno potencirao potencijal ove momčadi u tranzicijskoj igri. Cavsi bi trebali trčati kad god mogu, posebice s Loveom, Varejaom i Jamesom sposobnima odmah poslati dugi pas preko cijelog parketa nakon uhvaćenog skoka ili primljenog koša, svejedno. Cavsi će reket braniti s Varejaom i zonom na strani bez lopte, dakle već klasičnim sistemom koji potencira pritisak na perimetru i zaštitu sredine, a ostavlja gomilu prostora između. U ovim kompleksnim shemama najvažnije će biti pravovremeno rotiranje i pomaganje nakon promjene strane napada, a tu će biti izuzetno teško uigrati igrače bez defanzivnih sklonosti poput Irvinga, Lovea i Waitersa. Čak i da svi budu voljni prigrliti zadatke koje sistem stavi pred njih, Love nema potrebnu eksplozivnost za izuzetno važnu rolu (posebice će ih bolno biti gledati s njim na petici), a bekovi prelako ispadaju i pogrešno čitaju igru.

Uz to, ovo je relativno niska momčad na perimetru, s LeBronom i Marionom kao jedinim pravim stoperima, s tim da su i oni više situacijski igrači (LBJ zbog važnosti u napadu, Marion zbog godina) nego stoperi koji će cijelu večer ganjati protivnika. Nakon Varejaoa pravog centra nema, a i Andy je više četvorka i igrač koji koristi kretanjem nego netko tko će potpuno kontrolirati reket samim prisustvom u sredini. Uglavnom, usprkos pritisku na perimetru protiv njih će se sigurno u ovoj početnoj fazi prelako dolaziti do šuteva za tri, a neuigrane rotacije sigurno će dovesti i do čestih raspada sistema i otvorenih puteva prema obruču. Ipak, imaju više nego dovoljno atleticizma da neupitno kvalitetan plan igre dovedu na prosječnu razinu, samo što će im kao i za sve drugo trebati dosta vremena.

Što na kraju očekivati od ovakvog projekta u prvoj godini? Do naslova će biti teško doći s prosječnom (ako uopće bude i takva) NBA obranom, ali osvajanje vrha Istoka u kontekstu koji uključuje gomilu limitiranih momčadi i jednog pravog konkurenta u Chicagu, kojega čeka sličan proces uigravanja i pronalaska novih rješenja, itekako je realan. Ukratko, sve osim konferencijskog finala bit će ogromno razočaranje.

TOP 10 IOR

James 168, Love 125, Irving 74, Varejao 68, Thompson 51, Waiters 43, Marion 31, Dellavedova 27, Miller 26, Jones 18.

PLUS

Na papiru Cavsi imaju takav potencijal da nema sistema koji im prognozira išta manje od elitnog napada (neki idu toliko daleko da vide mogućnost povijesnog rezultata, ali treba biti realan i znati da će gomila faktora utjecati na to da praksa ipak bude nešto drugačija – potrošnja će pojedincima pasti, ali to ne znači da će porasti učinkovitost zbog drugačijeg tipa šuteva koje će dobivati, a također je moguće da planski manje idu na skok u napadu i krađu lopte kako bi bolje zatvorili obranu, prije svega tranziciju i reket). Sada je sve u rukama Blatta i igrača. Može li trener pogoditi stil igre, podjelu uloga i prije svega minuta, a onda uz to i pronaći idealne postave? Mogu li igrači žrtvovati dio svoje zone ugode za ostvarenje krajnjeg cilja? Na sva ova banalna košarkaška pitanja odgovor ćemo dobiti s vremenom i, ono najvažnije, uživat ćemo tijekom cijelog procesa.

MINUS

Bez poštene rotacije visokih obrambenih igrača, bez stopera u naponu snage na boku i s manjkom mišića i centimetara čak i na perimetru, a kamoli pod obručem, ova je momčad u teoriji osuđena na podbačaj isto kao što je napad osuđen na velike stvari. Na papiru se može očekivati od njih da igraju dobar presing i da kvalitetnim izazivanjem skok-šuteva smanje protivničke postotke, kao i da kontroliraju sredinu jer imaju dovoljno atleta za solidan defanzivni skok i zonu oko obruča koja će fauliranje svesti na minimum, ali u praksi će sve to trebati savršeno uigrati da bi se dobilo rezultat. Koji na kraju balade opet neće biti vrhunski jer tip talenta za tako nešto u ovom trenutku jednostavno nemaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *