131114

Dvije uber-interesantne utakmice sinoć, Memphis protiv svoje mlađe verzije, odnosno Bullsi na gostovanju kod Raptorsa. Trebalo se odlučiti za jednu pa sam izabrao ovu potonju, uz nadu da ću sudar Gasola i Cousinsa nekako ubaciti u večernji raspored (problem je što do sutra nastojim završiti i najavu početka NCAA sezone koja starta danas ne-konferencijskim utakmicama tako da, ako i pogledam tekmu, o njoj sigurno neću pisati). Uglavnom, nisam požalio – izuzetno potentan start i jedne i druge momčad i tu se u prvoj četvrtini jasno vidjelo da gledamo dvije kvalitetne ofenzive. Chicago vrti gomilu flex napada, spuštaju loptu u post ili na lakat i praktički svih 5 igrača na parketu ima akciju dizajniranu specijalno za sebe, dok Raptorsi napadaju isključivo s perimetra kroz pick igru kojom dirigira Lowry. Zvuči kao da bi Bullsi trebali biti u prednosti, ali to nije lako zahvaljujući obrani s Roseom koji se gubio u svakom bloku i Gasolom koji je uglavnom pogledom pratio akciju oko sebe.

Dapače, zahvaljujući boljoj drugoj četvrtini Toronto je čak bio raspoloženiji u prvom dijelu, a Bullsi su se držali na račun dominacije u sredini gdje se Gasol iskupio za obrambene propuste što školovanjem Valanciunasa što visinskom prednošću – spominjali smo u power rankingsima kako Raptorsi imaju problema sa skokom i zaštitom obruča jer nemaju pouzdanog trećeg visokog, tako da je Pau dodatno uživao trpati svaki put kad bi se na parketu našla smallball postava s Johnsonom ili za njegove pojmove sitni Patrick Patterson. U nastavku se ovoj kvaliteti više u sredini pridružila i šuterska, a to je već bilo previše za Toronto – Gasol ubacuje udice u sredini od kuda god se sjeti, trice upadaju svaki drugi napad i kad već ne možeš braniti, moraš nekako pratiti napadački, ali kako kad Bullsi ovdje dižu razinu igre u obrani na one visine na koje su nas navikli, prvo s Hinrichom koji je radio puno agresivniji posao na Lowryevom pick & rollu od Rosea, a onda i uvođenjem dvojca Noah-Gibson pod koš.

U tih 5-6 minuta Chicago odlazi na +16 i utakmica je praktički riješena (imali su žilavi Raptorsi snage za odgovoriti na izazov kako su starteri Bullsa usporavali, zaigrali su agresivnije i s puno više rizika, ali su uspjeli jedva prepoloviti razliku). S tim da treba dodati još dvije stvari – Butler je u svom stilu potpuno odsjekao DeRozana iz akcije i, iako su Raptorsi nešto pokušavali kroz više akcija za Rossa, to jednostavno nije to, puno je lakše braniti i Lowrya kad na drugoj strani nemaš potencijalnu opasnost od još jednog slash & kick igrača (to je rezultiralo sa samo 21 slobodnim bacanjem za Toronto što je u ovakvom tipu utakmice za njih jednostavno premalo). Druga je činjenica što se potvrdilo kako je Thibo, uz to što je fenomenalan trener koji je odradio vrhunsku utakmicu povukavši prave poteze u pravo vrijeme, potvrdio kako je i dalje gonič robova. Bullsi su sinoć igrali s playoff rotacijom od 7 igrača (deseti igrač Toronta dobio je minuta koliko i njihov osmi, Brooks, a i to samo zato što je Rose izašao iz igre par minuta prije kraja zbog novog nezgodnog pada u kojem je izgleda stradala zadnja loža) i tako nametnuli intenzitet kojem čak ni gladni, mladi i energični Raptorsi nisu dorasli.

Uglavnom, bude li zdravlje poslužilo odabranu jezgru, Chicago bi mogao do 60 pobjeda jer Thibo očito ne poznaje nijedan drugi koncept osim igranja svom snagom bez obzira na doba godine. Sad, što to znači za njihove playoff nastupe teško je reći, ali da u svojim planovima uopće nema viziju razvoja Mirotića i McDermotta, to je jasno kao dan. Doduše, oni su i sami djelomično krivi za sjedenje na klupi jer su početkom druge četvrtine mlakim nastupom upravo oni dodatno razigrali Raptorse, ali kako očekivati od rookiea da išta nauče ako ih zacementiraš na klupi nakon svake greške? Da Bullsi nemaju nižu brzinu potvrdio je i Rose, koji je opet igrao isključivo kao 1 na 5 slasher – iznudio je gomilu slobodnih ulazeći u sredinu, ali i dobio previše batina, potvrđujući još jednom da iako danas ima potpuno drugačije tijelo, zna igrati samo jedan stil košarke.

1 thought on “131114

  1. Postoji li neka sansa da snimite podcast, Vi , Edin Avdic i Franceski .

    To bi bilo vrh vrhove 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *