021214

Znaš da ti je dan dobro počeo čim je jedna od prvih stvari koju vidiš Steph u kontri kako se diže na tricu i zabija za pobjedu protiv upornog Orlanda (koji je igrao bez Vučevića što nije mala stvar). Vijest dana svakako je povratak Duranta na parkete tako da dvojbi oko utakmice koja će dobiti najviše pažnje nije bilo, iako je bilo zanimljivih susreta. Onaj Dallasa i Bullsa završio je nakon dva produžetka, ali osim završnice nisam mu posvetio previše pažnje – run and gun stil utakmice je bio anomalija od kontroliranih uvjeta u kojima obje momčadi vole igrati, a i nije mi se gledalo Gasola 50 minuta u akciji, odnosno Ellisa kako uzima 35 lopti (dugoročno ne vidim kakvu koristi i jedna i druga momčad mogu imati s takvim načinom funkcioniranja).

OKC pak ovako ranim povratkom Duranta gotovo pa sigurno kreće po lov na svoje playoff mjesto – sada im se otvara jedan fini niz laganih utakmica s tek ponekom težom (i to uglavnom u ulozi domaćina) pa bi već do Božića mogli biti na 50%. Kako je od ovih konkurenata za osmu poziciju tek Phoenix odmakao iznad 50-50 učinka, a uzevši u obzir da ni oni ne izgledaju najbolje, šokiralo bi me da ne gledamo Thunder u playoffu uspiju li Westbrook i Durant izbjeći daljnje komplikacije s ozljedama.

Sinoć su baš zaigrali protiv direktnih protivnika Pelicansa koji su u zadnje vrijeme posustali, izgubili su 5 od 7 i samo potvrdili da nemaju ama baš nikakvu dubinu na klupi kojom mogu maskirati gubitak nekog od udarnih igrača. Prvo je obrana potonula bez Asika, a onda se gubitkom Gordona raspao napad (u utakmicama bez njega ne mogu probiti 100 poena na 100 posjeda što ih stavlja u rang sa momčadima poput Sixersa i Pistonsa). Paradoks je u tome da je Gordon užasno krenuo u sezonu, ali je 3&D ulogom, a u zadnje vrijeme i kreativnim doprinosom, bio kilometrima ispred onoga što može pružiti bilo tko s klupe. Miller koji je jednom startao nakon njegove ozljede je toliko loš da su ga odmah otpustili kako ih ne bi podsjećao na vlastiti jad, Rivers se raspao čim mu se povećala uloga i trenutno ne može zabiti ništa, Salmons je očekivano neupotrebljiv i ovo ide toliko daleko da su noćas startali Babbitta. Na Durantu.

Srećom po domaćina, KD je bio vidno zahrđao – šuterski se to najmanje vidjelo, ali reakcije s loptom u napadu i igra u obrani bili su očekivano usporeni. Ovo potonje je sjajno koristio nabrijani Evans kroz cijelu večer, a posebice u drugoj četvrtini u kojoj Pelicansi nisu mogli promašiti zabivši 40 poena i izgradivši prednost od +17 koju Thunder do kraja neće stići. Praktički, od izlaska Robersona sredinom prve četvrtine počinju problemi Oklahome jer s ovakvim Durantom i uspavanim Westbrookom (koji je u svom stilu opet prečesto uhvaćen kako gleda loptu i potpuno zaboravlja na svog igrača), Evans i Holiday su previše lako kroz pick igru s Davisom dolazili do kvalitetnih prilika za šut.

Brooks je u drugoj četvrtini neobjašnjivo dugo jahao postavu s Jacksonom umjesto Robersona iako je na drugoj strani Williams koristio Andersona na trojki, dakle igrao je s visokom postavom koja je maksimalno koristila sinoćnje slabosti Thundera. Tri rupe na perimetru nije bilo moguće sakriti u situaciji u kojoj se Ibaka bezuspješno hrva s razigranim Davisom koji je koristio svaki trenutak da napadne obruč čim bi ovaj skrenuo pogled i uopće pomislio pomoći u sredini Russu, Kevinu ili Reggieu. Praktički, s ovakvom obranom nije se ni osjetilo da je Asik problem prema naprijed jer je prilika za napad bilo koliko želiš, a onda su još i Babbitt i Anderson zabili i ono što su morali i što nisu u spot-up roli.

Jasno, u nastavku OKC diže razinu igre u obrani na puno viši nivo. Roberson usporava Evansa, uspješnije zatvaraju reket i uopće igraju puno agresivnije na loptu, ali Williams kao da je očekivao takav scenarij i zato odmah starta s najboljih pet košarkaša koje trenutno ima na raspolaganju, dakle s visokom postavom i opet Andersonom na trojci. Time dobiva taman dovoljno u napadu da izdrži ovaj povratnički period i ne dopusti gostima povratak u egal, uz ključnu obrambenu promjenu kojom sakriva probleme koje Anderson inače donosi u ovom visokim kombinacijama kao branič na krilu – stavlja Davisa na Duranta, a Andersona na Ibaku.

Davis je itekako u stanju smetati, posebice ovakvom Durantovom izdanju, ali ovdje je ključ što nitko ne može iskoristiti slabosti Andersona izvan reketa. Ibaka je skok-šuter i to je nešto s čim obrana Pelicansa može živjeti, dok s loptom jednostavno ne može napasti sredinu dovoljno često da je kazni zbog ovakve postave. Također, kroz post-up nije opasnost jer mu je kao i dribleru i tu arsenal limitiran na jednostavna rješenja, a Anderson u roli gurača u sredini iako nije idealan, barem ima više smisla nego kao netko tko izlazi na perimetar.

Šahovska partija ovdje je praktički bila završena jer sve kasnije postave gostiju nisu u stanju pružiti ovakav nivo defanzivne energije, a bez toga nema ni povratka u utakmicu. Pokušao je Brooks još s niskom postavom s Ibakom na petici i Durantom na četvorci na što je Williams odgovorio ubacivši Salmonsa umjesto Asika na parket, ali ni ovdje nije bilo većih pomaka. Istina, obrana domaćina se po običaju raspala s dvojcem Davis-Anderson u sredini, međutim kakva korist od toga kad obrana Thundera i dalje nije mogla obraniti ništa? Također, kakva korist od niske postave s Robersonom ako u isto vrijeme on nije na Evansu već gubi vrijeme na Salmonsu. Mislim, Tyreke i Jrue su i dalje lakoćom dolazili do prostora pored Westbrooka i Jacksona te je logično bilo očekivati da Brooks vrati Robersona na Evansa nakon što ga je ovaj odlično čuvao u trećoj četvrtini. A, ako se već odlučio za to da bekovi drže bekove, umjesto Robersona je trebao uvesti Morrowa i tako napadu dodati još jednu tricašku opciju koja bi dodatno razvukla ovu kvazi-defanzivu Pelicansa (nije da bi Salmons odjednom počeo igrati 1 na 1 protiv Morrowa).

Ništa od toga se nije dogodilo i OKC je pala bez ispaljenog metka u završnici iako su u odnosu na Pelicanse u ovom trenutku momčad s puno više opcija. Očekujem da to bude i glavni razlog zašto će ih u dogledno vrijeme i preskočiti u poretku, iako je i ova utakmica pokazala kako je prava šteta što Davis nema bolju i prije svega brojniju pratnju. Evans stvarno igra fantastičnu košarku i u slučaju neke njegove lakše ozljede s ovakvim manjkom bočnih igrača sve će otići kvragu – vidjeli smo što se događa kad nema Gordona koji je puno manje bitan ili Asika koji barem ima legitimnu zamjenu u kombinaciji Andersona i Ajince. Monty inače ima problema s doziranjem postava, ali sinoć je vukao prave poteze jedan za drugim maksimalno iskoristivši prednosti matchupa i pored Brooksa je izgledao kao genije. U svakom slučaju, možda je na pomolu jedno pravo malo rivalstvo stoga sljedeći dvoboj za nešto malo manje od tri tjedna ne treba propustiti – do tada će KD biti u puno boljoj formi pa ćemo vidjeti koliko će ova priča s Davisom na njemu imati težine, to su oni detalji koji zaslade ne samo budućnost ovih igrača i momčadi, već i lige.

4 thoughts on “021214

  1. Ahoj silver!budući da nitko neće,htio bih pohvaliti tvoj blog.nama ovisnicima,puno znači i cijenimo trud.pár pitanja!1.hezonja-šarić u 76?2.bullsi dark horse?3. tread antonya?recimo 76 za noela +pick?pozzzz

  2. 1. nadam se da ne za dobro Sixersa, takav paket teško može opravdat ovakve patnje

    2. teško je za momčad koju doživljavamo kao top 2 na Istoku još od predsezone koristiti termin dark horse, ali ako je pitanje mogu li osvojiti naslov – ne, kombinacija Zapada i vlastitih problema s ozljedama koji im stalno vise nad glavom čini kontekst pre-pre-pre nepovoljnim

    3. Melo ima no-trade klauzulu tako da ne ide nigdje iz New Yorka do penzije – čovjek je zadnjih mjesec dana kroz sva rasploživa PR sredstva pustio priču o ambicijama u biznisu izvan košarke u kojima je posebno potencirana važnost New Yorka kao sjedišta njegove firme, čak naglasivši da je radije izabrao lovu i posao umjesto potencijalnog lova na naslov u Chicagu (nakon svega, a posebice opsežne reportaže u ESPN Magu, može se samo steći dojam da se pomirio s tim da u košarci neće nikada opravdati očekivanja i da se fokusira na sticanje milijuna kako bi na neki način kompenzirao taj “neuspjeh” što je meni barem urnebesno obzirom da se radi o jednom od valjda 20 najboljih igrača milenija uopće, hall of fame klasi i strijelcu za sva vremena)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *