181214

Konačno. Nakon višegodišnjeg natezanja u klasičnom Aingeovom stilu i tako patetičnih i očito lažnih izjava da je Rondova budućnost u Bostonu, sapunica je gotova. Njeno razvlačenje zasigurno je utjecalo na vrijednost koju su Celticsi dobili nazad (a realno su dobili tek odličnog back-up visokog u Wrightu i šansu da vide krije li se u Crowderu rotacijski back-up swingman), ali, isto tako je očito kako je do odugovlačenja i došlo upravo zbog činjenice da Ainge nije mogao dobiti ono što traži sve ove godine. Što zbog ozljeda koje su ga usporile i oduzele mu dio vrijednosti, što zbog činjenice da njegov specifični stil igre i specifični talenti (i nedostatak istih) traže posebnu skrb, Rondo očito nije bio toliko atraktivan koliko se Ainge nadao. Na kraju balade, ovakav skroman paket uz mašnu u obliku picka prve runde više je nego pošten ulov za čovjeka u zadnjim mjesecima ugovora koji trenutno igra malo iznad razine prosječnog NBA startera.

Iako je uvod u sezonu Celticsa prvenstveno služio tome da se Rondu pruži šansa za nabiti cijenu, rezultati su bili polovični. S jedne strane, Rondo je dokazao da je fizički spreman nakon ozljede koljena i da tu razloga za brigu nema – nakon skoro pa dvije godine pauze konačno je podsjetio na atletu kakvog znamo, upravljajući tranzicijom i obranom Bostona bez predaha. S druge strane, nezgodna ozljeda šake (makar se radilo o ruci kojom ne šutira) i manjak kvalitetnih suigrača dodatno su otežali stvar po pitanju zabijanja poena i šuterske učinkovitosti – Rondova legendarna drvena ruka dosegla je nove “visine” s 33% šuta sa slobodnih zbog čega je Rondo sve manje i manje ulazio u reket (od starta sezone do sada pokušaji šuta s poludistance su mu se povećali za 10%, dok mu se broj ulaza smanjio za toliko, što dovoljno govori o problemu slobodnih).

Nikada nije dobar znak da playmaker kojem je glavno oružje slash & kick igra smanjuje omjer onoga što radi najbolje, ali u Dallasu su se odlučili kockati s tim da se vjerojatno radi o stvari koju se s vremenom može ispraviti. Stručnost njihovog štaba i puno bolji kontekst u koji dolazi svakako će Rondu olakšati život, tako da Mavsi s te strane nemaju previše bojazni. Iz njihovog kuta najvažnije je ionako bilo dobiti potvrdu da je Rondo potpuno ok što se tiče koljena te da će produžiti ugovor na ljeto bez testiranja tržnice. Odnosno, nadam se da su dobili tu potvrdu jer ovo je potez koji ima puno više smisla dugoročno nego kratkoročno.

Naime, Mavsi su se našli u situaciji da im ni napadačka učinkovitost iznad svih očekivanja ne pomaže sakriti rupe u obrani, posebice na perimetru, što je dovelo do toga da imaju 0-5 protiv playoff konkurencije na Zapadu. I dok su protiv Spursa i Rocketsa još i imali šanse, način na koji su Blazersi, Warriorsi i Grizzliesi dominirali nad njima očito je pokazao da smjer u kojem idu baš i nije previše različit od lanjskoga. Stoga je jedan ovakav potez, koji im donosi kvalitetu više u obrani, više nego poželjan.

I sada nakon što smo posložili kontekst, možemo na sam trade i njegov utjecaj na budućnost gdje stvar postaje puno kompleksnija. Naime, koliko god petorka s Rondom izgledala moćnija defanzivno jer sada imaju igrača s kojim mogu igrati još kvalitetniji presing, ali i čovjeka kojega mogu staviti na opasniju bekovsku opciju i tako sakriti Ellisa, toliko je pitanje koliko će Dallas pasti napadački dok se podjele nove uloge i dok Carlisle ne pronađe idealnu rotaciju. Kao što smo već spomenuli, zbog Rondove kvalitete u obrani neće biti problema držati ga na parketu s Ellisom, ali napadački će trebati naći drugačiji ritam u kojem će dobar dio Ellisovih pick & roll prilika završiti kod Ronda. To će pak Ellisa staviti više u spot-up rolu u kojoj nikada u karijeri, pa ni u Dallasu pod Carlisleom, nije bio tako dobar kao u roli slashera.

U svakom slučaju Ellisu će pasti potrošnja, ali razloga za micanjem u rolu šestog igrača barem u ovom trenutku nema (nije da ne klupi čeka kvalitetan 3&D swingman) jer Carlisle tu jednostavno može podijeliti njihove minute na način na koji je to već radio u nekim utakmicama, posebice protiv kvalitetnijih protivnika, kada je Ellisa vrlo rano izvlačio s parketa kako bi ga mogao pustiti na druge postave i dati mu odriješene ruke u kreaciji. Umjesto da Dirk izlazi prvi s parketa kako bi napravio mjesta za Wrighta i kako bi se onda kasnije vratio kao lider protiv druge postave, sada tu rolu može preuzeti Ellis dok će više vremena sa starterima provoditi Harris (što je još jedan mali plus za defanzivu Dallasa).

Uglavnom, ne očekujem da će balansiranje između Ronda i Ellisa dovesti do problema u napadu, ali njih će svakako biti zbog gubitka Wrighta. Kada netko realizira sa 75% šuta iz igre, bez obzira što ne troši previše lopti, taj je definitivno itekako bitan u vašem napadu. A kada je taj netko još uz to i jedini visoki kojega imate na klupi i manje-više mijenja vaša oba visoka startera, onda znaš da stvari baš i neće biti idealne. Uostalom, ako ostaješ bez trećeg visokog koji nije bio nikakav genijalan obrambeni igrač, ali je itekako mogao igrati više rola u zadnjoj liniji i biti koristan (Wright 1 na 1 nije bio sjajan ni na perimetru ni pod košem, ali kao pomagač je itekako dobro odrađivao posao), doći će i do određenog defanzivnog pada pod košem koji će umanjiti plus koji Rondo donosi na perimetar.

Nemoguće je zamijeniti najefikasnijeg realizatora u NBA s nekim tko je, usprkos jednako skromnoj potrošnji, debelo ispod ligaškog prosjeka po napadačkom učinku i ne očekivati da napad ne zašteka, posebice kada u pozadini nemaš rješenja koja mogu odraditi Wrightovu rolu (usporedimo samo napadački učinak – Wright je zabijao suludih 149 poena na 100 posjeda, a Rondo je na sramotnih 96 poena na 100 posjeda). Greg Smith može malo pomoći (u Rocketsima je svojevremno odrađivao sličnu rolu smetlara i pick & roll finišera više nego kvalitetno), Villanueva je za otpad, tako da će teret uglavnom pasti na Dirka i Chandlera (koji su do sada upravo zahvaljujući Wrightu imali idealnu minutažu i uloge što je i njima pomoglo da budu učinkoviti), a zatim i na niske petorke koje su se do sada pokazale katastrofalnima (tu će Rondo malo pomoći skakačkom i obrambenom kvalitetom, ali postave s Parsonsom na četvorci jednostavno neće postati oružje Mavsa). Ni Powell kojega su Celticsi ubacili u trade neće pomoći po pitanju defanzive i skoka.

Dakle, plus u obrani i mali minus u napadu, barem na početku uigravanja, ali i velika rupa na klupi uz ogromni propuh u sredini, to je onaj realni rezime tradea u vidu onoga što nas čeka na parketu. Sve skupa Dallas neće previše maknuti s mjesta ni prema naprijed ni prema natrag (jasno, osim u slučaju Chandlerove ozljede koja je neizbježna, tko će tada igrati na petici veći dio večeri ostaje vidjeti). Obzirom na potrebu Cavsa za defanzivnim centrom, pa onda i Warriorsa i Mavsa za poštenom rezervom, ne treba čuditi ako će prezime Okafor biti jedno od spominjanijih od sada do trade deadlinea u NBA krugovima (ironično, više zbog Emeke nego zbog Jahlila).

Uglavnom, kao što bi rekao SAS, the bottom line je da su po većini projekcija, a tako i mojima, Mavsi prije sezone bili zacrtani kao momčad za 50+ pobjeda, a to je i put na kojem su bili i kojega su dijelom i nadmašili držeći se na oko 70% uspješnosti (što je negdje oko 56-57 pobjeda ukupno, jasno ako bi održali ovakav nivo). Koliko god će većina fanova pomisliti da im plafon raste jer su dodali jedno ovakvo ime, ključ je shvatiti da Dallas nema kamo obzirom da su napadački već bili elita (to je i najblesaviji aspekt ovog tradea, već vidim gomilu osvrta koji će se baviti time kako su se Mavsi pojačali na playu i kako će sada konačno imati jedinicu koja može dodati, a koji uopće u obzir neće uzeti da manjak tako nečega do sada nije utjecao na kvalitetu igre u napadu i da je Ellis ionako odrađivao taj kreatorski posao više nego solidno). Obrambeni pomaci pak teško mogu biti toliki, barem dok se ne saniraju problemi pod košem (možda tu pomogne i Feltonov ugovor), da dovedu do značajnijeg iskoraka.

Sad, to je onaj opipljivi dio stvari baziran na brojkama i razumu. Ako ćemo ići malo dublje kopati po kontekstu, onda se ukazuje i jedan bitan detalj, a taj je da Dallas nije bio ni približno elitan napad kad bi se s druge strane našla vrhunska obrana. E, tu je moguće da jedna dokazana klasa poput Ronda donese kvalitetu više u pick akciji s Nowitzkim i otvaranju prilika za napade Ellisa i Parsonsa iz spot-up situacija sa strane bez lopte jer ni Ellis ni Parsons to nisu mogli kad bi stvari postale dramatične. I tu vjerojatno Dallas vjeruje da može maksimizirati ovaj trade – ako će bolji kontekst vratiti Ronda na pravi put i tako održati napad pri vrhu, uz sve ono što Rondo donosi u obrani i kao lider, Mavsima se otvara prilika za postati nešto više. Pod uvjetom da pronađu centra za na klupu.

Kako god se stvar razvijala, sama pomisao na Ronda u novom dresu i uopće činjenica da se na obzoru pojavilo nešto novo na što treba obratiti pozornost me veseli kao NBA fanatika – Dallas je ovim potezom odjednom postao još zanimljiviji, a to nije mala stvar, pogotovo kad realno niste top momčad.

Još malo brojki. Nisam imao vremena za neke dublje projekcije, ali čisto stavivši trenutni IOR učinak nove petorke na papir (Nowitzki 90, Chandler 87, Parsons 70, Ellis 63, Rondo 52) dolazimo do baze talenta za nekih 50-ak pobjeda što, barem na ovom primjeru, nije puno drugačije od situacije s Wrightom. Ubacimo li pak stvar u projekciju napadačkog i obrambenog učinka, gdje također nisam išao u detalje već sam samo zamijenio jednog i drugog u projekciji s početka sezone, Dallas iz pozicije sigurnog top 3 napada pada u rang od 5. do 10. mjesta, što je još uvijek sjajno, dok obrambeno rastu skoro do prosjeka, smjestivši se u rang negdje između 15. i 20. učinka. Dakle, sve ukazuje na to da Dallas neće napraviti nikakav iskorak iz playoff momčadi u izazivača.

Barem ne ove sezone. I tu dolazimo do, barem po meni, onog bitnog. Ovim potezom Cuban je još jednom potvrdio da sjajno vodi klub jer je u nekoliko mjeseci s minimalnim ulaganjima došao do dva granična all-star igrača u Parsonsu i Rondu. Koji vam možda ne garantiraju naslov, ali vam garantiraju da ste svake godine konkurentni i dovoljno privlačni za privući onaj ekstra talent koji će vas možda lansirati korak dalje. Potpiše li Rondo novi ugovor, a nema razloga vjerojavati da bi ovog tradea bilo da mu to nije namjera, Mavsi su se osigurali i za život poslije Dirka što je ogromna, ogromna stvar.

Vrati li se Rondo na nivo igara od prije u novom, puno povoljnijem kontekstu, a onda i potpiše li novi ugovor za neku realnu cijenu (što bi u principu značilo dobiti malu povišicu u odnosu na ovo što je primao do sada čak i kada uračunamo rast salary capa), Dallas svakako ima riješenu bitnu stavku i puno lakši posao u pronalaženju elitnog talenta kojim će popuniti petorku i kojim će i dalje konkurirati na Zapadu. S te strane, ovo je odličan potez Mavsa koji može ispasti loše u perspektivi samo ako je trenutno Rondovo izdanje maximum kojega ćemo gledati ubuduće (uključujući i ovih 33% sa slobodnih).

Što se Bostona tiče, mogu biti zadovoljni izborom prve runde koji je postao zlatni standard u NBA (realno, ne donosi vrijednost na parketu, ali situacija je takva da ako kao GM možeš reći da si došao do picka, zaslužio si plaću). Uz to imaju priliku i dalje loviti playoff (ako žele, što je nakon ovog tradea upitno) jer u Nelsonu dobivaju igrača koji ima kakav-takav puls i može odraditi poneku minutu, a uz to imaju priliku snimiti što napraviti s Wrightom i Crowderom.

Doduše, na riješe li se Greena ili Turnera na boku ima previše opcija da se Crowder nametne kao nekakav podizač energije (teoretski se dobro uklapa u presing koji Stevens pokušava nametnuti i koji će i dalje biti aktualan jer su tu i dalje Bradley i Smart), ali obzirom da je još na rookie ugovoru i da ga mogu zadržati još godinu dana ako žele, trenutna gužva i nije problem jer uvijek postoji i dogodine da ga detaljno ispitaju. Wright je u malo delikatnijoj situaciji, njegov ugovor ističe i ako nastavi igrati kao do sada i, najvažnije, ne ozljedi se (a u to je teško povjerovati jer ozljede su jedina veća konstanta u njegovoj karijeri od odlične statistike), na ljeto bi moglo doći do licitacije. Jasno, Boston ga može iskoristiti i tijekom sezone da dođe do novog picka ako žele iskoristiti situaciju kroničnog nedostatka kvalitetnih visokih u ligi. Opcija je gomila, za sada je samo jasno da s njim na rosteru popravljaju krvnu sliku pod košem.

Wright nije pravi centar oko kojega ćeš posložiti obranu kao što to nisu ni Olynyk ni Zeller, ali sada im daje još jednu opciju u rotaciji i šansu da se poprave tamo gdje su najtanji. Napadački, bez zicera koje serviraju Ellis i Parsons, odnosno bez prostora kojega otvara Dirk, Wright će pokazati svoje limite, ali ustraje li Stevens na brzoj igri, njegov atleticizam i dužina bi mogli naći prostora za sebe. U svakom slučaju nemjerljivo je bolji od Faverania kojega su Celticsi konačno otpustili da bi otvorili prostor za igrača viška iz Dallasa.

7 thoughts on “181214

 1. Znaci nisam jedini koji misli da ce i dalje ispast u 1. rundi?
  Svi su se vec popeli na vagon, idu po naslov, bla bla, ali ja ne vidim kako taj tim moze u playoff seriji dobit SAS, GSW, Memphis, OKC, Clipperse, pa cak i Houston. Blazerse trpam u isti kos s njima.

 2. Kad san jutros procita komentare da Dallas ide na naslov, Dallas contender, bla bla bal…digla mi se kosa na glavi. Ljudi su ka mala dica, realnost i logika nula bodova (cast iznimkama) 😉

  Da se razumimo, jedva cekan vidit Dallas u novome sastavu i mislin da ce definitivno bit bolji nego prije. Jer Carlisle je genijalac i u oba pravca ce izvuc maksimum. Pitanje je koliki ce taj maksimum bit. Na istoku bi vjerojatno govorili o top3 momcadi, ali zapad je zapad. Pored San Antonia, G-Statea, Clippersa, Memphisa, Portlanda, Houstona…tesko se nadat prolasku prve runde, a kamoli icemu visemu od toga. Ne kazen da se ne moze dogodit, ali ova euforija me nervira haha.

  Pod hito minjat Feltona, makar za Aarona Graya 😛
  Potajno se nadan da bi mogli dovest nekoga ka Derell Arthur, ali u nihovoj situaciji i JJ Hickson bi dobro dosa

 3. @ wizz – klasa je tako slabašna da ga je najbolje preskočiti 🙂

  bit će kroz idući tjedan

 4. Komentar na potez Houstona ? koliko im Brewer i Sved mogu pomoci ? i sta mislis dali ce Philla otpustiti Turiafa

 5. Što misliš bi li Denver prihvatio ponudu Thundersa za Chandlera i Mozgova….ako bi im ponudio prvi pick na predstojećem draft(bit će negdje između 18-22),Lamba ili Perry Jonesa,te Perkinsa i prava za Abrinesa ili Pleissa.

  Po mom skromnom mišljenju time bi Thundersi zaokružili fantastičnu klupu koja je onaj krajnji korak koji im fali do prstena.
  Treba im provjereni šuter koji će pogoditi tricu,a Chandler odgovara profilu i na tržištu je.Ovako s Lambom nikad ne znaš što ćeš dobiti,nekad utrpa 15-18 poena,nekad ništa.Isto vrijedi za Jonesa.
  Perkinsa moramo ubaciti da bi cap štimao.

  Jednostavno mi nije jasno kako lik poput Prestija koji ima vrhunsko znanje,misli da može doći do krajnjeg cilja bez tog dodatnog šutera s krila.Kada postane vruće Lamb i Jones su beskorisni jer su još neiskusni,dodajmo tome propalog Collisona,Perka koji ne daje poene….previše tereta kod poena pada na KD-a i Russa.
  Ako ja amater to vidim,kako ne vidi vrhunski GM? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *