FOURTEEN

HAWKS @ NETS

Treći put za redom starteri Hawksa briljantni napadački, utakmica ima sličan tijek kao i prethodna, uz bitnu razliku – kod Netsa ovaj put nije bilo raspoloženog pojedinca da tricama održava privid ravnopravnosti. Brooklyn ovaj put uspijeva čak i povesti, dvije minute su u egalu, a onda idućih 46 u debelom zaostatku (što je napredak u odnosu na prošlu tekmu kada su od podbacivanja tavorili u minusu).

Starteri Hawksa su opet glavni razlog uspjeha, početak prve i treće četvrtine donosi njihovu apsolutno bezgrešnu prezentaciju košarke – u tim periodima napravili su +18 uz suludih 76% efektivnog šuta. Najbolje od svega, za to im je trebalo samo 11 minuta – kada su otišli na 20-ak poena razlike početkom treće, Budenholzer ih više nije ni trebao u zadnjih 20 minuta utakmice.

Obrana je opet dobro funkcionirala u ovom zonskom izdanju oko reketa, Lopeza su zadržali na samo 19 poena i Netse uopće na smiješnih 44% realizacije oko obruča), a o tome kako im forma raste iz utakmice u utakmicu govori i konačno dobra večer u branjenju pick igre – Millsap i Teague imali su sjajnih reakcija u udvajanjima u svom stilu, što je dovelo do gomile ukradenih, samim time i gomile poena u tranziciji.

Jedini minus sinoćnje izvedbe tako ostaje klupa, opet su zamalo prokockali prednost u drugoj četvrtini, a da je situacija kritična pokazuje i katastrofalni učinak Schroedera u zadnjih nekoliko utakmica. Kako sada stvari stoje, idu u seriju protiv Wizardsa bez ijednog čovjeka na klupi na kojega se mogu osloniti.

Netsi su pak pokazali ono lice koje smo očekivali od starta, nisu bili spremni za nadigravanje i kada je riješen problem Lopeza, riješeni su i oni. Hollins je vukao dobre poteze u seriji, ali na kraju očito nije mogao staviti sve karte na niske tricaške postave iako ga je upravo taj recept dovukao tu gdje je. Dobro, taj recept i činjenica da su Hawksi ušli u playoff totalno van forme, s dva udarna igrača pod košem ozljeđena i s trenerom koji je na početku serije previše jahao klupu (razlog za što je vjerojatno bila kombinacija ova prva dva slučaja).

DONOVAN @ THUNDER

Iznenađujući izbor s jedne strane jer Oklahoma je već veteranska momčad koja se bori za naslov i kojoj treba netko sposoban vući prave poteze u pravim trenutcima, dakle netko s iskustvom playoffa, ali i uspjehom u istome. S druge strane, ako takvih već nema u ponudi, posegnuti za NCAA legendom i neospornim košarkaškim znalcem vjerojatno je sljedeća najbolja opcija. Prvo, dovodiš stručnjaka za kojega znaš da je u stanju popraviti igru u oba smjera (teoretski), drugo, osiguravaš se da na klupi imaš pravog čovjeka čak i ako za koju godinu više ne budeš imao jezgru (5 godina i gomila milijuna su ionako jedini način da ova udarna NCAA imena privolite da napuste ugodno okruženje u kojem rade i u kojem su apsolutni vladari tako da nije čudo da je Donovan prije dana odrađenog u NBA već top 5 po plaći).

Istina, Donovanu će trebati neko vrijeme da pohvata konce novog sistema i tu nikada ne znaš kako će čovjek reagirati, ali, ako prilagodba prođe ok, Thunder je u njemu dobio boljeg trenera koji za efikasnost momčadi može napraviti isto što je Kerr napravio za Warriorse. S tim da se tu negdje i krije jedina potencijalna opasnost ovog posla, naime Kerr se vrtio godinama po ligi kao igrač, komentator i GM, poznaje u dušu igru i kontekst, a uz to je pokazao izuzetnu sposobnost kao manager. Može li Donovan, koji je ipak puno bliži jednom stilu totalne kontrole, pokazati tu vrstu inteligencije kako bi bio nešto više od čovjeka koji crta po ploči? O tome koliko će uspjeti u tom segmentu posla, doslovno ovisi budućnost franšize.

Što se pak ploče tiče, tu problema ne bi smjelo biti. Thunder je i pod Brooksom bio odlična obrambena momčad, posebice kada je Ibaka na raspolaganju, tako da nema sumnje kako će to i ostati. Za razliku od Brooksa koji je prvenstveno branio reket i onda pokrivao ostatak parketa rotiranjem, što je često rezultiralo time da se protiv Thundera poteže puno više trica nego bi trebalo, Donovan je kao učenik Rick Pitina isključivo fokusiran na loptu. Tako da možemo očekivati puno više agresivnog branjenja čovjeka s loptom, puno više presinga (čak i po cijelom parketu) i puno više udvajanja na perimetru. Obzirom na atlete koje ima, ovaj pomak mogao bi rezultirali najboljim učinkom Thundera u defanzivi od postojanja ili barem povratkom u top 5 iz kojega su zadnje dvije sezone izbivali.

Napadački, Donovan je praktički NBA trener. Njegove momčadi uvijek pucaju gomile trica što je još jedan očiti Pitinov utjecaj, ali po akciji je sličniji jednom Calipariju. Dakle, gomila pick & rolla, gomila slash & kick akcije, a onda uz sve to većina postavljenih napada mu ide kroz “hornse” koji su u NBA danas standardna formacija većine momčadi. Za očekivati je da će Westbrook briljirati i popraviti učinke jer će ga Donovan forsirati kroz visoki centralni pick & roll, bez onih akcija po strani koje su pod Brooksom bile česte i u kojima Russ nije bio ni blizu učinkovit. Uglavnom, nekih većih stilskih pomaka neće biti, osim što bi Thunder akciju koja im je ionako sastavni dio igre (ako ne i jedini uz standardne izolacije) koristio još više i još učinkovitije. Obzirom na profil igrača, nema sumnje kako će ti sitni pomaci biti dovoljni za napadačku eksploziju, jasno ako uz samu igru Donovan usavrši i raspodjelu minuta koja je Brooksu do sada bila popriličan problem.

Bit će zanimljivo vidjeti što planiraju s Kanterom jer on se definitivno ne uklapa u obrambeni sistem u kojem je ideal visoki igrač poput Noaha s kojim je Donovan osvojio dva NCAA naslova. Obzirom na Enesove kvalitete u pick igri u napadu, Donovan će vjerojatno tražiti način da ga uklopi u obranu (nešto što Brooksu nikako nije polazilo za rukom, dijeom i zato jer su bekovi igrali katastrofalnu obranu na perimetru svaki put kada Roberson ne bi bio u blizini, što bi se trebalo ispraviti s Donovanom – zaigra li Westbrook kako može u presingu, onda će i problem Kantera u pick & rollu biti manje izražen iako nikada neće nestati jer tip je jednostavno spor i u nogama i u reakcijama).

U praksi dakle ovo je vjerojatno najbolji mogući potez koji je Prestiu ostao. Sada da vidimo kako će to izgledati na parketu u idućoj godini koja bi za ovu franšizu mogla biti stresnija od epizode Masterchefa.

1 thought on “FOURTEEN

  1. Da li po vama ovaj Marjanović iz CZ ima budućnost u NBA? I ako ima kojem klubu bi odgovarao?
    Danas se spominje pa ne znam koliko ste ga snimili al da čujem mišljenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *