NINETEEN, PART ONE

Sutra je dan pauze (i to samo za prve nositelje, Cavsi i Bullsi, odnosno Rocketsi i Clippersi, nastavit će u ritmu svaka 2 dana), pa manje zanimljivu tekmu ostavljam za sutra ujutro.

BULLS @ CAVS

Nova visoka startna petorka daje Cavsima defanzivnu kvalitetu koju nisu imali na startu prošle utakmice, naime s oba centra pod košem da čuvaju sredinu dovoljno je prostora za Jamesa da igra presing na perimetru, tako da je Bullsima sada puno teže doći do dobrih prilika. Cavsi i dalje isključivo brane reket na pick & rollu, ali zato agresivnija igra bekova, uz Jamesovu pomoć kao libera zaduženog za udvajanje čovjek s loptom, oduzima Bullsima prostor koji su tako dobro koristili u prvoj utakmici.

Uz to, gosti otvaraju s jednom od onih svojih klasičnih večeri kada ne mogu ubaciti ništa – Rose bez rješenja na ulazima pored dodatne gomile centimetara, otvoreni šutevi odbijaju se od obruča kao cigle jer više nema toliko vremena za idealnu šutersku formu, ma ukratko svi izgledaju kao da su prošli kroz mašinu za meso (Noaha je stvarno bolno gledati, a i Gasol se po običaju odmah pretvorio u ljudsku vješalicu za kapute čim su stvari krenule loše, jednostavno nije bilo raspoloženog čovjeka u napadu).

Uz puno, puno bolju obranu, Cavsi su dobili i sjajnu šutersku partiju od Shumperta koja je maskirala nominalni manjak prostora s ovom petorkom, a, najvažnije, dobili su i puno aktivnijeg Jamesa – to što je ubacio 11 od 13 ubačaja u reketu sve govori, sinoć nije bilo vrijeme za loš izbor šuta koji je obilježio prvu tekmu, majstor je samo napadao i napadao (najluđe od svega, ono što je napravio obrambeno bilo je još bolje).

Praktički, utakmica je tako bila riješena već nakon 6 minuta kad su Cavsi otišli na +15. Do kraja prve četvrtine već je bilo +20, a ono što posebno treba brinuti tada već potpuno poražene Bullse je da su im tu dodatnu rupu iskopale postave s Dellavedovom, Perkinsom i Jonesom – protiv ovakvih kombinacija, na koje se Cavsi htjeli ne htjeli moraju oslanjati u situaciji u kojoj su startali s 5 udarnih igrača, kao protivnik moraš naći načina nabiti razliku.

Bullsima to nije uspjelo, što se može pripisati lošoj večeri, a zatim i tvrdoglavom Thibodeauvom inzistiranju na tome da ne koristi klupu. Dok je Dellavadova radio što je htio protiv nakon 12 minuta ugašene obrane Chicaga, Mirotić i Snell su praktički minute dobili tek u završnici utakmcie, iako je ovo bila idealna prilika da ih se uvede u seriju tijekom dužih šihti u drugoj četvrtini ili već krajem prve. Također, zašto Rosea, nakon upadanja u ovakav minus i očitog dizanja ruku od utakmice, a onda i svima dobro znane činjenice da čovjek treba duži odmor između utakmica kako bi povećao šanse da iz njegove toplo-hladno ponude dobiješ toplu partiju, držiš na parketu 37 minuta?

Istina, Brooks minute koje je dobio nije opravdao, ali ovo nije serija u kojoj ti je odmah jasno da od njega nema koristi kao što je bio slučaj u prethodnoj (protiv Bucksa nije zaslužio povjerenje, tamo nije mogao ni doći do izražaja zbog načina kako je ta momčad igrala obranu, točnije branila pick igru). Mislim, sinoć je na drugoj strani Dellavedova dobio 35 minuta kao šesti igrač kojim su Cavsi krpali sve minute na perimetru, a matchup s njim bio je idealna prilika da se vidi može li se uopće računati na Brooksa i Hinricha do kraja serije (ako Hinrichu nećeš dati minute u večeri kada je jedan od rijetkih koji nešto može ubaciti i dok je s druge strane Dellavedova, kad ćeš?).

Poraz si već upisao, zašto trošiti Rosea u nekakvim pokušajima kvazi-povratka kada je očito da nema noge (opaska – kad kažem da on nema noge, odnosno da Noah nema ruke, nemam namjeru omalovažavati para-sportaše, već samo konstatirati kako s vremena na vrijeme izgleda startna petorka Chicaga)? Od sljedeće utakmice već će na parketu u ovoj roli koju je odradio Dellavedova biti Shumpert obzirom na povratak Smitha (vjerojatno, iako je Shumpertova 3&D rola u ove dvije tekme dovoljno solidna da bi mogli Cavsi i razmisliti o tome da ga u ovoj seriji ostave u petorci do kraja), dakle u tom kontekstu će još teže biti pronaći minute odmora za Rosea.

Uglavnom, Bullsi su tako brutalno pregaženi, ni u jednom trenutku nisu bili u stanju vratiti se u utakmicu nakon onakvog starta, ali stvar nije izgubljena. Veliki plus ostaje činjenica da je LeBron već nakon 5 minuta akcije tražio izmjenu, to sve govori o tome kakvim je intenzitetom igrao u oba smjera. Ova obrana koju su Cavsi smislili traži ogromne količine energije od vanjskih igrača, brzo ostaju bez zraka što se osim na Jamesu osjetilo i na Shumpertu, ali i Irvingu.

To im limitira boravak na parketu, a to pak znači da će se naći dobar dio minuta za manje idealne postave Clevelanda koje će Bullsi morati okrenuti u svoju korist ako misle dobiti ovu seriju. Zato je toliko bitno vratiti u rotaciju prije svega Mirotića jer bez njegova doprinosa napad Chicaga jednostavno nema dovoljno municije za 48 minuta.

S tim da je napad manji problem, za očekivati je nešto slabije izdanje Cavsa u obrani i nešto bolje Bullsa šuterski, tako da bi tu stvari definitivno trebale izgledati bolje, odnosno tu imaju dovoljno prostora za prilagodbu (ne moraju nužno igrati na direktni 1 na 1 post-up, ali izvlačiti više Noaha i posebice Gasola na lakat da odigravaju give-and-go akcije s Butlerom i Roseom te pronalaze cutere iza leđa Mozgova i Thompsona svakako je mogućnost koju treba ispitati).

Obrana je puno veći upitnik, ovih 5 trica koje im je ubacio Jones otprilike su ono što mogu očekivati povratkom Smitha u rotaciju, dakle Cavsi će svoje s perimetra napraviti. Ono što Bullsi moraju je naći načina bolje čuvati reket u kojem su sinoć bili i nadskakani i uopće nadigrani. Spriječe li dio poena na obruču, lakše će preživjeti one povratne lopte prema perimetru. A za to će im trebati puno bolje partije visokih.

Ako su ozljede Gibsona i Noaha takve da je ovo maksimum koji mogu pružiti u zaštiti reketa, onda kvragu, ali stvar nije samo u tome. Sinoć je Thibodeau udarni obrambeni dvojac koristio samo 8 minuta, dakle skoro duplo manje nego u prvoj utakmici ili dvije minute manje nego do sada prosječno u playoffu. Sad, dijelom je do toga došlo zbog smjera u kojem je otišla utakmica, ali činjenica je da ne bi bilo loše pokušati dvojcu koji je toliko puta vodio bitke protiv Jamesa dati puno veću rolu. Ne samo da donose žestinu u čuvanje obruča, već su sposobni na pick & rollu agresivno izaći izvan reketa i pružiti ono po čemu je Thibodeauva obrana postala poznata, a to je agresivno gomiljanje igrača na strani s loptom. Tako igrati s Gasolom nije moguće.

Gasol je solidan u čuvanju obruča kada su svi na perimetru sjajni i kada usmjeravaju promet prema njemu, ali kad Rose mora čuvati koljena pored Irvinga, a Butler ostaje bez zraka pored Jameas, Gasolove cementne noge nisu od koristi. Tu njegovu imobilnost Cavsi su maksimalno koristili, svaki put kada bi ušli u sredinu nitko ih nije izazvao na šutu, a u pick & rollu su imali gomilu prostora zbog manjka presinga od strane visokih. Ovaj problem se provlači kroz cijelu sezonu Chicaga, a o tome kako će ga Thibo razriješiti u dobroj mjeri ovisi ishod ove serije.

4 thoughts on “NINETEEN, PART ONE

  1. Thibs je vrhunski trener, ali ja stvarno ne kapiram šta je problem s Mirotićem. U prvoj tekmi ga je pustio 2 minuta, uparivši ga s Gasolom (koji nije baš vrhunski defanzivac). Posle jedne loše sekvence, gde su visoki Cavsa uzeli par skokova u napadu, više ga nije vraćao do kraja utakmice jasno pokazavši da mu ne veruje. U sinoćnoj utakmici ga je pustio minut, i verovatno ga više ne bi ni puštao da je kojim slučajem bilo rezultatske neizvesnosti do kraja.
    A to što mu Kirk igra pre Snella nije ni za komentar.

  2. Iskreno ne kužim postavu gdje igraju Noah,Gibson i Hinrich to je kao naručeno za Cavse i ako Thibs ne posloži rotacije nece mi biti zao da ode jer njegova tvrdoglavost ubija u pojam…treba smanjiti minutažu Noahu i da igra samo u paru sa Miroticem kako bi se kaznila niska postava Cavsa…također treba dati minutažu Snellu pa neka i on čuva malo Lebrona kako bi se Butler odmorio…
    Sve u svemu očekivano i ovo ce biti rovovska bitka do kraja.

  3. Thibs rotira ko Repeša. Jimmy na kraju tekme ima minute 52 od 48 mogućih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *