FREE AGENTS – INTRO

Već neko vrijeme bavim se projekcijama vezano uz slobodne igrače i draft, pa obzirom da ćemo imati ove rupe tijekom Finala, nije zgorega da već sada lagano krenemo odrađivati posao. Izračunao sam IOR za sve igrače koji su ovoga ljeta slobodni ili imaju potencijal postati takvi kroz jednu od opcija (njih oko 180) tako da ćemo ih idućih dana kada ne bude osvrta na utakmicu jednostavno izlistati od najboljeg prema najgorem uz komentare o statusu i mogućim odlukama.

Prije svega nekoliko objašnjenja vezano uz IOR za one koji su ili zaboravili ili se prvi put sreću s njim, uz napomenu da sam opet uveo neke promjene. Dakle, radi se o brojci koja pokušava procijeniti individualnu vrijednost igrača kombiniranjem box-score statistike i plus-minus učinka. Koncept uveden od strane Rolanda Beecha, današnjeg vrhovnog analitačara (i budućeg GM-a) Mavsa u zadnje vrijeme dobiva sve više pobornika, što me izuzetno veseli jer donekle opravdava moju odluku da upravo ovakav koncept izaberem kao najreprezentativniji za nešto tako fluidno kao što je vrednovanje individualnog učinka u momčadskom sportu.

Pa smo tako nakon IOR-a koji je premijeru doživio 2012. u zadnje dvije-tri godine doživjeli boom sličnih projekata koji su redom izuzetno zanimljivi i definitivno pružaju ako ne točniji, onda svakako dublji uvid od klasične statistike (interesantno, danas pod klasikom više ne smatramo samo sirove prosjeke po utakmici, već i jedan PER koji je s nama 15-ak godina).

Za one koje takve stvari zanimaju (oni koje ne zanimaju mogu slobodno preskočiti ostatak posta ako to već nisu napravili), treba istaknuti Laynea Vashroa s nyloncalculus.com koji radi izuzetno interesantne analize draft prospekata pri čemu koristi spomenuti model kombiniranja box-scorea i plus/minusa. Zatim, tu je i Steven Shea, autora jedine dvije analitičke knjige zadnjih par godina vrijedne spomena (od kada su Hollinger i Pelton upali u mainstream pa više ne pišu takve pizdarije kao što su knjige) o kojima više možete saznati na njegovom blogu basketballanalyticsbook.com. Uglavnom, čovjek je složio gomilu formula, neke više neke manje uspješne, kojima je korijen spomenuta kombinacija.

Od svih je možda najinteresantniji rad Daniela Myersa zvan BPM (box +/-) kojega možete lakoćom pronaći na stranicama NBA biblije (ako netko još ne zna, to je drugo ime za basketball-reference). Myers je inače godinama radio na modelima prilagođenog +/- koji su dobrim dijelom postali dio mainstreama nakon što ih je ESPN uvrstio u svoju redovnu ponudu pod imenom RPM (real +/-), a interesantno Myersova formula zvala se RAPM. Za razliku od RAPM koji je čista +/- brojka, Myers se u novom radu priklonio Beechovoj struji te je također miksao box score statse s RAPM rezultatima.

Uglavnom, gomila je izuzetnih podataka uokolo koji pomažu u shvaćanju košarke, a ono što mene osobno najviše veseli je da svi kao glavni razlog za ovakav pristup ističu isto ono što je i mene nagnalo da prije tri godine osmislim IOR – potrebu da se defanzivni učinak što više uključi u evaluaciju igrača. Do dana današnjeg nemamo ništa bolje od +/- učinka u tu svrhu. Netko će ga prilagoditi manje, netko više, ali njegovo uključivanje u evaluaciju igrača je danas više ne nužnost već čista logika – sve formule bez toga aspekta jednostavno su nepotpune.

Nakon ovoga uvoda, ostaje samo istaknuti neke promjene koje sam od ove sezone uveo u IOR, a usput se i podsjetiti njegovih osnova. Dakle, IOR je do sada sadržavao modificirani PER (PER učinak + protivnički PER učinak), WS/48 te modificiranu verziju on/off učinka igrača zvanu SR (simple ratings). Oni su činili nekih 80% IOR ocjene, a ostalih 20% otpadalo je na modifikacije vezane uz minutažu, broj utakmica, godine igrača, vještine (napredni statsi za sve osnovne elemente igre), regresiju (bazirano na rezultatima prethodne dvije godine) i kontekst (potrošnja, ritam, suigrači).

Još kod ovogodišnjeg izračuna IOR-a za all-star počeo sam koristiti novu modificiranu verziju PER-a u kojoj je, umjesto protivničkog učinka (koji je često ovisan o stilu igre i nečijoj ulozi u momčadi puno više nego o nečijim individualnim kvalitetama), ulogu vage koja bi trebala PER učiniti realnijim i više okrenutim obrani preuzeo DBPM, dio maloprije spomenutog BPM-a koji se odnosi na defanzivni učinak. Nakon što sam izračunao novi modificirani PER za sve igrače, rezultati su bili takvi da mi samo može biti žao što ranije nisam poslušao Kevina Peltona koji mi u jednom mailu (dok je radio isključivo za dobri stari basketballprospectus imao je vremena za odgovoriti svakoj budali) istaknuo da je protivnički PER loš izbor jer primjera radi pumpa brojke bekovima koji igraju u konzervativnim sistemima s kvalitetnim backlineom, odnosno srozava brojke centrima koji su prisiljeni izlaziti na perimetar bez da imaju ikoga u pozadini tko im može čuvati leđa. Uglavnom, ovom zamjenom žrtve krivih trenerskih sistema su donekle pošteđene loših ocjena, a ono najvažnije je da smo još povećali važnost +/- brojki.

Nakon ovoga poteza, odlučio sam pak još više izjednačiti omjer box-score i +/- statsa pa sam jednostavno spustio vrijednost WS/48 u formuli za desetak posto povečavši za toliko klasični on/off učinak dobiven po Beechovoj formuli. Obzirom da u zadnje vrijeme 82.games često kasne s rezultatima (pojma nemam uopće tko to više održava obzirom da je Beech prezauzet poslom u Dallasu), mislio sam kreirati vlastitu formulu kombinacijom on/off brojki i RPM-a, ali kako je vrijeme odmicalo, a nisam našao idealan omjer koji bi anulirao utjecaj konteksta na sirovi +/- (koji, ne zaboravimo, uvijek favorizira igrače okružene boljim suigračima koji igraju u boljim petorkama), ostao sam još ovom prilikom vjeran napumpanim “simple ratingsima”. Ostavimo to kao projekt za iduću sezonu jer pitanje je koliko ćemo još moći računati na Beechov bivši site da nam dostavlja potrebne podatke.

Uz ove bitne prilagodbe bilo je i nekoliko sitnijih, pa tako više u prilagodbama ne koristim broj utakmica, odnosno smanjio sam utjecaj prethodnih sezona. Ovim prvim povećava se prediktivna vrijednost, ovim drugim smanjuje se, ali u principu stvar ostaje ista uz potrebu za što manje računanja. Također, više bodova odlazi na vještine, manje na regresiju, a kontekst je baziran isključivo na potrošnji i ulozi u momčadi.

Uglavnom, nakon svega spomenutog, stvari otprilike s ovim IOR faceliftom izgledaju ovako. Smanjivanjem uloge WS/48 (koji su i sami box-score statistika) s u prosjeku 30% na 20% u korist +/- učinka dobili smo skoro pa 50-50 omjer između box-score statsa i +/- statsa. PER je i dalje ostao na oko 30% (ne zaboravimo da u DBPM imamo i box-score statse provučene kroz modificirani +/- tako da njegovo uključivanje u modificirani PER nije isključivo potez u korist +/- učinka), on/off brojke modificirane po Beechovu sistemu su na oko 30% (iako nitko ne zna koliko točno pri njihovoj modifikaciji Beech koristi box-score statse jer formule za njih nema nigdje), a preostalih 20% otpada na moje prilagodbe od kojih je ona najvažnija minutaža. Naravno, igrači koji nemaju ni previše minuta (praktički, sve ispod 200 je ogroman problem zbog malog uzorka) ni previše iskustva (jednu do dvije NBA sezone) imaju ocjene koje su poprilično upitne, ali čak i s tim problematičnim uzorkom koji po defaultu ili pumpa ili srozava nečije stvarne mogućnosti prilagodbe po kontekstu i vještinama donekle su zadržale stvar pod kontrolom.

10 thoughts on “FREE AGENTS – INTRO

 1. Pozdrav!
  Jedva čekam tvoje procjene ovogodišnjih FA, jako zanimljiva klasa iako možda neće biti puno selidbe. Zanima mi možeš li mi poslati na mail (anestojaga@gmail.com) tačnu formulu kojom izračunavaš IOR, radio bih neke svoje račune?

 2. Statistika je poput bikinija.sve vidiš a ništa ti nepokaže

 3. Još mi se najviše svidja teorija donkey eye!znači kad vidim vjerovat ću..kad bi postojao ior za žene oko nas… Uuuu

 4. @ zrinkec – šta nije poanta patenta zaštiti nešto što ima komercijalnu vrijednost 😉

  @ Anes – prika, bi li pitao Klještića da ti da recept za rakburgere?

  (kombiniraš već postojeće stvari kao što je, barem se meni čini, detaljno objašnjeno u postu čija jedina svrha i je da svi vide kako tu nema nikakve velike mudrosti, samo posuđivanje od postojećeg, dakle ako ima volje za raditi “svoje” račune, onda lijepo složi “svoju” formulu koja nema razloga biti išta manje relevantna od ove, ako pak trebaju neke dodatne smjernice i odgovori na konkretna pitanja vezana uz rad na tome, šalji upite na gee@ispodobruca.com)

  @ simba – nije loša ideja napravit nešto takvo, treba samo odredit parametre (ja bi npr. u svojoj definitivno prevelik značaj dao sisama)

 5. kakav joj je burek, realno ekvivalent +/- učinku za cijelu sezonu…

 6. Gee, jesi u formulu ubaciva vorp i plus/minus na 100 posjeda prebačenih na prosječnu momčad s referencea?

 7. ne smije ti ih anes dati jer je kia prikriveni sponzor bloga… vidit ćeš početkom slj sezone kad bude ior svih igrača na kojoj poziciji griffin i cp će se nalaziti 😀

 8. @ wade – pa da jesam pisalo bi. vorp je nebitan jer do njega dolaziš koristeći sve ove spomenute box score statse koji su po logici već prilagođeni na 100 posjeda. svojevrsnu vorp vrijednost iz IOR-a možeš dobiti ako podijeliš ocjenu igrača s 27, a isto tako možeš dobiti i warp ako nakon toga vorp pomnožiš s 2.7 (ili ako jednostavno ocjenu igrača pomakneš za jednu decimalu naprijed – nije egzaktno, ali na taj način radim evaluaciju talenta rostera, jednostavno zbrajam warp iz IOR-a).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *