TROTTERS INDEPENDENT TRADING 2015.

Prvi dan nove sezone i prvi službeni dan pregovora idealan je za na brzinu baciti pogled na stanje svih 30 momčadi. Tko uopće ima prostora na capu za uključiti se u tržnicu? Kakve su mu opcije za dalje? Jasno, vrlo brzo svi ovi odgovori mogu se baciti kroz prozor dođe li do neke promjene kroz trade (pri čemu mislim na nešto više od toga da se cijela liga nabacuje jadnim Rindourovim ugovorom kao antistres lopticom), ali baš zato ovakav pregled i ima smisla isključivo danas. Idemo redom po mojoj excell tablici, unaprijed isprike za moguće pogreške. Također, napomena da sam već uračunao rookie ugovore po utvrđenoj cijeni za određeni pick, dakle iz tog razloga podaci o broju mjesta na rosteru i veličini salary capa neće nužno odgovarati onima koje vi imate. Sve je ovo ionako okvirno, pravi sastojci velikih majstora računovodstvene kuhinje ionako su dostupni samo njima.

BLAZERS

Od playoffa do momčadi koja konkurira Sixersima po količini prostora koju može generirati ostane li bez svih slobodnih igrača (gdje si sada Hinkie, vidiš kako se uz malo planiranja i fiksiranja datuma bez problema može odradit jednogodišnji fiskalni rebuilding). Sad, ostanu li stvarno bez LaMarcusa, Lopeza i Matthewsa, taj prostor neće nužno moći popuniti ničim mudrim (osobno i dalje mislim da su priče o Loveu pusti snovi kako za njih, tako i za druge, čovjek je sigurno obećao Cavsima i LeBronu dužu vjernost inače tradea za Wigginsa vjerojatno ne bi ni bilo). I ne trebaju jer, ako stvarno misle dati šansu mladima, onda je ovo idealan trenutak. Dogodine će ionako biti nova gomila prostora za trošiti na veteransko pojačanje.

Uglavnom, uz ignoriranje svih slobodnih igrača te negarantiranih minimalaca (Kamanov ugovor je danas službeno postao garantiran u potpunosti, taj detalj o datumu nisam imao, što mijenja dio brojki u odnosu na raniju verziju posta), Blazersi bi ostali s oko 28 milja na capu i 7 igrača na rosteru, što znači da bi za popuniti ostalih 8 pozicija imali na raspologanju skoro 39 i pol milja prostora i room iznimku tešku 2.8 milja. S ovim u teoriji možeš raditi čuda, tu leže dva max ugovora, ali pitanje je koga naciljati? Nagraditi par veterana za kratkoročno guranje kroz sezonu da budu mentori mladoj jezgri ili preplatiti dva mlada talenta za koje postoji šansa da se na duži rok priključe ovome što trenutno imaju? Možda se poslužiti prostorom kao odlagalištem tuđeg otpada u stilu Sixersa pa dobiti par pickova? Ili odraditi od svega po malo? Možda poslati sve ovo kvragu pa pokušati ponovno okupiti što se može od stare jezgre, barem Lopeza i Matthewsa?

Za sada su izgleda zakaparili Aminua, to bi im trebalo pojesti 7 milijuna (pristojan potez, praktički su dodali već spremnog blizanca Hollis-Jeffersona kojega su poslali u Netse za Plumleea, a i po godištu im se čovjek uklapa u profil momčadi), znači ostaje njih još oko 32 za igrati se. Što god poduzeli, bit će ih fascinantno pratiti.

BUCKS

Kod njih je situacija puno manje kompleksna, posebice sada kada je Dudley pokupio opciju da ostane još godinu dana u Milwaukeeu (i to je napravio uvjerljivo posljednji od svih igrača koji su imali takvu mogućnost, što govori ili da je željan pažnje ili da je do zadnje sekunde radio s upravom na mogućim scenarijima odlučujući što bi najbolje bilo za njega, ali i za Buckse). Uglavnom, s njegovim ugovorom i svježe pristiglim Vasquezom, Bucksi praktički imaju 14 igrača pod ugovorom za garantiranih 48.4 milje (uračunata i Sandersova rata), a kad još dodamo i hold za Middletona, ostaje im finih 16.3 milje za dovesti pojačanje (jasno, pri tome bi morali otpustiti ili trejdati jednog igrača s dna klupe da bi uopće napravili mjesta). Centar bi im dobro došao, tako da ostaje za vidjeti što planiraju (Chandler djeluje kao realna mogućnost), u svakom slučaju morat će djelovati brzo jer kad-tad će morati nagraditi Middletona za strpljenje i to najvjerojatnije max-ugovorom (iako su prve informacije koje dobivamo nešto skromnije, naime izgleda da će umjesto 16 milja Middleton pristati i na ratu od 14 u startu). Znači, u teoriji mogu dodati 30-ak millja na postojećih 48.4 što bi ih ostavilo ispod granice poreza. Jasno, ostaje im i room iznimka za eventualno pojačanje tijekom sezone, ali nju teško da će koristiti zbog mogućnosti plaćanja poreza osim ako ne naprave dodatni prostor nekim tradeom. Što nije isključeno jer rijetko tko ulazi u trening kamp s ovoliko garantiranih ugovora.

BULLS

I dok su prve dvije momčadi definitivno igrači na tržnici, Bullsi to nisu ni pod razno. Već i prije nego što im uopće uračunamo Butlerov novi ugovor nalaze se preko cifre od 63 milje za 9 igrača. Kad dodamo holdove za mjesta na rosteru i midlevel iznos cifra već prelazi granicu capa, a o Butlerovom holdu da ne pričamo. Uglavnom, kada Jimmy dobije svojih 16 milja, imat će šansu potrošiti taj midlevel na zamjenu za Dunleavya, ali u tom slučaju bi probili poreznu granicu, što će kod Reinsdorfa vjerojatno izazvati revolt (a morat će to napraviti ako misle dovesti Hoibergu barem jednog swingmana ili beka za sistem, s tim da imaju i bi-annual za igrati se). Jasno, da nisu dali Hinrichu nepotrebnu opciju, brige bi bile manje. Obzirom na ovakvu gustu situaciji, nije isključeno da vrlo brzo trejdaju nekog od visokih kako bi imali nekakvog prostora za manevriranje (ne zaboravimo da jednom kada potroše midlevel ne mogu probiti apron koji se nalazi na 86 milja ove sezone, nakon potrošenog midlevela jedva da će imati prostora za ugurati ponekog veterana na minimalcu, dakle bit će u sličnoj zoni kao i Clippersi lani).

CAVS

U teoriji mogu osloboditi 31 milju, ali jasno je da u praksi nemaju prostora jer sav jedu holdovi za slobodne igrače. Dakle, kad LeBron i društvo potpišu nove ugovore, ova momčad bi mogla srušiti sve rekorde po skupoći koje za sada drže Netsi od prije dvije godine (njihov roster je bio težak 103 milje, uz još 80-ak milja penala). Idemo računati – trenutnih 32.9 plus LeBronov i Loveov novi ugovor jednako je 73.9 milja. Dodaj tome Thompsonov vjerojatni max, nove ugovore Shumpertu i Smithu koji bi se trebali kretati između 8 i 10 milja (čisto za potrebe vježbe stavit ću 18 kao zajedničku cifru) i to je već 107.7. Dame i gospodo, rekord Netsa je srušen, a da Cavsi nisu kompletirali ni roster – naime, svim ovim potezima imaju tek 10 igrača, dakle trebaju im barem još dvojica. Neka potroše još porezni midlevel od 3.4 milje na Dunleavya, vrate Dellya za 3 milje i potpišu dva veteranska minimuma te rookie minimum s Christmasom i to je već 116.6 suludih milijuna za roster. Sad zamislite još da je Gilbert totalno sišao s pameti i da umjesto 2 veterana pošalje npr. Haywoodov negarantirani ugovor u Miami za Birdmana i Chalmersa (Riley bi mu isti tren oprostio za “otmicu” Jamesa)? Nova cifra je sada 123.9 milijuna.

Želite računati porez? Prvo uzmite u obzir dobru vijest, a ta je da Cavsi nisu ponavljači – lani su platili porez, ali nisu prije toga, dakle ne plaćaju duple kazne. Loša vijest je sve poslije. Granica poreza je na 82 milje, dakle prvih 5 milja nakon toga donose 7.5 milja penala. Od 87 do 92 kazna više nije 7.5 već raste na 8.8. Od 92 do 97 već je suludih 12.5 milja. Sljedećih 5 potrošenih milja Gilberta će koštati 16.3. Sad smo tek na 102 milje od mogućih 123.9, a s porezom Gilbert će već morati platiti dodatnih 45.1. Idemo do kraja, od 102 do 107 porez sada raste na 3.8 dolara na svaki potrošeni, dakle 5 puta 3.8 jednako je 19. Pa onda idućih 5 milja preko donose još 21.5. Pa 24. Pa 26.5. I tu smo stigli do 122 milje na koje ide porez težak 136.1 milijun. I još kad dodamo ovu siću od preostalih 1.9 milja (koje množimo s novim koeficijentom koji sada iznosi 5.8) na koje treba platiti još 11 milijuna kazne, ukupni izračun iznosi 271 milijun. To je za par milijuna manje od Dodgersa koji su u ovom trenutku najveći pijani milijunaši u svijetu sporta, a debelo šiša jedan PSG koji su najveći rasipnici u nogometu. Jasno, ovo je najluđi mogući scenarij, ali jasno vam je s čim se Gilbert i Griffin ovdje susreću. Povijest. Naprave li ovakvu ludost, ni osvajanje naslova odjednom više ne izgleda toliko cool.

CELTICS

S 11 ljudi na rosteru i 43.3 garantirane milje, Ainge može eventualno osloboditi 24 milje za lov na max igrača. Ako je Love sanak pusti, koga realno može uhvatiti? Jednog od braće Lopez? Eda Davisa? Što će napraviti ako neka momčad poput Portlanda krcata prostorom odluči ponuditi 50 milja na 4 godine Jaeu Crowderu? Bojim se da navijače Celticsa nakon drafta čeka još jedno razočaranje. Ni svi pickovi ni sav prostor (a mogu ga imati još više ako npr. pošalju Sixersima ugovor Wallacea i začine ga pickom prve runde) nisu sami po sebi garancija ničega, posebie u ovom trenutnom kontekstu u kojem cijela liga gubi razum i gdje su kaos i sreća dodatno naglašeni “koncepti”.

CLIPPERS

Trenutno imaju samo 6 igrača pod ugovorom i kad im dodamo obvezne holdove i mrtvi novac, već su doslovno popunili cap (po mojim brojkama koje su doduše uglavnom zaokružene padaju točno na iznos capa koji uzimam kao realan, onaj od 67.4). Ubace li Jordanovih 19 milja, već su na 85.4, dakle već su probili granicu poreza i sve što im ostaje je mini midlevel. Recimo da njega daju Pierceu i što im ostaje? Pa, ostaje im magija dok Rivers popunjava 7 mjesta na rosteru minimalcima. Najgore od svega, alternative nemaju. Ostanu li bez Jordana nemaju ništa osim midlevela da pronađu startnog centra, dakle moraju zadržati svog čovjeka pod svaku cijenu. Ne uspiju li i daju li midlevel tom novom centru, Pierceu mogu dati tek minimum jer je Doc lani potrošio biannual na Farmara (a i pitanje je zašto bi Pierce pored ovoliko novca uokolo pristajao na išta manje od midlevela). Mogu osloboditi nešto prostora otpuštanjem ili trejdanjem Crawforda, ali mislim da vam je jasno u kakvoj su situaciji. Zajebanoj.

GRIZZLIES

U teoriji mogu osloboditi nešto više od 14 milja prostora (i malo više ako otpuste Udriha i Barnesa), ali obzirom da sve ukazuje kako Gasol ostaje (čovjek doslovno nije zakazao ni jedan od ovih kurtoaznih sastanaka, ne želi gubiti vrijeme ni sebi ni drugima, rispekt), vjerojatno će dodati njegovih 19 milja na postojećih 52.1 garantiranih i tako doći do iznosa od nekih 71 milijun. Imaju još midlevel i minimalce za pronaći tri čovjeka, dakle mogu naći i nešto nalik pojačanju. Ako takvih uopće bude uokolo za ovu siću od midlevela.

HAWKS

Kreću s nekih 25 milja prostora, ali samo u teoriji jer oni su uglavnom rezervirani za Millsapa i Carrolla. Problem za Hawkse je što nemaju puna Bird prava na njih jer su u klubu manje od tri godine na ugovoru koji je bio dug samo dvije, dakle Millsapu ne mogu ponuditi max od 19 milja, već cifru manju za nekih 2.5 milje. Odnosno, mogu mu ponuditi i ovaj max od 19, ali onda ga ne mogu potpisati preko capa kao svog igrača već samo u prostor kao svakog drugoga. Dakle, ovdje sve ovisi o tome što Millsap želi, ako je spreman ostati za manje u Atlanti, onda ovi mogu računati i na poneko pojačanje kroz prostor jer im holdovi za Millsapa i Carrolla jedu tek 15.5 milja (npr. mogu ponuditi 8 do 10 milja Edu Davisu). Ako pak želi max, pojest će im sav prostor i onda će Hawksi postati momčad s midlevelom na raspologanju, ali i bez mogućnosti za dovođenje skupljih pojačanja, pa i bez mogućnosti za zadržavanje Carrolla koji će na tržnici sigurno dobiti više od 7-8 milja koliko mu oni mogu ponuditi s ovim ograničenim pravima. Kao što smo maloprije spomenuli, tko zna što možeš dobiti za midlevel u ovoj inflaciji, stoga bi ostanak Carrolla za 10 do 12 milja bio idealan, ali to bez Millsapova pristajanja na manje novca neće biti moguće realizirati. Ako ništa drugo, barem se ne moraju brinuti oko Antića koji se mudro vraća u Europu.

HEAT

S 56.7 milja koje su zaključane postojećim obvezama, Heat u teoriji može otvoriti tek desetak milja prostora. Obzirom da ih već Dragićev hold jede, a i da imaju 4 negarantirana minimalca od kojih će vjerojatno iskoristiti barem dva (za Hassana sigurno, vjerojatno i za Johnsona), očito neće biti momčad s prostorom, a pitanje je hoće li imati i midlevel. Naime, potpišu li Dragića za tih nekih 16-17 milja koje se spominju umjesto za maksimalnih 19, a onda i ako vrate Wadea za 22 milijuna, jasno vam je da upadaju u zonu poreza nakon čega mogu imati samo porezni midlevel na raspolaganju. Sad, puste li Wadea da odšeta (ili Dragića, sve je moguće ako će ga navlačiti za ovih par milja), možda mogu izbjeći porez ili barem veće penale (potroše li u tom slučaju midlevel ionako ne mogu preko aprona), a vrate li obojicu po max cijeni, kazna može biti poprilična. Heat je lani izbjegao platiti porez, ali su u šampionskim danima svaki put platili nešto, a to ih u očima poreznika prikazuje kao momčad koju treba duplo kazniti zbog plaćanja penala. Tako da sumnjam kako je Arison spreman platiti i Wadea i Dragića maksimalno samo da budu sretni, popeti se do troška od 90 milja za plaće osrednjoj momčadi koja se ni u ludilu ne može boriti za naslov i onda još povrh svega platiti nekih 30 milijuna penala kao bonus.

HORNETS

Oni su svoje odradili, dovođenjem Batuma i Lamba stali su na 12 garantiranih ugovora teških 72.4 milje, bez holdova koji mogu smetati. Odrekli su se čak i prava na Biyomba jer su valjda shvatili da će ga teško zadržati bez dodatnih makinacija, njegov novi ugovor bi možda toliko ušao u prostor do poreza da bi teško mogli iskoristiti midlevel. Ovako, imaju još midlevel i biannual za pojačati se ako treba i to je to, eventualno možemo očekivati trade nekog od visokih (greška je bila odreći se Biyomba i nakrcati se gomilom limitiranih defanzivaca koji imaju dosta sličan stil igre, ali to se očito da preživjeti lakše nego gubitak novca).

JAZZ

Imaju gotovo 50 okruglih milijuna pod garancijama, dakle prostor od nekih 17.4 milje mogu otvoriti ako se odreknu ugovora Bookera, Cottona i Millsapa. Zadrže li ih, a to je relativno realno za očekivati (kao i da će vratiti Inglesa za cifru u razini minimalca koliku mu iznosi trenutni hold), taj prostor se smanjuje na 9 milja. Sad, da li je to dovoljno za iskusnog back-up playa ili kvalitetnog swingmana ili back-up peticu? Teško, ali u svakom slučaju daje im više mogućnosti od midlevela. Ako zatreba, tu je i room opcija za još jednog bonus igrača.

KINGS

Imaju jedva 9 milja prostora sa samo 8 igrača na raspolaganju plus holdovi za mjesta na rosteru, a kad tu dodamo potencijalni midlevel i gomilu sitnih iznimki, prostora gotovo da nemaju. U biti, da bi ga imali morali bi se odreći svega, a u tom slučaju bolje im je ostati momčad iznad capa pa vratiti nekolicinu od ovih igrača na koje imaju prava (prije svih Casspia) i onda pokušati pronaći pojačanje s midlevelom (Rondo?). Na biannual pravo nemaju jer su ga lani dali Sessionsu.

KNICKS

Mogu otvoriti oko 28 milja ako se odreknu baš svih igrača s lanjskog rostera, što nije nužno mudro jer npr. Aldricha i Shveda isplatilo bi se potpisati preko prava (možda i Smitha), a uz to gotovo je sigurno da će zadržati Gallowaya za minimalac (možda i Ledoa). Dakle, iznos kojega imaju mogao bi pasti na oko 20 milijuna, što znači da kad dovedu npr. Monroea praktički nastupa kraj ozbiljnoj tržnici za njih, ostaje im još nešto sitno prostora i room iznimka.

LAKERS

U sličnoj su situaciji kao i Knicksi, u najboljem slučaju mogu otvoriti prostor za jedan max, a kad bi uhvatili nekoga za onaj najniži od 16 milja, ostalo bi im još 10 milijuna prostora i room iznimka za pronaći preostalih 7 do 9 igrača (jasno, ako bi potpisali Aldridgea za 19 ili npr. Wadea za 22, taj prostor bi se samo dodatno smanjivao). Vjerojatno bi zadržali ova tri negarantirana ugovora (Clarkson je jedini sto posto siguran), znači našli bi se u situaciji kao neka momčad iznad capa, da popunjavaju roster s iznosom ravnim midlevel i biannual iznimkama.

MAGIC

I oni mogu otvoriti oko 24 milje za utrpati max ugovor, ali u tom slučaju morali bi se oprostiti od holda za Harrisa i O’Quinna. Obzirom na kontekst u kojem se nalaze, logičnije bi bilo da zadrže Harrisa pod svaku cijenu, pa i O’Quinna, te tako jednostavno zatvore taj prostor iako nije isključeno da se namjeravaju uključiti i u licitaciju za nečije usluge.

MAVS

Fascinantan je ovaj njihov plan pretumbavanja rostera od sezone do sezone, dakle opet mogu otvoriti enormnu količinu prostora, nešto sitno preko 30 milja, u što bi zatim trebalo ubaciti tri nova startera ili barem dva max ugovora. Mogućnosti je bezbroj, a kakav će biti krajnji rezultat, tko zna. Znam samo da su prethodne dvije sezone uglavnom promašivali, a ovaj put će im biti teško dovesti i igrača ranga Parsonsa obzirom na konkurenciju. Neće biti lako manevrirati kroz sve ovo jer dok čekaju što će odlučiti Jordan i Aldridge, mogli bi ostati bez Chandlera kao osiguranja, s tim da im njegov hold u ovom trenutku ionako jede 20 od tih potencijalnih 30 milja koje imaju za trošiti. Obzirom da će vjerojatno biti momčad s prostorom, nakon što potroše njega ostaje im tek room iznimka za dodatnu prinovu.

NETS

Iako nisu više toliki potrošači na kakve smo navikli i dalje nemaju prostora, a ni mogućnosti da ga kreiraju, dakle ostaje im tek odlučiti koliko su spremni platiti da zadrže svoje igrače poput Lopeza i Younga (i eventualno Teletovića). Budu li rastrošni, na trenutnih 63.5 milja dodali bi još barem 35 do 40 za spomenutu trojicu (i još možda iznos tax midlevela za četvrto pojačanje), što bi ih opet lansiralo u zonu poreza i suludih penala (navodno već imaju dogovorene rate negdje u tom rasponu, oko 35, 36 milijuna, doduše samo za Brooka i Thada). Ima li uopće smisla plaćati ovoliko za momčad koja ne ide nigdje? Možda je jednostavno bolje da potroše midlevel, ostanu ispod aprona i čekaju iduću sezonu kada će uz skok capa konačno brisati i Johnsona iz knjiga. Samo, razlog zbog kojega im se ne isplati tek tako osloniti na mlade je što nemaju pravo na svoj pick, dakle uvijek se vraćamo na tu činjenicu da dogodine biraju za Celticse zbog čega si vjerojatno neće dozvoliti da tek tako ostanu bez Lopeza kao daleko najboljeg igrača koji ih donekle održava na playoff kursu. Jasno, ovisno o tome koliko se konkurencija na Istoku pojača i koliko će Brooka slušati stopala, vrlo lako bi usprkos svom uloženom novcu mogli obradovati Aingea.

NUGGETS

Ni oni nisu momčad s prostorom, ne mogu ga otvoriti dovoljno da im se isplati odreći od midlevela i biannuala. Dobra vijest je da uz hrpu veteranskih ugovora koji bi mogli postati dio nekog tradea (prije svih Lawson i Faried, pa i Chandler) već imaju spremnu mladu jezgru koju se isplati testirati. Dakle, ključno je ostati strpljiv i ne napraviti neku glupost koja može ugroziti rebuilding.

PACERS

Westov odlazak otvorio bi im oko 12 milja prostora uz odricanje od holdova za sve ostale slobodne igrače poput Scole i Watsona. Nije dovoljno za ozbiljnije uključiti se na tržište, ali u kombinaciji s Hibbertovim ugovorom kojega nude uokolo možda posluži za neki trade. Uglavnom, oba statusa su i dalje moguća, i onaj momčadi ispod capa i onaj momčadi iznad capa, ali sve u svemu ništa spektakularno od njih ne treba očekivati u ovom periodu.

PELICANS

Oni prostora praktički nemaju, čak i da se odreknu svih prava na igrače i iznimke otvaraju tek pišljivih 8 milja, tako da je realno očekivati da iskoriste midlevel i biannual kao osnovna sredstva za pojačati se. Također, obzirom da nemaju previše manevarskog prostora, vraćanje Asika je realnost, jednostavno si ne mogu tek tako dozvoliti ostati bez igrača koje mogu potpisati preko capa u situaciji kad druge opcije baš i ne postoje.

PISTONS

Mogu otvoriti oko 26 milja prostora ako se odreknu prava na Monroea i Jacksona te Tolliverovog ugovora, dakle dovoljno za utrpati jednog max igrača (Tobias Harris?) i još poneko pojačanje (ne odreknu li ih se, ne otvaraju dovoljno prostora za ozbiljno pojačanje čak i da Monroe i Jackson čekaju s novim ugovorima te se praktički pretvaraju u midlevel momčad – tu bi im dobro došlo ovih 5 milja koje su dužni Smithu jer bi s njima čak i uz holdove za spomenuti dvojac mogli razmišljati o max ponudi nižeg platnog razreda). Jackson nema veliki hold tako da njega puno lakše mogu uklopiti u poslove (s njegovim holdom i dalje imaju prostora čak i za veliki max), a ovisno o tome koliko ga misle platiti i koga će dovesti kao udarno pojačanje (ako dovedu ikoga), cap bi im mogao narasti duplo, ali i dalje bi ostali debelo ispod opasne zone jer više ne bi imali ništa osim room iznimke i minimalaca za pojačati se.

RAPTORS

Ne računajući Ridnoura koji je doveden tek da posluži u idućem tradeu (i kojega će jednostavno otpustiti bez penala ako do toga ne dođe), Toronto ima oko 45.3 milijuna zauzetih s 9 garantiranih ugovora, dakle mogu otvoriti oko 22 milje prostora odreknu li se prava na Johnsona i Williamsa. Što i njih pretvera u momčad sposobnu ponuditi max, iako je upitno koliko su spremni ići u tom smjeru. Naime, teško da će privući nekog od ovih udarnih imena, a uz spomenute igrače morali bi se odreći i midlevel/biannual opcije, ali i svježe kreirane iznimke nastale tradeom Vasqueza u Buckse. Dok sve to imaju na raspolaganju praktički su momčad preko capa, što će vjerojatno i ostati kad shvate da na tržnici nemaju baš izgleda.

ROCKETS

Oni prostora tehnički nemaju, ono što mogu stvoriti odricanjem od prava na Beverleya, otpuštanjem Prigionia i škartiranjem Papanikolaua nije ni približno dovoljno za lov na npr. Aldridgea (uz to Papanikolau ima ugovor bez ikakve zaštite koji će sigurno bolje poslužiti u tradeu nego kod kreiranja prostora na capu). Tako da ulaze na tržnicu isključivo kao potencijalni trade partner koji uokolo nudi paket sastavljen od Jonesa i Motiejunasa te Papnikolauovog ugovora. Konkretno, za dovesti Aldridgea trebali bi pomoć podružnice u Philadelphiji koja bi iznajmila prostor jer ovi spomenuti ugovori nisu dovoljno visoki, tako da ne vidim previše načina da Morey ovo ljeto nešto napravi, ima manje prostora za manevar nego lani. Realnija verzija kaže da ostavljaju roster kakav je, koriste midlevel (biannual nemaju ovom prilikom) te Papanikolauov ridnourovski ugovor za pojačati se s novim Brewerom i Smithom te se nadaju da će Jones i Motiejunas napraviti novi individualni iskorak.

SIXERS

Da nemaju JaValeovu ratu na capu, mogli bi otvoriti suludih 46.7 milja prostora i onda dovesti Davida Leea i Joea Johnsona. Ovako, nažalost, imaju mogućnost kreirati samo 34.7 milja, što znači da će morati zadovoljiti s Leeom i Kevinom Martinom. I još ponekim pickom. Zajebanciju na stranu, možemo očekivati da vrate Mbah A Moutea kao mentora, kao i da zadrže Covingtona i Canaana, što bi im prostor smanjilo ispod 30. Što će napraviti s ostatkom tko zna, znamo samo da room iznimku neće stići potrošiti.

SPURS

Definitivno jedna od fascinantnijih priča tržnice, u teoriji mogu otvoriti skoro 30 milja prostora, a ovisno o dogovoru s Duncanom i Ginobiliem realnija cifra je oko 22 milje. Sad, pri tome bi trebali držati hold za Leonarda koji im jedva ostavlja dovoljno prostora za ubaciti Aldridgea za max (Kawhiev max potpisuje se nakon toga, dobra vijest je da će biti na 5 godina, dakle Leonard je odbio ideju da uzme kraći ugovor kako bi mogao za godinu-dvije potpisati za puno veće rate). Da bi dobili dovoljno prostora za manevar morali bi se odreći Diawa ili Splittera (ovo potonje definitivno ne bi bilo pametno), a i pozdraviti se s Dannyem Greenom čiji hold ovakav rasplet jednostavno ne može preživjeti. Da ne kažem da ih otvaranje prostora pretvara u momčad ispod capa koja ima pravo samo na room iznimku. Prekompleksan je ovaj zahvat tako da je realnije očekivati status quo, povratak Duncana i Manua na manjim ratama, ali i povratak oba startna swingmana. To bi ih zadržalo taman dovoljno ispod aprona da mogu potrošiti puni midlevel i biannual za popuniti roster.

SUNS

Tehnički mogu otvoriti oko 21 milje prostora ako se oslobode svih holdova, ali ako je za vjerovati da već imaju Knighta zakaparenog za nekih 14 milja startne plaće (što mi se u ovom kontekstu čini premalo, ali poslužimo se time okvirno jer Knight gotovo sigurno ostaje obzirom na onu što su uložili u njega), taj prostor možda neće ni trošiti (Knightov hold ga u startu smanjuje na 17 milja, a s midlevelom i iznimkom koju su dobili za Dragića mogu proći i kao momčad iznad capa, što bi bilo i najbolje rješenje ako ne uspiju pronaći ozbiljno pojačanje na strani).

THUNDER

Oni su debelo preko capa već sada, a potpišu li Kantera za masnu lovu vrlo lako bi se mogli naći u situaciji da će ostati bez punog midlevela i da će se morati zadovoljiti s onim poreznim kao jedinom opcijom za pojačanja ne uključujući tradeove. Ostanu li bez Kantera, imaju sigurno puni midlevel i biannual na raspolaganju, ali u tom slučaju aktiviraju hard cap što im znatno otežava daljnja manevriranja tijekom sezone.

WARRIORS

Već sada su probili granicu poreza za 1.5 milju, dakle nakon što potpišu Greena gotovo sigurno plaćaju porez i ostaje im tek tax midlevel za eventualno pojačanje. Leev ugovor tako ostaje ključni moment njihovog ljeta, bilo da im dovede neko novo lice ili da isključivo posluži za financijsko olakšanje, nema sumnje kako će pokušati sve da ga se riješe. Bez obzira što nisu ranije plaćali penale, bolje je izbjeći suočiti se s ovim suludim kaznama (u njihovom slučaju, s oko 20 milijuna preko porezne granice, penali bi mogli otići do 45 milijuna).

WIZARDS

Prostora nemaju, ali barem imaju na raspolaganju puni midlevel i bi-annual. Osim Piercea nemaju baš ni slobodnih igrača na koje se isplati trošiti tako da je to uglavnom to, stoje na mjestu i nadaju se da će rast Beala, Walla i Portera biti dovoljan da maskira sve slabija izdanja Nenea, a vjerojatno i Gortata.

WOLVES

Ni oni nemaju prostora, što je u neku ruku čudno za momčad krcatu rookie ugovorima, ali za to se brinu Peković, Rubio i Martin (ovo je dobra situacija jer tko zna što bi Saunders napravio s prostorom da ga ima). Mogu potrošiti midlevel i biannual, taman za popuniti roster jer 12 garantiranih ugovora već imaju, a i Garnetta bi trebalo čekati još jedno mjesto (njega mogu potpisati preko capa tako da nema potrebe dirati u ove iznimke).

3 thoughts on “TROTTERS INDEPENDENT TRADING 2015.

  1. Pošto zbog svojih godina nisam bio u mogućnosti pratiti NBA prije pa me zanima: jesu li prije u nba migracije bile česte kao danas? Danas netko tko ne prati ligu toliko intenzivno ima problema s povezivanjem igrača s klubovima u kojima igraju.

  2. @ jma – bilo je i prije migracija, ali istina je da ih zadnjih godina tendencije nastale novim kolektivnim ka kraćim ugovorima pospješuju. dakle, raste svakako postoji, ali mislim da je sam dojam o učestalosti više rezultat činjenice da danas mediji doslovno 24 sata prate i žvaču svaku novost, što nije bio slučaj ranije, pogotovo ne u ovoj mjeri od kada svatko ima tablet ili smartphone. a to dovodi i do te razlike između pravih fanova i ovih manje intenzivnih, takav pristup informacija dodatno zarazi čovjeka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *