LOST IN THE SUPERMARKET

S prvim službenim danom tržnice dobar dio ugovora koje spominjemo već danima postali su važeći, realizirali su se i neki novi poslovi, ali kad su vam najbolja preostala imena na tržnici likovi poput Earla Smitha, Amarea Stoudemirea i Josha Smitha, sve je jasno – ljetni odmori samo što nisu počeli. I sam planiram na godišnji za nekih tjedan dana, do tada bi trebao osvanuti barem jedan podcast, možda i dva, uz obavezni osvrt na rostere nakon tržnice te poneki post o ljetnoj ligi. Danas pak brzinski pregled jučerašnjih novosti uz pogled na cap situacije.

BLAZERS

Spominjali smo nedavno kako im je ostalo prostora za napraviti ovako nešto, dati max ponudu Kanteru, a to se i dogodilo iako Blazersima definitivno ne treba još jedan visoki. Ali, obzirom da imaju prostora za takav ugovor zašto ne odigrati i ovu kartu? Thunder će ionako matchirati ponudu, po svemu što smo čuli iz njihovog kampa oni ozbiljno računaju na Kantera (a nije da u ovoj fazi tržnice za midlevel mogu pronaći adekvatnu zamjenu), tako da ovo vjerojatno nije ništa drugo nego usluga Blazersa igraču/agentu, možda i provociranje rivala, a možda im je Enes stvarno privlačan kao mladi dodatak mladoj jezgri. Štogod, ako Kanter i procuri nekako do njih, jednostavno mogu trejdati Kamana u Dallas kojem treba back-up petica i otvoriti mu potrebne minute.

Što se capa tiče, dok je ova ponuda aktivna prostor ne mogu koristiti, a kad je OKC matchira, po novom capu od 70 milijuna ostaje im njih gotovo 30 na raspolaganju (room iznimku očito neće koristiti). Roster je manje-više kompletiran, ne bi loše bila da pronađu još jednog tricaša za na bok, ali ništa ne mijenja činjenicu da idu po visoki pick dogodine tako da se s tim ne treba zamarati. Ono važnije što će trebati učiniti je konkurirati Sixersima kao potencijalno odlagalište loših ugovora te tako dobiti još poneki izbor na draftu.

BUCKS

Riješili su problem gužve pod košem, poslali su Pachuliu u Dallas koji ima prostora na bacanje, tako da je sada izvjesno da će igrati istu košarku kao lani, s Monroeom kao talentiranijom verzijom Zaze te s Hensonom i dalje kao super-zamjenom. Rast capa im nije donio previše, ugovor za Monroea pratio je skok, tako da dodatni prostor otvara isključivo micanje Zaze iz slike. Kad zbrojimo trenutne ugovore i ratu za Sandersa, ostaje im oko 4 milje prostora, ali kad dodaš rookie ugovor za Vaughna koji će uskoro potpisati, realno imaju tek 2.5 milje te room iznimku. Obzirom da su roster kompletirali, nije ni bitno, bitno je da imaju sigurnu playoff momčad na Istoku bez ikakvih ozbiljnijih troškova.

BULLS

Još ne znamo točnu ratu za Dunleavya, ali nije ni bitno, prostora ionako nemaju. Micanje granice poreza na 84.7 milja pomoglo im je, usprkos rastu Butlerove rate sada su tek oko 2 milje iznad poreza kad uračunamo očekivani iznos za Dunleavya od oko 4.5 milje u prvoj godini (otprilike toliko bi trebala iznositi cifra koja će se naći u ovogodišnjem capu ako su mu dali povišicu na osnovu prava koja iznosi 7.5% na svaku od sljedeće dvije rate), znači penali im iznose trenutno tek oko 3 milijuna. Uz još par minimalaca možda se zadrže i u prvom poreznom razredu (1.5 dolar kazne na svaki potrošeni do 5 milijuna iznad poreza), što je stvarno kikiriki u ovakvom kontekstu i to za ovako bogatu franšizu. Da NBA trenutno pliva u novcu najbolje pokazuje to kojom je lakoćom Reinsdorf platio Dunleavya i dao maksimalni mogući iznos Portisu.

CAVS

LeBronovim ugovorom popeli su se preko 86 milijuna u garantiranom novcu i to za samo 9 imena na rosteru (ako dodamo i Mo Williamsa), dakle već su u zoni poreza i samo ostaje čekati koliki će im biti penali kada potpišu Thompsona i Smitha. LeBronov potpis prije finaliziranja posla s Thompsonom je bitan jer su sada i tu stvari jasnije, a i sam LBJ je izjavio kako nije želio da ispadne kako odugovlačenjem utječe na pregovore (moš mislit što ne utječe kao agent, ali ovo je fer od njega mada se iza svega krije PR potez više nego princip, ne treba mu loš publicitet sada kada je konačno miljenik javnosti).

Znači, vjerojatno nas čeka isti scenarij kao i s Kanterom, strane se ne mogu dogovoriti oko cifre (igrač želi max, klub nudi nešto manje) pa ostavljaju tržištu da eventualno ubrza proces i natjera Cavse na matchiranje max ponude. Sad, obzirom da su Blazersi ponudili ugovor Kanteru, Thompsonu mogu tek nakon što ta priča završi. Dallas teško da je voljan uključiti se u ovu licitaciju, sumnjam da Cuban želi raditi uslugu ikome, a i definitivno mu ne treba mogućnost da zatrpa cap s tako lošim ugovorom. Sixersi? Možda, ako dugoročno vide korist u tome da su dobri s Jamesovom agencijom. Ako nitko ne ponudi max, Thompson će vjerojatno pristati na uvjete Cavsa, koji će tako eto odnijeti malu pobjedu, dovoljnu da se Gilbert osjeti kao gazda. Opet – moš mislit što je.

CELTICS

Već smo pisali o njihovoj situaciji, praktički oni su momčad bez capa ako uspiju ubaciti Johnsonov ugovor kroz sing & trade s Raptorsima, ujedno i daleko od ikakve porezne opasnost, s midlevelom i hrpom trade iznimki za koristiti. Ne uspiju li, Johnson im ulazi u prostor, a s rastom capa ostaje im oko 9 milja na raspolaganju plus room iznimka, s tim da ostaju bez midlevela i svih iznimki (što bi bila ogromna šteta, ova preostala koju su dobili za Princea itekako dobro dođu u daljnjem trgovanju, tipa kad Ainge od Todorića nabavi šleper lubenica).

Bit će ovdje još svega, tržnica je za njih tek počela, a za očekivati je da bude i poneki trade jer ući u sezonu s 6 vrlo sličnih visokih igrača, a opet s manjkom šutera i blokera, stvarno bi bilo previše.

CLIPPERS

Ovdje je sve jasno, s povratkom Jordana i njegovom max ratom, uz dodatak Piercea kroz tax midlevel, dolaze na oko 88 milijuna, dakle porez je neizbježan (i Ballmera za to bole obje ćelave glave). Sljedeći posao je pronaći još 4-5 igrača na minimalcu za popuniti klupu.

GRIZZLIES

Svoje su odradili, potrošili su midlevel i daleko su od poreza. Mogu mirno čekati da Mavsi ponude ugovor Calathesu i onda ga matchirati, jasno ako Cuban ne pretjera s ponudom.

HAWKS

Dodali su jučer dva imena, Justina Holidaya i Waltera Tavaresa, tako da su sada i nešto sitno probili granicu capa od 70 milijuna (btw ne kužim zašto svake godine moraju dodati jednog petog beka ex-Warriorsa defanzivnih sklonosti). Tavares je na rookie ugovoru, na Holidaya su vjerojatno potrošili dio room iznimke, tako da sada praktički više nemaju ništa osim minimalaca.

HEAT

Gerald Green za minimalac konačno rješava pitanje Wadeove zamjene, nije idealan zbog nekonstantne forme, ali definitivno neće biti čovjek manje u napadu (osim kada promašuje u serijama). Heat je ionako debelo u porezu, ostaje im samo tax midelvel kad Wadeov ugovor postane služben, a moguće da i njega ignoriraju jer su toliko iznad poreza da bi tih 3.4 milijuna Arisona s penalima koštali malo manje od 19 milijuna zbog statusa poreznog ponavljača. Takvog igrača na tržnici nema, pa sve da je Amare i spreman za priključiti se momčadi. Uglavnom, u ovakvoj situaciji itekako je izgledno očekivati da će pokušati sve ne bi li se riješili Birdmana i Chalmersa.

HORNETS

Linovim potpisom za biannual iznimku stali su na 75 milja, dakle još imaju midlevel na raspolaganju i uz to su debelo ispod granice poreza.

JAZZ

Potpis Raula Netoa za rolu trećeg playa vjerojatno zatvara šansu upadanju na roster Cottonu i Hanlanu, ali obzirom da se radi o minimalcu ni malo ne utječe na njihovu situaciju s capom. I dalje mogu osloboditi skoro 19 milijuna ako otpuste Bookera i preostale igrače s negarantiranim minimalcima, ali problem je što s njima u ovom momentu ionako ne bi ništa mogli napraviti (bila bi fora da su dali ponudu za Kantera prije Blazersa). Ako ostave Bookera, ostaje im potencijalno više nego solidnih 14 milja prostora, a to ne bi bilo loše iskoristiti za prihvat nekog veterana uz nagradu u obliku picka.

KINGS

Prostor su oslobodili, prostor su (skoro) popunili (rast capa im je dao još jednu šansu). Pitanje je samo hoće li ovisno od Koufosove i Bellinelieve rate ubaciti Casspia u prostor ili će ga naknadno potpisati kroz room iznimku obzirom da im njegov minimalni hold trenutno otvara još oko 3 milje prostora za igrati se.

KNICKS

Ostavljaju Thomasa na minimalcu, znači ostaje im oko 7 milja prostora s ovim rastom capa. Ne više od toga jer su već potpisali službeno s O’Quinnom, dakle ništa od one mogućnosti da ga naknadno dodaju preko capa. Na kraju krajeva nebitno jer i da hoće trošiti ovaj prostor, opcija više baš i nema.

LAKERS

Prostor će praktički popuniti kad potpišu rookie, ostaje im možda 4 milje prostora (spasio ih rast capa) u koje mogu ubaciti Bassa i tako sačuvati room iznimku.

MAGIC

Harris je potpisao za manje od minimuma i sudeći po cifri 64 milijuna i povišici od 7.5% godišnje, rata u prvoj godini trebala bi mu iznositi oko 14.5 milja. S tim iznosom i ugovorima za Watsona, Smitha i Hezonju popunili su čak i ovu novu verziju capa, tako da im ostaje samo room iznimka.

MAVS

Ubacili su Pachuliu u prostor (ne sjećam se da je ikada ovoliko igrača praktički za ništa promijenilo momčad samo kako bi se jedni riješili ugovora, a drugi popunili višak prostora) i tako donekle spriječili potpuni raspad. Jasno, ovo je i dalje lutrijska momčad, tako da je onaj puno važniji detalj taj što imaju oko 9 milja prostora, odnosno 12 ako pričekaju i Bareu potpišu u room iznimku. Pitanje je sada samo gdje naći još igrače vrijedne tog prostora.

NETS

Dodali su još dvojicu igrača na roster, Ellington iz Lakersa za dio tax midlevela, te Williea Reeda iza kojega je još jedna odlična ljetna liga za djelomično garantirani minimalac. Sada ukupno imaju 13 garantiranih ugovora te njih 5 negarantiranih što znači da su već okupili roster za trening kamp.

Kod izračuna capa uzet ćemo u obzir samo ove garantirane cifre. Dakle, samo u ugovorima za udarnu četvoricu imaju 77 milijuna, a kad pribrojimo i sve ostalo brojka se penje na skoro 100 milja. Za utjehu, ove godine će Cavsi platiti više poreza od njih – iako su ponavljači, Netsima će penali ostanu li u ovim gabaritima iznositi “samo” 44 milijuna.

NUGGETS

Praktički nisu povukli nikakav potez tijekom cijele tržnice, što vjerojatno znači da će se prikazati kao momčad iznad capa uz pomoć midlevela, biannuala i nekoliko interesantnih iznimki (ona za McGeea teška preko 11 milja itekako je atraktivna). Otvarati prostor stvarno nema smisla u njihovoj situaciji, tih 9 milja koje bi dobili da se odreknu svega ovoga ionako više ne vrijede ništa, posebice kad uzmemo u obzir da im iznimka za JaValea daje veću fleksibilnost od tog potencijalnog prostora.

PACERS

Navodno se spremaju dodati Jordana Hilla. O tome hoće li to napraviti room iznimkom ili će im trebati nešto bahatiji iznos za koji će morati koristiti prostor ovisi i količina prostora koja im je ostala. Dakle, ovih 10-ak milja će se možda smanjiti za pola, možda i za više, ali u svakom slučaju imat će još par ugovora iznad minimalca s kojima mogu popuniti roster.

PELICANS

Cunninghama su potpisali polovicom midlevela kako bi mu mogli dati veću plaću od one koju su donosila prava, što znači da im ostaje samo taj ostatak za potpisati pojačanje plus biannual i minimalci.

PISTONS

Kad ugovori za Jacksona i Baynesa postanu službeni sav prostor će im biti popunjen, a ovisno o tome hoće li Anthonya potpisati kroz prava ili kroz room iznimku znat ćemo da li im je ostalo išta (obzirom na cifru koja se spominje i koja odgovara visini room iznimke možemo zaključiti da je Stan gotov s ovim dijelom posla).

RAPTORS

Priča s Bostonom je još otvorena, možda dobiju jednog od njihovih krilnih centara, a do tada će se zadovoljiti potpisom Scole kao četvrtog visokog. Obzirom da je i Scola danas više petica ovo nije idealno rješenje, ali solidnih igrača nikada dosta.

Pravo pitanje je kako su potpisali Scolu ako je Biyombo već ranije dobio room iznimku? Povećanje capa otvorilo im je taman toliko prostora (otvorilo im se oko 9 milijuna) da ubace ova 3 milijuna uz ratu za Josepha. Doduše, po mojim računicama ispada kako su prebacili cap za skoro milijun tako da treba pričekati pravu cifru, Scolin ugovor mogao bi biti ipak nešto niži ako ne uspiju nekako otvoriti dodatan prostor. Ili su cifre koje se trenutno vode kao službene za Josepha i Carrolla ipak nešto niže.

ROCKETS

I dalje imaju puni midlevel, i dalje imaju Papanikolauov negarantirani ugovor kao potencijalni bonus. Čekamo, a valjda čeka i Morey svjestan koliko je sjajan posao napravio lani pokupivši usred sezone Brewera i Smitha.

SIXERS

S mrtvom lovom za McGeea imaju oko 20 milja prostora.

SPURS

Timmy je dao ekstra popust, potpisao je za pišljivih 5 milja, a usput su doveli i McCalluma iz Kingsa kao osiguranje na jedinici (momak je solidan treći play, možda ima i prostora za rast, tko zna, ali za sada ga najviše pamtimo po svim onim tricama koje mu je Klay Thompson ubacio kroz uši kad je rušio rekord). Dakle, sada je stvar jasna, s Manuom koji je dobio room iznimku popeli su se na oko 83 milje (dakle, jedini razlog da je Duncan pristao na ovaku malu ratu je taj da gazda ne plaća porez što mi je suludo totalno, jedno je pomoći da se dovede pojačanje, ali čuvati gazdi novčanik već je malo previše).

SUNS

Potpisali su Teletovića za iznos ravan midlevelu iako na isti nemaju pravo jer su koristili prostor. Uglavnom, kad im dodamo tih 5.5 milja na sve dosadašnje obveze (uz napomenu da su room iznimku potrošili na Weemsa), ispada kako su potrošili sav prostor.

THUNDER

Čekamo da matchiraju ponudu za Kantera nakon čega će im ostati tek tax midlevel za eventualno pojačanje. I penali u visini do 25 milja. Ajde barem jedan razlog za slavlje u Seattleu.

WARRIORS

Kao što smo prije par dana spominjali, otkazom Wallaceu uz pomoć stretch opcije mogu smanjiti porez na malo više od 15 milijuna. Ostave li ga iz nekog razloga, penali će biti barem puta 2. Kako se ono kaže, you do the math.

WIZARDS

Potpisali su na još jednu godinu s Goodenom za dio midlevela koji im praktički ostavlja još dovoljno prostora za ubaciti Neala u tu istu iznimku i ostaviti biannual. Međutim, to će pričekati za kasnije, na rosteru imaju 15 igrača s garantiranim ugovorima i eventualno u slučaju da do početka sezone odluče otpustiti Webstera, onda mogu taj ostatak iskoristiti za dovesti pojačanje.

WOLVES

Nakon što se pokazalo da su Garnettu ipak dali veći ugovor od očekivanog (7.7 za rolu mentora, manje od Dirka, ali i puno više od Timmya koji je još jednom ispao veća faca od Kevina, što mu uostalom polazi za rukom veći dio njihovih karijera), stali su na 74 milje i 14 garantiranih ugovora. Dio midlevela su potrošili na Bjelicu, a imaju još i biannual ako zatreba.

5 thoughts on “LOST IN THE SUPERMARKET

  1. Kazu da je doskorasnji centar Zvezde, 221cm visoki Boban Marjanovic potpisao za Spurse!! Ovo je bilo bas neocekivano za mene!

  2. Jel tacna ova informacija za Marjanovica i Sparse? Sta mislis kako ce se uklopiti,falila im je jedna teretna petica koja ce da zakljuca reket kad je Dankan na klupi,msm da bi Bobi to mogao da uradi sasvim fino. Svaka cast na celokupnom trudu skidam kapu!

  3. @ pop – zato što je dokazao da je prerastao ovakve egzibicije pa su ga poslali doma da se nepotrebno ne ozljedi, što je čast koja obično dopadne igrače druge godine na ugovoru

    @ denmla – točno je, Spursima je trebala back-up petica, ali iskusna koju mogu poslati na parket odmah i u teoriji su je našli. gle, ako su uspjeli Baynesa iskoristiti u toj roli (pick & roll u napadu, zaštita reketa i defanzivni skok u obrani) onda će moći i Marjanovića. brojke su mu fenomenalne, dokazan je igrač, nema razloga da ne uspije postat dio rotacije

  4. Pricao si za prebacivanje brojki iz EL u NBA, koliki je projektovani IOR Bobija? Koliki sa minutazom koja ga ceka (vrv 10 mpg) i koliki bi bio sa minutazom od npr 25 mpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *